Inlägg

Inlägg som merdique har skrivit i forumet
Av merdique

Som sen på HDR-bollen lärde jag mig förra året att trots mycket hög peak brightness på min TV (QN85B) så spelar det ingen roll när 95% av alla filmskapare dyrkar mörkret. Så nu undviker jag HDR så mycket det bara går. T o m en färgstark film som Barbie är avsevärt mörkare i HDR.
Den enda filmen jag upplevt som fantastisk i HDR var Into the Spider-Verse. Allt annat är bara 50 nyanser av svart.
Mörkläggningsgardiner = projektor 2005.

Av merdique

Se pm

Av merdique

Jag köpte samma men fick ett jävla måndagsex med fläkt med trasig PWM som jag ska returnera, inte lönt att göra RMA hos Asus. Så om huttala drar sig ur är jag också intresserad. Kanske nån mer här på SC som spontanköpte men ångrade sig. Är grymt besviken för det är verkligen en kanonlaptop i övrigt.

Av merdique
Skrivet av Inzomniac:

Jag har inte märkt detta, snarare motsatsen som överraskade mig. Trodde inte en 5800HS skulle vara så effektiv, den är nära nog passivt kyld vid desktop och lätt surfande. Synd på din issue här, har du testat uppdatera Bios? Det fanns en färskare utgåva av det.

Japp, drog in senaste bios, även reset av windows. Ja när fläkten inte ballar ur så är den extremt effektiv och tyst och cpu ligger kring 40C. Jag tänkte först det var nåt med windows men när fläkten tappar pwm så fortsätter det även när man bootar om, inkl till bios. Så det talar för hårdvarufel. Inte lönt att försöka med service heller då det är så slumpmässigt, kommer bara få tillbaka den med "inget fel kunde hittas" efter att de testat den i 3 sekunder.

Av merdique

Hej. Den här frågan är riktad till de som köpte Vivobooken för 4100 på Amazon. Har någons fläkt ballat ur? Min kan helt random börja gå på max, ~6000 RPM, och fastna där i minuter trots att alla tempsensorer HWiNFO hittar är <40C. Kör jag en diagnos i MyAsus på fläkten när detta händer så står det "There may be an issue with the fan...". Det är som att PWM slutar funka och fläkten går upp i maxläge. Sen kan det bara försvinna och vara borta i ett dygn. Jag har öppnat och kontrollerat kontakten till fläkten, drog ut och satte i igen, men det hjälpte inte. Så jävla tråkigt att behöva returnera det här fyndet.

Av merdique
Skrivet av BeerBelly:

Ja det var drygt. Om första tipsaren känner sig kränkt kan denne skriva PM till mig så swishar jag som plåster på såren. Jag ser hellre att folk vågar posta tips och det råkar bli två gånger än att folk inte vågar tipsa alls med risk att någon ska leka ordningsman.

Tackar er båda tipsare då det blev ett köp direkt.

Det var inte jag som påpekade att det redan postats så håll dina epitet för dig själv, min bild var bara ett tips på hur trivialt det är att kontrollera om någon redan tipsat.

Av merdique
Skrivet av Streamdog:

Aaha. Ändå tyckte jag att jag bläddrade igenom tipsen. Tack, jag raderade mitt nu.

Sorry om detta verkar drygt men tycker bilder är bättre än att beskriva med ord

Av merdique

Båda borde funnits som svarsalternativ. Jag undervoltar iaf CPU för att få ner temp och kör egen fläktkurva för att få det så tyst det går utan skenande temp.

Av merdique

Jag använder Metas, Alphabets och andras tjänster friskt så inte att jag lever i skymundan men jag tycker det är viktigt att dessa tjänster isoleras/sandboxas från varandra och inte kan dela information om mig sinsemellan. Där kommer firefox containers in, har en container för varje plattform t ex en för facebook, en för google osv.
NoScript, cookie auto delete och ublock är givna extensions (vitlistat SC såklart). Vet inte riktigt hur jag ska hantera youtubedilemmat just nu, har för tillfället inaktiverat ublock för youtube.
Tycker det är konstigt att vissa här föredrar riktad reklam, vill man inte minimera risken att bli influerad till onödig konsumption? Ser hellre reklam för nåt totalt irrelevant som jag aldrig skulle köpa.
På mobilen (iphone) är det permanent "private browsing" i safari.
För vissa aktiviteter är VPN givet.

Av merdique
Skrivet av Homdax:

Det spelar ingen roll hur många gånger folk säger att det inte finns dumma frågor, man sätter ändå en - kanske omedveten - tröskel innan man drar igång en tråd här för lite information och kunskap.

This! Jag undviker att fråga i forum förutom när jag absolut verkligen inte lyckas hitta infon jag söker om något jag är dåligt insatt i. Och då försöker jag lägga med en fotnot om att översittande besserwissers undanbedes. Men det finns alltid några som tvångsmässigt måste visa sin överlägsenhet och fördumma ens frågor eller yttranden. SC är inget undantag även om nivån här överlag är mycket bättre än andra forum.
Dock har inte gpt kunnat hjälpa mig med mycket än tyvärr då den inte förstår grammatik så bra.

Av merdique
Skrivet av tronix79:

Vilken av dessa produkter kan man kränga vidare snabbast men endå ta bra betalt för?

Jag fick 7000 för en Tab S9. Men ha is i magen, du kommer få många skambud, hade min annons ute i 2 veckor innan någon ville betala rimligt. Många andra som säljer också som lagt sig lite för lågt enligt mig. Och så kom Tab S9 FE häromdagen också som jag tror kan driva ner resell-värdet lite.

Av merdique
Skrivet av Dunde:

Jo, om kommunisterna hade fått vantarna på detta hade de avrättat "alla" istället för bara några futtiga tiotals miljoner hit och dit.

Vet inte om detta var menat som nåt slags whataboutism men ja, jag borde haft med dem också såklart. Alla auktoritära krafter drömmer om den här sortens data, inklusive Sveriges största gäng.

Av merdique

Tänk om nationalsocialistiska partiet eller rasbiologiska institutet haft tillgång till all den data som finns idag. Mer dystopiskt blir det inte. NSP hade "turen" att det fanns gott om diverse register de kunde använda. Man vet aldrig vem som har makten om 50 år.
Mer skrämmande är väl hur många som är villiga att offra rätten till privat kommunikation för att hjälpa klåparkåren.

Av merdique
Skrivet av kode:

PLA mjuknar ju (glasövergång) runt 60°C, så antagligen mindre lämpligt material i detta fall. Utöver det så är det väl kanske på en panel rätt lite som behöver infillas kan jag tänka i och med att den väl är relativt tunn?

Tack, när jag läst lite mer så verkar ABS vara ett bättre val. Ja den är 3 mm.

Av merdique

Jag hijackar den här tråden istället för att starta ny. Jag har designat en custom sidopanel till mitt datorchassi, ett Louqe Ghost S1, det är ett SFF-chassi så panelen mäter in på 310x184 mm.
Jag är helt ny på det här så vad ska jag tänka på? Material, infill osv.

Av merdique
Skrivet av Olle3:

Fick mycket positiv respons på det här så jag har startet en en discordserver för projektet här (invite som expirar om 7 dagar, skicka ett PM eller något efter det): https://discord.gg/5QA8AQcS
Samt ett git-repo här: https://github.com/OlleLindgren/open-prisjakt

Alla är välkomna att delta! Jag har börjat skapa några issues med ungefär vad som behöver göras i stora drag, men skapa gärna fler, kritisera mina idéer osv: https://github.com/OlleLindgren/open-prisjakt/issues

Snyggt men namnet öppnar väl för varumärkesintrång?

Av merdique

Nej reser aldrig åt det hållet, bara neråt. Kul att du kallar det overkill, jag kan inte spela nånting längre med det så har uppgraderat precis.

Av merdique

Hur ställer du dig till ett Asus Strix 1070 för 1000? Jag bor i Lidköping så typ omnejd

Av merdique
Skrivet av Laxpudding:

Min erfarenhet, som mest är att leka runt i ett fåtal spel jag spelar för nöjets skull, Far Cry 6, Witcher 3 och Death Stranding, är att Quality-lägena ger en rätt kännbar dip i FPS likt det du beskriver. Ofta mitt någonstans mellan 4K native och 1440p native. Performance-lägena däremot är närmare 1440p native men ofta när det rör på sig kanske lite för utsmetat detaljmässigt och/eller tendens till mer synlig aliasing.

Verkar vara rätt stor skillnad mellan spelen hur väl funktionen implementeras. Alla är lite olika.

Så en ganska enkel nyansering trots allt: performance-läget för "samma" FPS och ändå mer detaljnivå jämfört med 1440p native-rendering. Eller Quality-läget för att nå "nästan" 4K-nivå utan att straffas med allt för stor FPS-förlust som vid 4K native-rendering. Något spel har ett balance-läge också vill jag minnas.

Som så ofta annars när ämnen ska diskuteras förenklas detta ytterligare. Läst mångas åsikter där det är uppenbart att personen endast har testat någondera läget i något specifikt spel. Likväl anser de att just deras användning i just deras spel är konsensus för all användning av tekniken. Folk är som vanligt alltså.

Det kanske är så att det helt enkelt varierar från spel till spel.
Nu när vi från Samsung/Benify-tråden har våra fina stora TVs så vill man ju spela i hyfsat kvalitet men med 60+ fps. Native 4k för hyfsat nya spel den köpkraften har jag helt enkelt inte, men tycker det ser skitbra ut med FSR eller DLSS Quality. Lägre rendering då blir nackdelarna mer synliga, fr a med så stor bild, bl a det jag tror brukar kallas shimmering? Jag spelade Hogwarts Legacy i våras med mitt gamla 1070 och fick köra 1080p low, med FSR på performance så spelet renderas i 540p. Det såg sjukt dåligt ut men då fick jag iaf nästan alltid över 60 fps.
Jag har ett 7800 XT här också som jag inte packat upp än, men det lutar nog åt att 7700 XT-kortet returneras.

Av merdique
Skrivet av mpat:

Äpplen och päron...

De där tensor-kärnorna som Nvidia yvas över är gjorda för en sak: Att multiplicera två små matriser och lägga till resultatet till en annan matris. Som FMA fast för matriser. De har sedan gjort en del smarta saker (som att köra blandad precision), men alltihop handlar om att multiplicera två matriser väldigt snabbt. De är inte egentligen utvecklade för spel utan för compute. AMD har samma hårdvara i RDNA3, men den används inte i FSR idag. Tensor-kärnorna används mycket riktigt för DLSS, men endast i en mycket kort period. Det är svårt att säga hur mycket långsammare DLSS skulle gå utan den hårdvaran, men skillnaden är sannolikt inte enorm. Mycket av jobbet görs fortfarande på samma vanliga shaders som alla har.

FSR 3 är primärt frame generation, även om det ingår en uppdatering av FSR 2 (till 2.2.1) i samma paket. Det kommer att fungera på massor av gamla GPUer, både röda och gröna, så matris-multiplikationen är inget absolut krav. Det som är speciellt för FSR 3 och RDNA 3 är en helt annan grej - Anti-Lag+, vilket bara fungerar på RDNA 3 med precis 12 spel i dagsläget. Det minskar laggen som alltid uppkommer av FG, men gör inget annat.

Som svar på trådens första fråga så ställer jag mig lite frågand. I de spel jag spelat så har prestanda med FSR 2 aktivt i princip varit samma som vid 1440p native, minus nån FPS eller två kanske. Dina resultat känner jag inte igen alls.

Va sa jag om besserwisser-svar?

Som jag skrev, bara testat 1 spel därav osäkerheten. Du får gärna ge exempel på spel för då vill jag gärna också testa, ifall jag råkar ha nåt av dem.