Inlägg

Inlägg som Yatagarasu har skrivit i forumet
Av Yatagarasu
Skrivet av RekiN:

Sony har ju tidigare sagt att de är förvirrade över att folk är villiga att lägga $799-1200 på nya iPhones varje/vartannat år men drar strecket på $499 max för en konsol.

Och jag är förvirrad över Sonys förvirring här ärligt talat.

En telefon är så mycket mer än en spelkonsol;
Det är en kamera, ett kommunikationsverktyg, portalen till omvärlden i allmänhet för de allra flesta då persondatorer ersatts i många folkhem. Det är även en spelkonsol i viss utsträckning.

Jag ser inte några några konstigheter gällande att folk spenderar upp emot 10 - 15 000 kronor på en sak de använder potentiellt timtals dagligen, till mer eller mindre allt som berör vardagen. Kontra en enhet som exklusivt används för en sak, och endast på fritiden med begränsat antal timmar en given vecka för de flesta.

Av Yatagarasu

Det är väldigt kul o se att konsoler börjar bli såpass kapabla, däremot undrar jag vart Sony tänkt placera prislappen för denna. Om spelkonsoler börjar krypa mycket närmare 10 000 kronor vet jag inte om det kommer bli hållbart i längden, speciellt för den breda massan.

Av Yatagarasu

Annonsen är avslutad

Av Yatagarasu
Skrivet av BattleGeek:

Taget! Jag tar det gärna

Toppen, drar iväg ett PM inom kort!

Av Yatagarasu

@JOmpanzz

En tanke att släppa nästan direkt är att spela allt i 4K UHD-upplösning med maxade inställningar. Det enda grafikkortet som klarar detta i dagsläget, och alltid ligger över 60 FPS-gränsen, det är RTX 4090. RX 7900 / 7900 XT kommer klara sig fint i de flesta fallen, men de absoluta tungviktarna likt Cyberpunk 2077 kommer kräva att du vrider ned reglagen lite (framförallt raytracing).

Överlag rekommenderar jag alltid en köpare att investera i det starkaste grafikkortet som går att rymma i en budget, och du har fått många fina förslag på datorer för helhetslösningar ovan. Men tanken om att vara "framtidssäker" är också något som inte riktigt bör användas. Man vet aldrig vad nästkommande spel har för tekniker implementerade, finns inget som säger att ens RTX 4090 kommer kunna köra t.ex. GTA 6 på maxade inställningar i 4K.

Det enda rimliga enligt mig är att bygga en dator som presterar efter önskemål och som samtidigt ryms inom budget för de applikationer som finns ute idag

Av Yatagarasu

Grafikkortet finns kvar!

Skrivet av LeJoke:

Är kortet 2slot? Får inte plats med mer i mitt chassi I sånt fall tar jag det gärna mot frakt. Eventuell är avhämtning om någon vecka när det när av mot fjällen

Skrivet av LeJoke:

Nevermind! Jag läste att det är 2,7 slot på länken

Låter som att det är dags att byta chassi

Nej men förstår, får önska trevlig fjällen-resa i alla fall!

Av Yatagarasu

Annonsen är avslutad

Av Yatagarasu

AMD Radeon RX 5700 XT 8GB - ASUS ROG Strix Gaming

Tjena SweClockers!

Har nyligen uppgraderat grafikkortet i sambons dator och får således detta grafikkort över till salu. Det handlar om ett AMD Radeon RX 5700 XT 8GB - ASUS ROG Strix Gaming. Grafikkortet fungerar felfritt och har använts fram till för en vecka sedan när det monterades ut.

Just RX 5700 XT behöver kanske inte någon närmare introduktion, men det är kort sagt ett kompetent grafikkort för 1080p och 1440p-spelande, och drar snäppet över RTX 3060 i prestanda. ASUS ROG Strix-modellen går väldigt svalt och tyst, en av de bättre modellerna i 5700-serien.

Grafikkortet finns för upphämtning i Gävle, men kan även skickas mot förskottsbetalning och att köparen står för fraktkostnaden. Swish gäller som betalmedel.

Pris: 1 800 kronor.
Prutat och klart, först till kvarn.

Läs hela annonsen här

Av Yatagarasu

Attack Shark 75 Pro - trådlöst och mekaniskt hotswap-tangentbord

Tjena SweClockers!

Tänkte nu sälja ett av alla mekaniska tangentbord i min äga. Som titeln lyder handlar det om ett TKL-ish (82 keys) tangentbord från Attack Shark i vit-silvrigt utförande.

Tangentbordet har full RGB-kontroll och även QMK/VIA-support för remapping om så önskas. Det är hotswappable, det vill säga att man kan byta brytare (både 3-pin och 5-pin). Jag har i dagsläget installerat Gateron Blue av Clicky-variant. Tangenterna är genomskinliga och av akryl.

Övriga specifikationer är att tangentbordet kan anslutas med kabel, bluetooth eller genom medföljande trådlösa dongel. Tangentbordet kommer med 2-lagers silikonsandwichpad och ISSP ljudisolerande bottenplatta, allt monterat enligt gasket mount.

Vad som ingår;

  • Attack Shark VGN 75 Pro

  • 44 st. extra Gateron Blue Clicky-brytare

  • 83 st. linjära White Crystal-brytare

  • Vit USB Type-C laddkabel

  • Keykap och switch puller

Jag hade tänkt mig 750 kronor för allt.
Kvitto finns på tangentbordet, inköpt Januari 2024.

Tangentbordet finns för upphämtning i Gävle, men kan annars skickas mot förskottsbetalning och att köparen står för fraktkostnad. Tangentbordet kan testas på plats vid upphämtning om så önskas.

Frågor? Funderingar? Köpsugen?
Det är bara att skicka ett PM eller tagga mig i kommentarfältet (@Yatagarasu).

Läs hela annonsen här

Av Yatagarasu

DJI Mavic Pro Platinum + DJI CrystalSky

Tjena SweClockers!

Annons på min drönare kommer ut igen p.g.a. oseriösa köpare. Kort och gott säljer jag ett mycket fint drönarkit, perfekt för den som önskar mer av sitt flygande än vad de billigare modellerna har att erbjuda - eller bara är sugen att testa på utan att bränna hål i plånboken!

I paketet ingår följande;

  • DJI Mavic Pro Platinum (M1X)

  • 2 st. DJI Mavic batterier (FB1-3830mAh)

  • DJI Mavic handkontroll (GL200a)

  • Mavic original laddare (F1C50)

  • Mavic Original billaddare (C3580)

  • Mavic batteri hub, 4 st batterier (M1CH-1S)

  • CrystalSky 7,85 tum (CS785)

  • 2 st. CrystalSky batterier (WB37-4920mAh)

  • CrystalSky Charging Hub (WCH2)

  • Stor original laddadapter (ADE018)

  • 6 st. extra propeller (+ 4 på drönaren)

Utöver de tekniska aspekterna ingår även lite smått och gott i form av NV-filter för kameran, en bärväska från Samsonite som rymmer allt, rengöringsutrustning, och till sist några händiga 3D-printade saker som förlängda landningsben, skydd för spakar på styrkontroll mm.

Inga appar på telefonen eller sonika krävs, allt sköts genom styrkontrollen och CrystalSky-skärmen. Det är bara att sätta i batterierna och köra igång. Glöm inte att se över de regelverk som finns

Jag önskar 3 500 kronor för allt.
Vilket jag tycker är fullt rimligt sett till vad endast en begagnad CrystalSky-skärm i regel går loss för. Först till kvarn!

Paketet finns i Gävle för upphämtning, men kan även skickas mot förskottsbetalning och att köparen står för fraktkostnaden. Allt är i bra skick och kan efter överenskommelse testas vid upphämtning.

Frågor? Funderingar? Köpsugen?
Det är bara att skicka ett meddelande eller tagga mig i kommentarfältet (@Yatagarasu).

Läs hela annonsen här

Av Yatagarasu
Skrivet av Aksi:

Jag kan nog ordna det, men om någon kommer och hämtar får det prioritet! Hoppas det är OK?

Det är helt okej för min del

Av Yatagarasu

@Aksi Om du mot förmodan skulle ändra dig gällande att skicka saker, då har du 2 500 kronor + fraktkostnad för Steam Deck-paketet från mig

Av Yatagarasu
Skrivet av pt96hni:

Har du lite dyrare systemkamera så är det CF express kortplats på dem och den finns i en A och B version med olika storlek där Sony kör med A och Canon + Nikon med B.

Skrivet av Horvendile:

Som någon som skulle använda en sådan här dator mycket till bildbehandling på resa (det är vad jag i stor utsträckning har min nuvarande men mycket äldre Zenbook till) så instämmer jag i att många moderna kameror ändå använder andra minneskort än SD, så jag måste ändå ha med mig en kortläsare.

Ah, idag lärde jag mig något nytt!
Används dessa CF Express-moduler och dylikt även i konsumentintriktade modeller på nya kameror?

Bara jag som sitter på lastgammal utrustning som fortfarande använder fullstora SD-kort. Jag får dock anta att action- och bilkameror (dashcam) fortsatt använder MicroSD åtminstone

Skrivet av THB:

Ser riktigt intressant ut, är på jakt efter en 14" laptop på runt 1kg och med OLED, hoppas det kommer en billigare variant utan touch och med lägre upplösning för runt 10-12k.

Om inte annat lär denna komma på kampanj framöver, om du kan hålla ut till dess

Av Yatagarasu
Skrivet av walkir:

Var på väg att köpa en ASUS Zenbook 14 OLED i jul, men skärmen med synligt rutnät (pekskärm) samt fula plastdetaljer gjorde att jag valde bort den.

Kändes tyvärr som ett fuskbygge 😭

Nu blir jag lite nyfiken; plastdetaljer?
Tänker spontant att enda plastan man berör är tangenterna och möjligen slidern för webbkameran. Eller tänkte du på de tunna stråken som går längs med skärmlocket? Överlag var mitt intryck nämligen att maskinen kändes kvalitativ och välbyggd.

Skrivet av kwame:

Hade gärna fått höra om ljudnivån. Jag hade tidigare en asus zenbook via jobbet (är utvecklare).

Den lät som ett kärnkraftverk 24/7 fick ha den flera meter ifrån mig och trots det störde sig både jag och mina kollegor på den. Bytte sedan ut den mot en dell xps för att slippa oljudet.

Jag insåg det såhär i efterhand att jag borde nämnt det. Men den kortfattade versionen lyder som följande;
Vid strömspar eller balanserad profil är datorn knäpptyst. Aktiverar man däremot prestandaprofilen så hörs fläktarna under belastning, dock inte till någon nivå jag skulle kalla olidlig. Luftrenaren hörs betydligt mer i rummet för egen del

Skrivet av Joppis:

Kanske missade det i texten men ser 1080p okej ut på denna skärm (om man exempelvis sänker upplösningen för spel).

Tyvärr har jag inte ett jättebra svar här då jag inte ändrade upplösningen mer än under korta perioder inne i spelet, för att utvärdera FPS-prestandan. Däremot märkte jag inte av något som stod ut nämnvärt under de kortare speltester jag gjorde. Hur lägre upplösning eventuellt ter sig i skrivbordsmiljö testade jag aldrig.

Av Yatagarasu
Skrivet av Trihxeem:

Ser ju trevlig ut!

Fråga gällande SDsloten - är det verkligen något många använder (om vi tänker vanliga användare, inte nödvändigtvis swec)?
Visst, förr när folk fotade med digitalkameror skulle jag kunna se en vinst men NU? Tveksamt.
Finns väl inget som tillräckligt många "vanliga svensson" gör som drar nytta av inbyggd SDkortläsare som gör att det är värt att bygga in?

För oss här på swec, finns kanske vinster men våra användarmönster skiljer sig antagligen från den stora massans.
Sist jag använde en sådan var för 5 år sedan för att flasha ett SDkort till en raspberry pi.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

En extra usb C port hade nog nästan alla vilja haft istället. Jag själv använder sdkort dagligen, men det har jag inbyggt i dockan. SD-kort används för att uppdatera allt möjligt.

Gällande SD-kort känns det åtminstone för denna modell som lite av en miss. När jag försöker föreställa mig vem som skulle premiera formfaktorn och övriga specifikationer (likt OLED-skärmen), då tänker jag kanske mest på kreatörer och fotografer. Att flytta saker med SD-kort är väldigt smidigt från exempelvis systemkameran, GoPro:n eller dylikt. Däremot tror jag inte gemene svensson har något större behov, eller bara använder en USB-dongel med SD-läsare om behovet skulle infinna sig.

Och ja, det hade helt klart varit trevligt att se en tredje USB Type-C på vänstersidan också. Såhär i efterhand önskar jag även att man flyttat samtliga anslutningar till vänstersidan faktiskt, möjligen att USB Type-A-anslutningen kunde fått skuffa sig till högersidan (tänker trådlös mus-dongel hade kunna sitta bra där).

Av Yatagarasu
Skrivet av medbor:

Det är ju fullständigt vettigt att olika delar av stadsapparaten utreder varandra. Bra jobbat säger jag, och det känns som att systemet fungerar

Detta är precis min tanke också;
Ibland behövs det en polis som utreder polisen.

Eller som i detta fallet, att en myndighet granskar en annan.
Bara för att det är kommunal, statlig eller motsvarande verksamhet betyder det inte att det sköts perfekt. Ska man skriva lagen, då får man bäst följa den också

Av Yatagarasu
Skrivet av Zemlan:

Jag tror inte det lär inte hända om man inte modifierar vägnätet så det är skräddarsytt för självkörande fordon och ingen annan får komma i kontakt med nätet. Något som kommer kosta så ofantligt mycket mer än det är värt att jag tvivlar på att det någonsin sker. Bara se på hur vägar ser ut runtom i vårt och andra länder. Man måste helt enkelt minimera mängden variabler för att detta ska vara görbart. Kommer kosta tusentals miljarder gissningsvis. För bara Sverige.
[...]

Just biten kring ekonomi är bara en tidsfråga skulle jag säga.

Infrastruktur är nästan en levande varelse i sig, behöver inte kolla längre än kommunikationsnät och utvecklingen kring det genom åren. Eller den utmaning Sverige och övriga EU-länder står inför gällande VA-nätet, där merparten av bland annat Sverige behöver renovera och lägga om sina kommunala ledningar. I den takten det görs idag kommer det ta över 150 år att slutställa något som skulle gjorts för över 30 år sedan redan.

En stor anledning att VA-taxan höjs på många ställen i landet bottnar i just den eftersläpning som blivit, där förnyelse av ledningsnät för vatten och avlopp måste ske snarast. Det är inte bara en fråga om praktikalitet ur ett underhållsperspektiv, utan en stor miljöfråga. Nya föreskrifter och lagar kommer på löpande band, med hårdare krav och regelvärk. Pengar måste till för både material och personal att påskynda processen.

Om man skulle lyfta detta till frågan om el- och självkörande bilar samt vägar överlag, då ser jag det som en naturlig utveckling över tid att infrastrukturen kring vägar kommer läggas om från grunden. Det kommer en brytpunkt där det inte längre är hållbart med fordon som drivs på fossila bränslen och direkt mänskliga förare (lagstiftning, svindlande naturresurser, miljöpåverkan o.s.v.) — när den brytpunkten nås är det bara att lösa medlen som behövs för att driva samhället framåt.

Nu kanske vi inte får uppleva detta under vår livstid. Men jag ser t.ex. inte svensson sätta sig bakom ratten i sin "Volvo XC2600" år 2150 för att rulla ned till ICA Super Mega Market. Utan antingen kommer dessa saker skötas av självkörande leveransbilar eller att den personliga bilen i fråga har en självkörande förmåga – personliga taxi-bilar som är förarlösa, där bilarna kan kommunicera med varandra på global skala för att optimera trafiklöden och dylikt.

Av Yatagarasu
Nytt bud: 200 kr + frakt bjudet :)
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Yatagarasu

Annonsen är avslutad

Av Yatagarasu

@Swegatron Har du något riktpris för RAM-stickorna?