Inlägg

Inlägg som merdique har skrivit i forumet
Av merdique
Skrivet av Aeosoth:

Har du lyckats patcha dig ifrån 1020 på något sätt? Har försökt med både OTA och USB firmware update, men den säger bara att min TV är up to date oavsett.

Edit: efter lite googlande så verkar detta vara motsvarande 1430 på en hårdvaru-revision på mainboarden. Alltså inte en stenåldersversion som jag trodde.

Blir exakt samma för mig, tack för infon, konstigt att de har olika nummer för samma version.

Av merdique

Hej hej, jag har inte letat efter fel men detta har varit svårt att missa då jag ser det ofta. Hur är era 85-tummare gällande färggradienter (color banding)?

Så här ser min ut:

Har använt den här bilden från Rtings:

https://www.rtings.com/images/test-materials/2016/gradient-16...
Kört från Windows med 12 bit 4.4.4 (iaf enligt Nvidia kontrollpanelen)

Även testat med den här som är ett test för att se ifall panelen är 8 eller 10 bit:

https://www.avsforum.com/threads/10-bit-gradient-test-pattern...

det är en video där nedre halvan är 8 bit och övre 10 bit. På min OLED syns inga band på 10 bit men det gör det på Samsungen. TVn är ju så bra på allt annat, är detta att förvänta med panellotteriet?

Edit: För att visa en tiff-fil i 10 bit, krävs det nåt särskilt program? Läser att banding inte alls behöver orsakas av panelen utan källan, t ex webläsaren eller vilket program man öppnar i. Jag hittade en HDR bildvisare (https://www.microsoft.com/store/productId/9PGN3NWPBWL9) och då får jag ingen banding men jag undrar om det är pålitligt.

Av merdique

Växte upp med katter men har haft hund som vuxen. Människor som inte gillar djur är mycket osympatiska. Har även svårt för kattmänniskor som hatar hund eller hundmänniskor som hatar katt. Min bästa kompis blev nästan 18, varav 16 var vid min sida. Brutalt när han fick somna in för ca 2.5 år sen. Tänker på honom varje dag. Har inte möjlighet att skaffa hund nu pga mitt jobb men nån gång ska jag adoptera en hund igen och troligen även en katt.

Av merdique

Hej på er. Ni som har hunnit sätta er in mer i mjukvaran, min QN90B 85" har version 1020 som jag antar är ganska gammal, ska jag undvika att uppdatera? Bryr mig inte så mycket om själva gränssnittet ändras eftersom jag inte planerar använda Tizen men är livrädd för att någon förändringsknarkare har försämrat bildinställningarna. Det kanske tom är så att bildinställningarna blivit bättre?

Jag frågar mest eftersom jag har svårt att få till HDR, mörka scener är så förbannat mörka så det är omöjligt att kolla i ett halvupplyst rum, måste köra mörkläggningsgardinerna som om det vore min gamla projektor från 2009. Försökt följa Rtings råd genom att bl a aktivera contrast enhancer och det blir ljusare men det ser ju förjävligt ut. Bakgrund som är ur fokus får nåt som liknar extrem banding.

Ljusa scener i HDR, samt SDR, blir extremt ljusstarkt.

Av merdique
Skrivet av Scrollhjul:

Hallå allesammans.
Jag beställde en 75" till min mor och har precis monterat upp den men jag måste säga att fjärrkontrollen till den är en katastrof, ingen möjlighet att med enkelt knapptryck byta kanal, ändra volym eller ens siffror för att slå in kanal direkt. Däremot är där FYRA st oanvändbara reklamknappar.
Finns det någon vänlig själ här som har förslag på en bra och enkel standard kontroll innan hon tvingar mig att sätta dit den gamla skräptvn igen?

Håller med om att den är helt värdelös men volym- och kanalbyte är väl ändå ganska enkelt i förhållande till allt annat den saknar? Jag vill ha en dedikerad knapp för ingångsbyte och en för alla inställningar. Utvecklare av idag älskar ju av nån bisarr anledningen att saker kräver så många steg det bara går så det är säkert därför kontrollen blivit så avskalad så man ska tvingas utföra 10 steg för att ändra nåt.

Av merdique

Fick installerat 85"-aset igår helt själv, med lådan stående på tvbänken. Ett jävla projekt som tog typ 2h. Tänker inte leta aktivt efter fel för jag blir lätt manisk över sånt. Men inte sett något fald-rutnät, bara att kanterna är lite ljussvagare, som nån annan beskrev. Förväntat med tekniken. Blooming stör mig inte då mina gubbögon har det naturligt, dvs jag upplever blooming på min oled med även fast den inte finns. Men det är en dröm att slippa backlight bleed som är mitt största hat när det gäller skärmar, och att få sån svärta och ljusstyrka. Men HDR är så överskattat alltså. Jag var inte imponerad av det på min LG A1 men tänkte det var för det är budgetmodellen som inte blir särskilt ljusstark. Men är inte impad nu heller. Tror inte jag ens skulle se skillnad på SDR och HDR.

Av merdique
Skrivet av Shiprat:

Tycker det är rätt magstarkt av de som säger sig veta 100% för eller emot påståenden om vad AI är eller inte är kapabelt till- sanningen verkar vara att ingen vet och att den riktiga kampen är om vem som får eller inte får tjäna enorma mängder pengar längs vägen tills den dagen då vi får reda på om det är en utopi eller dystopi som byggs med AI-assistance.

Hade tänkt skriva något liknande. Absolut det mest störande i den här debatten (egentligen alla debatter) är 100%-säker-människor när det inte finns konkret evidens för något, om det gör det är jag också intresserad av att läsa. Istället har vi massa tyckare som vet med säkerhet vad som skapar självmedvetande osv. Själv tycker jag det är en otroligt spännande tid men känner en vag oro också, främst för hur det kan påverka arbetsmarknaden det kommande decenniet. Det mest ironiska är att det verkar ske omvänt som du skrev inledningsvis. Man hade liksom hoppats att robotar skulle ta över allt fysiskt arbete och låta oss vara kreativa. Nu får ai göra allt det roliga.

Av merdique
Skrivet av Chrillthebill:

Helt plötsligt är teven i min hemstad och jag fick äntligen SMS:et att välja datum och tid.

Expected delivery
Friday, 2 June between 09:00 and 16:00.

Gick det välja senare tid? Hade varit Nice att slippa dra från jobbet en stund.

Av merdique
Skrivet av bulle:

Någon som har fått sin QN90B och hunnit testa och vill lämna omdöme? Mina google skills lämnar mycket att önska verkar det som, har svårt att hitta recensioner på denna TV inom EU-marknaden.

Jag har hittat två på tyska på YT men det var ingen mätdata eller annan djupdykning. Märkligare är att i den dedikerade tråden på AVForums inte verkar finnas några europeiska ägare. Det är dock några där som hävdar att modellerna i EU och USA är samma för 2022 men omöjligt att veta om det är sant.

Av merdique
Skrivet av YEAHYEAH:

Det går om den är tillräckligt lång och bred. Men kommer du åt tvn på baksidan eller har du inte vägg där? Är det en 75 eller 85 tum kommer du troligen få problem att lyfta av katongen om du inte har extra högt i tak. Du får skära/klippa sönder kartongen isåfall. Se till att få tv på rätt också!
Jag skulle rekommendera att du monterar den på en matta framför tvbänken.

Det är 85", gick det montera om frigoliten som på Samsungs installationsvideo typ som stativ/stöd?

Så här:

Och måste man verkligen lyfta av kartongen? På den här unboxingvideon https://www.youtube.com/watch?v=MUoaSTVn1YM av exakt samma tv (dock såld i USA antar jag) så kan man ta isär fronten och baksidan av lådan genom att ta bort två clips på varje sida. Eller kommer lådan i en större låda?

Skrivet av pelof:

Någon sweclockare kan säkert hjälpa dig.
Bor du i Stockholm hade jag kunnat hjälpa dig.

Skrivet av mstoltz:

Vart bor du?
Skriv vart du bor så kanske någon i närheten vill hjälpa dig 👍

Tack för erbjudande av hjälp! Jag är allmänt paranoid så vill inte skriva vilken stad men det är i Skaraborgs län. Flyttade hit för jobb i vintras så känner ingen i stan mer än kollegor som jag inte känner tillräckligt väl för att be om hjälp.

Av merdique
Skrivet av VassVass:

Tack!

Japp, den ska stå upp i frigoliten medan man monterar foten. Finns tydliga instruktioner i kartongen längst upp. Väldigt smidig process, blev imponerad av hur genomtänkt det är.

Video: https://youtu.be/N5CiS5S43As

Foten ser lite annorlunda ut i videon så där rekommenderar jag att följa instruktionerna i medföljande instruktion. Men smidigt att kolla på videon innan man sätter igång då den visar hur man hanterar frigolitbitarna på ett bra sätt.

Tror du det kommer gå att montera med lådan stående på möbeln TVn ska stå på? Jag har beställt med inbärning men kommer inte kunna få hjälp att lyfta upp den från golvet förrän framåt semestern, tror inte jag klarar lyfta en 55 kg tv själv. Men tänkte att jag kan be transpörten att ställa lådan direkt på möbeln den ska stå på.

Av merdique
Skrivet av underkiller:

Jag har gjort lite research på olika forum och det verkar faktiskt finnas en del skillnader mellan QN95B och QN90B:

One Connect Box
Processor: QN95B har Neural Quantum Processor 4K4K (samma som 8K-modellerna), medan QN90B har Neo Quantum Processor 4K

QN95B har 144Hz på alla modeller, medan QN90B bara har 144Hz på 43" och 50" modellerna.

Fler Dimming Zones på QN95B jämfört med QN90B.

QN95B har en ram på 17mm, medan QN90B har en ram på 27mm.

Högtalare: QN95B har 70W högtalare, medan QN90B har 60W högtalare.

Vart hittar du info om färre zoner? För enligt Rtings är det lika många (720) men det gäller 65".

Min 85" har skickats men fan va det grämer mig att jag inte fick 75". 85" kommer va ett jävla åbäke. Jag va nära att försöka avbeställa i morses men så kollade jag igen vad den normalt kostar och kände att jag kommer gräma mig lika mycket över att inte ha köpt för det priset.

Av merdique

Faaaan, 75an för 8000 hade varit årets deal men såg makuleringsmailet för sent. Köpte 85an istället. Vet ärligt inte om det var klokt men den har som lägst kostat 35000 så 13500 kändes otroligt bra också. Snikmodellerna på 85" kostar liksom från 15000.
Märker man skillnad på 144 mot 120? Inte för att min gpu kan köra 144 (eller ens 120) men kanske en framtida gpu.

Av merdique
Skrivet av Aphex:

Bryr man sig ett uns om IT-säkerheten på jobbet borde det sitta i ryggmärgen att göra Win+L med ena handen när man lämnar stolen.

Glömde såklart win+L! Litar generellt på mina kollegor men ska jag lämna lokalen så blir det att låsa.

Av merdique

Kände en viss ånger över att jag inte köpte 75-tummaren i helgen, bor i ny stad utan bärhjälp, men kände att jag missade en sån brutal deal. Men så gick den beställa igen och såg att man fick inbärning gratis, så slog till. Har länge velat ha VRR vilket min nuvarande TV inte har, så hoppas jag inte blir åksjuk av att spela i 75", blir det när jag spelat på projektorn på ~90".

Av merdique
Skrivet av kundun:

Man behöver ingen windowstangent!
Mer ett konstaterande efter 35 års kodande o spelande med ett IBM model M.

win+d (minimera allt) gör jag några gånger dagligen! win+p + enter gör jag när jag glömt växla över stationära från tv:n till skärmen före jag stängt av tv:n (spelar bara på tv:n).

Av merdique
Skrivet av boogey:

Det är mest frontend-folket. Vi skojade om dem för inte allt för länge sen när vi hade en som hörde av sig och hade byggt om hela skiten för att det kommit ett "nytt" ramverk. Inga andra argument. Visst är det kul med nytt, men vi på andra sidan av koden brukar ofta vilja att det också blir bättre på något sätt om vi ska bygga om en massa saker på arbetstid.

Ni programmerare/backend-folk måste stå på er! Nytt är bara kul om det medför en förbättring eller iaf ingen försämring (fast då är det ju egentligen inget nytt). Ny design stör jag mig sällan på, förutom när saker tar mer plats utan att det behövs. Men den här nya generationen muskelminneförnekare är obegripliga. Ett färskt exempel, Youtube-appen till iPad har länge haft pinch utåt för att få helskärm, och alldeles nyligen så är det nu ersatt av att man bara swipar uppåt. Jag gör fortfarande fel för att gesten är så inpräntad. Och komiskt nog är att det efter några försök kommer upp ett meddelande att man sveper uppåt för helskärm, så uppenbarligen är de medvetna om att många gör fel.

Av merdique
Skrivet av HappySatan:

Allt är UX:arnas fel. Ett helt skrå av dårar som måste möblera om hela systemet stup i kvarten för att kunna motivera sina hutlösa löner.

/Bakåtsträvande utvecklare

(Disclaimer. Det finns bra UX:are. Problemet är om de blir för många relativt till mjukvaran de jobbar med. Då tenderar vissa av dem, särskilt nyexade, att gå bananas.)

Intressant, är UX:are generellt högre i hierarkin än programmerare? Tänk att bo ihop med en sån, konstant ommöblering och byte av inredning, kläder etc.

Av merdique

En till sak, det algoritmdrivna internet är det sämsta som hänt sedan internet. Jag genuint hatar allt som är algoritmgenererat, vare sig det är flöden på sociala medier, youtube, spotify etc. Jag tycker det är helt bisarrt att det blivit standard, livet är ju kronologiskt. Är mycket tacksam över att RSS fortfarande finns och används.

Av merdique

Att dagens generation mjukvaruutvecklare är sjukligt rastlösa och förändringsberoende själar som förändrar för förändringens skull, oavsett om det medför förbättring eller försämring.