Inlägg

Inlägg som Gustav-P har skrivit i forumet
Av Gustav-P
Skrivet av KAD:

I övrigt säger jag pass eftersom jag inte vet något om riktade antenner mer än att det finns lösningar som klarar mycket bra hastigheter över mycket större avstånd.

Grejen är ju att du inte har riktade antenner i din telefon eller dator som kommer vara i huset längst bort.

Instämmer i att dra kabel mellan huset(en) och sedan sätta AP i respektive hus.

Beroende på hur mycket det åskar hos dig och hur elen är dragen så kan det vara fördel med att lägga fiber i backen istället för kopparkabel (jordpotential skillnad i "vanlig" drift respektive mindre risk att åskan tar sönder utrustningen).

Ska du lägga fiber så kan du köpa färdiga kontakterade längder och koppla dem i en sådan här medieomvandlare.
https://www.direktronik.se/direktronik/natverk/lan-lokalt-nat...

Du kan säkert hitta billigare alternativ, och köper du från ett företag som specialiserar sig på detta så kan de säkert sälja fiber i rätt längd kontakterad som du sedan själv får dra igenom en markslang mellan husen.

Det blir inte billigt (direkt) med att dra fiber mellan husen. Men om du inte är nöjd med eventuella meshsystem och ändå hamnar i fiberalternativet så är det ju billigare att gå den vägen direkt.

Sedan så finns det det mer proffisionella alternativet med radiolänk.
https://store.ui.com/collections/operator-airmax-devices/prod...

Du kan leka runt med ISP design center för att se om du klarar dig med en antenn på huset och sedan en i varje stuga eller om du behöver två på huset.

I båda alternativen har du sedan en access point i varje stuga (och huset) som bara används till att serva internet till enheterna som finns i närheten.

Av Gustav-P

Detta med PassKeys och Fido känns så .. omständigt och tillgjort för att någon ska kunna låsa in användare och på något sätt tjäna pengar.

Steve Gibson utvecklade en säker inloggningsmetode för något år sedan
https://www.grc.com/sqrl/sqrl.htm

Jag hade mycket hellre sett att den hade implementerats.
Den fungerar alogritmiskt, dvs du behöver inte synka saker mellan dina olika klienter.
Bäst är väl att titta på hans förklaring...

Av Gustav-P

Min rekommendation är fortfarande en NAS, minst 2 diskar i den som du kör i SHR-1 eller Raid1 vid 2 diskar eller Raid5 vid tre eller fler diskar (fast köra Raid5 med tre diskar är hål i huvve kör minst 4 diskar).

Har du lagt några timmar på YT att titta på olika kreatörers jämförelser och diskussioner kring olika lagringslösningar (färdig byggd NAS, egenbyggd med NextCloud, UnRaid etc)?

Du kan böra med Nascompares på YT och välja ett tiotal av hans videor, du kan behöva skrolla tillbaka en del i historiken men där lär du hitta mycket - just denna tjommen tycker om att prata så hans videor är längre och han förklarar saker om och om igen (tycker jag).

JottaCloud har jag inte använt själv så kan kan inget säga om det.
Men oftast är det så att "billiga" lösningar betalar du med din egen tid att söka svar på hur saker fungerar eller ska sättas upp.
Köper du en färdig lösning så är oftast det mesta färdigt för dig att använda.

Så du får bestämma dig - vill du betala i pengar eller i tid?
Med tanke på att du ställer alla frågor till oss så verkar det som att du inte vill betala i tid.

Av Gustav-P
Skrivet av _robban:

Bussar... Bussar och dess förare, ivart fall här i Göteborg, verkar ha någon form av övertro om sin egen viktighet och även att de står över allt som handlar om trafikregler och även vett.

O en rondell, den genar vi i och knôr oss in i vilket skapar än mer kaos än vad som redan var. (Tänk vanlig tvåfilig rondell där buss kommer i högerfilen i 60 blås och sen bara styr rakt in i kö som finns i vänster fil)

O en kurva, den genar vi i och den mötande trafiken skiter vi i - dom har väll försäkring (Tänk vanlig väg inne i villa område där det absolut finns plats att inte behöva gena)

O en hållplats, den kan jag åka ut ur och dra över två filer utan att blinka eller titta (Tänk tvåfilig väg där hållplats ficka finns på sidan av högra filen och det är 70 km/h väg)

O en trafik situation där alla andra står snällt och väntar på en lastbil som lossar klart ska åka iväg och släppa all trafik fri, nej in med min buss och skapa total stopp i hela skiten så att ingen kan köra alls.

Min väg till jobbet går som ni kanske kan ana förbi en busstation, lite rondeller, lite kurvor och liknande och f*n går inte en dag utan att jag nästan blir påkörd av trötta buss förare. Ja jag vet att det skall visas hänsyn, de är bussar, de har tider att hålla, de har företräde osv jo det är jag helt med på men det är inte det det handlar om utan de har sina egna förvirrade syn på saker här vad det verkar. "Störst går först" verkar ha sålts in bra på deras utbildning och hänsyn till folk och material inte så mycket.
Att gena i en kurva så att jag måste upp på trottoar och skrapa mina däck fälgar, stoppa cyklister och gångare som går på trottoarer som måste fly in i trädgårdar - allt för att bussen ska gena i en kurva lite och tjäna 1.2 sekunder är bara fel.

/Slut rant om bussar

Det var många gånger jag önskade att jag körde en 242 med modifierade kofångare i 2-3 mm järngods, helförsäkrad och följa trafikregler på ett sätt som hade gjort mig skadelös/oskyldig och de andra stolparna i trafiken med intryckt kaross eller cyklister uppe på motorhuven pga av deras egen vårdslöshet i trafiken.
Men men.. det blev aldrig så...

Av Gustav-P

Har du tittat på StarTech.com ?
https://www.startech.com/en-se/server-management/kvm-switches...

Du får klicka i vilka anslutningar som du kommer att köra och var uppmärksam på så att din upplösning stöds...

Av Gustav-P

Typiskt Microsoft

Nu har MS bestämt sig för att ta bort Split view i Skype.
Inte för att jag använder det för att chatta med mer än 1 person (nästa dagligen) så är det ändå jävla irriterande.

Googlade fram hur man gör för att få tillbaka Split view (installera föregående version och förhindra uppdatering) så nu kommer jag kunna köra kvar denna och hålla särskild uppsikt på om det kommer någon hemsk sårbarhet istället som gör att jag antingen får bita i sura äpplet eller hitta alternativ.

Av Gustav-P

Klicka på Go-daddy på Proton mails sida i supporten.
Sedan ska du följa stegen i avsnittet "Create SPF, DKIM, and DMARC records" på Go-daddys domänadmin sida.

Av Gustav-P

Tills någon som faktiskt har provat skriver hur det funkar så kan vi ju killgissa lite ...

Om du har en låda på säg, 100 liter volym.
Och så sätter du dit lite NAS:ar - de kommer ju att byta ut sin varma luft med kringliggande luft i lådan ganska snabbt.

Det kommer då att uppstå någon form av "steady state" kring temperaturen inuti lådan efter ett tag.

Kondens kommer att bildag på lådans väggar, vilket kommer att göra att det blir fuktigare runtomkring den än utan att ha den där. Beroende på hur din krypgrund är så kan det vara mindre bra att fokusera något som genererar funk på ett fokuserat ställe.

Det hade varit kul att höra hur detta har fungerat av någon som redan provat...

Har du alla grejjer så kanske du kan testa med en av dina NASar och kolla av med temp/fukt sensorer både utanför och innanför?

Av Gustav-P

Röd cirkel - https://inveo.com.pl/monitoring-en/nano-temp-en/
POE ansluten termometer med en...
Grön - temperatur prob ansluten till Inveo Nano.

Blå en accesspunkt till i Garaget för att ansluta en iSmartgate garageport öppnare (ej i bild)

Måste sägas att jag fått hjälp med att sätta upp detta av "P" - Måste nämnas att han är den enskilt största "orsaken" till otroligt många av mina teknikinköp
Jag klagar inte, observerar bara

Av Gustav-P
Skrivet av DiveMaster:

Har hittat i DS220+ menyer hur jag ställer in det där men undrar bara hur ups o ds lommunicerar.

USB.
Titta på länken och bilderna så ser du en USB B kontakt där.

Av Gustav-P
Skrivet av anon315148:

Vad är RAM cache? Har denna det? Western Digital Red SA500 SATA SSD 2.5" 2TB

RAM cache är att SSDn har RAM minne som den kan använda, sedan finns det diskar utan RAM cache där de (tror jag) behöver använda systemets minne.

Diskar med cache är att föredra - diskar utan är ofta(st) billigare.

Om du googlar diskarna du väljer mellan så kan du där få reda på om de har cache eller inte.

Av Gustav-P

Har du testat de olika "E-bay:arna", Ali-express och andra kina sidor ?

Av Gustav-P

Är du en person som byter delar ofta bara för att ?
Om inte så kanske "Att köpa billigt är dyrt" ?

Om du behåller 7900XT kommer du kunna hoppa över nästa generation?
Om du väljer 4070 kommer du vilja uppgradera nästa generation för att VRAM blivit ett så stort problem att dina spel hackar, tappar texturer eller se sämre ut.

Spelar du inte grafiktunga spel eller att du inte spelar med de högsta inställningarna så spelar mängden VRAM mindre roll för dig.

Dvs kommer du bli mer irriterad över dålig spelupplevelse pga för låg FPS eller att du inte kan köra högsta grafikinställningarna utan att VRAM tar slut (i vissa spel)?

Behöver du de där 4000 pengarna till något annat?

Jag är inte i samma situation då jag inte spelar grafiktunga spel så jag behöver inte tänka på detta, och så vill jag ha ett "vitt" grafikkort så jag väntar tills det kommer något till rätt pris innan jag uppgraderar. Jag kan mycket väl tänka mig att hoppa över en generation till (har ju redan hoppat över några så varför inte en till..).

Av Gustav-P
Skrivet av Krafo:

Okej, i mitt fall händer det ett antal gånger per dag. Ibland även när husets fjärrströmbrytare slås på.

Jag har garanti kvar på skärmen och funderar på att lämna in den. Problemet har blivit värre på senare tid.

Du har säkert tänkt detta, men påverkas inte din dator av samma sak - bara att det inte märks just nu.

Om elen i ditt hus påverkar din skärm på detta sättet så är det säkert så att alla andra saker som du har inkopplade påverkas av samma sak.

Jag vet att det är träligt att ta dit en elektriker som ska felsöka på något diffust och att det kostar pengar.
Men det gör ju din dator också med allt du har stoppat i den.

Jag vet inte hur en elektrikare skulle felsöka men jag hade frågat om de inte hade kunnat sätt dit en logger så att de tittar på hur elen ser ut (detta har jag "lärt" mig av att titta på Svanströms EL&VVS på YT).

Av Gustav-P

Jag tror vi måste förstå och ha olika förväntningar på artiklar skapade av redaktionen och testpiloter.

De är för mig två olika saker.

Testpilot artiklarna vill jag vet hur produkten känns att använda hemma, om katten tycker att tangentbordet är skönt att ligga på eller om grannarna bankar i väggen för att högtalarna är tillräckligt bra.
Dvs subjektiva åsikter som gör det roligt att läsa om produkten där en del objektiva påståenden om kvalité vore bra men där jag vet att dessa blir begränsade därför att testpiloten har inte en redaktions resurser att ha en massa andra liknande produkter att jämföra med - utan endast sin egen erfarenhet med liknande produkter.

Om vi har rätt förväntningar på olika typer av material så "skär" det kanske mindre i vår önskan att ha alla artiklar djuplodande och super objektiva.

Av Gustav-P
Skrivet av Eismannen:

Hehe ja jag räds ingenting. Typ.

Självklart plockar jag loss backplaten först i så fall. Sen kapa (backplaten alltså, inte rören) och om möjligt kanske tigsvetsa tillbaka änden så det inte ser så moddat ut..

Fasiken vad du gör mig nervös.. du menar inte att du ska tigsvetsa tillbaka rören.
Om du kapar rören som är tillslutna av en anledning för att behålla sin egen "atmosfär" så är de paj.

Inte-såga-kapa-värmerören är din mantra

Av Gustav-P

Nu på senaste tiden så har mängden minne på grafikkorten diskuterats på olika ställen.
8 GB minne på grafikkortet börjar/är för lite då det påverkar spel som är grafiktunga genom att försämra texturerna (att de inte laddas) och den ryckighet som (kan) uppstå iom det det.

Så titta på grafikkort med mer minne. Vill du se mer sväng förbi Hardware Unboxed kanalen på YT där de har en video med exempel.

Av Gustav-P
Skrivet av Eismannen:

Kanske man skulle löpa linan ut och fimpa sista cm av backplaten, så jag kan stänga chassit. Nu när garantin ändå är totally f***ed
Haha fy fasen alltså jag är ju verkligen dum i huvet, tänk att jag aldrig lär mig av mina misstag!

Det här gör mig nostalgisk och minns tillbaka när jag själv lyckades med liknande saker på Amiga tiden när det skulle monteras CPU "kort" ovanpå CPU sockeln - det var tider.

Men att du skriver att du ska "kapa" på ditt kort... du vet att ifall du skär av värmerören så är du F-ed. De måste vara hela för att din kylning ska fungera...
Det är kanske uppenbart - men du verkar ha ganska mycket energi och vilja att modda så jag bara tänkte att du kan få denna "bromskloss" av mig

Av Gustav-P

Innan jag ens började skriva detta svar så tänkte jag för mig själv.. fan jag har svårt att hålla mig kort.
Det finns nog ingen TL:DR på detta.

För mig handlar det om dagsform. Ibland är allt super i forumet medan det emellanåt finns dagar där jag tycker att det är mindre bra - både i forum och artikel delen.

Det har säkert med åldern att göra också.

Om jag tänker på tester och "orginal" SweC artiklar så upplever jag att det varit färre av dem på senare tid.
Och testerna har inte grabbat tag i mig nu på samma sätt som för något år sedan.
Det kan beror på att jag konsumerar YT mer idag (mycket mer) än för bara 1.5-2 år sedan men nog också själva artiklarna i sig.

Ta 4070 testen som exempel.
Jag upplever inte att artikeln tog med speltitlar som verkligen hade utmanat grafikkortet, problematiseringen kring mängden grafikminne fick inte tillräckligt utrymme och att kortet fick en utmärkelse tycker jag inte att det förtjänade.

Tänk att en förälder idag, eller kanske mer relevant om ett halvår eller år, läser artikeln för att se vad de ska handla till sin avkomma Den personen kanske inte orkar läsa igenom alla kommentarer eller orkar skriva i forumet.
Personen kommer då att ta med sig vad som står i artikeln utan att förstå att mängden minne kommer att påverkar spelande negativt i titlar som behöver mer minne (Hogwarts bland andra) och att de kanske istället skulle tittat på ett kort från det röda eller blå laget.

De hade då heller inte vetat vad man hade förlorat eller vunnit med ett sådant val.

Vad jag kanske vill komma till är att det hade säkert varit bra med en sektion i artikeln där det mycket mer grundligt jämförs mellan kanske två alternativ och diskuteras i texten för/nackdelar med att välja dessa alternativ.

Nog om den artikeln - men varför inte fler tester av PSU:er. SweC har ju en testar för dessa?
Följd artiklar hade kunnat bli kort-artiklar om "moddade" kablar och hur de passar, fungerar och ifall de ändrar några av testvärdena.
Följd artikel 2 hade sedan varit en test mellan "moddade" kablar från olika tillverkar, hur är passform, längd, följsamhet och materialval.

Annat som skulle kunna vara intressant är att titta på spel inriktade tillbehör och hur bra de skulle kunna vara för "jobbet"?
Sitter kanske många som har en hemarbetsplats och är på väg att uppgradera sin skärm kanske - att ha en artikel "De bästa skärmarna för hemarbete och spel" hade då kunnat fokusera på ifall de har inbyggd KVM, ifall skärmtillverkaren tillhandahåller någon programvara som gör att man kan växla mellan jobb och hemdatorn via en tangentbords kombination?
Hur funkar det med att ha två datorer anslutna (min egen erfarenhet med min skärm (som inte är så spelinriktad) var att det började fungera bra först efter en FW uppdatering av skärmen efter 6-9 månader).

Ni har säkert själva en massa artikel idéer - om inte skapa en ny forumdel så lär det komma några där också.

Testpilot artiklarna kan vara intressanta, för mig spelar det roll ifall det är en produkt som jag är intresserad av eller inte.
De jag har läst har varit mer personliga än SweC artiklarna och det tycker jag är bra. Jag kan nästan tycka att de kunde bli mer personliga men det har ju också att göra med hur personen som skriver dem är.
Jag tycker att dessa Testpiloter ska fortsätta då det är ett bra alternativ på siten.

Om SweC vill prova på något helt crasy så hade ni kunnat fråga någon/några forum medlemmar om de vill beta läsa en artikel. De hade då kanske haft x timmar på sig att läsa och komma med kommentarer som "hur var det med ljud nivån eller coil wine" eller "hur kändes materialet, var det fast eller flamsigt".
Dessa kommentarer borde ju inte påverka själva test utlåtandet då det är SweC som gjort testerna men hade kanske kunnat skapa fler dimensioner i artikeln.

Till forumet så är det / blir det skapat av de användare som skriver i det.
Att det förändras är ju naturligt och ibland så skriver någon oerhört kunnigt i någon tråd, exempel @Yoshman & @Laxpudding

Sedan finns det andra som kanske är nya (eller trollar men det är en annan sak) som söker kunskap men orkar inte lyfta ett finger själva utan förväntar sig bli skedmatade precis allt.

Jag har nog skedmatat men på senare tid så börjar jag skriva ett svar och efter en eller två paragrafer så kommer jag fram till "F it" och bara stänger ner fönstret.

Jag kan tycka att det minsta man gör innan en tråd skapas är att läsa in sig på sin egen frågeställning så att man vet att ge ett minimum av information så att inte trådskapare behöver fråga "Vad ska du spela, vilken upplösning, vad ska du använda datorn till" osv.

Andra trådar kommer man in efter att har pågått en stund och så är det någon som skriver "jag har inte läst hela tråden, men ...".
Va F-n, orkar du inte läsa tråden varför ens svara på det övergripande diskussionsämnet? Jag kan förstå att om ett inlägg ställer en fråga eller påstående att bemöta eller svara på just det - men att komma med något generellt som vi andra i tråden redan diskuterat och lämnat bakom oss känns som jäkligt "någonting-negativt".

En annan sak som jag märker, även med mina egna inlägg, är att en del av de som svarar i trådar försöker min/max:a sina råd till OP som kanske bara vill veta ifall en komponent är bra eller inte.
Det ligger nog i sakens natur att de som svarar ser att komponent X hade varit bättre för att "anledning".
OP hade kanske istället varit mer betjänt av att välj inte komponent a, b eller c för att de har kända problem.

... detta börjar bli långt och även om det säkert finns mer att säga kring forumet så rundar jag av här. Annars blir det väl ännu färre som orkar läsa inlägget.

Av Gustav-P

@anon315148 det är lätt att gå i cirklar på vilken SSD du ska ha.

Men du får räkna lite själv. Hur mycket kommer du att skriva till disken. Du skriver att lagra lite bilder och media.
Detta kommer du inte att skriva över flera gånger om dagen.

Med det sagt så skulle jag säga att välj "vilken SSD" som helst som har RAM cache.

Men om du ska spela in video övervakning från 10 kameror 24/7 så hade jag rekommenderat Micron 5400 MAX på 1.92 TB eller högre som har en Enduarnce på 17 Petabyte written (om minne stämmer).
Du är inte där - så en "vanlig" SSD kommer att funka bra för dig.