Inlägg

Inlägg som Yatagarasu har skrivit i forumet
Av Yatagarasu
Skrivet av Cazioz:

Är på jakt efter nytt skrivbord, har i dagsläget en 140cm "Lagkapten" från Ikea som står på två ben på ena sidan och en hurts på andra sidan. Problemet med bänkskivan jag har är att den är alldeles för svag i konstruktionen för att hålla mina skärmar med det fästet jag har, ett standard "klämfäste" för två skärmar. Vill gärna ha ett större skrivbord, minst 160cm men är väl öppen för det mesta upp till 250cm samt att jag vill behålla hurtsen då det är bra förvaring. Vad rekommenderar ni?

IKEA har mer robusta skivor också, men de kostar såklart en del (exempelvis Rodulf).

Själv har jag ett höj- och sänkbart skrivbord från AZ Design som jag är mycket nöjd med. Du kan kika in deras sortiment här, de har vanliga bänkskivor också.

Av Yatagarasu
Skrivet av Aje:

Att tangentbordslayouten inte kommenteras tycker jag är konstigt. Stort minus!

Känns som standard layout för en bärbar dator numera?

Kollar man på valfri tillverkare likt HP, ASUS, Razer eller Lenovo har de alla en uppsättning som är mer i linje med ANSI än ISO (någon form av hybrid), åtminstone på deras speldatorer. Rätt säker på att mer klassiska kontorsdatorer och ultrabooks gått över till det också.

Enda som sticker ut lite för egen del är de fyra extra makroknapparna i övre vänstra hörnet. Annars är det inte något jag reagerar på vid en första anblick

Av Yatagarasu

En väldigt trevlig maskin, men som redan nämnts är det en fantasiprislapp.. Även om svensk krona är svag just nu är en prislapp norr om 30 laxar galet för mycket när det kommer till en maskin av denna kaliber

Sedan går det väl att argumentera för saken.. Nya ASUS ROG Zephyrus är drygt 5 000 kronor mer än en Apple M3 MBP (24 GB minne och 1 TB SSD). Vad man får för dessa extra slantar är ett dedikerat grafikkort i form av RTX 4070 8GB. Kan inte svara för hur 32 GB RAM / 8 GB VRAM kontra 24 GB enhetligt minne kommer utspela sig i produktivitetsprogram.

Jag ser det dock såhär, ska man ta ut Apple-priser då räcker det inte med att matcha byggkvalité eller prestanda – man måste vara bättre. Det är inte bara hårdvaran i sig som kan rättfärdiga Apple-taxan, det är ett helt ekosystem runtomkring som ger en mer sömlös upplevelse också.

Av Yatagarasu
Skrivet av ztenlund:

Det är väl det som heter "peek" på engelska, dvs det stänger inte av själva knappen utan funktionen att skrivbordet tillfälligt visas när man håller muspekaren över knappen.

Just den där funktionen nedre är bokstavligen "Visa skrivbordet", en ruta dyker upp som heter så också när man bara håller musen över. Klickar man då i det högra nedre hörnet blir det precis samma sak som att trycka WIN+D. För saken skull testade jag precis att slå igång det

Av Yatagarasu
Skrivet av Lagers:

största frågan jag ställer mig: Vad behöver vi AI till i ett OS? Programmering eller författa saker kan jag tänka mig, men just inbyggt i OSet?

Spontant tänker jag att det kan vara ett bra verktyg för att organisera saker?

Jag tänker spontant på alla människor som bara sparar saker direkt på skrivbordet eller inte ändrar namnet på filer. I en ideal framtid med AI direkt i OS skulle denna då kunna hjälpa till att organisera saker i mappar, eller åtminstone ge förslag på sortering och namngivning av filer. Denna funktionen skulle då lära sig baserat på skannat dokumentinnehåll och användarens beteendemönster över tid.

Jag tror inte Copilot nödvändigtvis kommer kunna medföra mycket för den inbitna PC-användaren (likt entusiaster här på SweClockers), i alla fall på kort sikt. Däremot kan jag säkert klura ut ett dussintal användningsområden för gemene man, ni vet den där personen man får hjälpa att rensa datorn för de laddat ned saker till höger och vänster, eller pillat på saker de inte borde för någon video på YouTube gjorde det

Av Yatagarasu
Skrivet av Yoshman:

Då är det en ren förbättring för din del. Lite snabbt googlande indikerar att för att slå av "Visa skrivbordet" måste man ta till register-hack, för att stänga av Copilot-knappen går man in här
https://assets.techrepublic.com/uploads/2023/10/tr_20231011-how-to-enable-copilot-windows-11-figure_a.jpg
Ovan känner jag till, slår av typ allt. Enda jag vill ha från task-bar:en är klocka/datum, varför skulle man starta program genom att sikta på en ikon istället för Win+<StartOfAppName>(Return)?

Går att stänga av även direkt i inställningar för aktivitetsfältet, sedan vet jag inte när det lades till, full möjligt att det krävdes register-ändringar någon gång.

Av Yatagarasu

Mig gör det varken från eller till, nästan aldrig använt "Visa skrivbordet" annat än av misstag (om jag glömt stänga av funktionen efter ominstallation). Att jag nu skulle råka starta Corta.. jag menar Copilot är lite hugget som stucket förutsatt att även detta går att bocka ur

Överlag känns Copilot och "AI" som ett experiment med Windows 11, Microsoft verkar inte riktigt säker på sina egna implementationer utan testar sig fram vad som fungerar och inte. Däremot tror jag helt klart att AI-assistansverktyg kan göra mycket gott, förutsatt att implementationen görs korrekt och inte är i vägen för den som önskar köra med en mer manuell växellåda.

Av Yatagarasu

Detta är för mig något förvånande ändå..

Som jag förstått det är VPN-tjänster mer eller mindre "gratis pengar". Hög kostnad att få igång, men efter det krävs det inte mycket för att få mer en eller mindre stadig passiv inkomst. Men antar att om det inte är alla pengar i världen är det inte lönt för företag likt Google

Fast iförsig krävs det ändå en användarbas, och vet inte om jag själv hade gett Google någon större tillit när alternativ som Mullvad och PIA finns.

Av Yatagarasu

@skogis91

Öppnar med 150kr + frakt för NPR44 då

Av Yatagarasu

Är det något grundkrav att gilla Kazoo-musik för att få jobba på SweClockers?

Varje gång jag svängt förbi erat kontor så har den där förbannade wannabe-trumpeten gått varmt i högtalarsystemet, förstår inte hur ni bibehåller någon form av mental hälsa

Av Yatagarasu
Skrivet av jnsson:

N står dock inte för Nordic utan för Not with Media Player FYI https://www.makeuseof.com/windows-n-editions-guide/

Varje dag är ett tillfälle att lära sig något, idag fick jag lära mig att jag gjort ett totalt felaktigt antagande vad N i Windows N stod för – tack för rättning

Av Yatagarasu
Skrivet av Hakeemzo:

EU, do your thing!

Är vi inte där redan?

N (nordic Not with Media Player)-utgåvan samt International-alternativet vid installation av Windows är väl redan befriad från de flesta sattygen Microsoft har för sig. Fast det kanske bara gäller förinstallerade appar och inte reklamvisning i startmenyn.

Här får någon som är mer insatt gärna klargöra

Av Yatagarasu

Minnesmängd, hastighet, prissättning och slutligen latens — i den ordningen.

Exempelvis om jag skulle köpa DDR4-RAM idag skulle det isåfall vara;
32 GB, 3 600 MHz, CL 18 och gärna runt tusenlappen som max.

Kan jag få bättre latenser (t.ex. CL 16) för drygt samma peng är det såklart ett plus. Att gå ned i hastighet till 3 200 MHz skulle vara gångbart, förutsatt att besparingen är mer än en hundralapp. RGB eller utseende bryr jag mig ärligt talat inte speciellt mycket om personligen på just RAM – det är i alla fall inget jag är villig att betala en extra premie för.

I slutändan handlar det om prisvärdhet.

Av Yatagarasu
Skrivet av Yatagarasu:

750 kr + frakt

Slant på fingrarna där lite, menade att skriva 650kr + frakt

Av Yatagarasu
Nytt bud: 750 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Yatagarasu
Skrivet av xSWEDEx:

Köper gärna Razer Nari och kan komma idag

Skrivet av drjanne:

Skickat meddelande privat

Skulle detta inte bli av ställer jag mig gärna i kö för Nari

Av Yatagarasu
Skrivet av dlq84:

Det är 2024 nu, inte 1995. Kollar man i forumet så har folk massvis med olika problem med Windows.

2024 och ändå är det överdrivet krångligt att få en Linux dist att göra något såpass enkelt som att få Minecraft (MultiMC) att rulla utan att behöva installera sjuttio olika dependencies, eller spendera timmar på forum och leta efter metoder att arbeta runt ett problem

Har senaste 5~ åren försökt gå över till Linux mer än ett dussintal gånger när det kommer till det dagliga operativsystemet. Testat allt från Pop!_OS, Manjaro, Arch, Kali, Ubuntu, Ubuntu LTS, Mint och Zorin — i slutändan har jag alltid gått tillbaka till Windows, för det har bara fungerat i förhållande.

Nu ska det nämnas att jag primärt använder mina datorer för spel och studier, i viss mån foto- och videoredigering. Jag vet inte hur många timmar jag fått lägga på att få igång Proton/Wine korrekt, eller bara allmänt fått felsöka när jag följt en installationsguide för t.ex. en spel-launcher och det ändå inte fungerar. Eller när vissa spel bara vägrar köras p.g.a. anti-fusk.

Linux har absolut kommit en bra väg, Steam Deck ihop med SteamOS är ett perfekt exempel. Men det är långt kvar innan jag på riktigt kan tänka mig att använda Linux exklusivt i skrivbordsmiljö. Det är fortfarande alldeles för pilligt med banala saker, och det hjälps inte av att man fortfarande lär förlita sig alldeles för mycket på terminalen kontra att köra saker i det grafiska gränssnittet.

Av Yatagarasu

@drjanne Ungefärlig batteritid på Nari?

Av Yatagarasu

@Sloppix kan erbjuda 375 kronor

Av Yatagarasu
Skrivet av mpat:

Att folk blev upprörda var för att datorer och moderkort ganska ofta levererades utan TPM aktivt så sent som när Win 11 släpptes. AVX hade funnits i 10 år vid det laget (kom med Sandy Bridge 2011, Win 11 kom 2021), så det vore mycket mer rimligt att kräva det.

Sen ifrågasätter jag om det är en positiv utveckling att man måste ha det på. Som default om du köper en laptop till mormor, visst, men det är ju inte det vi talar om här.

Det är just den målgruppen jag upplever är den viktigaste, mormor och kompani. För dessa individer är den ökade säkerheten kring TPM och sonika viktigt, för det är målgruppen som är störst utsatt i slutändan.

En entusiast borde rimligen inte bry sig speciellt mycket om kraven, särskilt givet hur enkelt det är att kringgå dessa om man inte känner behovet av den utökade säkerheten. Sedan räknar jag väl att denna målgrupp ändå uppgraderar sin hårdvara oftare än gemene man, eller för den delen vet hur man navigerar ett BIOS/UEFI om man redan har hårdvara med TPM (men som inte är aktiverad).