Inlägg

Inlägg som merdique har skrivit i forumet
Av merdique
Skrivet av FiftyFifty:

Fick inte min utbytt, det blev en retur istället.

Har du beställt nåt annat? Får Asrockbrädan imorgon.

Av merdique
Skrivet av FiftyFifty:

Det har väl att göra med ddr5 memory training. Ska finnas en option i bios för att snabba upp det.

Ja det finns nåt i bios som heter "Memory context restore" men det blir bara marginellt snabbare. Fortfarande alldeles för långsamt.

Av merdique

Jag chattade med Inet igår och killen sa att coil whine sällan täcks av garanti, men att jag kan nyttja öppet köp. Så jag tänker testa Asrocks itx-bräda och se om det är bättre.

Det med att räkna med defekter gör att jag alltid tycker det är jobbigt som fan att byta ut elektronik. Teknik blir alltid bättre om man bara ser till prestanda, men kvalitet tycker jag långsamt bara blir sämre och sämre ända sen Kina blev världens fabrik.
Men går man på Reddit-trådarna som @FiftyFifty länkade så är det många som har detta problem med sina Asuskort, så det är nog mindre troligt att det är defekter utan snarare bara att Asus valt dåliga transistorer eller vad det nu är som sitter i VRM.
Jag kan alldeles för lite om hur sådant funkar, men Asus har "10 + 2 power stages rated to 70A" i sin VRM medan Asrocks dito har samma design fast 105 A, men huruvida det är relevant vet jag inte.

Jag har ett Louqe Ghost S1 som också står på skrivbordet och jag har det till vänster så moderkortet är riktat åt mitt håll, så inget som blockerar ljudet. Är 40 så min hörsel är inte kanon heller, men inga problem att höra denna coil whine.

Från det ena till det andra, vad är grejen med de banalt långa uppstartstiderna pga POST? Man slängs ju tillbaka till tiden då man hade Windows på en mekanisk disk. Mitt nuvarande gamla system startar säkert 5 gånger snabbare eftersom Windows börjar laddas nästan direkt.

Av merdique

Inte för mig, mitt nuvarande system har en i7-3770. Se på de som gick in på första gen Ryzen, de har nu kunnat köpa t ex en 5800X3D och få några år till på plattformen. Men ska inte försöka övertyga någon som inte har samma långsiktighetstänk, man har olika preferenser helt enkelt.

Av merdique
Skrivet av FiftyFifty:

Riktigt synd då Asus är dom enda som har temp sensor. Kollar själv på MSI, den ligger runt 3k.

Haft ögonen på MSI-brädan med, men jag vill gärna ha pcie5 på x16-slotten och det är så vitt jag vet bara Asus och Asrocks itx-kort som har. Har ju planerat att ha det här systemet länge med hopp om att AM5 får lika lång livslängd som AM4, tanken är att köra första och sista gen Ryzen för AM5. Pcie5 är ju inte aktuellt alls för GPU idag, men kanske om 7-8 år.
Ännu mer obegripligt är att Asus X670E itx-bräda som är ännu dyrare verkar ha samma problem. Har Asus dalat så i kvalitet på senare år?

Av merdique

JA! Sinnessjukt mycket coil whine, nog värsta jag varit med om. Precis som du beskriver, endast i idle i Windows. Har varit aktiv i reddittrådarna du länkar till också. Ett kort som normalt kostar 4000 kr och så usla komponenter.
Det går att få bort det om man sätter en fast Vcore spänning, men då går idle tempen på VRM upp enormt, från 55 till 70C, och även idletemp på CPU går upp med kanske 5 grader.
Jag kommer troligen beställa Asrocks itx-kort istället, så jävla surt ändå för 3000 som Inet körde i veckan var bra pris. Asrockkortet kostar 4200. Har ju köpt alla andra komponenter.

Av merdique

Tack för svar!
Med swap, syftar du på när RAM blir fullt och pagefilen används? Men mellan tummen och pekfingret så är typ 90-95% av total laddtid från disken där spelet är installerat? Att lite config och saveslots hamnar i user-mappen på OS-driven är ju lugnt, men om saker som t ex texturer cacheas på den långsammare disken vore trist.
Sant att det är lätt att installera om, men det är rätt nice att snabbt kunna återställa installerat bibliotek, använder Steam, Epic och lite GOG.

Av merdique

Blir laddtider långsammare om de ligger på en sekundär disk som är snabbare än den primära OS-disken?

Hej hej!

Har försökt hitta svar på internet men det mesta verkar bara vara killgissningar på quora och tomshardware. Så hoppas någon här har bättre expertis än jag på området.
Jag har alltid kört en primär liten disk som C-drive för Windows och sen lagrat spel och annat på en sekundär större disk. Detta för att det ska va så smidigt som möjligt att göra en clean windows-installation. Mitt nuvarande system har bara s-ata så har inte kunnat få särskilt höga hastigheter men ska bygga nytt system nu.
Mitt nya moderkort har två m.2-platser varav en är pcie 5. Min tanke är att bara köpa en billig liten disk för windows som har typ läs/skriv på 3000/1000 och sätta i pcie 4-slotten, och längre fram en riktigt snabb pcie 5-disk för spel. Men jag är helt oinsatt i hur det fungerar med filhantering i Windows.
Min fråga är alltså om laddtider för spel som ligger på en snabb disk flaskas av en långsammare OS-disk? Går läsningen på något sätt via Windows så att den flaskas?

Spydiga besserwisser-svar undanbedes tack.

Av merdique

Jag köper i princip bara nike-sneakers. Tyckte märken på kläder var viktigt på högstadiet och gymnasiet. Idag vill jag helst inte ha någon logga alls på mina kläder.
För teknik är det enbart att vissa märken går bort pga någon faktor. Ett exempel är att jag aldrig skulle köpa en laptop från Asus av den enkla anledningen att de nuförtiden alltid har ANSI-tangentbord.
Det som avgör är valuta för pengarna avvägt mot spec. T ex skulle jag inte köpa billigaste tvn jag hittade, utan billigaste som har de funktioner jag vill ha som t ex OLED eller FALD.
I motsats till de som går all in på ett ekosystem, t ex de som kör iphone, airpods, Apple watch och Macbook försöker jag hålla mig så plattformsneutral som möjligt. Har t ex iphone men använder bara googles och microsofts tjänster.

Av merdique
Skrivet av medbor:

Okej, det var hårt skrivet av mig, ska tänka till mer nästa gång

Det jag försökte prata om var att om man köper nytt moderkort, antagligen processor och ram med, så handlar det om många många tusenlappar. Är man redo för månader sedan och väntar så här länge så känns det konstigt för mig att haka upp sig på några hundringar totalt

Det känns som det ibland uppstår en hets att själva rabatten är viktigare än produkten man köper. Jag ville mest skapa en diskussion, inte göra ett påhopp

Det var inte så hårt, men jag tycker att många har blivit väldigt snabba till påhopp det senaste, var exakt likadant i en annan tråd jag deltog i häromdagen, människor som är totalt oförstående för att någon har andra preferenser och absolut måste proklamera det. Själv lever jag efter you do you.

För mig är det precis som @Cypress_86 resonerar. Jag sätter ett pristak på allt jag vill ha men inte behöver kritiskt just nu. Vissa saker har jag haft prisbevakning på i flera år innan jag köpt. Det aktuella moderkortet är lite av ett mellanting. Jag behöver inte en ny dator kritiskt, men jag sitter på en ganska gammal plattform och nytt system vore välkommet. Men 4000 skulle jag bara betala om mitt nuvarande system dog. Därför har jag väntat på lägre pris. Min gräns var på 3400 eftersom jag vet hur världsläget är men egentligen anser jag det också vara alldeles för dyrt. Och så kör Inet SC-kampanj på kortet för 3000 idag! Så jag la en beställning direkt efter att jag läst PM från @Aeig.

Av merdique
Skrivet av medbor:

Är det värt att vänta flera månader och sen klaga på 400kr? Jag förstår inte riktigt hur det kan vara så viktigt

Är det värt att klaga på att att någon har andra riktlinjer än du? Jag säger då det, stämningen på SC de senaste månaderna har blivit riktigt tråkig. Jag drar mig jätteofta från att skriva något nuförtiden för det är garanterat att man får en spydig dryg kommentar likt din, som dessutom får massa likes. Pinsamt.

Av merdique
Skrivet av FiftyFifty:

Produkt: ASUS ROG STRIX B650E-I GAMING WIFI (Medlemspris level 16)
Länk: https://www.webhallen.com/se/product/353849-ASUS-ROG-STRIX-B6...
Kategori: Moderkort
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=7170878
Pris: 3329kr

Mierda, har haft bevakning i flera månader på detta och andra AM5 itx-brädor pga de förbannade priserna, men jag är bara level 5 så 3740 kostar det för mig vilket fortfarande är för dyrt. 3300 hade jag köpt direkt @webhallen !

Av merdique
Skrivet av burger_:

Till iPhone 7 får du inte iOS 16. Det är säkert bara ett halvår kvar med säkerhetsuppdateringar för mobilen. Så snart dax att byta.

Apple skickar ut säkerhetsuppdateringar i ca 2 år efter att de stora OS-uppdateringarna upphört, som nuförtiden brukar va 5 st. Varierar såklart, men 6S från 2015 får fortfarande säkerhetsuppdateringar, senast iOS 15.7.3 i januari.

Av merdique
Skrivet av medbor:

Det är något sånt här

0-100% -> kanske 500 cykler
20-80% -> kanske 3000 cykler
40-60% -> kanske 10000 cykler
45-50% -> kanske 100000 cykler

Nu vet jag inte de exakta värdena, då de varierar med exakt kemi och andra faktorer, men generellt får du väldigt många fler cykler ju mindre av batteriet du använder. Färjan mellan helsingborg-helsingör använder bara några procent av installerad kapacitet av denna anledning till exempel

Rent fysiskt/kemiskt så expanderar batteriet och krymper vid varje cykel, och det skapar mikroskopiska sprickor. Expansionen är mycket större vid extremerna än nära mitten, så det spricker extremt mycket mindre om man inte lämnar det området närmast mitten

Så dessa batterier är ganska missanpassade att vara just i mobiltelefoner, men det finns inget ens nära lika bra sett till energidensitet och pris

Edit: tänkte bara lägga till att det i de allra flesta fall är totalt oväsentligt att bry sig om, batterierna kostar ju oftast inte ens en krona per dag att använda, så knappast något som påverkar ens de mest ansträngda ekonomierna

Tack! Planerar man att som krönikören (och jag) behålla sin mobil länge så är det värt att ladda optimalt. Sen kostar det inte mycket att byta batteri. Men när det är så enkelt att styra iaf på en iPhone så ser jag ingen anledning till att inte göra det.

Av merdique
Skrivet av PlogarN97:

Hur orkar man anpassa sitt liv kring att ladda telefonens batteri optimalt?

Det gör man inte, det är det automatisering finns till. Antar du inte vet vad en Shortcut-automation är? Jag sätter mobilen på laddningen, det ringer ett larm när batteriet är 80, jag går och drar ur sladden. Det klart fan jag inte följer detta strikt, hur orkar man tro att folk är precis som du tror att dom är?

Av merdique
Skrivet av jOnÄTÄn:

Min 12 mini köpte jag i februari förra året och den har nu 88% batterihälsa. Har påslaget "optimerad laddning" och laddar över natten. Har du skött batteriet på något speciellt sätt för att det ska hålla sig så bra efter så lång tid?

Du måste följa 20-80%-regeln, ladda INTE över natten. Undvik att hamna under 20% innan laddning, sluta ladda vid 80. Jag har gått ett steg extra och gjort shortcuts-automationer så ett larm går när batteriet går under 20 eller över 80.

Av merdique

Rolig artikel, jag känner igen mig mycket, framför allt gällande operativsystem. Insett att en ny punktversion av ett OS är i regel roligare än ny hårdvara, vilket bl a medförde att jag lämnade Android för iOS efter 10 år för att slippa köpa ny telefon på många år. Köpte en router med stöd för OpenWRT av samma anledning. Hänger nästan alltid på låset för nytt Windows (även om 11 kräver en del tredjepartslösningar och registertweaks för att vara acceptabelt i dagsläget).
Med det sagt ska jag dock säga att gällande mjukvara som inte är operativsystem har jag på senare år blivit mycket mer restriktiv, men det har en mycket enkel förklaring; för dagens utvecklare gäller att förändring för förändringens skull är mycket viktigare än förändring för förbättring. Därför stänger jag alltid av automatiska uppdateringar av appar på mobilen. De flesta appar jag kör är inte så kritiska, men några vågar jag aldrig uppdatera av rädsla för att någon förändringsnarkoman varit i farten och fullständigt designat om UI:t eller tagit bort de funktioner jag vill ha. Hade hellre sett att man kunde stänga av automatiska uppdateringar för enstaka appar dock.

Av merdique
Skrivet av anon138754:

Har också fått notifikationen men hittar ingenstans att aktivera det. Gillar min TV i övrigt men WebOS är så jävla rörigt jämfört med Android TV, Tizen och tvOS

Håller med, och att man inte kan stänga av notifikationer är sjukt irriterande. Nu var det förvisso bra för detta erbjudandet men annars är det bara störande.
Jag scrollade neråt bara på hemskärmen och så fanns det på en rad. Man får en kod som ska kunna aktiveras fram till april.

Av merdique

Det verkar som man kan få 6 månader GeForce Now gratis om man har en LG-tv som stöder det, men vet inte om det gäller alla modeller. Jag har en OLED A1 från 2021 och såg erbjudandet igår. Kolla notifikationer, alternativt scrolla neråt på hemskärmen för WebOS.

https://www.lg.com/us/promotions/nvidia-geforce-now-gaming-tv

Av merdique
Skrivet av jOnÄTÄn:

Om man bygger en vanlig speldator med typ en 7600/7700 och inte bryr sig om överklockning är det väl inget större fel med att köpa ett av de billigaste moderkorten? Vad är det som gör att man inte vill rekommendera dessa till sina fiender?

För mig handlar det egentligen bara om pcie 5, inga "billiga" am5 itx-kort har det, och med facit i hand sett till hur långlivad am4 blev, och att förhoppningsvis am5 blir det också, så är det inte helt fel att framtidssäkra. Gamers Nexus gjorde en bra video där pcie4 ställdes mot pcie3 med ett 4090 och i vissa scenarior, om än få, flaskade pcie 3.