Inlägg

Inlägg som Gustav-P har skrivit i forumet
Av Gustav-P

Om du inte köper med grafikkort idag - vilken nivå av grafikkort hade du tänkt dig i framtiden.
Topp, mellan eller instegsmodeller?

Detta påverkar ju vilken PSU du bör ta idag, 650 Watt funkar idag, men när du ska ha i ett grafikkort i framtiden så kanske du behöver byta.
Det är ju OK att tänka så att du tar den smällen i framtiden- för hur många av oss har köpt saker för att "framtidssäkra" och sedan aldrig använt optionen att "framtidssäkra" och därmed lagt pengar i onödan.

Också, om du verkligen vill ha datorn färdiginstallerad när den kommer hem till dig så behöver du titta på kundvagnen där Windows licensen är inkluderad.
Om du kan installera Windows och drivrutiner själv så behöver du inte köpa windows i samma butik utan kan leta efter ett billigare pris.

Tänk dock på att de där "billiga-pris-på-windows-sidorna" ofta har nycklar som kanske inte, strikt efter licens villkoren, får säljas vidare på det sättet de gör. Och att det är därför de är så billiga och kan sluta fungera i framtiden.
Då får du köpa en ny licens nyckel, antingen på samma ställe eller officiell från Microsoft. Du kan själv räkna ut break even på detta tanke experiment

Av Gustav-P
Skrivet av Kml:

Konstigt paket, en växelriktare på 11kW och paneler på 4.1kW
Gissar på att innan du skriver på ett avtal, blir det ett helt annat pris

Hmm gissar samma sak.

Och lägg till paneler för att sätta upp mer än 4.1kW.
Det dyra blir ju att sätta upp ställning och göra det vid ett senare tillfälle.

Finns ju viss logik i att ha paneler så att du med lätthet laddar ditt batteri även på dagar med "normal" sol. (På vintern är det ju kört tycker jag...)

Av Gustav-P

När du funderar på att sätta i mer minne i NAS:en så läs denna artikel om att sätta in icke-Synology minne i den:
https://nascompares.com/guide/synology-unofficial-memory-upgr...

Jag kör minne som rekommenderades i denna artikel i min NAS och det enda som händer är att det ibland kommer en "varning" att det inte är "äkta" minne som sitter i.

Jag hade också satt i en 16 GB sticka, men kanske 2 om du väljer minne från ovan artikel som då blir mycket billigare.

Detta med minne kan du ju sätta i efter en tids användning så du behöver inte bestämma direkt hur mycket du behöver köpa. På så sätt kan du klämma och känna på enheten och vad du vill använda den till.

Rörande NVMe och om du kan sätta i vilket märke som helst - du hittar en artikel på NasCompares om detta också. NVMe's primära syfte på Synology har varit cache, det har på senare tid också tillåtit skapande av volymer av NVMe - dock kan du inte "boota" från dem så jag tycker att det är lite begränsat just nu. Jag har en 8-bay och kör vanliga Micron SSD som mina boot diskar (Microns 5000-serie diskar har väldig hög TBW och funkar bättre för mitt användar mönster än vanliga konsument SDD:er).

Dör på snurrdiskar för din lagring. Vi är väl två i tråden som rekommenderar Exos men finns ju andra alternativ också.

Sedan när du ska sätta upp din disk pool så är väl rekommendationen att du kör SHR-1 (en fyra bay enhet då du förlorar för mycket med SHR-2 i en sådan (tycker jag)). Jag har 5 snurrdiskar som jag kör i SHR-2 för att ha två diskars felmarginal om något skulle gå sönder.
Tror du kan hitta trådar som diskuterar detta om du söker på "SHR" i forumet...

När du väl fått hem NAS:en sök på YouTube så hittar du några som ger tips om vad du "bör" göra när du sätter upp NAS:en för första gången. Lite schemalagda jobb och andra inställningar.

Av Gustav-P

Jag skulle rekommendera minst en 4 Bay enhet.

Kör själv Exos diskar och är väldigt nöjd med dem, kör också Micron SSD diskar men det är kanske inte för ditt användningsområde.

Antar att du läst de andra trådarna på forumet om NAS och kanske också på andra ställen - då vet du att det du sparar på NAS:en, och endast har sparat på NAS:en inte är en "backup".

Jag förstår att det hade varit jäkligt smidigt att öppna upp NAS:en mot internet för att dela media med familj och vänner.
Det är inte något jag hade gjort utan hade försökt hitta andra lösningar för det - tex genom att ladda upp saker till OneDrive, G-drive eller liknande.

Du kan ha synkning igång från Synology NAS:en mot dessa molntjänster och de du sparar i en katalog på NAS:en laddas automatiskt upp i molnet.

Ska du bara lagra data på NAS:en så hade nästan vilken som helt 4 bay NAS från Synology varit mumma.
Vill du pyssla med virtuella maskiner, containers och annat körandes på NAS:en så kommer du vara mer nöjd med en modell med en snabbare processor och enhet där du kan slänga i några gig extra RAM.

Båda ovan rekommendationer funkar för det du sagt att du vill använda dem till.

Jag hade undvikt Qnap som NAS (min första NAS var en Qnap för många år sedan). Qnap har notoriskt problem med säkerheten på sitt system så att det blir hackat titt som tätt. Senast i början av denna månaden: https://www.bleepingcomputer.com/tag/qnap/
Och om du överväger att öppna NASen för åtkomst från Internet så är ju detta inte en så bra kvalite på deras system.

Av Gustav-P

Om du klistrar in alla länkar som en CODE tag så kanske de inte trunkas (förkortas) och radbryts som de har gjort ovan.

Av Gustav-P
Skrivet av BrottOchStraff:

Är bra produkt bättre än utmärkt? eller tvärt om?

Två tummar upp är bättre än en tumme upp

Av Gustav-P

Copilot skule ju vara användbar ifall den faktiskt sparade mig arbete.
Lyssnade på en podcast där de beskrev att Copilot faktiskt inte får göra saker på datorn.

Om jag vill ändra till Dark Theme, då skulle jag vilja kunna säga till Copilot att göra det. Men idag får jag väl instruktioner på hur jag själv kan göra det.

Sedan, om Copilot ser att jag gör samma sak upprepade gånger per dag. Då borde den ställa frågan "Jag ser att du gör detta återkommande, vill du att jag ska göra det åt dig i framtiden?".

Det är först när Copilot verkligen kan minska på min arbetsbörda som den är vettig att ha (och betala för). Innan dess känns det .. meh.

Av Gustav-P
Skrivet av TheFlyingFin:

Blir helt galen på min flickväns attityd till tidtabeller.

Både hennes mor och far har fyllt 60 i år, och i båda fallen (och i princip till exakt allt annat vi någonsin har varit på väg) så har vi tack vare henne kommit försent till festerna.

Försökte ta upp det med henne i dag på väg till hennes mors fest, och påpekade att det är jävligt respektlöst att komma en timme sent bara för att du inte orkar se till att göra dig klar i tid, och fick till svar att det spelar väl ingen roll för dig, och har du den attityden så kan du gå hem igen.

Blir än mer galen då hon ofta skyller på mig inför hela sin släkt/vem som än är på plats dit vi ska, återigen ett exempel, från i somras då jag var klar att åka i över en timme, och satt och väntade på henne, och hon sedan täcks säga då vi kommer fram att hon måste vänta på mig då jag inte blev klar, och därför blev vi sena.

Så gott som varje dag blir hon försenad till sitt jobb också, något som i sin tur även går ut över mig, eftersom hon inte ”hinner” gå ut med hunden så som överenskommet och det då istället faller på mig. Om hon istället för att ligga i sängen 20 min extra istället gick ut med hunden och gjorde sig klar så skulle hon hinna i tid vareviga morgon.

Men Gud nåde mig ifall det en endaste gång vore jag som var sen.

Blir så utled på hennes skitattityd.

Om du bara skrev för att skriva av dig så skippa nedan.
Om du ville ha någon feedback så är nedan några korta tankar.

Älskar du henne? Sitt ner och prata om det på ett allvarligt sätt.

Börjar ditt tålamod tryta säg emot när hon säger att ni är sena på grund av att hon skyller på dig. Visst det är ett sätt att konfrontera att hon ljuger om varför ni var sena men samtidigt visar det att du inte accepterar beteendet.

Om du tänker på en längre tidshorisont, tror du att hon kommer att ändra på sig? Om inte kan du leva med att bli beskylld för hennes tillkortakommanden för resten av ert förhållande?

Av Gustav-P
Skrivet av Homdax:

Har nu möblerat om. Fortfarande begränsade möjligheter men bättre för ögon och rygg. Mitt bord är alltså det högra som nu är uppvinklat mot fönstret.

Från detta

https://www.conram.com/pubimg/rum.png

Till detta.

https://i.imgur.com/OjJtNKK.png

Mer luft runtomkring och kanske till och med plats för en till, tredje, skärm, om jag inte köper kurvig sådan.

Snedtaket är alltså i den övre delen av bilden, vilket medför att jag inte kan flytta stolen längre mot den väggen än ungefär där den är i bilden.

Vet inte exakt hur du har det i rummet men jag hade provat att ha skrivbordets långsida mot långväggen där nere på skissen.

Av Gustav-P
Skrivet av keyser:

Årets viktigaste release!
<Uppladdad bildlänk>

Bra soundtrack till en också.

Av Gustav-P

I dag var det flyt. Dock så är Expert läget så pass långt att man måste hinna med annat under tiden också.. och idag hade jag tur i skallen för Expert nivån - har nog aldrig gått så bra innan.
#ShikakuOfTheDay
#EASY231016 ⏱️ 00:11.68
#MEDIUM231016 ⏱️ 00:56.22
#HARD231016 ⏱️ 09:37.46
#EXPERT231016 ⏱️ 20:24.77
https://shikakuofthe.day

Av Gustav-P

Klart roligt

#ShikakuOfTheDay
#EASY231014 ⏱️ 00:15.55
#MEDIUM231014 ⏱️ 16:12.86
#HARD231014 ⏱️ 08:40.72
https://shikakuofthe.day

Får se om jag orkar detta varje dag

Av Gustav-P
Skrivet av izzie:

Jag körde länge utan adblocker på swec, nu är det i princip omöjligtt.

Men man uppskattar ju att det är gratis, och degen måste in. Dock borde man kanske skruva på balansen lite och hitta andra inkomstkällor med.

Varför kan man inte köpa merch, till exempel?

Eller ett plus-konto för xx kr i månaden. 40 spänn eller mindre hade jag nog klarat av att stötta med.
Är det någon som vill stötta med mer så kan det ju finnas ett plus+plus-konto

Av Gustav-P
Skrivet av Ekkemannen:

Okej då ska jag ta bort de kablarna, men hittar ingenstans att jag kan köpa sata kablar från just seasonic

Har inte Cablemod så att du kan beställa därifrån, eller annan valfri kabelmodd-webbutik?

Av Gustav-P
Skrivet av anon315148:

Då råkade jag ändra till fel filnamn på tre filer i en mapp som jag ville återställa (minns ej exakt filnamnen). Nu löste jag det genom att ta bort och hämta filerna från min externa backupdisk, men hur gör man annars om man vill återställa? I #recycle mappen finns ju bara raderade filer inte filändringar. Även om jag löste det genom att använda min backup vore det intressant att veta hur jag annars kan återställa t.ex. filnamn eller andra ändringar som gjorts av en fil av misstag.

Kör du Btrfs? Aktivera versionshantering på filerna i din NAS.
Sök i manualen för NAS:en så kommer du att guidas till hur du kan aktivera versionshantering.

Av Gustav-P
Skrivet av immutable:

The Continental

Utspelar sig på 70-talet och handlar om tiden innan John Wick.

Såg första avsnittet igår och tyckte det var riktigt bra. Kul att Mel Gibson är med också.

Klart bra avsnitt. De har också lyckats väldigt bra med själva sound track:et till avsnittet.
Tycker att alla låtar lyfter scenerna som de utspelar sig i.
Var länge sedan jag såg något avsnitt som hade så bra ljudsättning...

Av Gustav-P
Skrivet av xsterk:

Vi(företaget) har gått igenom ett par it leverantörer nu som antingen inte riktigt har skött sina uppgifter eller till och med helt misskött dem och tagit betalt för saker de inte kan specificera så nu vänder jag mig till användare här för att förhoppningsvis få in lite tips på schyssta/bra leverantörer vi kan kika på

Jag hoppas att jag valt korrekt forum-gren för denna typ av tråd, om inte får någon admin gärna flytta den

Beskriv också affären i runda slängar.
Är det 10, 50 eller 100+ servrar om sådana finns i leveransen?
Är det onprem, molnet eller hybrid?
Arbetsplats, hur många, köp eller leasing av datorerna?
Servicedesk arbetstid eller 24/7?

Ja .. du förstår.

Av Gustav-P
Skrivet av Moseby:

Tack så mycket!

Vertikalskar ni endast på delarna som var dåliga? eller hela gräsmattan?
Jag har ganska fina delar men finns en hel del fläckiga ställen där jag skulle behöva göra ett ryck och få till.

De tog och körde över hela mattan åt båda hållen. Blev en jekla massa "tatch" som revs upp och gjorde att luft och vatten inte kom ner till rötterna på de delar som hade gräs så det var nyttigt att göra detta.

Av Gustav-P
Skrivet av Moseby:

Försöker få en "perfekt" gräsmatta. När vi flyttade in tidigare i somras så var gräsmattan helt död. Nu lever den i alla fall men det är en hel del ojämnheter, ganska "gropigt" på många ställen och ojämnt i marken eller hur man ska säga det. Är det bara fylla ut med jord, så gräs och gödsla? Eller andra tips?

Före:

Efter:

Ojämnheter:

Hade liknande problem hos mig.

Anlitade en firma som gjorde följande.

Vertikalskar åt båda hållen, allt jox samlades ihop och forslades bort.
3.5 kubik ny jord på den vertikalskurna mattan, arbete för att få det jämt.
Nya frön på hela mattan.

Vattning 2 ggr per dag. 20.00 och 05.00 (Rainbird bevattningssystem).

Lite näring på det, fortsatt vattna 2 ggr per dag.

Nu ser det super najs ut.

Dock så hade en sådan här makapär gjort det lättare att jämna ut gräsmattan:
https://www.youtube.com/shorts/RfpBwIHehPI

(lite längre klipp: https://www.youtube.com/shorts/MEZBsK72Gig)

Firman körde vanlig krattor för att få det jämt.

Det där med att vertikalskära var framgångs faktorn på min matta, hade tidigare försökt så på de kala fläckarna men inte lyckats något bra alls.

Ska du göra det själv så tror jag att du måste komma igång bums om gräset ska hinna gro innan höst temperaturen blir för låg (beroende på var du bor ifs)

Av Gustav-P

Har sträcktittat på The Rookie och håller på att se om den just nu.
Den satte sig ganska snabbt som ett skönt tidsfördriv. Tycker att den driver med sig själv på ett skönt sätt.

Dock är The Rookie: FBI inte riktigt ... lika bra. Jag retar mig oerhört på rösten på den kvinnliga huvudpersonen.. så den serien får nog ligga till sig ett tag innan jag försöker titta på den igen.