Inlägg

Inlägg som merdique har skrivit i forumet
Av merdique
Skrivet av Bagarbosse:

"Andersson" är Net on Nets egna märke som bara dom själva säljer (finns ingen annan ÅF att jämföra med). En prissänkning på 15% på en vara under 1000kr är nog ett "tips" fler än jag kan leva utan, särskilt när varan under långa perioder innan sålts för både 599 och 499.

Håller inte med om att 15% är att fnysa åt för en vara under 1000 kr. 850 kr är enligt mig väsentligt mindre än 1000. Att tro att alla är som en själv är en osund attityd. Fyndtråden har inte heller någon regel för hur mycket en vara måste vara nedsatt för att få tipsas om. Däremot håller jag med om att vissa i fyndtråden är dåliga på att kolla närliggande prishistorik från tredje part, t ex prisjakt, innan de tipsar om en nedsatt vara.

Av merdique

Jag spelar inte AAA så mycket utan varit mer av en indiegamer. Men jag spelade nyligen klart Hogwarts Legacy och lät eftertexten rulla på medan jag scrollade på mobilen. Det slog mig då hur sjukt många människor som varit inblandade, och hur många arbetstimmar det måste inneburit för att skapa kod, storyline, design, orkesterscore, dialog, etc. Ett monsterprojekt. Att man då släpper spelet i det skick det initialt var i är lite av ett hån mot alla inblandade utom de i toppen.

Jag håller helt med att studios måste kunna senarelägga release. Konsoll är inte ett alternativ, iaf inte så länge studios först siktar på sketna 30 fps och eventuellt ett performanceläge längre fram om man har tur. Spelar ingen roll hur bra det ser ut, 30 fps går helt bort.

Av merdique

För mig slutade explorer patcher att funka för några månader sen, någon uppdatering av Windows som EP inte funkar bra ihop med. Det som inte funkar är att ha den vanliga W11-startmenyn, som jag efter återinförandet av mappar nu faktiskt föredrar. Jag använder istället ett program som heter Windhawk.

Av merdique
Skrivet av Awsmkiid:

Fun fact, det är av DEN anledningen jag inte kör windows 11, bara av den simpla anledningen.

Håller med om att det är störande. Vet faktiskt inte vad det är med utvecklare och deras bisarra förkärlek till att öka antalet steg saker kräver istället för att minska. Men just detta åtgärdas mycket snabbt och enkelt med en registerändring. Räknas inte som fulhack enligt mig.

Av merdique
Skrivet av carlbanan:

Man behöver alltså inte den adaptern som verkar finnas? Eller skiljer funktionen mellan om man ansluter via adapter eller via Bluetooth?

Jag har den gamla stora donglen från One-eran och den har bättre räckvidd än min stationäras bluetooth, och anslutningen är pålitligare. Enda negativa kan va att den ibland är meckig att para kontrollen med. Men sitter du bredvid din dator så bör bluetooth inte va nåt problem.

Av merdique
Skrivet av FiftyFifty:

ID Cooling IS 55 ska vara väldigt bra under 55mm. Kräver dock låga ram minnen.

https://youtu.be/xtvAI-XTdfk

Japp hade köpt den om någon svensk ÅF tog in, iaf för att se om den passar. Tyvärr just nu är det bara Ali Express som gäller.

Märkligt att de bara stöder minnen upp till 33 mm kan jag tycka, alla AM5-brädor är DDR5, och så vitt jag vet finns inga så låga DDR5-stickor från de kändare tillverkarna. Jag har Kingston Fury Beast och de är 35 mm. Corsair Vengeange är också 35 mm.

Av merdique
Skrivet av Lagers:

På min i7 7700k hade jag Noctua NH-L12S som jag tyckte var riktigt bra. Den va knäpptyst och kylde den CPUn riktigt bra. Vet inte hur det blir med lite mer krävande CPU, Står att max är 95W på denna.
Läs kommentarerna på Inet: https://www.inet.se/produkt/5322446/noctua-nh-l12s

Nu har jag ju Noctua NH-U12A Chromax Black när jag byggde större och de fläktarna är sjukt tysta.

Har koll på NH-L12, varit nära att köpa Ghost Edition som är bättre anpassad för mitt chassi. Men har varit skeptisk till fläkt på insidan som drar luft genom flänsen eftersom det borde skapa turbulens vid högre rpm, men det kanske det inte gör?

Önskar att Noctua gjorde ett mellanting mellan NH-L9 och NH-L9x65.

Av merdique

Sen vill jag göra ett försök igen och fråga vad ni har för kylare?
Mitt förra system hade en Alpenföhn Black Ridge som jag verkligen gillade, men den funkar inte för AM5. Jag har varit tvungen att köra min gamla Noctua nh-l9 efter att fått nya AM5-fästena från dem, men det är bara en nödlösning för den räcker inte till. Men utbudet är ju extremt litet för AM5 lågprofil.

Av merdique
Skrivet av FiftyFifty:

Visst kör på. Hjälper nog tyvärr inte, dom ser inte coil whine som ett fel.

Nej tror inte det heller men tycker de förtjänar att skambeläggas.

Av merdique
Skrivet av FiftyFifty:

Så här ser det ut i fyndhörnan hos Inet för tillfället 🙄

<Uppladdad bildlänk>

Haha stackars Inet. Som vanligt skötte de returärendet galant.
Får jag dela den bilden i Reddit-tråden? Asus har en "verified vendor" som skriver på SFFPC-subben ibland.

Av merdique
Skrivet av Lagers:

Jag blev trött på allt och åkte till NoN och köpte ett ATX moderkort MSI MAG B650 TOMAHAWK och ett Corsair RM850x. Allt är bättre med det moderkortet. Startar snabbare, inget coil whine, bra med kontakter, varvar inte upp fläktarna på max vid start och bra UEFI
Idag kom ett Torrent compact hem och jag har byggt ihop en bra dator som är tyst. Supernöjd!

Ska testa att undervolta lite igen, men ska lugna ner mig efter detta spektakel

Tyvärr är jag inte med ITX-klubben längre efter att ha haft ITX i många år, känns som man nu för tiden får göra avkall på så mycket för ITX.

Varning, stor dator. Visa på egen risk

<Uppladdad bildlänk>
Ursäkta kabeldragning, inte hunnit att fixa än

Dold text

Fint system, är själv ganska ung inom ITX då jag byggde mitt första januari 2022 men kommer inte gå tillbaka.
En tanke som slog mig häromdagen, ingenjörer hos tillverkarna lägger mycket tid på att göra många komponenter så tysta som möjligt. Fläktar både för CPU och GPU-kylning designas för att va tysta, kylflänsar designas för att möjligggöra semipassiv kylning av GPU, lite finare nätagg får komponenter som klarar semipassiv drift. Och man ges möjligheten att skapa egna fläktkurvor, mitt system är verkligen knäpptyst i övrigt, cpu-fläkten går alltid på lägsta RPM upp till 65C. Men när det gäller spolar, motstånd och andra elektriska komponenter så är det en stor axelryckning och allt det arbetet blir enligt mig bortkastat. Tycker det är obegripligt.

Av merdique

Har nu skickat tillbaka Asuskortet.

Jag kan köra -25 på curve optimizer, -26 kraschar windows nästan direkt. Jag har inte gjort något stabilitetstest eller benchat men spelade Hogwarts Legacy i 6 timmar i söndags utan någon krasch.
Asrock har inte någon möjlighet att aktivera eco mode i bios, deras bios är rätt primitivt, men har ställt in PBO limits manuellt enligt AMD's egna riktlinjer för vad eco mode gör. Har satt PPT på 95 dock istället för 88 samt thermal limit på 85C.

Vad kör ni för kylare?

Av merdique
Skrivet av FiftyFifty:

Har nu jag äntligen hunnit testa MSI brädan och den har inget coil whine alls, varken idle eller load.

Kartongen den kommer i är verkligen dålig och håller inte moderkortet på plats, den studsar lixom runt där inne.
Som tur är verkar den funka bra trots detta.

Nice grattis!

Jag har nu gjort en sista jämförelse och även om både Asus och Asrock har coil whine så är ljudstyrkan från Asrockkortet betydligt lägre. Kan dock va så enkelt att frekvenserna från Asrock-kortet inte tas upp lika bra av min gubbhörsel.
Hade velat kunna göra en sida vid sida-jämförelse med båda systemen igång samtidigt men blir svårt med bara en cpu och ett nätagg.

Vad har ni för cpu förresten? Jag körde på 7600X eftersom den bara var 100 kr dyrare än 7600. Men har funderat på om det var dumt att välja en X-variant och undervolta, systemet och VRM kanske hade betett sig annorlunda med en icke X?

Av merdique
Skrivet av Lagers:

Det är lite skillnad där, men svårt att avgöra helt genom att lyssna sådär.

Är det så att asrock-kortet också har coli whine eller är det helt tyst?

Jag beställde ett Asrock nu och ska prova imorgon om det är helt tyst. Då blir det ett sådant, annars funderar jag på om jag ska byta plattform, men Intel kanske inte är bättre ändå. -"Plötsligt händer det!"

Har sökt på olika moderkort och coil whine, verkar verkligen utbrett problem med alla möjliga moderkort. AMD4/5, INTEL12/13.

Japp det har också coil whine, men av det jag testat så är det mindre hörbart. Det kan dock sporadiskt komma coil whine som är på nivå med Asus-kortet i vissa scenarior, inte vid ren idle, och inte vid högre belastning. Så just nu vet jag inte riktigt hur jag ska göra.

Tyvärr är det så att alla tillverkare ser coil whine som ett ickeproblem, och de flesta konsumenter skiter i det för de har ljudisolerade atx-chassin.
Men jag tycker just specifikt när det gäller itx så borde tillverkarna ta det på mer allvar då jag tror de flesta har sina itx-chassin på skrivbordet, en armlängds avstånd från öronen.
Mitt gamla moderkort hade också lite coil whine men på en helt annan nivå. Mitt grafikkort som är ett Asus Strix 1070 har ironiskt nog alltid varit 100% fritt från coil whine, så visst är det möjligt att skapa komponenter som inte tjuter. Samtidigt läser man om 4090-kort som har extremt mycket av det.

Av merdique

Ok jag körde Asus-kortet idag igen och tar tillbaka det jag skrev om ny chipset-driver. Det är komiskt mycket coil whine verkligen jämfört med Asrock-kortet. Jag spelade in med min iPhone 13 rakt ovanifrån ca 10 cm med fläkten på kylflänsen urkopplad för att enbart fånga coil whine. Antagligen processas ljudet lite så ta det för va det är, men Asus-kortet åker på retur ASAP. Snacka om klåpare till ingenjörer på Asus.
Asus: https://whyp.it/tracks/76136/asus?token=XDguq
Asrock: https://whyp.it/tracks/76134/asrock?token=v5jgD
Lyssna med lurar, säg till om det inte funkar.

Av merdique
Skrivet av Lagers:

Installerade den nya biosen, fick lite strul och fick köra flashback och cmos men nu är den inne. Känslan med mitt kort är att det låter som förut, men min lät inte så högt från början. Hittar inte några nya chipsetdrivare på Asus hemsida? Hur hittade du de nya som kom i fredags?

POST kanske är lite snabbare, har bara POST:at en gång än.

https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am5/b650

5.02.19.2221 från 28/2.

Jag har låtit Asrockkortet stå på idle typ en timme nu för att "stabilisera" sig. Det är mycket tyst. Från ca 50 cm vilket är mitt normala avstånd till chassit hör jag ingenting, från ca 30 cm kan jag höra ett svagt sporadiskt smattrande/knorrande, som hörs tydligt när man lägger örat precis intill.
Detta är i open air, har inte pallat sätta ihop chassit när jag håller på och testar, samt att jag satt custom PBO enligt optimum techs råd (SFF youtuber) eftersom det är så jag planerar använda min 7600X för att få någorlunda vettiga temperaturer i mitt lilla Ghost-chassi.
Orkar inte sätta i Asus-kortet idag, men rapportera gärna hur det går för er.

Av merdique

Hann inte testa så mycket igår men Asrockkortet är absolut inte knäpptyst men det hörs bara knorrande om man håller örat nära. Det är iaf ok. Däremot satte jag tillbaka Asuskortet och installerade bioset som kom i fredags samt chipsetdrivare från amd som kom igår och jag inbillar mig att det är tystare nu. Testa ni också. POST är iaf mycket mycket snabbare nu. Även snabbt på Asrockkortet. Ska testa mer ikväll.

Av merdique

Om nån av er monterat av kylaren, har ni lust att lägga upp en närbild på cpu-socketen på era Asus-kort? Vill se om ni också har två märken på metallen som kan misstas för slitage.

Av merdique
Av merdique
Skrivet av Lagers:

Kollade på Asrocks kort och msi:s kort. På dessa sitter det en liten fläkt, inte något jag vill ha heller.

Det sitter en liten fläkt på Asus-kortet också fast på kylflänsen för VRM och inte för m2 som det är på Asrock och MSI. Under det lilla gallret som sitter på plasten som täcker VRM-flänsen.

Alla är från november, ingen på Reddit har från annan batch, misstänker att de inte flyger av hyllorna pga priserna och att itx är nisch.