Inlägg

Inlägg som philipborg har skrivit i forumet
Av philipborg
Skrivet av Kallissimo:

det är en RX 580 8GB STRIX

De är för chassi fläktar som grafikkortet får styra RPM på. Så antagligen så ändras RPM beroende på hur varmt grafikkortet är, vilket är exakt vad du vill åstadkomma. Dessväre så lär du inte ha stöd för sem-passiv drift, men det ser ut som noctua fläktar vilket inte är särskilt högljutt i låg RPM i vilket fall. Så egentligen ser jag inget större problem med att koppla in fläktarna där och testa hur det blir? Ingen blekaste aning om det går att justera fläktkurvan med någon, antagligen Asus, mjukvara. (Går går nog alltid, men hur praktiskt alltså.)

Av philipborg
Skrivet av Kallissimo:

Ser ni de 4 pin som är inringade i grönt? Jag tänkte från början koppla in fläktarna till moderkortet, men går det att sätta in 4 pin hona kabeln in till hanen i grafikkortet (alltså så att grafikkortet sköter fläktarna som om det vore original)?

Vad är det för grafikkort? Omöjligt att svara annars. Men det var några grafikkort under en period som hade anslutningar för just externa fläktar.

Av philipborg

Äntligen!
Nu behöver de bara fixa AMD HW video encoding så det fungerar med Linux server bra också.

Av philipborg

UsbTreeView kommer nog kunna ge dig svaren du behöver om du sitter på Windows. Vill minnas att det är vi som pratat om Linux, minns jag rätt? Med Linux så är det

lsusb -tv

för de flesta vanliga distros. (Samt lsusb i allmänhet.)

Visar massor information som vad allt är anslutet till och i vilken bandbredd.

Av philipborg

Mycket riktigt en Switch du vill ha. Hade kollat efter dessa filtreringarna för ditt behov. https://www.prisjakt.nu/c/switchar?881=884&b_10709=0
Du kan med gott samvete tag en av de billigare på prisjakt där, det skiljer inte så mycket mellan dem med den filtreringen. Största skillnaden är antal portar som erbjuds. Se bara till att det är en Gigabit Unmanaged Switch och det är bara att tuta och köra. En av uttagen går till din nuvarande router så baserat på din beskrivning vill du ha minst 3 portar iaf.

Av philipborg

Låter onekligen som något har gått snett i något led, ring telenor.
Finns lurendrejare som "köper" produkter, byter ut produkten inuti och lämnar tillbaka på öppet köp. Var dessvärre vanligt för länge sedan på CPU'er. Försäljare har laglig rätt att sälja produkter som nya ifall de har blivit returnerade genom distansköpslagen, men då ska det vara nyskick på den fortfarande. Hade inte återförsäljare fått göra det så hade de förlorat enormt mycket på distansköpslagen. Distansköpslagen ger däremot samtidigt även kunden rätt att faktiskt testa produkten i fråga, utan att den anses "använd".

Så rent hypotetiskt scenario vad som kan skett:
Någon bedrog Telenor genom att "returnera" en S21 ultra men skickade egentligen in en S20 ultra och gjorde en uppgradering själv.
Telenor tar emot den som en returvara och slarvar på inspektionen.

Hypotes två:
Någon på Telenor stoppade en telefon i fel låda.

Oavsett vad så ska du ju ringa Telenor och berätta vad som hänt.

Av philipborg

Kom precis på att en kompis har råkat ut för samma felmeddelande med en Asus bräda. I hans fall så hjälpte det däremot med att stänga av strömmen och tag ur CMOS batteriet i 30s ifall jag inte missminner mig. I just hans fall så hade BIOS/UEFI blivit korrupt. Men iom att du har återställt så låter det inte som det. Ur ett mjukvaruperspektiv kvarstår då bara att dra ner senaste BIOS/UEFI, men om jag tolkar det rätt så kommer du inte ens åt BIOS/UEFI för att göra det.

Samtidigt så upptäckte en annan kompis idag att han faktiskt har kortslutit en USB port med IO-skölden. (I hans fall så hade han massor strul med USB portarna samt saker stängdes av, men inget verkar ha tagit permanent skada.)

Av philipborg
Skrivet av Amaterasu:

Kopplat ur alla USB-enheter och testat alla USB-portar.

Alltså du har 0 USB enheter inkopplade i detta läget men får samma fel ändå? (Ingen mus eller tangentbord.)

Skrivet av Amaterasu:

Jag förmodar att nästa steg skulle vara att testa brädan utanför chassit.

Det är vad jag tänkte rekommendera. Absolut minsta möjliga för att POST:a.

Av philipborg
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Populism i ett nötskal. Folk klagar på att deras mobiler ej får senaste uppdateringar, politiker skapar lagar som i praktiken ej gör något. Om man har en mobil med Android äldre än version 5 från runt 2013, ja då bör nog den bytas ut trots att bankid skulle fungera.
Samma sak på iPhone sidan, én iPhone 5 är inte mycket att hänga i granen idag.

Fast nu läser du lite fel. BankId slutar stödja Android 5, mycket riktigt. Men som sagt är industrins uppdatteringsperiod 3 år just nu så det är telefoner från 2018, inte 2013, som nu under 2021 slutar få uppdateringar. Det är snarare BankId som stödjer mycket äldre mjukvara än de borde behöva iom att inga telefoner får uppdateringar.

Av philipborg
Skrivet av Sveklockarn:

Se det som en hyperbol, min poäng är att telefonhårdvaran kommer bli dyrare i framtiden -- för alla.

Men man kan få avsevärt längre användning av telefonen istället, så kronor per år användning lär gå ner.

Av philipborg
Av philipborg
Skrivet av umavfx:

Ok tackar Philip för input! Toppen! Jag blev nog lurad av "bas frekvensen" Då kan man nog vara trygg i att Ryzen står sig hyggligt även efter Rocket Lake lansering. Tack för tippset på X570 AORUS ELITE. En av anledningarna till att jag lockades av VIII Dark Hero var att den är lite nyare och "out of the box" support för Rysen 5000. lite modernare komponenter. Jag ser lite små gnäll på ELITE kortet i Inet.se kommentars fält med minnes slottar och bios. Men det är klart, är det värt en så extremt stor premium för relativt lite bang for your buck. Jag vill bara säkerställa att min build blir framtidssäkrad samt att man får ut max ur alla komponenter då både grafikkort, diskar, cpu är kommer vara top of the line. Får läsa på lite mer om moderkort och fundera på mina behov.

Tack för input!

Inga problem.

X570 Aorus Elite har en funktion som heter Q-Flash Plus. De flesta har någon liknande funktion under olika namn, Gigabyte kallar bara sin Q-Flash Plus (förväxla ej med utan "Plus", som är vanlig BIOS/UEFI flashning.) Gör det superenkelt att uppdatera BIOS till senaste med Ryzen 5000 stöd. Man mer eller mindre slänger på en fil på ett FAT32 formaterat USB minne, trycker på en knapp på moderkortet och väntar någon minut. Tar totalt mindre än 5min. Lätt värt att spara 3000kr för. Här är instruktionerna. Gjort det två gånger hittils för att installera X570. (En gång var med ett X570 Aorus Pro däremot, som inte är lika prisvärd men kompisen ville köpa samma dag och det fanns i butik.)

Som sagt däremot, om X570 Aorus Elite är ett bra köp eller inte kan jag inte svara på utan att veta vad du har för behov. Med marginal så är den största skillnaden IO. Visst, det skiljer på strömförsörjningen också men Aorus Elite klarar sig även galant om du skulle hålla på med rätt seriös överklockning. VIII Dark Hero hjälper sannolikt mest på den fronten om du ska syssla med flytande kväve.

Svårt att säga om de kommentarerna är för att det faktiskt är ett vidsprett problem eller om det bara är så att det är väldigt många mer kunder. Det är trots allt ett av de mest populära moderkorten. Skulle personligen inte oroa mig, men det finns en lista på alla minnen den har validerats med.

Anledningen till att jag har det som min standard rekommendation är följande.

  • Prisvärd

  • Rejäl VRM (räcker inte det till så vet man om det så att säga )

  • Intel NIC, generellt stabilare och bättre verktyg än till Realtek NIC som sitter på många X570. Notera däremot att det bara är 1Gb/s till skillnad från Dark Hero 7 som hade 2.5Gb/s. (Btw NIC = Network Interface Card)

  • Bra extern IO med rikligt antal USB portar. Många andra i den prisklassen har PS/2 portar och liknande, vilket den Aorus Elite istället kör fler USB med. Skippar även de flesta video portarna som bara är onödiga iom att hela 5000 serien saknar intergrerad GPU i vilket fall.

  • Gigabyte har varit någonstans mellan OK och bra på att få ut ny AGESA i BIOS/UEFI uppdateringar. Många andra, som MSI och Asus, har ibland varit rätt långsamma. (Överlag med AM4.)

  • Internt så har den anslutningar så det räcker för de flesta.

  • Personligen så finner jag Gigabytes BIOS/UEFI gränssnitt rätt bra, men det är subjektivt.

Största nackdelen jag har sett med den är att den har rätt få fläkt anslutningar. Så förväntar man sig vilja ansluta fler än vad den tillåter så är det nog bäst att titta på en annan modell eller dess storebror, Aorus Pro. Går att köra externa fläktkontrollers men hade nog lagt pengarna för att få det inbyggt i moderkortet istället, speciellt med din budget.

Men anledningen att det är min standard rekommendation är alltså inte för att den gör något otroligt, utan för att den har allt de flesta behöver och lite till. Det är därför jag frågade om du hade något behov som avvek från det. Ett exempel är Wifi/BT som den saknar.

Av philipborg
Skrivet av spiderweb:

Red Star OS 3.0 - från Nord Korea, haha det tänker jag inte installera

Det hoppas jag verkligen att du inte göra. 😆 (Därav /s för sarkasm.) Var bara min första tanke när jag läste "Mac-likt" Linux.

Skrivet av spiderweb:

Elementary OS - För långsamt och inte moget som jag skrev förut
Ubuntu Budgie - ganska snyggt och verkar snabbt men hittade flera buggar på en gång, ofta stort avstånd mellan objekt för att vara pekskärms anpassat. Varför kan man inte få välja om man har pekskärm eller inte!?

Men jag tror jag inser lite nu vad du efterfrågar, är inte helt haj på Mac OS termer. Tolkade "launchpad" som den där taskbaren och gav rekommendationer därefter. Kom nu på att det är ju den där fullskärms applikations startaren "start meny" liknande applikations startaren.

Som jag nämnde i mitt förra inlägg så har även KDE en sådan inbygd vid namn Application Dashboard som kan ersätta standard. Du får avgöra hur mycket du gillar den.

https://s9.picofile.com/file/8298707918/Screenshot_20170624_1502...

Skrivet av spiderweb:

Manjaro Gnome varianten verkar intressant, många möjligheter att konfigurera, skall prova.

Gillar du Manjaro Gnome så kör på. Kör själv Manjaro KDE, men det enda som skiljer är DE och några standard applikationer för vardera DE. Heads up bara på att den skiljer sig lite från Ubuntu. Ubuntu bygger på Debian medans Manjaro bygger på Arch. För och nackdelar överlag, men den största är som tidigare nämnt att Manjaro kör rolling release. Värt att nämna också är att du har fullt stöd för AUR, Snap & Flatpak utöver Manjaros egna paket repository. Vid standardinstallation så behöver man bara slå på det i inställningar på Pamac. Personligen föredrar jag Manjaro och rolling release för desktop, men det är subjektivt. Vill man köra Debian/Ubuntu baserad GNOME 3 så hade jag nog bara kört Debian rakt av. (Med unstable repository, för stable kör lite väl gamla versioner för mig.)

Av philipborg
Skrivet av umavfx:

CPU - Just nu har jag siktet instället på AMD 5900x eller 5950x. Är lite kluven vilken av dessas CPU jag skall välja, då båda har redan väldigt många cores, så clockfrekvens för single cores kanske är mer värt? Och som jag förstått så är 5900x lite snabbare per core? Det som kommer avgöra är nog vilket jag får tag på först, då dom verkar vara slut överallt.

Jag är dock även intresserad av Lanseringen av Rocket lake 11900k och utesluter inte dessa om dom hinner lanseras innan Ryzen kommer in i lager igen. Tycker ni man borde invänta reviews på Rocket Lake innan man slår till?

Rocket Lake kommer bara ha 8 kärnor som högst, så de konkurrerar inte riktigt med varken 5900X (12) eller 5950X (16) på multitrådning med många trådar. Verkar däremot som att Rocket Lake kommer ha schysst singeltråds-prestanda.

Men rörande din fråga så har 5950X bättre singeltråds-prestanda än 5900X. (Hela testet)

https://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/21361?key=0e8d8d5952...

Av philipborg
Skrivet av umavfx:

Moderkort:
Asus ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO (wifi) X570, svin dyrt.. går det att motivera ett så dyrt moderkort, det som lockar är att det är lite uppdaterade komponenter, modernare? ASUS TUF GAMING X570 PLUS är nästan halva priset

Om du inte behöver någon specifik feature från det kortet så ser jag inte poängen att köpa så dyrt. Det som sticker ut en del med just det moderkortet är väl att den inte har chipset fläkt till skillnad från de flesta andra X570 korten.

Sedan så skulle jag vara lite aktsam med just Asus TUF Gaming X570 PLUS korten, de är nämligen feldesignade då chipset heatsink sticker ut för mycket och kan hindra vissa grafikkort från att monteras.

För att ge moderkorts rekommendation så behöver man veta vad du ens vill ha för features. Annars får du bara min standard rekommendation med X570 Aorus Elite.

Av philipborg
Skrivet av spiderweb:

Tack för tips. Jag har kollat på KDE förut och jag känner igen stilen.
Programstart utnyttjar bara en liten det av skärmen - inte effektivt. Dessutom är mycket ganska fult utformat. Det verkar dock finnas många anpassningsmöjliheter.

KDE är extremt anpassningsbart, du kan nästan garanterat få något du är nöjd med. Sedan är det lite av ett kaninhål med hur långt man kan gå, men väldigt mycket går väldigt snabbt att ändra. Nu är jag inte helt säker på vad du menar med "Programstart", men syftar du på det Windows kallar för start menyn och inom linux ofta för Application Launcher så går det att byta ut den till fullskärms variant. Widgeten inkluderas till och med av standard i Manjaro KDE iaf, antar detsamma för de flesta KDE installationer.

Av philipborg

Pratar vi personangrepp eller vad för "otrevligheter" pratar vi om? Genuin fråga, jag använder gladligen inte Facebook.

Av philipborg
Skrivet av spiderweb:

Tack för tips, skall kolla på det. Vad gäller installation av desktop environment så provade att ladda ner ett altarnativ DE på Ubuntu förut, men då blandades dess program ihop med orginalprogrammen så det vart en enda röra. Sedan fick jag också problem med software updates som inte funkade som de skulle.

När det kommer till Ubuntu specifikt så är det bättre att välja en fork av Ubuntu med önskad DE förinstallerad istället för att installera själv. För KDE exempelvis så finns Kubuntu och KDE Neon. Många andra distros har antingen olika installationsskivor med DE förvalt eller vettigt stöd för att installera själv efteråt. (Exempel.)

Av philipborg

Red Star OS 3.0 är rätt MacOS likande. /s

Lite mer seriöst så ska du ju inte leta distro utan desktop environment snarare.

Här är några debian/ubuntu derivat som är bygda för att just likna MacOS:
Elementary OS
Ubuntu Budgie

Alternativt så kör du valfri distro med KDE och sedan slänger in Latte Dock bara. Personlig favorit är Manjaro KDE, men det är för att jag gillar rolling release.

EDIT: Plank finns för Gnome också.

Av philipborg
Skrivet av Dinkefing:

Ledsen att göra dig besviken men Apple kommer inte förlora detta.

Din övertygelse gör inte mycket för domen.

Skrivet av Dinkefing:

Jag hoppas personligen att de vinner! Om Epic vinner kommer det ta död på iOS. Du ser hur Android är full med malware och annat skit pga det öppna formatet. Du och många andra förespråkar malware. Jag tror inte ni kommer inse hur skadligt detta är med Epics stämningsansökan.

Nu förväxlar du distribution av mjukvara och vad mjukvara får göra efter installation. Ditt argument faller också iom att det jag och många förespråkar är att App Store får fortsätta granska applikationerna hur de vill, bara att det ska finnas andra butiker också. Så App Store kommer vara lika (o)säker som den är idag. Det kommer bara finnas andra alternativ som eventuellt kan vara mer eller mindre granskade. Ironiskt nog så lär troligen en Epic butik vara mer granskad, då om den liknar dess PC motsvarighet ha mycket mindre volym än App Store.

Men för att förtydliga så pratar vi alltså inte så mycket malware som bluff program. Då, som jag sagt tidigare (citatet nedan) är det operativsystemet som skyddar mot program som kan göra fel och inte Apples "granskning". (De kan omöjligen granska all kod, så det hindrar inte någon från att fortfarande få ut vilken kod de vill.) Det är operativsystemet som skyddar mot att applikationer gör saker de inte får, så Apples granskning gör rätt nära ingenting mot applikationer som utnyttjar säkerhetshål.

Skrivet av philipborg:

Den bättre säkerheten i iOS gentemot Android är till störst del grundad i en både säkrare men framför allt idiotsäkrare (i positiv bemärkelse) säkerhetsmodell. Sedan ger den säkerhetsmodellen stora begränsningar i funktionalitet, vilket är ett annat diskussionsämne om var balansen skall gå. Men det är med överlägsen marginal på grund av den säkerhetsmodellen som iOS är säkrare, inte för att Apple har monopol på distribution av applikationer och betalningar.

Med bluff program så avser jag alltså program som hävdar att de uppfyller ett syfte eller representerar någon de inte gör. Typ exempel är Phishing. Det är något deras granskning faktiskt kan och försöker skydda mot. (Med mindre än ideala resultat.) Men jag upprepar att det är inget jag och många andra säger att de ska behöva sluta göra.

Så deras granskning gör redan idag inte något mot applikationer som utnyttjar säkerhetshål.
Deras granskning för att hitta bluff program behöver inte heller sluta. Snarare att vi kan få konkurrens, och konsumenter kan välja distributörer som granskar noggrannare.
Så vad är det som kvarstår som skulle förstöras av konkurrens till App Store?