Inlägg

Inlägg som Gustav-P har skrivit i forumet
Av Gustav-P

@Ludwig_van

Kul med ännu en medlem i Synology familjen:)

Detta med UPS och annat är ju rätt. Men du behöver inte ta alla steg samtidigt.

Vi som haft NAS länge (iaf jag) vill gärna dela med oss av alla "optimala" saker som gör att din data blir lagrad ännu säkrare.
Det är som med alla hobbies att de som deltagit länge gärna vill dela med sig till de som precis börjat.

När du väl har din NAS och kör SHR1 på den så kommer du nog ganska enkelt hitta saker som du kan göra på den.

Har du några olika moln-konton så kan du köra CloudSync på NAS:en och använda molnet för att säkerhetskopiera delar av din NAS - beroende på hur mycket plats du har i molnet.

Eller så gör du tvärt om och väljer säkerhetskopiera molnet till din NAS.

En UPS kan alltid vara trevlig då den skyddar din utrustning (och data) mot strömavbrott och spikar i nätet. Tänk på att välja en UPS med riktig sinusvåg på strömmen och en USB så att du kan koppla den till NASen så att den stänger ner när strömmen går (du ställer själv in efter hur många minuter).

Och så det där med kompatibilitet ... jag kör RAM, DISK, SSD och 10 Gbit kort i min NAS som inte finns på den listan och det fungerar väldigt bra.

Var inställd på att det kan ta många timmar att bygga SHR1 volymen så bli inte besviken att det kan ta till nästa dag. Visst du kan använda NASen under tiden - men ge dig till tåls och låt den gå över natten.

Av Gustav-P

Jag tror att DS423+ kommer att funka för dig med vad du skriver.

Att köra docker behöver inte kräva så mycket.
Jag kör en DS1821+ och för mina dockers ser det ut såhär:

Om du inte vet vilka dockers du kommer att köra så är det ju svårt att i förväg avgöra ifall DS423+ kommer att räcka.
Men att utöka minnet på den till max är kanske det första som du gör?

Att börja med 2 diskar i SHR-1 gör att du kommer att ha en disks feltolerans.
Med den data du har idag så hade det blivit 16 TB eller mer per disk.

Med två diskar har du <2 TB ledigt utrymme, men om du köper nästa disk månaderna efteråt så kommer du att få en volym på ca 30 TB och därmed 50%+ ledigt utrymme.

Det är just det där med att ha redundanta diskar när man har två så förlorar man 50% i kapacitet, när man har tre förlorar man ~33.33%, vid fyra diskar förlorar man 25% av den totala kapaciteten för just redundansen.

https://classic.prisjakt.nu/kategori.php?l=s488619687&o=eg_64...
Här har du en Exos X16 - 16 TB för 2967 kr.

NASCompares på YT har också någon video där han testar olika minnen - dvs du kan köra andra minnen än Synologys och spara lite.
(Så gör jag - har bytt ut och kör med 2 Kingston minnen i min).

Av Gustav-P

Statistik Kostal

Jo, varför nöja sig med den webbsida som invertern har eller som leverantören erbjuder i molnet när det går att göra något eget?

Efter en del felsökning (mer nedan) så har det nu satts upp en lokal insamling av data från invertern och vad solcellerna producerar.

Instruktioner här:
https://github.com/geschke/grkopv-dashboard

Som ett tips, det kan lätt gå åt någon timmes felsökning för att upptäcka att invertern klarar av lösenord med specialtecken, men inte programmet som ska läsa ut det.
Hade ivf ett $ i lösenordet och efter att jag satte ett nytt lösenord så funkade det fint.

Att det bara står i loggen att det inte går att logga in hjälper inte så mycket då det i just den studen inte framgick om det var databasen eller invertern som den inte kunde logga på.
Efteråt så stod det att det inte gick att logga på databasservern heller så .. ja samma moment där med specialtecken.

Orkade inte felsöka mer så raderade bara all data som Docker kontainern skapade och satte upp annat lösenord för databasen utan specialtecken.

Bild från min grafana dashboard.

I övre länken kan ni se alla andra värden som läses ut men som inte får plats på min skärmbild

Nu blir det väl dags att bygga en mer personlig dashboard med saker som jag tycker är intressanta från hemautomationen (integration med Homey är redan igång) och så solcellerna.

Av Gustav-P
Skrivet av radx:

I min kamerasetup så har jag i dagsläget 3st 4K kameror och 3st 1080P kameror. I min setup så drar sakerna just nu 5-6% CPU och ligger och belastar mitt nätverk med cirka 40Mbps 24/7. Det går att få ner bandbredden om man nu vill det genom att byta komprimering från h264 till h265. Jag vet inte hur stor skillnad detta skulle göra men jag gissar runt 25%. Sedan kör jag också med VBR istället för CBR så hade jag kört med CBR hade det antagligen dragit ännu mer bandbredd. Men jag tycker siffrorna är väldigt hanterbara. Inga större problem för min NAS att klara av att hantera detta som sagt. Min NAS som detta rullar på är mycket äldre och enklare än den du har Gustav.

Jag har en DS916+. Jag minns inte ens när jag köpte den. Men det va länge sedan. Jag har också bara 8GB RAM i min och CPU:n är en INTEL Pentium N3710. Så din setup är mer än tillräcklig skulle jag våga säga. Jag skulle själv vilja uppgradera till något likt din setup framöver.

Men än så länge så fungerar allt som jag vill göra så bra så jag har valt att avvakta med det. Ett tips är att inte låta dina kameror skriva till samma diskar som du har andra diskintensiva aktiviteter till. En sak till. Min setup är konfigurerad att bara skriva till disk när kamerornas AI detekterar saker. Jag skriver alltså inte till disk 24/7 utan bara när det "behövs". Så om man egentligen bör ha olika drive pools för kamerorna och annat kanske bör styras lite av hur mkt aktiviteter man tror man kommer få från kamerorna.

Jag har väldigt mycket mindre antal inspelningar just nu också efter jag gick över till AI Kameror. Bara när kamerorna är övertygade att den ser något som är intressant spelas det in. Fungerar väldigt väldigt bra tycker jag!

Sorry om det blev mycket text. Skjut gärna över fler frågor om du har några funderingar.

Tack för svaret. Ska bara få tummen ur och beställa licenser, har supermycket på jobbet så det blir nog inte förrän nästa månad.
Har hyffsad koll på AI uppsättningen med Synology efter att ha läst och tittat på hur andra har satt upp det på YT - men det kanske kommer några funderingar senare om någon detalj kanske.

Av Gustav-P
Skrivet av Bozzeta:

Beror på vad du vill göra med den.
Torrents förstör mina inspelningar om det skrivs 50MB/s samtidigt.
Tvivlar på mailserver eller annat stör särskilt mycket.

Kommer väl bli några fler Dockers än idag (som delar samma volym). Själva lagringen för filer och annat har en separat volym.
Då disk I/O mässigt så kommer inte dessa att sakerna att störa varandra utan mest så att CPU inte går upp i 90%+ konstant.

Av Gustav-P
Skrivet av Spiffman:

Hur löser du licensieringen när du kommer upp i några kameror? Den är ju tokdyr

Det är bara att köpa ett 8-pack licenser. Licenserna är ju engångskostnad, jämfört med andra i branschen som tar betalt för licensen och årlig support för att få nya versioner (per kamera).

Av Gustav-P

Ursprungsfrågan var lite hur mycket CPU och RAM andra använde när de har flera kameror i Synology.
Vill förstå belastningen på CPU och RAM för att se vad jag mer kan göra med min NAS än bara ha filer och Video övervakning på den.

Av Gustav-P

Kamerorna jag kommer köra är dessa:

Kamera Modell FW ver Codec Lens MP Typ
Cam 1 DS-2CD2347G1-LU V5.6.2 build 190701 H265 4 mm 4 MP Turrent G1
Cam 2 DS-2CD2087G2-LU V5.7.1 build 211009 H265 4 mm 8 MP
Cam 3 DS-2CD2087G2-LU V5.7.1 build 211009 H265 4 mm 8 MP
Cam 4 DS-2CD2087G2-L V5.5.154 build 200928 H265 2.8 mm 8 MP Bullet
Cam 5 DS-2CD2042WD-I V5.5.0 build 170725 H264 4 mm 4 MP Mini bullet R6
Cam 6 DS-2CD2055FWD-I V5.5.3 build 171025 H265 4 mm 5 MP Mini bullet G1
Cam 7 DS-2CD2055FWD-I V5.5.51 build 180314 H265 2.8 mm 5 MP Mini bullet G1
Cam 8 DS-2CD2042WD-I V5.5.0 build 170725 H264 4 mm 4 MP Mini bullet R6
Cam 9 DS-2CD2142FWD-I V5.5.53 build 180730 H264 2.8 mm 4 MP Dome R6

Men visst hade det varit intressant att höra vad du kör @Bozzeta

Av Gustav-P

Kamera övervakning på Synology - större system

Använder Milestone idag för att spela in mina 8 kameror men vill gå över till Synology och Surveillance Station.

Jag har installerat och kört en kamera idag men skulle vilja veta ifall någon här kör ett större stystem och skulle vilja dela med sig av sin erfarenheter?

Jag sitter och har alla kamerorna öppna i Windows klienten för Milestone och kommer att göra samma sak när jag kör kamerorna på Synology.

(Medveten blur)

Det jag undrar är vilken belastning ni har på er Synology CPU och RAM och hur många kameror detta är för?
Blir belastningen annorlunda ifall ni har Synologys Monitor Center öppen på datorn jämfört med inte?
(Skriv gärna vilken Synology ni kör på så att jag vet ifall det är en processor med inbyggd grafik eller inte.)

Jag kommer göra min inspelning på SSD (Micron 5400 Pro modell så hållbarheten för diskarna har jag räknat ut till 9+ år med den mängd skrivning jag förväntar mig)

Anledningen till jag frågar är att jag inte vill köpa ett 8-license pack för kamerorna och sedan upptäcka att det finns problem/begränsningar som jag inte kunnat förutse.

Jag kommer att använda min DS1821+ Synology som har 32 GB RAM.

Förstod att du @radx hade ett system av vad du skrev i en annan tråd - vill du dela med dig?

Av Gustav-P
Skrivet av spiderweb:

Hörde att NASen jobbade fast jag inte använde den. När jag kollar loggen så ser jag att någon hela tiden försöker logga in som Admin! <klipp>

Skrivet av Allexz:

Konfigurera brandväggen till att INTE tillåta att nasen nås från internet är steg 1.
<klipp>

Skrivet av ZaInT:

Men för fan, ha inte en NAS direkt exponerad mot nätet direkt överhuvudtaget! NÅGONSIN!
Synology har iallafall en egen tjänst för access som är någorlunda säker, men att nå den direkt är bara nej nej nej nej nej.

Skrivet av Aphex:

<klipp>

Av den anledningen kan det vara en bättre ide att sätta upp ett VPN till NASen, så att ingen kan prata med den alls utan att ha rätt certifikat.
<klipp>

Skrivet av Dr.Mabuse:

Sluta larva er. Självklart kan man ha sin NAS exponerad mot internet, hälften av alla funktioner bygger på att du ska kunna nå den utifrån. Att ropa vargen kommer på ett teknikforum är lite hål i huvudet. FUD hjälper ingen.

Synology (som dessutom inte har hackats likt måna andra NAS:ar) har flera sätt att mota Olle i grind.
1. Använde ett komplext lösenord, minst 12 tecken alfanumerisk med specialtecken.
2. Slå på blockering av IP-adress vid för många misslyckade inloggningsförsök, typ 3 eller 5.
3. Aktivera 2FA
4. Skapa ett konto utan admin-rättigehter och använd detta för "vanlig" åtkomst.

Jag kombinerade ovan detta med geofencing i brandväggen. Kommer inte åka till Ryssland under denna livstid.

@Dr.Mabuse Jag håller nog med både de som säger att inte koppla NASen så att det är tillgänglig från internet och att man inte ska sprida FUD.

Men ibland går det inte att vara utförlig utan skriver det enklast svaret som löser ett problem.
Jag har några gånger försökt vara utförlig så bara in i helvete - men efter någon sida text så undrar jag om frågeställaren ens orkar läsa igenom allt.

Om man som OP ställer frågan som han gjorde, så hade jag också svarat "Tillåt inte trafik från internet till NAS:en".

Efterföljande postare föreslår att använda en VPN (jag gör så) eller använda Synology's tjänst för att komma åt NASen utan att öppna i brandväggen.

Beroende på hur personen har öppnat för NASen, en port eller flera portar, så är det ju inte vara säkerheten i Synology's DSM utan även de andra tjänsterna som kör som kan vara vägen in.
Minns jag rätt så var det QNap's foto app som var vägen in för hackarna vi något av angreppen.

Orkar man så kan man ge förslag på hur man sätter upp en proxy med pre-authentication och därmed skapar ytterligare ett lager mellan internet och de applikationer man vill publicera.

Men för de flesta så är det enklare (enklaste?) sättet att använda Synology's tjänst alternativt sätta upp en VPN och använda den för att komma åt hemnätverket.

Jag tror ingen egentligen medvetet sprider FUD - men ibland blir svaren på nivån av frågan.
Och det är inte (F)ear att nämna att NAS:ar blir hackade på grund av att de är nåbara från Internet.

Det är lite upp till OP att välja vad han vill göra:
* Avaktivera Admin kontot
* Sätta ban för misslyckade inloggningar
* Blockera IP från icke önskvärda delar av världen att ansluta sig
* Använda VPN eller annan tjänst för att inte tillåta direktkonakt från Internet till NAS:en

För att göra inget är inte ett bra sätta att lämna situationen i.

Bara att OP märkte att någon försökte logga in och misslyckas är en "stor WIN"!!!

Av Gustav-P
Skrivet av jocke92:

Jag tror mer på en dålig terminering av rj45-kontaterna. De som gör det har troligen inga mätverktyg med sig och blir det länk och blinkar är de nöjda.

Det är "fabriks" kabel, dvs fabriks gjord kabel, till switchen som sitter 1 meter från invertern.
Switchen har 3 andra nätanslutna enheter som fungerar, och är kopplad via fiber till huset så just fel på kabeln känns inte så troligt.

Lite därför jag frågade om någon annan satt på samma modell av inverter och har möjlighet att kolla om det är en dålig implementation av nätverks anslutningen på den.

Av Gustav-P

Är det någon som sitter med en Kostal Plenticore 10 som är uppkopplad via nätverks kable, och samtidigt har den inkopplad i en smart switch av något slag för att kunna se vilken hastighet den förhandlar till sig och ifall anslutningen är stabil?

Jag har försökt googla fram ifall någon annan har liknande problem som jag men inte hittat något.

Ser hos mig att den förhandlar till sig 100 Mbps och sedan går koppling upp och ner som en jo-jo.

Nedan exempel från loggen.

Har startat om switchen och då kom den inte tillbaka förrän jag gjorde disable/enable på porten samt satte den till 100 FDX.
Kommer att ta det med elfirman som installerat men vill gärna höra med ifall andra har en Kostal och kan kolla ovan?
Har man inte en smart switch så brukar vanliga switchar ha olika färg på lysdioderna vid RJ45 uttaget beroende på vilken hastighet som används - det hade också varit värt att veta om någon har en och den ansluter i 1Gbps hastighet - vilket då skulle indikera att min enhet är trasig på något sätt.

Av Gustav-P

Skulle också säga Babylon-5. Äldre Sci-Fi så effekterna lever inte upp till dagens nivå (och var förövrigt skapade på Amiga datorer)

Mentalist - hela serien... har bra och tillfredsställande avslutning på serien.
Castle - Har ännu inte tittat klart sista säsongen. Men alla innan dess är väldigt bra särskilt när man fatta att det finns referenser till många olika andra serier i denna
Firefly - Se innan Castle för att fatt en den "inside jokes"

Massa andra som redan nämnts, men just dessa ville jag push:a för.

Av Gustav-P
Skrivet av Omega5509:

Slöseri med skattemedel att säkerställa att kritiska mediciner finns i lager för medborgarna? det får stå för dig

Nej - slöseri med skattemedel som gör att vi inte har möjlighet att ha stora lager tillräcklig nära medborgarna så att mediciner finns att få tag på när det behövs.

Det kostar ju naturligtvis att ha lager. Och idag vill ju väldigt få betala mer skatt, och den skatt som kommer in "slösas" bort på ineffektiva områden vilket gör att inte tillräckligt finns där de verkligen behövs.

Kanske slarvigt skrivet av mig innan där det går att tolka åt båda hållen.

Av Gustav-P

Vilket typ av chassi har du och hur står det hemma hos dig.

Om jag hade haft behovet, ett chassit med USB anslutningar på ovansidan och att det stod under skrivbordet så hade jag valt den lilla varianten och då enkelt duttat den när jag sätter mig vid datorn.
Annars hade jag valt den med sladd för att ha den på lämpligt ställe på skrivbordet.

Det är kul med teknik men hemma hade jag inte brytt mig om biometri för att logga in. Funkar bra med att sätta upp en PIN kod (lösenordet finns ju fortfarande kvar och används) men detta räcker.
Att det är inbyggt i tangentbordet på min Mac gör ju att jag använder det där hela tiden, men det jag menar är att jag själv inte hade köpt till något extra för att använda fingeravtryck för låsa upp datorn.

Windows Helo kompatibel Webb kamera hade dock varit värt det då det blir helt touch-less, dvs varken knappa in lösen, PIN eller trycka på en finger sensor.

Nu blev jag faktiskt intresserade hur detta kommer att funka... skriv gärna när du har köpt in och ställt in detta hur det fungerar.

Av Gustav-P
Skrivet av Omega5509:

Hela idén med just in time och privatägda apotek är helt värdelöst. hälften av gångerna man ska hämta mediciner så finns det inte i lager. och dom håller alldeles för små lager på vanliga mediciner. blir en försändning försenad så rycker dom på axlarna å säger att det är inget jag kan göra.Förr hade dom inget emot att söka i registret och se hur många mil det var till närmaste förpackning. det gör man inte längre. Få tag i sin läkare på en fredag för att få samma substans i annan form utskrivet kan man ju drömma om.
Ska man verkligen själv behöva ha stående kontakt med apoteket för att få veta om man kan få några mediciner eller inte. Tänker att dom blir upprörda om man ringer två gånger i månaden för att kontrollera deras lagersaldo.
Innan privatiseringen var lagren betydligt mer välfyllda. fanns inte medicinerna inom rimligt avstånd så fanns det service med bilar som gick dagligen från storlager i storstäderna för att göra extraleveranser av mediciner.
Tröttsamt när det enda som räknas i världen är kortsiktig vinst för ägare.

Det går att titta på webbsidan för apoteket ifall det finns på lager (det jag använder iaf). Men du har rätt att det blivit sämre med att lagerhålla medicin.

Samtidigt så är det lite det som blir konsekvensen när det slösas med skattemedel eller i andra situationer att vi som konsumenter hela tiden (generellt) vill ha våra varor billigare.

De av oss som vill och framför allt kan betalar lite mer för någon vara, tjänst osv är så få att det inte spelar roll i det stora hela.

Av Gustav-P
Skrivet av SirMacke:

Nästan 11 månader sedan beställning, panelerna är på plats! (Men ingen elektriker i sikte)
Vad ska man ha för avtal?
Har Telge, valen är som följer:

Löpande produktionsavtal: Rörlig ersättning med timspot & UG
Bundet produktionsavtal 3 år: Rörlig ersättning med timspot & UG + 10 öre/kWh

Kan ha andra också men tänkte samla allt på samma ställe.

Jag bytte till Telge och kör på löpande tills jag förstått hur anläggningen fungerar och sedan kan jag antingen byta leverantör eller binda avtalet på 3 år om jag så önskar.

Av Gustav-P

Det blev två SSD:er som ska sättas i NAS:en för att ha som boot.
Anledningen är att alla interna program ska läggas och startas på dessa SSD:er - de befintliga diskarna kommer att behöva laddas om från backup då en ny raid kommer att behöva skapas (finns inget sätt att importera den vad jag har förstått för Synology)

Valde just dessa SSD:er då jag inte riktigt kunde motivera MAX varianten (köpte 5400 PRO modellen), dessa har tillräckligt bra TBW så att jag klarar mig 10+ år även när jag väljer att använda dem för att spara inspelning från 10 övervakningskameror (som blir nästa projekt).

Just att ha kameraövervakning på SSD:erna var den främsta anledningen till att köpa dem. För att slippa knattrandet på de mekaniska diskarna då data skrivs ner till disk.
Sedan kan långtidslagring av inspelade filer ligga på de mekaniska diskarna.

Av Gustav-P

Sponsorblock är också guld värt. Gör att sponsor reklam av kreatören hoppas över.

Fick sedan en Premium av en god vän (med på hans family konto då det fanns lediga platser över) och har således Premium men kör ändå uBlock Origin, Sponsorblock och NextDNS.
Ser aldrig reklam på YT.

Av Gustav-P
Skrivet av SpiikeN^:

Håller på att göra ett Excel-arbete. Helt plötsligt har det smugit in sig en streckat linje i mitten av min sheet. Ingen aning om vad jag gjort för att det uppstått, och förstår inte hur jag får bort det heller.

Någon som har ett förslag?

Bifogar bild. Strecket är vertikalt och finns mellan "mars" och "april"

<Uppladdad bildlänk>

Dina rubriker är sköna att se, jag brukar sitta på "andra sidan" av bordet, ifs i en annan bransch.

"Hantera facket" får jag vibbar av filmen Gudfadern
Det är säkert i sin ordning och vi från facken brukar vara ganska OK att ha att göra med ...(är med i facket på min arbetsplats också).