Inlägg

Inlägg som merdique har skrivit i forumet
Av merdique

Synd de inte vågade lova något annat än 5 år säkerhetsuppdateringar. Hade gärna sett även en specificering av hur många Androidversioner den kommer få.
5 år säkerhet är förvisso super och i nog viktigare, men det är roligt med nya OS-versioner också, varför jag bytte till iPhone förra året. Hade kunnat tänka mig att sälja iPhonen och köpa en Pixel 6 om jag vetat att den skulle få iaf 4 Android-versioner efter Android 12.

Av merdique
Skrivet av SirMacke:

Min Surface 4 Pro skulle jag vilja uppgradera, men den uppfyller inte kraven, testar kanske ominstallera till W11 en dag när jag orkar.
Speldatorn har Ryzen, så nej på den.

Jag gjorde en ren installation på min SP4 utan några modifikationer. Det fungerar ok och har hittills fått alla uppdateringar men auto hibernation funkar inte så jag måste göra det manuellt varje gång. Min SP4 har det ökända sleep of death-problemet så måste förlita mig på hibernate.

Kommer inte installera W11 på mina stationära maskiner då jag inte klarar mig utan never combine taskbar buttons på dem. Eventuellt längre fram om det visar sig att tredjepartsprogram som startallback fungerar långsiktigt.

Av merdique

Finns många mäktiga karaktärer men ingen är större än Olórin. Balrogfighten, Helms klyfta eller mot Nazgulen på fältet mellan Osgiliath och Minas Tirith. Får gåshud bara jag tänker på det.

Av merdique
Skrivet av jamalya:

Vad hände med att forskning måste vara bevisat över tid, inte hypotetiska ”högst troligt”.

Vad som hände med det är att det finns väldigt mycket data som visar på globala temperaturer över betydligt längre tidsspann än ~200 år. Med uppmätt menar man alltid "mätt sedan termometrar funnits", men vetenskapen har data som sträcker sig över miljoner år. Man använder geologiska studier för det. Vetenskapen har dessutom riktigt pålitlig data som sträcker sig åtminstone 800000 år bakåt, vilket man fått från iskärnor från polarisarna och glaciärer. Dessa mätningar är allt annat än "hypotetiska". Vad den här datan säger låter jag vara osagt, om du är intresserad av att lära dig något så finns det gott om information kring detta.

Av merdique

Blev lite sugen på Seasonic-agget för har velat ha semipassivt. Enligt Seasonic är fläkten avstängd upp till 30% load, vad betyder det? Är det 30% av effekten, t ex 0,3x550 för den lägsta modellen? Min PC ligger på ca 87W i idle med ett 520W-agg. Kan jag förvänta mig passiv drift i idle med 550W-modellen?

Av merdique
Skrivet av frong:

Prova Argus Monitor ifall du inte gjort det.

Jag testade säkert 5 olika program med Lenovon, och det verkar som Lenovo verkligen ansträngt sig för att det inte ska gå att kontrollera fläktarna med tredjepartsprogram. Det finns ett som heter Notebook Fan control som många rekommenderade men man måste ha tur att någon tagit fram profil för just den modellen man har, och att göra det själv var alldeles för avancerat för mig, man måste typ leta efter förändringar i registret för datorns embedded controller när fläkten ändrar RPM.
Men det här Argus var dock inte en av programmen jag testade så det var synd för det kanske hade funkat.

Av merdique
Skrivet av Mega-Dark:

Asus ska tillåta det på sinna. I alla fall på Zepherus vet jag.
Vet att någon datortästare på you tube hadde frågat lenovo om varför de inte tillåter egen fläkt kurva (på legion), och fick svaret att det skulle vara för avancerat och inte användarvänligt för konsumenten eller något i den stilen.

Sitter och läser om det nu, man använder Asus egna programvara Armory Crate, och det verkar som man tom kan sätta fläktkurvan på 0% för passivt! Men det verkar tyvärr bara gälla deras gaminglaptops, men en G14 är högintressant.

Av merdique

Finns det någon laptoptillverkare som tillåter custom fläktkurva?

Hej!

Jag köpte en Lenovo Ideapad för någon vecka sen som lämnades tillbaka illa kvickt pga hårfönen till fläkt. Jag trodde ärligt högljudda laptopfläktar hörde till det förflutna. Den hade en i5-1135G7 och vid idle var datorn knäpptyst, CPU-temp låg runt 25C. Men Lenovo har en otroligt proaktiv fläktkurva och redan vid en så låg temp som 40C gick fläkten på högvarv. Man kan ställa in olika lägen i Lenovos programvara Vantage, det är tre lägen, performance, balance och quiet. Men det enda dessa gör är att minska tillåten maxbelastning på CPUn. Fläktkurvan styrs ändå helt av CPU-temp, så även i quiet kör fläkten på när temp når 40.
40C, dvs 60 grader lägre än TJ max, är enligt mig alldeles för låg temp för så aggressiv kylning. Upp till 50C anser jag att helt passiv kylning borde vara norm, kanske tom 60. På min desktop med luftkylning kör jag lägsta möjliga RPM på Noctua-fläkten upp till 60C.

Så min undring är, vet ni om någon laptoptillverkare tillåter skräddarsydda fläktkurvor? Jag har gjort lite research men tycker inte jag hittar nån vettig info. Jag har haft en Surface Pro 4 i många år som är helt fläktlös, så att gå tillbaka till lövblås känns som att åka tillbaka till 2003 då jag hade en Dell-laptop som lät förskräckligt. Jag vill dock ha en proper laptop nu, helst med Ryzen-CPU.

Av merdique
Skrivet av Funlo:

Det som suger så otroligt hårt är ju att Google försämrar prestandan på andra webläsare för websidor som YouTube osv. Så i många fall så är prestandan snäppet bättre med chromium baserade webläsare.

Jag som kört Firefox i många år trodde länge att anledningen till att YouTube blivit så extremt tungrott var att min gamla Surface Pro 4 helt enkelt inte längre orkade, eftersom det inte var något jag märkte på min betydligt starkare PC. Sen testade jag med Chrome. På äldre/svagare hårdvara är det extrem skillnad, och det är riktigt fult av Google att throttla YouTube på det sättet.

Av merdique
Skrivet av Hurtigbullen:

Ja, Proton är hiskeligt! Höll på att bli vansinnig innan jag kom på att jag kunde stänga av skiten. Dock ryktas det om att möjligheten att stänga av Proton ska tas bort. Om dom inte gör någon förbättring så är det nog dags för mig att överge FF. Jag kör också Vivaldi som jag gillar skarpt.

Ja fr o m version 91 kan man inte längre stänga av Proton i about:config (https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1709425#c7) . Man kan ju som andra påpekat använda CSS styling så jag som bara kan lite html tvingade mig för några veckor sen att fixa det, fick till en frankenstein-variant med copy paste från diverse forum och är nästan nöjd, iaf mycket bättre än Proton. Viktigast är att jag kan fortsätta använda Firefox med dess containers. Att ingen annan browser har containers är 100% en deal-breaker för mig.

Av merdique

Containers som är inbyggt i FF är enda skälet till att jag fortsätter med FF som primär. Mest för att ha en för Facebook. Annars hade jag gått över till Edge chromium.
Det nyligen lanserade Proton-gränssnittet i FF är horribelt och jag tror det drivit bort många entusiaster.

Av merdique

oooh det är a plague tale nästa gång på Epic, asbra spel!

Av merdique
Skrivet av µiCro:

Hjälp, vilka fula stativ det osar budget! Men bra pris det ryktades för ett tag sedan om att LG skulle införa budgetvarianter av OLED, är det dessa månne?

Vet faktiskt inte, Prisjakts prisutveckling går tillbaka till april men vet inte om det måste betyda att modellen kom i april.

Av merdique

Elgiganten utökade sin sommarrea precis, LG OLED A1 (2021) 48" för 7990:- är väl ganska bra? Som billigast 9990:- innan.

https://www.elgiganten.se/product/tv-bild/tv/300080/lg-48-a1-...

https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5724831

Även 55" A1 2021 för 9990:- och de större 2021-modellerna är också nedsatta.

Av merdique
Skrivet av svolter:

Skulle inte förvåna mig om någon stolle på UX avdelningen i framtiden får för sig att Alt-tab skall vi också ändra på. Det är ju så många fönster att hålla reda på för stackars användaren. Vi skall "hjälpa" dem.
Alt+tab för att välja applikation..... och sedan visas alla fönster applikationen har... där man då får bläddra igen med Alt+tab för att välja det specifika fönstret. I princip är gruppering av aktivitetsfältet i denna nivå av idioti.

Håller med till fullo. De senaste kanske 5 åren inbillar jag mig en trend i mjukvaruutveckling att man ökar antalet steg det tar att göra vissa moment, förstår det inte alls men det kanske är nåt utvecklare fått för sig motverkar stress?
Finns en hel del saker som i Windows 10 tar 2-3 steg mer att utföra än vad det gjorde i Windows 7, bara några exempel jag kommer på ur minnet, ändra refresh rate på skärmen, ändra egenskaper för ljudkortet. Det enda sättet att utföra många av dessa moment för att vara ungefär på samma nivå som Windows 7 är via den gamla kontrollpanelen.

Av merdique
Skrivet av Shudnawz:

Alt+tab? För du vet att det går att klicka med musen på rätt program direkt i den vyn, du behöver inte stega igenom allt med tab.
Jag har ärligt aldrig haft problem med grupperingarna av program, tycker det gör aktivitetsfältet mindre plottrigt.

alt+tab är 2 steg, rent tekniskt 3 om man räknar alt och tab som två separata, och sen klick. Ogrupperat i taskbar är 1 steg dvs musklicket. Det är alltså dubbelt så ineffektivt med alt+tab. Dessutom kräver alt+tab-metoden att man både använder tangentbord och mus.

Om never combine inte kommer i en framtida W11-version kommer jag inte uppgradera, det är den enda deal-breakern för mig, allt annat med W11 är jag ok med.

Av merdique

Är någon intresserad av 1 år Boxcryptor? Fick det via min VPN men kommer aldrig använda. P.m. isf.

Av merdique

Mitt Asus MB för 1155 socket har TPM-kontakter men inte några pins, och Asus egna modul för 20-1 (19 pins) verkar inte ha sålts på flera år. Har en Ivy Bridge i7-3770 sans k och rent prestandamässigt har jag inget som helst behov av en ny PC då jag har långt över 50% headroom (eller va det kallas) för så gott som allt jag använder den till, inkl spel. Enda tillfällena jag skulle kunna ha mer prestanda är de extremt få tillfällena jag gör en x265 encode i handbrake.

Men jag undrar, finns det någon teknisk begränsning för att göra t ex ett TPM PCIe-instickskort eller USB-dongle? I dagsläget finns det inte men marknaden har ju inte direkt funnits tidigare heller.

Av merdique

Apple, Google och Microsoft borde verkligen sluta använda känsloadjektiv som beautiful, amazing osv. Inte bara är det krystat utan ger även ett osympatiskt intryck av självbelåtenhet.

Android-appar native är ju rätt kul. Och att äntligen kunna ha vertikal split screen på tablet i porträttläge.

Av merdique
Skrivet av PeoplesMC:

Inet har btw fri frakt på allt om du länkar ditt sweclockers konto^^

Ajjemen det vet jag, handlar oftast därifrån men vissa saker är billigare på Webhallen nu när frakten är fri.