Inlägg

Inlägg som merdique har skrivit i forumet
Av merdique
Skrivet av mpat:

Äpplen och päron...

De där tensor-kärnorna som Nvidia yvas över är gjorda för en sak: Att multiplicera två små matriser och lägga till resultatet till en annan matris. Som FMA fast för matriser. De har sedan gjort en del smarta saker (som att köra blandad precision), men alltihop handlar om att multiplicera två matriser väldigt snabbt. De är inte egentligen utvecklade för spel utan för compute. AMD har samma hårdvara i RDNA3, men den används inte i FSR idag. Tensor-kärnorna används mycket riktigt för DLSS, men endast i en mycket kort period. Det är svårt att säga hur mycket långsammare DLSS skulle gå utan den hårdvaran, men skillnaden är sannolikt inte enorm. Mycket av jobbet görs fortfarande på samma vanliga shaders som alla har.

FSR 3 är primärt frame generation, även om det ingår en uppdatering av FSR 2 (till 2.2.1) i samma paket. Det kommer att fungera på massor av gamla GPUer, både röda och gröna, så matris-multiplikationen är inget absolut krav. Det som är speciellt för FSR 3 och RDNA 3 är en helt annan grej - Anti-Lag+, vilket bara fungerar på RDNA 3 med precis 12 spel i dagsläget. Det minskar laggen som alltid uppkommer av FG, men gör inget annat.

Som svar på trådens första fråga så ställer jag mig lite frågand. I de spel jag spelat så har prestanda med FSR 2 aktivt i princip varit samma som vid 1440p native, minus nån FPS eller två kanske. Dina resultat känner jag inte igen alls.

Va sa jag om besserwisser-svar?

Som jag skrev, bara testat 1 spel därav osäkerheten. Du får gärna ge exempel på spel för då vill jag gärna också testa, ifall jag råkar ha nåt av dem.

Av merdique
Skrivet av urban22:

Jag vet att det är mycket förvirrande, men man pratar oftast om linjär skalning när det kommer till uppskalning, vilket alltså är skalningen i relation till en av dimensionerna. Den totala skalningen i en tvådimensionell bild blir då den linjära skalningen i kvadrat. Se detta kapitel på wikipedias artikel om DLSS: https://en.wikipedia.org/wiki/Deep_learning_super_sampling#Qu...

Står en sak där som kanske kan förklara prestandaminskningen, om samma nu gäller fsr.

"The algorithm does not necessarily need to be implemented using these presets; it is possible for the implementer to define custom input and output resolutions."

Eller syftar det bara på när användaren själv får välja procent?

Av merdique
Skrivet av urban22:

Det är nog inte gratis, nej. Om jag får gissa så är det möjligtvis värre i AMD:s FSR2 eftersom den inte använder dedikerad hårdvara för uppskalning likt Nvidias DLSS.

Kanske kan bli bättre med fsr 3 då? Läser att rdna3 ska ha hårdvaruaccelerering för det.

Av merdique
Skrivet av Aarox:

Kostar ”bara” 8400:- om man har Studentkortet/mecenat, tyckte ~7000:- var bra!

Aha ja då är det kanonbra, men det verkar va nån grej i 3 dagar bara va? 30% i 3 dagar. Verkar inte va via Benify dock. Tycker förvisso att det vanliga priset är galet högt, men det finns ju Samsung-fans tänker jag.

Fick nån av er med nåt garanti-papper eller liknande? Jag fick bara plattan i en låda, inga dokument eller nåt. Och inget på mailen.

Av merdique

FSR med 1440p-rendering (quality med input 2160p) mot native 1440p, är stor prestandaskillnad rimligt?

Hej!

Jag hittar inget vettig när jag googlar så jag frågar er med lite bättre förståelse hur FSR funkar. Jag kom över ett 7700 XT "billigt" (billigt nog att ge betydligt bättre fps/krona än 7800 XT) och har sett hur det presterar i native 1440p i ett antal recensioner. Jag hade dock tänkt att spela i 4k med FSR och 1440p-rendering, vilket om jag förstått det rätt motsvarar quality-läget.
Nu har jag bara testat ett spel, Jedi Survivor, men är mycket förvånad över hur stor skillnad det är i prestanda. Kör jag native 1440p så får jag t ex i en viss scen/plats 80 fps i genomsnitt, men kör jag istället 4k med FSR quality så dippar avg fps ner till 60. Detta var bara ett exempel, men alla scener jag testat är skillnaden stor. Jag hade väntat mig kanske ett drop på 5-6 fps, men jag kanske har alldeles för stora förväntningar? För att få typ samma snitt-FPS som native 1440p så måste jag köra balanced, som jag tror renderar i 2259x1270.

Översittar-besserwisser-svar undanbedes tack.

Av merdique
Skrivet av Aarox:

Ja från blocket, såg att där trillat in en del annonser till nu. Mellan 6500-6900:- så lär den vara lättsåld ändå.

Fan det var generösa priser ändå, den kostar ju ny från 10300 hos alla seriösa ÅF. Jag tänkte man kunde få minst 8000 för den. Edit: förstår dock att det blir konkurrens med så många annonser, ligger 9 stycken just nu på blocket.

Av merdique
Skrivet av Frolex:

Köparen får skapa konto på AMD rewards som du loggar in på och kör mjukvaran för att validera. Sen loggar du ut och de får koppla till Steam, klart

Tack!

Av merdique

Ursäkta om jag snor tråden, men hur omständligt är det att sälja sin Starfield-kod? Frågar då jag planerat att lägga ut en annons här när jag fått mitt nya AMD-kort + kod. Hur aktiverade du åt köparen?
Jag fick Jedi Survivor i våras när jag köpte en Ryzen 7600x men minns bara att jag var tvungen att installera ett program för att validera min hårdvara, inte stegen efter. Sålde det alltså inte eftersom jag ville ha spelet. Men Starfield behöver jag inte.

Av merdique

Inte för att försvara det eller så, men har ni ett Blocket-konto så har ni redan ett Schibsted-konto.

Av merdique

Annonsen är avslutad

Av merdique

Fick sålt det för 6500. Tack för era bud!

Av merdique
Skrivet av HerrAnderzzon:

6 000 kr Hämtas imorgon (Bor utanför Lidköping)

Tack för bud! Har en till intressent här på schlätta via Marketplace som sa att han betalar 6500 men han ville prata med sin teknikkompis först och skulle höra av sig imorrn, så ger honom till lunch. Om inga andra bud kommit så har vi nog en affär.

Av merdique

MSI GeForce RTX 4070 VENTUS 3X 12G OC

Hej hej!

Säljer mitt 4070 i nyskick, med kartong och digitalt kvitto, inköpt i april. Inte använt särskilt mycket. Ett av få rena 2 slots 4070, perfekt för SFF. Får t ex plats i ett Louqe Ghost S1. Säljes pga byte till AMD.
Skickas tyvärr bara mot förskottsbetalning och porto betalt av köparen, men helst fysiskt möte. Kan mötas i Borås med omnejd under helger. Kan också ta mig till närliggande orter här i Skaraborg.
Se #20169103 för referens.

Läs hela annonsen här

Av merdique

Har någon sett något rent 2 slot-kort av iaf 7700XT? Verkar ju bara vara typ 2.2 eller större.

Av merdique

Så jag köpte en fiberoptisk HDMI kabel ratad ultra high speed på 7,5 m förra veckan för att kunna gamea med VRR från min PC.
Köpte även ett RTX 4070 häromveckan.
Tidigare körde jag en vanlig äldre 7,5 m HDMI som inte är ultra high speed, och kunde bara köra i 4.2.2 8-bit för att ens få bild, men fick regelbundet svart bild i någon sekund när jag spelade eller gjorde annat. Med den optiska kabeln kan jag köra 4.4.4 10-bit med VRR, men fortfarande får jag blackouts lite då och då.

I tråden för QN90B på avsforums skrev nån att han får blackouts på sitt 3080 och att det började efter en viss firmware, och någon annan påpekar att det är Nvidias fel eftersom Samsung inte velat betala för GSync-certifiering.

Jag har nu ställt datorn bredvid TVn och testat ett gäng av alla korta äldre HDMI-kablar jag har, ingen är ultra high speed dock utan bara high speed, och 2 stycken är nästan felfria, men ändå fått minst 1 blackout på dem.

Är det någon som spelar PC på sin TV, som har ett RTX-kort och löst det? Sjukt jobbigt att felsöka sånt här då det kan va TVn, nätagget, grafikkortet, hdmi-kabeln, 8-pinskabeln till GPUn, defekt pcie-brygga, dålig drivare, dålig firmware på tvn etc.

Av merdique
Skrivet av improwise:

Är det bekräftat nu att den här "Få vara på köpet" kampanjen funkar även om man handlar via Benify, även om det inte faktiskt står på hemsidan via Benify-portalen?

Jag köpte på Benify och fick mail igår om att jag godkänts för kampanjen, en Tab S9.

Av merdique
Skrivet av Pantburk:

@Izak80
@MrWhizeguy

Moderaterna gick ut för ett tag sedan med att länkar mm skulle vara kvar "även fyndvaror" och inte ändras om det inte va dåliga fynd mm.

Mvh

Fan den där Ulf alltså!

Av merdique
Skrivet av AlexCooper:

Kan någon som är inloggad via Benify säga exakt vilka modeller som visas? (alt. lägga upp en bild eller två)
Jag har inte tillgång till Benify för tillfället.

(Jag har skärmdumpar från tidigare, men inte aktuella.)

kampanjen för alla med benify har inte varit aktuell på ett tag, det som snackats om de senaste dagarna är alla som på nytt fick en kompensation på 70% för att qn95b 75" inte kunde levereras när det sporadiskt gick att beställa den igen för några veckor sen.

Av merdique
Skrivet av Laxpudding:

VRR fungerar med optisk kabel av AOC-typ. För att VRR inte ska fungera som "självklarhet" måste det till någon form av produkt som arbetar på en högre nivå, till exempel en förstärkare där det finns kretsar som kliver in och påverkar själva bildinnehållet. Så även en del fiberförlängare av mer traditionellt snitt där det sitter separata TX- och RX-enheter, även om dessa är mer inaktuella för konsumentbruk pga extrema priser. En AOC-kabel arbetar på så låg nivå om vi liknar vid OSI-modellen att den inte påverkar sådant som VRR.

För att en produkt ska bli Ultra High Speed-certiferad måste den fungera med allt som finns i HDMI-standarden, inklusive VRR. Så Ultra High Speed är bra början om du när farhågor om att en specifik AOC-kabeln inte skulle fungera till 100 procent.

Lite sen återkoppling men tack! Och 7,5 m ska teoretiskt inte vara ett problem med en AOC så länge det inte är lågkvalitet?

Av merdique

Hej hej, är det någon här som använder fiberoptisk hdmi-kabel till sin QN90/95?
Funkar VRR med en längre sådan? Jag behöver 7,5 m, har en vanlig snikkabel nu men måste köra med 4:2:0 i 8 bit för att få 4k från min PC, och det är sådär kul. Har inget grafikkort med stöd för hdmi 2.1 och VRR än men planerar att köpa ganska snart, och vill ju kunna använda just VRR.