Inlägg

Inlägg som Yatagarasu har skrivit i forumet
Av Yatagarasu
Skrivet av Samsung:

Just en telefon som är fysiskt mindre är något som har diskuterats ganska flitigt i den här tråden: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1613390-hur-skulle-du-...

Även 3.5mm-utgång hör till de mest önskade grejerna. Jag har sammanfattat allt och vidarebefordrat inom Samsung, men ju fler som önskar features, desto större blir genomslaget.

Kan ju passa på att skriva en liten egen önskelista nu när vi har en aktiv rep här!
Detta gäller egentligen alla telefoner, inte bara Samsung.. But here we go:

  • 120Hz AMOLED/OLED skärm

  • 6.7"+ skärm

  • State of the art CPU/GPU (årets senaste helt enkelt)

  • 6000Mah+ batteri (vill få ut iaf 2 dagar på en laddning)

  • Duglig/bra kamera (vill inte ha överaggresiv sharpening eller skit som kompenserar för dålig hårdvara)

  • in-screen fingerID och in-screen frontkamera (notch bort, tack)

  • Så nära "stock Android" som möjligt (standardiserade menyer o.s.v.)

  • Valet att avinstallera vilka appar jag vill (vill jag ta bort Samsung Calendar eller Facebook, LÅT MIG!)

  • 3.5" utgång med duglig/bra DAC (LG G7 ThinQ är en bra grundreferens för ljud här)

Har i dagsläget en ASUS ROG Phone II, den gör egentligen mer eller mindre allt ovanstående som jag begär i dagsläget av en telefon. Det enda jag har att klaga på är kameran, som i ärlighetens namn knappt är på nivån av min gamla Galaxy S6+ (sedan såklart saknas en in-screen kamera).
Tycker ASUS lyckades fantastiskt med denna telefon överlag dock sett till priset om 6k som jag gav, men hade utan problem kunnat betala upp emot 8k för en bättre kamera i slutändan.
Så här kan Samsung ta sig en närmare titt på en konkurrent som inte är Apple eller Huawei faktiskt.

Av Yatagarasu

Låter spelet bakas ett år eller två till i ugnen innan jag ens bemödar mig att installera spelet igen. Flöt som sirap oberoende av vilket system i sign jag använde, hela vägen från 1.01 upp till 1.04. För att inte nämna dom otaliga buggarna som jag sprungit på - Allt ifrån visuella till rena gamebreaking som stoppat progression för questet i fråga.

Sedan kanske spelet känns komplett när alla gratis och eventuellt betalda DLC's är ute också så man får mer än 50h att spela igenom (klarade mainstoryn under dom första 20h).

Av Yatagarasu
Skrivet av anon17469:

Alltså är bara tidsfråga att kommer enterhake på buttplug som kommer från "Intel" ny säkerhet "LOL" 10nm men gamla vanlig sakerna som säkers hål med värme problem, klart intressant att här på Sweclockers börjar bli skvallertidning vibbar så klart var lite med elektronik men är nog farbriserad utöver att klanka mer på Ryssland kanske är så politiskt agenda i Sweclockers mot Ryssar, undrar vad för land som kommer få skulden för buttplugen är kanske någon har nå bra hypotes från början till slut så får ett gott skratt ?

Som förstår går ju inte ta här seriöst men fick tydligen att få vara på Sweclockers .. .

Och på svenska utan roliga hattar?

Av Yatagarasu

Som kund huvudsakligen i Handelsbanken känns detta inte som något nytt för mig alls.
Småköp har alltid gått snabbt utan verifiering (har dock inte gjort några mindre sedan årskiftet), men större köp har jag sedan en bra tid tillbaka fått signerat med (Mobilt)BankID. Det är samma sak med t.ex. Foodora, får signera varje gång jag ska handla mat där, vare sig jag väljer att betala direkt eller 14 dagar faktura.

Av Yatagarasu

Det här med CP77 och att det hyllas av så många i slutändan är något som får mig att fundera lite och är ärligt talat förbluffande i vissa aspekter, speciellt när folk försvarar spelet och alla dess 'shortcomings' oberoende av vad det är man kritiserar...

Är det att folk är så sålda på hypen att dom känner sig "tvingade att gilla spelet"?
Har det varit sådan speltorka att denna buggiga hög av 'Ram Stacks' är det bästa som hänt i året 2020?
Har folk verkligen så låg standard generellt eller är det avsaknaden av en bred portfolio av erfarenheter av andra spel som ligger till grund?

Nu ska jag inte klanka ner på folks tycke och smak egentligen, men förstår ärligt talat inte alls varför CP77 sålt så bra som det gjort eller varför inte fler 'refundar' det. Har redan skrivit noveller om vad jag anser är fel med spelet, så tänker inte svärta ner denna kommentatortråd.. Bara att kolla min profil så hittar man A4-långa inlägg med problem listade i punktlistor

Av Yatagarasu
Skrivet av CubaCola:

Ah just ja, hade fått för mig att Epic Games hade slutat utveckla Save the world eller något liknande. Har aldrig sett någon spela den delen, för det kostade ju pengar till skillnad ifrån battle royale som är gratis att spela.
Så ännu värre då att man har det dessutom som pay to win :/

Men när man googlar på det, så låter det bättre än tex i Owerwatch som dottern spelar, då man kan se innehållet i lootboxarna innan man köper vad jag förstår det som?

"The Loot Llamas in Fortnite Save The World are changing and becoming less random. Currently, Loot Llamas work like most other loot boxes: Players buy them and then open the llamas to find out what random items they’ve received. Epic Games has announced that an upcoming update will soon change this process.

In the update, V-Buck Llamas are becoming X-Ray Llamas. Before buying these new X-Ray llamas, players will be able to see exactly what they are going to receive. If players don’t like anything in the llama, they can wait until the next day when the contents inside their llama will change."

Dom annonserade i Juni 2020 att dom skulle gå ur Early Access, men samtidigt "trappa ner" utvecklingen ("Development of new content will slow down after this official release, but the adventure doesn’t end here for Save the World.") samt att man valde att bibehålla 'premium modellen' (d.v.s. inge F2P för PvE) - Men det är typ det sista jag hört om sakfrågan, så vet inte om dom nämnt något om att avsluta det helt eller inte.

Jag slutade spela och begärde mina pengar tillbaka innan X-ray llamas introducerades, så har inte hunnit testa den funktionen över dom vanliga/gamla lamorna. Det är klart ett bättre alternativ än gömda lådor i min mening, dock fortfarande inte en lösning för P2W-aspekten i slutändan. Dessutom var det en ändring som kom efter att EA fick smisk i Belgien, och att Belgien totalt bannlyst alla former av loot-lådor (EA plockade t.o.m. bort FIFA från butikshyllorna där, samt ändrade hur saker (rewards) tilldelas spelaren i andra spel så som APEX (i APEX fall får man in-game valuta istället för loot-lådor vid lvl-intervaller om man har Belgien som valt land i Origin-klienten)).

Och Overwatch är en rätt stor syndare på denna fronten med. Den enda "räddande faktorn" du har i OW här är att tekniskt sett är alla skins upplåsbara genom att bara spela spelet och inte gömt bakom någon betald Battle Pass eller liknande alls - Enda anledningen att köpa dom kosmetiska lådorna är om man inte har tiden att spela ihop dom, mer eller mindre (fortfarande något som dom borde ändra, och som jag klagat över sedan OW släpptes - Låt mig köpa det skinnet jag vill ha, punkt).

Av Yatagarasu
Skrivet av H4tten:

Du har rätt, för Apples nya datorer överhettas inte överhuvudtaget och behöver knappast throttla, till skillnad från många andra ultrabooks (speciellt med Intel).

Att dom äntligen fått till något på ARM ursäktar inte 7år+ av dåliga designval i min bok, dom har en hel del att återhämta sig från på denna fronten för egen del

Av Yatagarasu
Skrivet av Hicksmarine:

Varför då? Deras laptop’s är ju de snyggaste och mest hållbara på marknaden. Ingen jävla plastskit som de andra spottar ur sig.

"Överhettar" och throttlar som inga andra datorer på marknaden i prisklassen eller spec-kategorierna också

Av Yatagarasu
Skrivet av DasIch:

Det är knappast ett svagt argument att påpeka att det inte löser några problem att förbjuda lootlådor.

För övrigt spelar inte 3-åringar CSGO eller FIFA. Vidare har inte barn några egna inkomster och det är föräldrarnas uppgift att kontrollera deras bristande impulskontroll. Barn som inte lär sig impulskontroll av sina föräldrar kommer högst troligt få ekonomiska problem alldeles oavsett om det finns lootlådor, casinon eller annat att bränna pengar på.

Det är väl just detta som är problemet och där lagstiftning borde införas - Att spel som marknadsförs mot folk yngre än 18år inte får innehålla hazardspel mekaniker så som loot-lådor.

Tror det skulle ta tvärt slut med loot-lådor om företagen i fråga riskerade miljon-böter om det visade sig att en minderåring gjort köp, med eller utan målsmans tillstånd. Och det är bara en positiv i min bok, och något som behövs då företag inte vet hur dom ska kontrollera sig själva i huvudtaget (jag vet, företag existerar för att tjäna pengar - Men tycker inte det befriar dom från etik och "moral").

Jag förstår att F2P-spel lär ha någon form av intäktskälla. Men det finns saker så som Battle Pass eller att rakt upp o ner köpa dom kosmetiska sakerna man vill utan att behöva 'gambla' om saken, metoder som inte är varken så frustrerande eller inkräktande som just loot-lådor eller motsvarande mekaniker (t.ex. Gatcha).
Det är även i min mening dags att förbjuda försäljning av andra saker så som Pokémon, Yu-Gi-Oh! eller Magic Booster Packs till minderåriga också, för det är i praktiken den fysiska versionen av loot-lådor.

Av Yatagarasu
Skrivet av CubaCola:

Enda jag inte håller med om, är bilden i artikeln som är Fortnite, då fortnite inte har lootlådor

Ja och nej.

Det beror på vilken aspekt av Fortnite man kollar på, det är lätt att glömma att Fortnite har ett co-op PvE läge också som är relativt stort. Ett läge som jag själv investerade drygt 4000kr~ i innan Battle Royale läget ens var en grej (pengar som jag dock fick tillbaka från Epic Games, men det är en lång historia som innehåller en del röveri från Epic's sida som gjorde att dom betalade tillbaka alla som köpt något i PvE-läget som begärde det, i slutändan).

PvE läget är dock inte gratis, men dom mest inbitna PvP Fortnite spelarna köper även detta "tillägg" då det kommer med uppdrag som ger gratis mynt som kan användas antingen för loot-lådor i PvE läget eller för kosmetiska saker/BattlePass i PvP-läget. Värt att notera här också är att PvE-läget är nästan 100% Pay-to-Win, då sakerna i dom lådorna INTE är kosmetiska, utan det är vapen (blueprints) och andra saker som uppgraderar ditt konto med stats rakt upp o ner för att enklare klara uppdragen i fråga - Ren RNG i vad du får samt vilka rolls på vapnen/traps/"stats gubbarna" dessutom.

Loot-lådorna i det läget kallas förövrigt för "loot llamas" eller "loot pinatas" om du vill kolla in det lite närmare.

Av Yatagarasu
Skrivet av Spawnbadboy:

Så du gillar story spel men gillar inte cyberpunk som många klassar som ett av det bästa någonsin?
Du ser inte hur du kanske har missat något? Eller du kanske inte gillar cybepunk miljön
Jag förstår då inte varför du vill få in allt från gta typ av spelen om du gillar mer story spel?

Du säger emot dig själv hela tiden. Vad öär det egentligen du vill ha? Vet du ens det själv?

Det känns som du klankar ner på cyberpunk för det är inne att göra det och de som säger de hörs mest

Ne jag ser inte parallellerna för jag ser inte det spelet som gta genre. Du drar paralleller till de minsta sakerna och studerar genom ett förstoringsglas istället för att se hur det passar in i det hela.
Allt i cyberpunk är uppbyggt kring berättelsen som den försöker leverera kring människorna, företagen, livet där.
Inte alls samma uppbyggnad som gta typen där storyn är bara sido sak och du ska istället göra vad du vill.
De sakerna i cyberpunk är där för berättelsen skull inte för att du ska åka runt som i gta och göra vad du vill

Cyberpunk har en tydlig identitet mn du verkar missa den genom ditt förstoringsglas

Kan konstatera redan här och nu;
Har absolut inget "emot Cyberpunk miljön". Jag är relativt agnostisk när det kommer till miljön. Så länge spelet (eller annan media) kan få mig intresserad och emotionellt engagerad i sitt skrivande och sin uppbyggnad, så spelar det ingen roll om det är baserat i verkligheten, framtiden, dåtiden eller en fantasy värld. Om något är Sci-Fi mitt föredragna medium, tätt följt av High-Fantasy.

"Ne jag ser inte parallellerna för jag ser inte det spelet som gta genre", och redan där är diskussion rent tekniskt sett över egentligen. Du väljer att direkt inte se potentialen av överlappande genre ens - Då är ju självklart resultatet att du omöjligen kan se likheterna med, när du totalt väljer att aktivt utesluta eventuella överlappningar oavsett hur stor halten är.

- "Inte alls samma uppbyggnad som gta typen där storyn är bara sido sak" - Sedan att hävda att GTA (framförallt 5.an) inte skulle ha någon story är bara bisarrt och påvisar en extrem tydlighet på att du inte ens försökt anamma spelet, än mindre faktiskt spelat igenom det längre än "tutorial-delen". GTAV är mer än bara sitt online-läge, om du inte missat det helt.
Tolka mig inte fel nu, GTAV har sina egna problem med sin story, men det är en helt annan diskussion.

- "Allt i cyberpunk är uppbyggt kring berättelsen som den försöker leverera kring människorna, företagen, livet där."
Synd att det inte finns något direkt liv i spelet utanför main-storyn... Sedan hur mycket av det kan attribueras till subjektiv åsikt om kvalitén på side-stories eller den urkassa AI'n - Det kan bara tiden utvisa, om dom lyckas fixa det sistnämnda först och främst.

Så... Vad anser jag vara problematiskt med CP77's story?
Kommer lägga allt relaterat till CP77's story nedanför inom spoiler-tagg, för det kommer bli en del sånt.. Men kommer fortfarande att utelämna eventuella slut för den som kanske råkar klicka in.

Tänker nämna några få, men starka exempel på problem med hur CP77 hanterar sin story och några av sina större karaktärer och handlingar ämnade för att investera spelaren i världen;

Jackie; Den första svaga länken som blir handikappad av ett rätt så underlevererande intro.
Corpo: Du kastas i den grymma affärsvärlden av Cyberpunk, kallt, analytiskt och defacto hardcore kapitalism. Efter dryga 5-7 minuter av dialog och lite vandrande så ska du möta upp Jackie på en klubb. Ni är gamla vänner trots era olika värderingar och synsätt på livet. Hopsie dopsie, du har knappt hunnit lämna byggnaden och åskådat en vista av staden från din flygande bil innan det kommer några Corpo-thugs som rippar dig från allt du äger och har.
Nu spenderar du 2-3min av att sitta och stirra på hur event som du har 0 aktiv delaktighet utspela sig framför dina ögon för att sedan droppas rakt in i spelet igen och ska utföra din karriärs största heist. Jackie dör här, en karaktär du förväntas ha någon form av emotionellt band med, efter knappt några minuter av dialog och in-game cutsceenes - VEKT.

Street Kid: Kort introduktion här med. Du ska fixa en skuld åt någon (du har egentligen inte någon aning vem denna "kompis" är eller lånehajen framför dig). Det slutar upp med att du ska stjäla en bil, som går lite snett efter att Jackie har under pistolhot tvingat dig att sluta med det du gör och några ruttna poliser dyker upp för att sätta stopp för partyt - Inte så illa än så länge, egentligen. Men här kommer problematiken... Du och Jackie, samma Jackie som höll dig vid 'gunpoint', är nu plötsligt skitbra kamrater och bestämmer er för att ta en fika. CUT.
Nu spenderar du 2-3min av att sitta och stirra på hur event som du har 0 aktiv delaktighet utspela sig framför dina ögon för att sedan droppas rakt in i spelet igen och ska utföra din karriärs största heist. Jackie dör här, en karaktär du förväntas ha någon form av emotionellt band med, efter knappt några minuter av dialog och in-game cutsceenes- IGEN, VEKT.

--------------------------

Silverhand; Spelets egna vandrande, utvattnade bipolära sjukdom.
Introduceras som en rå-hård artist med starka ideal och en grej för att detonera bomber i stora hus - Iskall terrorist. Han hatar allt du står för (oavsett life-path.. okej). Han försöker göra allt i sin makt som din lilla mentala side-kick för att döda dig och ta över din kropp - Rätt så ballt, framförandet var trevligt än så länge vid denna punkten.
Men efter några teenie-whiney quests så får han helt plötsligt en attitydändring som motsvarar skiftningarna av Fredrik Schiller i serien solsidan. Nu vill han hjälpa dig att överleva - för någon timme sedan vill han inget annat än att ta ditt liv. Något rushad 'plot' i min mening.
Sedan har vi det 'världsbyggande' kontinuumet alá Silverhand-special: Trots att ni nu har blivit åtminstone inte otrevliga mot varandra, så är han en blandning av pacifist och som bäst en tvivelaktig anarkist under din resa i den öppna världen. Hans ställningstagande och agerande utanför den lilla main-story sfären känns knappt - om än alls - i 'free roaming'. Och nästan all uns av "kallblodig terrorist" som försöker störta imperiet är numera utvattnat också, heeela vägen ut härifrån sånär som på några 'hickor'.

--------------------------

Fixers som 'quest givers' är ett 'tack-job' som bäst, i alla fall när det kommer till 'narrative' och 'story-telling'.
Deras story's har varit så veka att jag knappt kommer ihåg namnen på dom flesta av dem, än mindre deras jobb. Jag kan inte ens komma ihåg varför jag skulle göra det, eller om det var Regina Jones eller Dakota Smith som utfärdade att dom ville ha Psycho exemplar tagna levande - Trots att jag gått den vägen 2 gånger redan. "Noll" effektiv påverkan på omgivande värld har dom också....
Det är inte direkt någon "Cerys" från Witcher 3, om man säger så.

Kan fortsätta här men känns rätt meningslöst och förhoppningsvis har min poäng kommit fram...

Dold text

Och jag ser inte hur att studera spelets detaljer i huvud taget kan anses negativt, eller att du ens försöker vrida det till något sådant.
Det kallas att vara kritiskt inställd, något jag är till alla spel eller andra saker i vardagen. Något som tyvärr det verkar vara total avsaknad av i samhället många gånger, inklusive här på SweClockers emellertid. Och det krävs inte något förstoringsglas för att se dom gapande hålen och urholkade aspekterna i Cyberpunk 2077 - Det tar bara att man tar ett steg tillbaka och kollar vad konkurrenterna har gjort dom senaste 10 åren, som CP77 helt enkelt gör sämre. Vare sig det är story, 'world building' eller andra aspekter.

Av Yatagarasu
Skrivet av Spawnbadboy:

Kan säga samma sak till dig.. om du inte ser skillnaden så vet jag inte då kan jag inte hjälpa dig. Du vill ha något som detta spelet inte är och säger att det är dåligt pga det.

Om du bara bränt igenom main kampanjen så tycker jag synd att spela på det viset, missar mycket nyanser och känslor och inlevelse i hela storyn som är uppbyggd kring hela världen.

Det tog mig ca 80 timmar tills jag till sist klara main questen

De enda likheterna Cyberpunk har med gta är att det är open world. Ingenting annat.

Jag kunde inte spela gta/watch dogs i mer än ca 10 timmar för det var sjukt tråkiga spel för min del och ingen känsla i dom. För min del gillar jag inte den speltypen och det vet jag, är inte dåliga spel för de som älskar den typen av spel som du verkar göra och miljontals andra.

Det är samma här med cyberpunk. Det är inte eran typ av spel men det är typ av spel för miljontals andra spelar som gillar den här speltypen.

Det är som att prata med en vägg detta känner jag... Förlåt, men ärligt talat.

Det jag har argumenterat för har inget att göra med min preferens av denna typ av spel i slutändan, speciellt då CP77 hoppar halvhjärtat mellan flera genre/sub-genres och har en identitetskris värre än en 40-åring som jobbat '9-17' i 16 år. Jag har 0 problem med att spela tungdrivna story-baserade spel, snarare tvärtom. Uppskattar och föredrar sådana typer av spel mestadels faktiskt. Witcher 3 är detta årtiondets spel i min bok (2010-2020 räknat), av en myriad av anledningar.
Men CP77 lever inte ens nära upp till det spelet - I Witcher 3 är side-quests såpass välskrivna att man knappt kan urskilja dom från huvuduppdragen många gånger, det finns en tydlig identitet vad det försöker vara kontra CDPR's senaste titel och den allmänna poleringen kring system är betydligt mer genomtänkt även för flera spel-sessioner trots avsaknaden i större utsträckning av en massa 'arching-quests'.

Att du inte gillar GTA eller Watch Dogs och deras story, det är en smaksak (egentligen som min nyansering av CP77's main story, som är en "meh, 6/10" som bäst enligt mig). Men att inte kunna se likheterna mellan spelen och deras uppbyggnad är inget annat än ignorans eller okunskap i spelens funktionalitet och grundläggande utbud (du sa det själv, du har knappt, om ens, 10h i dom andra spelen - Är det tillräckligt för att totalt förkasta potentiella paralleller, inspirationer eller överlappande likheter?).

Sa det tidigare, men säger det igen;
Tar du bort main-storyn, "slänger på" ett co-op/multiplayer läge och bara sjösätter spelet igen - Då har du praktiskt taget ett 'poor-mans' GTA Online.

Av Yatagarasu
Skrivet av Spawnbadboy:

Detta är inte "open-world freestyle" spel som gta och watch dogs. Där har du redan fel och förväntar dig något annat än spelet är
Spelet är ett story spel som utspelar sig i en öppen miljö exakt samma som witcher spelen är

Finns hur många som helst val som påverkar vad som händer. Har du ens spelat spelet?
Finns massa tillvägagångssätt att göra saker

Du vill ha något från spelet som spelet inte är
Samma som mitt klagomål på gta att det inte har yxor och gudar som god of war

Om du inte ser det så vet jag inte vad jag ska säga, egentligen.
Verkar inte finnas något sätt att nå fram rent objektivt till folk som vägrar "öppna ögon o öron" för att faktiskt ta till sig eller försöka att opartiskt analysera upplägget.

Jag har över 50h+ i CP77, vad jag har hållt räkning på åtminstone. Så nog har jag spelat spelet alltid. Anser mig ha spelat spelet tillräckligt för att kunna se skillnaderna, likheterna och dra parallellerna som är solklara som dagen mellan just CP77 och GTA(V)/WatchDogs/Mass Effect-serien. Något som borde vara uppenbart för alla som spelat nämnda spel, om man väljer att inte vända blind-ögat till det vill säga.

Utöver dom druvklase-mängder med "Fixer" quest's som poppar upp titt som tätt vid sida om din Street Cred, så har du en kampanj som man bränner igenom på knappa 20h (snabbare om du verkligen vill). Resten av aktiviteterna består av att glida runt i världen och utforska eller slå sönder små-gäng som dyker upp som illegala aktiviteter på kartan med jämna mellanrum - Ringer det någon klocka här med parallellerna?

Vad gäller med meningsfulla beslut som påverkar spelet så kan jag säga att under mina timmar jag spelat, så har jag sprungit på ett gäng sådana (inne på 3.e Life-path'en och 5.e nya sparfilen överlag med olika builds). Men 9 av 10 gånger du får t.ex. ett dialogval som Corpo kontra som t.ex. Street Kid, så är utgången exakt densamma sånär som på lite ändring/tillägg i dialogen fram till den oundvikliga återföreningen av dialog-trädet (oberoende egentligen av tidigare handlingar dessutom).

Sedan tillvägagångsmetoderna för att klara vissa quest kan diskuteras i slutändan också. Stealth är mer ofta än sällan meningslöst om du inte är riktigt högt level'ad och kan slå ut multipla kameror mm. tack vare hög Ram Stack. I slutändan är det effektivaste metoden för att klara av ett givet uppdrag att bara dra fram sina tok-toppade vapen och gå "John Wick" på det hela - Snabbare, effektivare och i min mening det enda roliga alternativet kontra att smyga sig igenom ett rum i evigheter med ytterst begränsade rörelsemöjligheter.

Lägger lite av en spoilertagg här då det kan förstöra för vissa som inte spelat i större utsträckning:

Eller så kan vi snacka om Fixer-questen och deras urusla kontinuum; Du kan totalt blåsa skallen av en person du är menad att rädda, få höra av 'Fixern' att du är en typical Merc.. bla bla.. För att sedan 10min senare klara ett annat uppdrag för samma Fixer och få höra hur du är det bästa som hänt Night City-mercs sedan skivat bröd - Finns absolut 0 system på plats för att upprätthålla någon form av karaktärsuppbyggnad för ditt "story drivna spel" utöver dom räls som lagts väldigt tydligt från första början (main-storyn får knappt 6/10 från min sida i detta perspektiv, slutet(en?) gick att se från mil innan dom hände, i min mening).

Dold text

Cyberpunk är mer GTA/WatchDogs än Witcher som spel.
Du skulle kunna slå på co-op läge med 20-30 'pers' per session och 'slita ut' main storyn i CP77, så har du en sjabbig GTA-klon i fårskinn, om än så med ett mycket snyggt sminkjobb. Kanske lite överdrift, men det är inte långt på överkant om man analyserar spelets uppsättning mer objektivt och vad det har att erbjuda efter man börjat kolla in bakom kulisserna och ny-sensationen har lagt sig.

Av Yatagarasu
Skrivet av Carliz:

Förstår inte argumentet, går du smakar på allt i affären innan du köper för "visa stöd"?

Hade jag kunnat göra det så hade jag gjort det.
Men annars så köper jag sällan ny produkt från känt som okänt varumärke om det inte kommer rekommenderat från någon jag känner som har testat - Kört samma skivbara leverpastej i säkert 10+ år nu utan att ens kolla på andra alternativ.
"Enda" gången jag 'bryter detta mönster' är om jag käkar på restaurang och ber om kockens rekommendation

Skrivet av Spawnbadboy:

Ugh sluta jämnföra spelet med gta.. det börjar bli tröttsamt från er..

Fan va sämst gta 5 är.. är inte som god of war där man kan svinga yxa och döda gudar. Japp detta var lika intelligent diskussion som du precis hade

Bara lämna tillbaka spelet för det verkar inte vara ett typ av spel du gillar och vänta på gta 6

Fast det är ytterst relevant att jämföra CP77 med GTA(V) - Likaså Mass Effect också egentligen om man vill dra det steget längre.
För det är målgrupperna som CDPR siktar på med CP77. Och jag ska försöka utveckla svaret åtminstone lite nedanför;

- Du har dialogval i CP77 likt Mass Effect-spelen, men som har betydligt mindre påverkan i slutändan. Dina Life-path dialogval har ingen direkt påverkan mer än ett par nya scriptade dialoger möjligen, men slutresultaten är densamma för hur eventet(en) kommer spela ut sig (långt ifrån ME's Paragon/Renegade system eller andra aktiva val som ändrar utgången markant för en playthrough). Finns självfallet vissa saker du kan säga/göra som ändrar vissa saker, men dom är få och långt i mellan.

- Du har open-world freestyle gameplay'en likt GTA eller Watch Dogs, men som igen faller platt här i jämförelse och här är varför;
AI'n är katastrofal i CP77, även jämställt med den 7+ år gamla AI'n i GTAV eller 6+ år gamla i första Watch Dogs (allt ifrån interaktion med spelare, till hur NPC's reagerar på sin omgivning och till hur gäng/polisen engagerar sig i dina aktiviteter och uppföljningar).
Physics när det kommer till interaktion med omgivande värld är också sämre, allt ifrån hur kulor lämnar (eller i CP77's fall inte lämnar) markeringar, hur material reagerar på eld/explosioner, fysik för vatten och sist men inte minst ragdolls - Allt detta gör GTAV bättre och även Watch Dogs i större utsträckning.

Det är enkelt att dra paralleller mellan just GTAV (+ Watch Dogs) och CP77. För i slutändan är spelen densamma när det kommer till spelarens förväntade interaktion med den designade världen.
Du har en Freestyle Open-World, du har side-quests, du har en main mission line och det enda som särskiljer dom mer än 3rd person/fps, är hur dom väljer att hantera vissa små minutiösa detaljer i form av bland annat vapenhantering och "abilities". Men kollar man med en "hawks eye view", så är det enkelt att se inspirationer, paralleller och likheter mellan spelen - Då det är helt enkelt samma genre.

Var det smart nog diskussion för dig?

Skrivet av Molotov:

Om sakerna som tagits bort kan jag inte säga nått
Jag har inte följt "hype tåget" om spelet men jag tycker det är ganska likt the witcher 3 i hur mycket fungerar.
Det enda jag saknar är väll customization av karaktär och kanske fordon men jag tror det är nått som kommer läggas till.
Oavsett om saker tagits bort eller inte så vill jag påstå att det är ett av årets bästa spel jag spelat iaf.

Kan inte påstå att jag har följt 'hype-tåget' heller faktiskt.
Men jag har kollat på CDPR's egna saker så som gameplay demos, Night City Wire och andra småsaker här o där. Har försökt undvika så mycket spoilers som möjligt men samtidigt försöka hänga med lite vad som händer.

Men med det sagt så är spelet undermåligt för mig personligen, trots att jag gick in utan några 'större' förväntningar. Tror största problemet för mig är att jag saknar basläggande RPG-funktionalitet, och att CDPR har helt enkelt strippat saker som snackats om sedan år tillbaka nu.
Värsta är väl egentligen denna tanke; Om spelet ser ut såhär nu, hur såg det ut inför det planerade släppet i våras?

Men ja, tänker inte ta ifrån någons (dig i detta fall) lycka. Är Ni nöjd med spelet så är det bara bra, egentligen. Tyvärr så är spelet för mig en stor besvikelse och jag hoppas dom kan reda ut dom många problem som jag och många andra upplever - För spelet har en fantastisk värld att bygga på, rent visuellt åtminstone

Skrivet av henkiii:

*Det blir lite motsägelsefullt att både påstå att rep-uppbyggnaden skulle spela någon roll när du i slutändan... massa text.

**Hur många timmar ska ett spel få ta innan det är värt att köpa det? Oavsett om man blir provocerad av stt det inte överträffar ens förväntningar.

***Gälland pirata med gott samvete. Det kunde man kanske påstå under studenttiden, men arbetar man så får man... text.

Mina åsikter år givetvis 100% baserade på min upplevelse av PC versionen.
Last gen konsolsläppet är verkar vara ett totalfiasko.

Okej ska beta igenom detta så punktligt och sakligt som möjligt;

1. Finns det inga demos som är längre än första 45min av spelet, och spelet inte har utomordentligt strålande reviews från användare - Då går jag helt enkelt till en källa som tillåter mig att testa spelet på eget bevåg i fullo innan jag gör ett köp bildat på egen uppfattning (skiter i vad PCGamer, GamesN eller liknande träkols-tablåer tycker, menar... Ger man Cuphead ett dåligt omdöme för att skrivande journalist är för dålig för att komma vidare i spelet, då finns det inte någon journalistisk integritet att lita på där heller).

2. Jag förväntar mig inte 'buggfria' spelsläpp. Men jag förväntar mig att spelet flyter efter en viss mån av förväntan. Spelet ser inte bra ut för att rättfärdiga dippar söder om 40fps på medium/high med RTX-30 serie kort. Nu har det åtgärdats en hel del i och med 1.04 genom 1.06 Hotfixes, men både jag och många andra på framförallt RTX-korten upplever problem med dålig GPU Utilization och dippar i FPS oberoende av inställningar. Och vad gäller T-pose modeller, Save-file korruption (som fixades i 1.06), svävande bilar/människor eller snubbla och dö på trottoarkanter stup i kvarten? Det är sådant som ska ha fångats upp i QA och åtgärdats redan i en pre-beta build eller tidig beta och inte något som bör finnas i en skeppad slutprodukt från en av industrins största AAA-studios (sådan skit kan vi lämna åt Early Access titlar).

3. Vad gäller customization av bilar, vapen o.s.v. så kan jag hänvisa till ett svar ovan detta i samma inlägg gällande paralleller mellan CP77 och Mass Effect/GTAV/WatchDogs. Faller lite inom samma kategori i detta fallet då spelen är på samma spelplan i form av genre. Det minsta man kan förvänta sig av ett OPEN WORLD RPG, det är en åtminstone en Barbershop eller förmågan att sätta på sig kläder man tycker är snygga (läs: Transmogrification).

4. Antalet timmar är egentligen irrelevant. Är spelet det roligaste jag någonsin lirat, men är endast 30-40 timmar långt? Då är det värt mina pengar. Är spelet 400 timmar långt, men jag har halvsovit igenom spelet? Kanske kan vara värt det om man plockat upp det på en rea. Men har man spelat 50+ timmar och mer än hälften av den tiden var frustrerat och/eller suttit o önskat att spelet var så mycket mer än vad det är? Nej, inte värt det alls i mina ögon. Och det är just fallet för mig med CP77 i dagsläget.

6. Mjo konsolversionerna ska man nog inte ens gå in på... Finns inte mycket diskussionsvärde eller saker som är upp för dispyt där hehe.

Av Yatagarasu
Skrivet av Molotov:

Jag känner inte igen dina problem. Jag har spelat kanske 20 timmar.

Kanske nån t-pose men det går totalt att räkna på 1 hand.

E

Är glad för din skull om du inte stött på buggarna jag nämnde! Ärligt. För spelet har en fantastisk potential grund att stå på.

Men är inte ensam om dessa problem då jag har vänner som köpt spelet, som upplevt flertalet- om inte alla problem jag nämnde. För att inte nämna dom tusentals videos på YT eller kommentarer man kan hitta på Reddit med folk som har samma problem eller fler ändå.

Och oavsett om man har ett buggfritt spel (med 'guds vilja'), så tar det inte iväg från faktorerna av sakerna som jag nämnde saknades, utöver det som visats upp/pratats om/lovats av CDPR själv sedan 2018. Det är inte bara investerare man har ljugit i ansiktet med detta släpp, om man säger så.

EDIT:
Liten samlingslista på källor av saker som saknas, som har nämnts i officiell kapacitet - Promised but missing features.
Ännu en lista på QoL-saker från Communityn - Compiled list of missing features (Quality of Life)

Av Yatagarasu
Skrivet av Molotov:

Du behöver inte vänta 2år.
Det mesta är fixat redan nu.
Förutsatt du spelar på PC som är över vad rekoemnderad spec.

Skulle inte våga påstå att något är "fixat" utom det minimala som krävs för att kalla spelet körbart på PC sidan.

High-lights:

  • 1.06 patchen fixade en bugg med sparfiler som funnits en gång förut, i Witcher 2.

  • 1.05 patchen medförde inte direkt något för PC. Fixade en bugg med att kunna landa i questen "Love like Fire" (en bugg som gjorde att jag personligen inte kom förbi den delen i Main Storyn förens jag startade om hela quest-kedjan en tredje gång)

  • 1.04 patchen fick spelet att åtminstone flyta på över 40fps för många med RTX 30-serien, hjälpte även folk med äldre hårdvara som jag förstått det en del med.

Såklart var det flera saker i dessa patcher som förmodligen åtgärdar saker för en massa andra spelare, speciellt folk på PS/Xbox.

---------------------

Men detta är vad som INTE är fixat eller saknas från spelet generellt och är vanligt förekommande problem, som jag själv upplevt även efter 1.05 patchen.
Vanliga buggar: Detta är vad jag kan komma ihåg att jag sprang på i skrivande stund senaste jag spelade för ett par dagar sedan.

  • T-posande modeller.

  • Vapen som försvinner efter vissa 'cutscenes' (finger guns).

  • Texturer som inte renderar in, utan ger en platt grå "textur".

  • Man snubblar på sina egna fötter eller en trottoarkant och får 'instant death'.

  • Bilar/personer som flyter i luften.

  • Memory leaks - Ju längre du spelar, ju mer dippar performance över tid (kräver omstart av spelet).

  • Odödlighet/super-bullets (kan gå från att ta 1-2dmg per skott i en fight, till att helt plötsligt nästan bli one-shot, av samma "mobs"..)

  • Fastnar mellan objekt när man klättrar mellan husen och klippar igenom väggarna, faller sedan till sin död "utanför kartan".

---------------------

Sedan har vi saker som saknas i spelet, för att ens kunna kalla det en levande värld eller ett RPG;

  • Du har ingen character customization värt att nämna efter character creation.

  • Character creation i allmänhet är meh. Inga body sliders eller mer än ett par förvalda frisyrer och tatueringar.

  • Du saknar helt förmågan att ändra dina vapen mer än en mod slot och scope (här kanske dom skulle ta en notis från CoD: Warzone eller det spelet med klassledande customization - World War 3).

  • Ändra sina bilar, vad är det för koncept? Garage, som GTAV hade för 7 år sedan redan, vad är det?

  • Player Housing? Ska man ha sådant också, naah... Glöm att ens flytta runt en vas i den enda lägenheten du blir tilldelad.

  • AI'n ska vi inte ens prata om, för det finns ingen helt enkelt. Väldigt märkbart när en liten cola-burk stoppar ett trafikflöde för flera kvarter.

  • På tal om AI - Poliser året 2077 verkar vara närsynta hela bunten, för dom tappar dig efter 15m och att du gick bakom en sopcontainer. Och fiender verkar ha en dödslängtan, för dom B-line rushar dig on-sight.

  • Av någon anledning verkar varenda NPC hata dig med hela sitt hjärta, för vart du än går och vem du än pratar med så får du en one-liner i stil med "fuck off and mind your own business".

  • Game Physics är subpar med flera år gamla spel så som Far Cry 4, The Division, GTA5 och Just Cause 3 - Allt ifrån Impact Marks, till vatten interaktioner, till hur ragdolls agerar när man t.ex. slår eller kör på folk. Starta mig inte ens hur alla bilar slirar som på sirap...

Jag kan fortsätta och skriva en A4 eller två om detta. Jag har inte ens börjat nämna sakerna som CDPR själva nämnt genom t.ex. Night City Wire och/eller andra medier, men som helt enkelt inte finns med...

---------------------

Sure, spelet är otroligt vackert (speciellt nattetid)! Detaljnivån på alla områden är fantastisk, oavsett om du är mitt i stan och vandrar runt bland höghusen eller ute i någon gränd på north-side, så droppar inte detaljnivån alls. Staden lyser upp precis som förväntat av ett Cyberpunk-spel på natten och dagtid, med strålande neonskyltar överallt och annat ögongodis.

Men spelet är långt ifrån färdigt, skulle med enkelhet kunna behöva 1-2 år till av utveckling bara för att fixa till dom basala sakerna ett open-world RPG "behöver" eller förväntas ha - Då pratar jag inte ens om tiden för att fixa dom många buggar som finns.

Jag tyckte synd om folk som betalade 600kr för detta spelet innan CDPR började ge ut refunds.

Av Yatagarasu
Skrivet av Viktorm:

Köper gärna vr headset för 1800 +frakt

Du har PM

Av Yatagarasu

Det som finns kvar: Drönaren + VR Headset!

Av Yatagarasu
Skrivet av chrippe7:

1000:- + frakt för projektorn

Projektorn blev precis upphämtad av sin nya ägare! Men tackar för visat intresse

Av Yatagarasu
Skrivet av Fernicus:

Budar 1000 för ratten

Ratten blev såld tidigare förmiddags, men tackar för visat intresse!