Inlägg

Inlägg som Yatagarasu har skrivit i forumet
Av Yatagarasu

Kan väl direkt säga att de tilläggen jag använder i webbläsaren verkar göra min upplevelse av internet mycket långsammare än vad de flesta andra upplever

  • Ryzen 5900X @ 4,6 GHz

  • 32 GB 2666 MHz

  • Firefox v. 123.0.1 (64 bit)

  • 600 / 50 Mbit/s (Coax-fiber)

Av Yatagarasu
Skrivet av Überklass:

...mig, noggrant utvald medborgare i EU.

Hej det är jag, din avlägsna och redliga medborgar-kusin.

Swish eller kontonummer, vad blir smidigast för dig?

Av Yatagarasu
Skrivet av SuperDuperKillen:

Tur man inte är i din bekantskapskrets, snacka om tillitsproblem. Måste vara jobbigt att tänka sådär dagligen.

Att vara cynisk kräver inte mycket energi alls ärligt talat, utgår bara från att alla är själviska och ser till sitt egna bästa där snällhet är en eftertanke som bäst. Då kan man inte bli besviken, bara positivt överraskad

Skulle säga att förvänta sig saker kräver betydligt mer energi (speciellt att folk ska göra rätt för sig).

Av Yatagarasu
Skrivet av GarfieldPower:

Vilka vänner och familjemedlemmar du måste ha som inte kan stå för en sån sak.

Vad säger man, släkten är värst?

Av Yatagarasu

Skulle aldrig få för mig att hyra ut utan övervakning.

Skulle nog inte ens låna ut sommarstuga eller liknande varken till vänner eller familj utan att det satt övervakningskamera vid allmänna utrymmen. Och nej, har absolut noll tillit att någon skulle erkänna att de kört armbågen genom TV:n vid bordspingins eller använt metallredskap i nonstick-pannan.

Med andra ord kommer jag inte nyttja Airbnb som värd så länge de kör med dessa snordumma regler

Av Yatagarasu

Brukade köra med flera skärmar, dock använder jag endast en ultrawide i dagsläget.

Skulle dock vara smutt med en till ultrade för att stapla ovanpå varandra!

Av Yatagarasu
Skrivet av medbor:

Är det inte viktigare att specificera att de ska fungera felfritt ned till 24 eller ännu hellre 15 bilder per sekund (med bild-dubblering eller annat)

Känns verkligen som att det stora problemet i alla fall historiskt varit detta. Många som hade 48 eller ännu värre som lägre gräns

Detta är mer eller mindre vad jag anser också, att åtminstone FreeSync Premium ska garantera ett spann om 24 – 120 Hz oberoende av upplösning. Variabel uppdateringsfrekvens gör enligt mig störst nytta när FPS väl går under 60, och att det ska hoppa ur vid exempelvis 48 Hz (FPS) redan gör funktionen tämligen värdelös.

Skulle kunna se ut såhär;

Freesync: 30 – 60 Hz.
Freesync Premium: 24 – 120 Hz.
Freesync Premium Pro: 20 – 144 Hz.

Allt under 20 FPS är mer eller mindre ospelbart i vilket fall, gör ingen som helst nytta för video eller liknande heller som i regel är 24/30 FPS (avrundat). Likaså är variabel uppdateringsfrekvens sällan nyttjat över 144 FPS (Hz), inte många datorer eller spel utanför indie eller esport som kommer över den tröskeln (speciellt vid högre upplösningar).

Av Yatagarasu
Nytt bud: 2 700 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Yatagarasu

Paket 3: SÅLD!

Av Yatagarasu
Skrivet av FixT:

Tar gärna paket 3 för 450 +frakt

Skrivet av AlexCooper:

Du hann före. Jag kan tänka mig att ta det om FixT ångrar sig.

@Yatagarasu Är både mus och tangentbord trådlösa?

Mvh
AC

Noterat!

Skickar ett PM till FixT först här, skulle det inte bli av så återkommer jag till dig Alex

Av Yatagarasu

Högtalare, tangentbord och möss

Tjena SweClockers!

Tänker kort sagt kasta upp tre stycken paket med lite kringutrustning som inte kommer till användning längre

Paket 1: Logitech Z906 5.1 surround.
Fint paket med högtalare, förstärkare och bas. Fungerar perfekt att använda till datorn såväl som vardagsrummet – bra drag i dessa! Finns spår av användning, men överlag i gott skick. Enda direkt anmärkningsvärda är att dosan saknar batterilucka, men den fungerar som den ska och det är kosmetiskt mer än något annat.
Pris: 1 000 kronor.

Paket 2: Logitech G910 + G502 SE.
Dessa prylar behöver nog inte någon närmare introduktion. Men det handlar om ett mekaniskt tangentbord och en spelmus från Logitechs populära 900 och 500-serie. Just Logitech G910 har nog den snyggaste RGB:n jag sett i något tangentbord än idag. Båda är i så gott som nyskick. Skickar även med en Mouse Bungie från Roccat som matchar estetiken av det hela.
Pris: 400 kronor.

Paket 3: Trådlöst spelpaket i vitt tema.
I detta paket ingår det trådlösa Deltaco WK95B i vitt utförande, ett mekaniskt tangentbord med bruna brytare och full RGB-bakgrundsbelysning som kan ställas in. Detta kompletteras med en vit Deltaco WM90, riktigt bekväm mus som fungerar bra för surfande likväl som spel.

Till sist ingår en vit Stadia-kontroller, denna är uppdaterad så den kan användas antingen med kabel eller Bluetooth som vilken spelkontroller som helst till datorn. Skickar även med matchande vita kablar för allt, samt ett handlovsstöd från Ajazz i fräsch ljusblå färg.
Pris: 450 kronor.

Först till kvarn för utsatt pris. Allt finns för upphämtning i Gävle, alternativt kan det skickas mot förskottsbetalning och att köparen står för fraktkostnad. Högtalarna hämtas gärna på plats, det går att skicka dock blir det drygt 300 kronor i frakt p.g.a. storlek och vikt.

Om ni är intresserad av något, skicka ett PM eller tagga mig (@Yatagarasu) i kommentarfältet.

Läs hela annonsen här

Av Yatagarasu
Skrivet av Molotov:

Yuzu körde patreon där man alltid hade tillgång till senaste versionen och senaste spelstöden.
som sagt att typ 1 miljon körde Zelda tears of the kingdom innan spelet ens var släppt var till en början stor del antal av dom som betalade för senaste versionen via patreon så dom har nog dragit in en del pengar bara där.

Skrivet av Pirum:

Detta var väl en starkt bidragande orsak till att Nintendo slog till; att köra Patreon och dra in pengar på folk som, i Nintendos ögon och nog även i många fall även rent faktiskt, kör piratkopior av Nintendos spel kommer att bli krångligare framöver. Med fler handhållna PCs med kraft under skalet vill Nintendo säkert också stämma i bäcken, de vill inte se handhållna spelkonsoller med Yazu förinstallerat och bara nån liten QR-kod att skanna för att tanka hem piratspel från en appbutik.

Jag har iaf tagit hem Yuzu och Citra; Yuzu har jag aldrig kört, men kan ju vara kul att prova. Vi har ju även en riktig Switch och Nintendo förlorar inga pengar på att jag leker lite med Yuzu.

Skrivet av Startrance:

Går man in på Yuzus Patreon innan den stängdes ner så drog dom in över 300.000 kr per månad.

Smart som man är, så sparar man allt man gör. Så här är vad Yuzu tjänade på sin emulator.
https://i.imgur.com/1QRkfDQ.jpeg

Tror ärligt talat att det har väldigt lite med just Patreon i sig att göra, givet att Ryujinx också kört med det ett bra tag nu; https://www.patreon.com/ryujinx

Det som däremot varit i fokus för denna stämning, och som verkar vara den fallande anledning i slutändan, det är att man bakat in dekrypteringen direkt i emulatorn. Det var även orsaken att Dolphin stoppades från att publiceras genom Steam om jag minns utfallet där korrekt. I Yuzu-fallet handlade det om en bit kod på 16 byte, som lite kuriosa information (sedan hjälps det inte att skaparna bakom Yuzu tydligen sagt en massa skit som inte bör sägas i sammanhang om emulatorer och piratkopiering, som då nått Nintendos kännedom).

Framtiden för emulatorer kommer nog ligga i att emulatorn gör en sak; emulerar. Sedan för att dekryptera eventuella ROM-filer kommer det krävas antingen plugins eller regelrätta dekrypterare på sidan av som inte har någon direkt samhörighet med emulatorn i fråga.

Av Yatagarasu
Skrivet av anders190:

Finns väl ingen anledning att göra det alls idag då man inte får ränta på skattekontot längre så förstår heller inte de som gör det. Som du skriver typ, bättre vara skyldig pengarna, sätta in på konto med ränta eller investera under tiden. Gamla vanor kanske? Eller summor där räntan smått kvittar. Fem och sexsiffriga belopp vore det lite dumt att inte försöka optimera.

Snyggt att hamna runt noll iofs men lite poänglöst. Möjligen om man har svårt att låta bli pengarna och budgetera kanske. Nu tycker jag ju sånt är kul och är petig med budgetering men inser att jag nog är lätt skadad med.

Skrivet av radioactiv:

Det finns många som vill spara men som har väldigt svårt att hålla i pengar, vissa är helt enkelt värdelösa på att hålla i pengar, medans andra har svårt med det p.ga. adhd, bipolär sjukdom m.m. Gissar på att en del av de ser det som en enkel lösning att betala extra skatt och få tillbaka det i en klumpsumma, så att de kan boka den där utlandsresan de vill göra en gång om året, typ.

Edit: Jag har inte fått något besked ännu, ska bli spännande att se. Jag brukar för det mesta få tillbaka.

Just det @radioactive talar om är den vanligaste anledning jag hört med. Just säkerheten med att ha en form av "överförmyndare" när det kommer till att säkerställa semesterkassan inför sommarmånaderna.

Det är även något jag sett en del bland klasskamrater och andra studenter som jobbat extra under min utbildning, att man ser det som en positiv liten knuff att ta en igenom sommaren utan CSN-utbetalningar – fickpengar helt enkelt, som inte kan råkas spenderas innan

Av Yatagarasu
Skrivet av Jens-Ragnar:

Inte helt enligt trådens ämne men tänkte fråga om någon har bra tips på var man hittar förvaring till musmattor? Idag verkar det vara få som säljs i rör som förr. Skulle behöva något att förvara mina mattor i när jag inte använder dom eller vill resa iväg med dom någonstans.

Antingen köper du rör för målningar (väldigt dyrt), eller gör som mig och drar på ett par gummisnoddar och kastar in i garderoben — vid långtidsförvaring eller flytt lägg ned i en plastpåse

Annars går det att lägga dem plant i en byrålåda, slipper man stryka dem och ha sig för att de legat ihoprullad över längre tid. Bara dra över lite plastfolie mellan varje matta som skydd.

Av Yatagarasu
Skrivet av Dinkefing:

Vilka musmattor i tyg kan ni rekommendera? Finns det tvättbara musmattor också eller är de har för dålig friktion?

När det kommer till musmattor brukar de flesta klara av att köras i tvättmaskinen på ett skonsamt program. Sedan är det också lite av en "man får vad man betalar för"-kategori av produkt.

Det som (oftast) särskiljer en billig från en dyr musmatta är tätheten på trådarna, ju tätare en matta är sydd, desto bättre glid och spårning blir det för musen. En annan sak som kan bidra till kvalitén av en musmatta är om ytterkanterna är insydd, t.ex. har IKEA:s musmatta inte någon sydd kant, vilket i längden kan göra att musmattan börjar flagna upp eller får problem att köras i tvättmaskin.

Exempel på sydda kanter:

Har flertalet musmattor ligger här hemma, allt från lite dyrare varianter till billiga från Temu eller liknande kinesiska sajter. Den stora skillnaden mellan t.ex. en av mattorna från Steelseries och en billigare kina-modell är framförallt just tätheten på trådarna och till viss mån tjockleken. Det händer att musen "skippar" när jag gör svepande och hastiga rörelser på en billig matta, dock vågar jag påstå att det händer sällan nog för inte jag inte direkt ska bry mig.

Vad som är viktigt i en musmatta varierar från person till person. Frågar du en CS-spelare är det mest troligen bästa möjliga glid som är A till O, medan en annan prioriterar tjocklek för komfort, medan en tredje bryr sig mest om formfaktor eller stilighet. Vissa föredrar mjuka i tyg, medan andra föredrar hårda i plast eller rent av glasmattor.

Nu gick jag lite på en orera här, TL;DR:
Om du vill vara bombsäker på att du får en matta av kvalité, köp från vedertaget etablerade märken likt Steelseries, Logitech eller Zowie. Det viktiga är tätheten på trådarna när vi pratar ren prestanda av en tygbaserad musmatta. Samtliga musmattor i tyg med insydd kant bör klara av ett skonsamt tvättprogram.

Av Yatagarasu
Skrivet av Dreas89:

Grundfelet hos alla som inte läst på det minsta samhällspåverkan är att resonera som dig 👍

Okej 😂

Av Yatagarasu
Skrivet av Dreas89:

Du utgår åter igen från dig själv.

Det finns en anledning till att samhället går åt den riktning de går. Det finns en anledning till att vi ser en artikel om det på Sweclockers.

Nu tror jag att du la till lite information eller jag läste för snabbt.

Men absolut är detta ett samhällsproblem. Jag är övertygad om att vi kommer se begränsningar och riktlinjer likt det vi ser för barn komma även för vuxna. Men med tanke på hur länge det dröjer inom den parallell jag drog förut(livsmedel) så kan det dröja även där.

För argumentationens sak;
Det grundläggande problemet handlar om lättja och till viss mån rädsla.

Om jag åsidosätter mig själv och den egna livserfarenheten, eller de i min närheten, då finns det goda anslag att problemet ligger i att folk gärna undviker att aktivt tänka. Och det säger jag inte för att verka nedlåtande eller kränkande, för ingen är perfekt i något hänseende – alla har vi våra fallgropar. Låt mig utveckla!

För att fortsätta på analogin om mat och hälsa (för det är enkelt att sätta sig in i och förstå);
Det är fullt möjligt att hålla en god livsstil när det kommer till kost och hälsa, även för den som lever på en tajtare budget (för att knuffa det argumentet ur vägen direkt). Det tar ett par sekunder extra att kolla innehållsförtäckningen på flingorna innan man kastar ned dem i varukorgen. Att väga en portion med ris istället för att vräka på tallriken, igen handlar om sekunder. Likväl som att en kvart till trettio minuter rask promenad om dagen gör ett under av skillnad för både den psykiska och fysiska hälsan (är dessutom helt gratis).

Precis samma tankeprocess kan appliceras på digital konsumtion;
Stanna upp och tänk en kort stund, "ska jag slå på tredje säsongen av Friends för fjärde gången, eller kanske kolla upp något intressant matlagningsrecept inför helgen?". Att börja applicera dessa tankegångar till de mest värdsliga och tråkiga saker i livet kan verka omvälvande till en början. Men precis som vilken rutin som helst går det fort att komma in i, bara man visar lite jävlaranamma och en geniun önskan att faktiskt förbättra sin livstillvaro – det jag är ute efter i grunden är en förlängning av medveten närvaro (länk: Högskolan Borås).

För att ta det vidare;
Jag kan förstå för någon som är mycket ung, att ta avstånd från dessa saker placerar dem i en riskzon av utanförskap. Men samtidigt finns det bevisligen mycket problem för unga att i huvud taget engagera sig i socialmedia som görs idag. Här krävs det insatser både från föräldrar, samhället, politiker och plattformsägarna att begränsa användandet – om individen i fråga inte kan det själv.

Dock när det kommer till vuxna människor, då är det personens egenmäktiga ansvar att kunna stanna upp och reflektera; "detta är inte bra för mig". Om du väl bestämt dig att mobiltelefonen är den syssla som ska få konsumera tid, var mer selektiv i sekundärvalen. Det är ingen som tvingar någon att oändligt skrolla memes, roliga kattvideos eller annars relativt talat poänglöst innehåll. Det är helt upp till individen att aktivt välja något mer mentalt stimulerande med telefonen väl i hand.

Det är väldigt lätt att förkasta det personliga ansvaret och beskylla kringliggande faktorer, bara knata på autopilot och göra som alla andra eller som man alltid gjort. Mycket enklare än att faktiskt stanna upp, fundera lite och ta aktiva beslut i sin vardag som kan potentiellt vara betydligt mer gynsamma både på kort och lång sikt. För vissa kan det vara ett mindre ingrepp, för andra kan det vara vettskrämmande och överväldigande. Oavsett är jag fast övertygande om att grundproblematiken inte har något att göra med varken internet eller mobiltelefoner i huvud taget när det väl kommer till kritan – det handlar om att froda medvetenhet och konsekvenstänk.

Av Yatagarasu
Skrivet av Dreas89:

Jag, jag, jag, jag.

Jag pratar på populationsnivå. Att du tycker det är enkelt betyder inte att det är det för kreti och pleti.

Jag utgår från att om jag kan klara av en relativ enkel sak som att minska på mobilanvändandet, då kan nog de flesta också. Det är inte raketforskning eller ett heroinberoende. Möjligen ett betingat mönster, men sådana saker går att ändra – om man bara vill och lägger lite energi på det.

- Om det är ett sådant utbrett problem att man börjar tala om det på populationsnivå likt en pandemi som genomsyrar samhället, då skulle jag säga att staten är i sin rättmätliga makt tvungen att gå in och begränsa saken, för folkhälsan. Hur detta skulle gå till rent praktiskt finns det många tillvägagångssätt med, praktexempel vore att totalt förbjuda mobiltelefoner på alla skolor och anslutna lokaler under skoltid.

- Om det inte är en nationalkris, utan på en mer personlig nivå, då säger jag sök vård till den som eget bevåg inte klarar av att minska socialmedianärvaron eller annars stoppa undan mobilen — det finns hjälp att få, om det är ett problem som påverkar vardagen och den psykiska hälsan negativt.

Det är inte mer komplext än så. För den som inte behöver medicinsk hjälp för att bli av med sitt beroende eller annars ändra sitt beteendemönster, då är det bara att börja nu; avinstallera dina socialmedia-appar om du känner att du har svårt att låta bli dem

Av Yatagarasu
Skrivet av Dreas89:

Ditt resonemang bygger dock på att gemene man kan genomföra och hålla sina aktiva val över tid, vilket vi tyvärr vet att är svårt pga hur saker och ting är byggda.

Samma resonemang används kring kost där man beskyller feta för att de är tjocka.

Vi styrs till att använda sidor på nätet. Min facebook-feed fylls av liknande sidor som jag interagerat med trots att jag klickat på "Visa färre inlägg som detta" och blockerat siter i veckor/månader.

I teorin håller jag med dig, men i praktiken är det tyvärr inte så enkelt för gemene man.

Tycker det har varit en relativt smärtfri process att jobba mot;
Börja med att avinstallera alla sociala media appar, så kommer resten naturligt.

Jag har ett konto på t.ex. Facebook, Instagram o.s.v; men samtidigt har jag inte apparna för detta installerat på mobiltelefonen. Vill jag nyttja någon av Facebooks funktioner, då får jag aktivt öppna webbläsaren och logga in (inga sparade inloggningsuppgifter i webbläsaren). För lite mer direkt kommunikation har jag visserligen Messenger och andra appar installerade på mobilen. Däremot har ingen av dessa notifikationer påslaget – detta gör att det blir ett aktivt val när jag väljer att chatta, istället för när telefonen säger åt mig med plingande som kan störa.

Det krävs inte speciellt mycket jobb eller engagemang för att "slå sig fri", att skapa en situation där du själv dikterar din sociala medianärvaro eller styr upp hur din tid spenderas. Det jag upplevt varit den enklaste vägen att gå, det är att helt enkelt göra det jobbigare att nyttja "skräpet" än de alternativ som förmodligen är bättre

För att använda din analogi med mat;
Köp inte hem godis så det finns lätttillgängligt, utan tvinga istället dig själv att knata ned till affären varje gång du får ett sug. Jag är övertygad om att detta per automatik kommer leda till sundare kostvanor över tid, speciellt om du börjar ersätta den där godispåsen med ett lätttillgängligt äpple i fruktskålen!

Av Yatagarasu

Internet skulle jag säga är lite vad man gör det till. Vissa väljer att spendera timmar med att skrolla skräp på Reddit, Instagram eller Tiktok. Medan andra väljer att spendera tiden med något kanske lite mer värdefullt.

Jag personligen försöker hitta något mellanläge en trött vardagskväll;
Istället för att skrolla Reddit eller annan social media, då öppnar jag upp någon nyhetssida. Detta är betydligt mer givande i slutändan, det bidrar till lite allmänbildning och för att hålla sig aktuell i eventuella debatter som sker. Det är även bra att våga läsa nyhetsajter man annars kanske inte brukar besöka — något som gör detta väldigt enkelt är Ground News, som kan visa samma nyhet men från flera olika vinklar.

Orkar jag inte med politik och katastrof, då skippar jag bara SVT, DN och Aftonblaskan. Känner jag för lite mer lätta nyheter, då vänder jag mig till SweClockers eller andra sajter som erbjuder artiklar inom mina intresseområden. Även YouTube med vettiga kanaler kan bidra med båda avslappnande innehåll samtidigt som det engagerar hjärnan — exempelvis följer jag ett gäng ingenjörs-kanaler likt B1M och Real Engineering.

Poängen:
Det finns alltid aktiva val att göra kring hur man spenderar sin tid. Att ursäkta sig själv eller sin omgivning med att man är för trött eller vad det nu än kan vara, det är att göra sig själv en björntjänst i slutändan. Jag säger inte att man aktivt behöver jaga självförbättring vid varje vaken tidpunkt, däremot är det tämligen meningslöst att mögla ned hjärnan i onödan.