Inlägg

Inlägg som Yatagarasu har skrivit i forumet
Av Yatagarasu
Skrivet av timlofstrm:

Jodå! annonsen är fortfarande uppe men de skadar ju inte att kolla vad folk erbjuder här också😃

Kan meddela att det bryter mot Traderas regler att ha samma produkt uppe på fler sidor vid ett givet tillfälle. Vad gäller Tradera är det "antingen eller"-inställningen som gäller

Du kan bli permanent avstängd från deras tjänst i värsta fall om du bli påkommen (eller någon illvillig anmäler).

Av Yatagarasu

Amazon.se har för mig ersatt allt behov av sajter som Wish, AliExpress och DealXtreme (på svenska sidan av havet kollar jag inte ens på ClasOhlson, TeknikMagasinet och Kjell&Company i huvud taget längre).

Handlade från Amazon.se för någon månad sedan faktiskt, lite assessorer till min Quest 2.
Fick exempelvis både en Halo-strap gen 1-kopia, lite silikon utbytes masker, 5m kabel och lite annat småpussel för samma pris av vad bara äkta pro-strap skulle kostat i en "vanlig" svensk butik.

För oss Warhammer-fantaster är även Amazon ett bra alternativ då de flesta lokala (och oftast små) hobby-butiker inte lagerhåller speciellt med terrängdelar och annat lite mer 'nischat' utöver modeller och färger. Däremot föredrar jag att gå ner på stan när möjligt och säga hej när jag ska handla just modeller eller färg, ägarna av Hobbyshoppen här i Gävle är super trevliga och hjälpsamma, stöttar gärna deras verksamhet.

Med det sagt skulle jag t.ex. aldrig köpa mig ett grafikkort eller dylikt genom Amazon. Här förlitar jag mig framförallt på Inet och till viss mån även Webhallen. Riktig svensk garanti, expertis och kundsupport är inte något jag kastar vind för våg när det kommer till dyra komponenter eller allehanda elektronik som en vettig kaffekokare.

Av Yatagarasu

När jag byggde nytt nyligen stod det mellan just PNYs XLR8 CS3030 som du testade tidigare och WDs SN550.

Båda dessa kändes mer prisvärda än just XLR8 CS3040 som testades i denna artikel. Det redliga prispåslaget för i många fall marginellt snabbare hastigheter fann jag helt enkelt inte värt för mina användningsområden (vilket primärt är spel och lättare redigering av foto/video).

I slutändan valdes ändå SN550 framför änderna PNY alternativ, igen tack vare prislappen då vid köptillfälle var WDs ditto cirka 250 kronor billigare för likvärdig prestanda vid 1TB-kapacitet – Igen, för mina användningsområden.

Av Yatagarasu
Skrivet av Chrisj:

4e punkten där är ju inte deras fel. De kan inte erbjuda internet över fiber på andras utrustning. Like lite som Bahnhof kan leverera via fiber hos mig trots att vi har fiberuttag eftersom det inte är deras.

Bor dock i ett öppet stadsnät, så att ComHem inte skulle kunna leverera över fiber här köper jag inte då jag kan ha Bahnhof, Telia samt Bredband2 (och fler därtill).

ComHem har med andra ord aktivt valt att inte ansluta sig, utan trilskas med att köra genom deras egna COAX-uttag trots att fiber installerades i dessa hus för säkert 15 – 20 år sedan åtminstone.

Av Yatagarasu
Skrivet av Da MusH:

https://ispspeedindex.netflix.net/country/sweden

Eller vad tänker du på? Personligen tar jag en leverantör som kan leverera hela vägen från a till z utan mellanhänder oavsett teknik. Öppna nät t.ex. lägger ansvaret på flera och det är lätt att man pekar på varandra. Då spelar det ingen roll att datan överförs med ljus

Har bara haft problem med allt vad gäller ComHem, tror jag inte känner någon personligen som är nöjd med ComHem heller.

För att lista några problem jag upplevt:

  • Generellt hög ping i spelande (pendlat mellan 60 – 80(+)ms, kontra Telia/Bahnhof som alltid är 32 – 35ms eller lägre ändå mot EU-servrar).

  • Deras routrar har varit väldigt dåliga generellt, bristfällande funktionalitet och inställningsmöjligheter samt medioker räckvidd i lägenhetsmiljö. Under perioden jag hade dem för ca. 5 år sedan kunde man inte brygga deras utrustning heller.

  • Internet som går ner eller tappar hastighet i tid och otid (hade mer down-time på en månad med ComHem än vad jag hade med Bahnhof under 1 ½ års tid).

  • Generellt låga hastigheter över sina linor och har historiskt ej erbjudit internet över fiber även om lägenheten varit ansluten, åtminstone inte i den fastigheten jag bodde i då.

Kan fortsätta på denna listan en bra bit egentligen... Och igen är jag inte ensam om denna problematik eller allmänna uppfattning gällande ComHem. Vet en handfull individer som häckar här på forumet som bor relativt nära mig som klagat om vartannat att deras internet är nere i deras ComHem-hus, medan jag glatt surfat vidare med Bahnhof (eller Telia som jag idag använder).

Av Yatagarasu

Hur kan Tele2 frivilligt välja att ta över ComHem-namnet i sin helhet såhär?

Nu lär ju Tele2 få äta samma bajsmackor och svärta ner sitt namn om de använder ComHem's gamla kopplingar och infrastruktur rakt upp och ner...

Av Yatagarasu
Skrivet av Vapo:

Appropå Pugetsystems så kanske denna anti-silent burk är produktivitet personifierade. Ja, förutom att den då har en Intel cpu... Missa inte att scrolla ner till videon med en mindre orkan som har 0 WAF, men 100 mancave poäng.

Haha, den där videon och dess ljud gav mig direkt flashbacks till R9 290X och dess stockkylare

Dold text
Av Yatagarasu
Skrivet av Vapo:

Kompletts dator heter ju "Core Gaming", så känns mest som att den riktar sig till...gamers?
Borde de branda om den till Workstation?

"Någon form av produktivitet" är väl lite att hårddra det? https://www.cgdirector.com/best-computer-3d-modeling-renderin...
På mitten av sidan hänvisar de till att sortera deras R23 bench i fallande ordning på singel core.
Det skiljer typ ingenting AMD mot Intel. Så någon form av fritt val AMD mot Intel (baserat på budget) känns lite mer sanningsenligt

Nog för att jag förstår din användning av titelnamnet som argument-sak (använde själv det i tidigare argument, fast Silent-biten), leder det oss tillbaka på ruta 1 i avvägningsfrågan här mellan den förmodligen mer prisvärda 5600X vs i7 10700 vs 5800X och tillgänglighet. Datorns primära uppgift är förmodligen menad att vara för spelande, men när AMD inte kan tillhandahålla den "rena spel-processorn" (5600X), då lär man dunka på nästa processor i ledet förutsatt att AMD är plattformen som ska säljas – Sedan som nämndes i artikeln i sig erbjuder Komplett ett Intel-alternativ också med snarlika specifikationer i sitt grundutförande, eller så ändrar man bara själv.

Sedan får man inte glömma när det kommer till produktivitet att det finns en myriad av scenarion både utanför CAD såväl som innanför CAD, till exempel kompilering av kod, kryptering och andra dylika användningsområden där Intel inte tävlar med AMD alls ärligt talat många gånger. Även om vi håller oss inom spelindustrin och kollar på kompilering av kod i Unreal Engine finns det tydliga fördelar i AMDs favör.

Är man däremot bunden mer ut av SC-performance eller har möjlighet för GPU-accelererad rendering som exempelvis Blender erbjuder i form av CUDA, OptiX eller OpenCL – Speciellt om din arbetslast är kapabel till GPU-accelerering kan det vara läge att överväga budgetering från processorkraft mot ett starkare grafikkort istället. Men för rent spelande idag är fortfarande min personliga rekommendation Intels 11-serie i5:or om bang for your buck är en övervägande faktor, i alla fall till det att AMD sänker priset på sin 5600X eller ens kommer i lager till att börja med

Av Yatagarasu
Skrivet av Japanesen:

"Prisvärda komponenter"

Jo men tjenare!

PS.
Byggde ihop min egen färdiga dator från komplett med ganska snarlika komponenter för bara 16500:-
Med dessa komponenter:

Corsair Carbide Series SPEC-DELTA RGB

ASUS TUF B460M-PLUS GAMING WI-FI moderkort

Intel Core i9-10900 Processor Socket-LGA1200, 10-Core, 20-Thread

CM Hyper H411R ARGB Black Komplett Edition

Corsair Vengeance LPX DDR4 3200MHz 16GB 2x8GB DDR4

Gigabyte GeForce RTX 3070 VISION OC

Corsair TX650M, 650W PSU

WD Blue SN550 1TB NVMe M.2 SSD, 2400/1950MB/s

7000:- billigare hehe

Dock är det inte jämförbart att ställa en i7 10700 mot en Ryzen 5800X. Det skiljer allt från 2 – 50% i fördel för AMD här beroende på speltitel, upplösning och arbetslast i mer produktiva scenarion. Dom spelar ärligt talat inte i samma bollpark. Sedan kan man diskutera huruvida det är värt en tusenlapp mer för Ryzen-modellen eller ej, men det är i slutändan en personlig frågeställning beroende på förutsatta scenarion datorn ska användas till.

Om spela är det enda man gör är det i dagsläget Intels 11400(F)/11600K eller AMDs 5600X som gäller, sistnämnda är dock nästintill omöjlig att få tag på och något som jag adresserade i en tidigare kommentar. Utför man någon form ut av produktivitet på sin dator som skalar väl över flera kärnor finns det inte ens någon debatt om att gå för Ryzen 5800X/5900X/5950X eller inte, vilket gör att i detta fallet är Kompletts dator balanserad och prisvärd sett till publiceringstillfället som ursprungligen var 25/03-21 (alltså innan Intels 11-serie fanns i handeln).

Och med den summan du betalade antar jag att du köpte grafikkortet för MSRP och inte sett till dagens priser som Komplett lär förhålla sig till för att inte sälja med förlust (priserna är även högre för återförsäljare, inte bara slutkund).
Sedan har du valt en kylare av mycket lägre rang samt ett nätaggregat som är högst tveksamt parat med resterande val ut av komponenter då TX-serien kommer med både lägre certifiering, effekt och garanti generellt än Corsairs RM(x). För att inte nämna avsaknaden av ljuddämpning som Define-serien 'bjuder' på, vilket är liksom hela poängen med denna dator sett till titelnamnet – Tysthet.

Jag menar inte att klanka ner på dig eller dina val – Man får anpassa sig efter en given budget helt enkelt och jag är säker på att du är kalas nöjd med din dator, vilket du bör vara!

Men i det långa loppet är Kompletts dator prisvärd sett till de kvalitativa komponenterna man får och balansen i deras urval, samt det allmänt låga prispåslaget för montering och säkerställning av funktionalitet. Det finns alltid hörn man kan skippa för att spara en slant här eller där, men vill man ha kvalitativa komponenter kommer det att kosta därefter också.

Av Yatagarasu
Skrivet av Sveklockarn:

@Yatagarasu

Fanns det någon stötdämpning eller emballage inne i chassit så att grafikkortet/CPU-kylaren att inte knäcks/knäcker moderkortet?

Jag avråder alltid folk från att köpa färdigmonterade datorer av det skälet.

Datorn skeppades med skyddande material på insidan, ja.

Det var som en stor "krockkudde" som omslöt grafikkortet, CPU kylaren och faktiskt merparten av alla komponenter förutom chassi-fläktarna. Den var dessutom formad efter komponenterna i fråga. Komplett har tänkt till väl här och man kan vara lugn med att datorn bör komma fram i ett helt stycke

Skrivet av Fenrisulvfan:

Jag ställer mig kritisk till att den där datorn är balanserad. En 5800X bör minst ha ett RTX3080 och 32GB RAM i minst 3600MHz, max CL18. Ett Define 7 är också för stort för enbart en NVME disk.

Idealt hade jag personligen sett att man från Kompletts sida valt en Ryzen 5 5600X och lite snabbare/större mängd RAM här. Men R5 5600X är en extrem bristvara och skulle således leda till otroligt långa väntetider, om man ens får en dator alls (åtminstone detta kalenderår). Det har helt enkelt (enligt min misstanke i alla fall) varit en avvägningsfråga baserat på tillgänglighet mer än att finna den absolut perfekta balansen i prisvärdighets-skalan

Framöver nu snart hoppas jag att Komplett uppdaterar mer eller mindre samma konfiguration som a160 Core Gaming har i dagsläget, fast med en Intel-baserad plattform. Då både med i5 11400(F) och 11600K som alternativ och därefter sänker prislappen för att reflektera bytet. Det skulle enligt mig vara en mycket attraktiv plattform som känns mer i linje med det du pratar om när det kommer till balans – Om Gaming är det primära användningsområdet.

Vad avser valet av Define 7 anser jag det vara sunt. Det är ett stort chassi som erbjuder gott om expansionsmöjligheter och den stora volymen tillåter även en större mängd luft(volym) att cirkulera vilket direkt då leder till att man kan sänka varvtalen på fläktarna. En av a160 Core Gaming - Super Silent stora säljpunkter är just ljudnivån – Bryr man sig inte om ljudnivån utan att storleken är av större oro kan man bara välja ett annat chassi i deras konfigurationsverktyg.

Av Yatagarasu

Snabb huvudmatte med MSRP+moms+andra potentiella avgifter bör placera 3080Ti på ca. 11 800 kronor. Kommer ligga som en hök på detta vid släpp och be till varenda gud och ämbete där ute att man landar ett för lanseringspriset om det ligger söder om 12 000 kronor.

Bara hoppas att jag får ett för MSRP och sedan göra sig av med 3060Ti-kortet, blir typ samma pris i slutändan då som om man skulle fått sitt 3080 för MSRP, gav upp och avbokade efter månader av väntan...

Av Yatagarasu
Skrivet av jlyck:

Ja, det tror jag också!

Någon rekommendation på bra mus/tangentbord? Nu är det någon noname mus, och ett gammalt hp-tangentbord.

Här skulle jag ta med grabben till någon butik där han får känna och klämma, alternativet är väl att köpa ett Mission SG-paket som detta bara – Mus, tangentbord och headset för 499:- i skrivande stund, blinkar i häftiga färger med.

Tror inte det spelar någon större roll vid den där åldern faktiskt, satt själv på någon HP/Dell-mus och ett 'häftigt' WoW-temat tangentbord runt 10-12 års åldern. Var rent skräp sett till dagens standarder (för egen del), men barn-versionen av mig var inge visare och kalas nöjd

Av Yatagarasu
Skrivet av JackeShan:

Jag håller med om att grafiken kan vara så mycket bättre. Men ett nytt AoE kanske väcker liv i spelarbasen för RTS också. Ingen spelar Supreme Commander eller Company of Heroes etc längre förutom ett super litet community. Men så blir det när stora bolag inte vill lägga pengar i en snart död genre :/

Upplever allt det där som lite av en ond cirkel många gånger faktiskt.

Ingen utvecklare våga helhjärtat satsa på ett RTS-spel, därmed får vi bara halvdana. Halvdana spel säljer inte bra eller mottas med skarp kritik, vilket leder bara till att stärka utvecklares/utgivares mentalitet om att "ingen vill ha dessa typer av spel".

Command & Conquer Remaster mottogs med stående ovationer däremot som den bästa Remastern i modern tid, inte bara av folket som var intresserad ut av spelet i sig, utan även av utomstående analyser som Digital Foundry. Jag hoppas att det spelet sålt bra nog för att få EA att vilja satsa på flera Remasters i C&C-serien och även vågar satsa på att återuppliva serien också med en ny titel (Generals 2 hade varit något, speciellt med nya Battlefield som ska utspela sig i modern nutid – Spela på dess momentum helt enkelt).

Av Yatagarasu
Skrivet av zauii89:

@Yatagarasu Riktigt bra test/recension. Har du någon uppfattning om temperaturerna på dessa nya Ryzen, hur funkade det för dig ? Idle temps, load temps ? (om jag inte missade något i det du skrev) Jag är lite sugen på samma bygge förutom att byta till 5900x cpu. Vad jag förstår är de nya Ryzen gjorda att palla upp emot 90 grader och att det är normalt. Känner mig både tveksam till att behålla den där kylaren som är förkonfigurerad samtidigt oklart om de gör någon större skillnad att lägga på tex en Noctua som denna:
https://www.komplett.se/product/831518/datorutrustning/datork...

Jag har inga planer på att överklocka direkt men spela tungt och på höga/högsta inställningar måste såklart funka i 1440p.

Jag uppfattade temperaturerna under perioden jag testade datorn som okej. Har dessvärre inte Komplett-maskinen till hands längre, kan därmed inte ge några exakta siffror på just denna konfiguration. Det jag kollade primärt under mina tester var om processorn (5800X) 'throttlade' eller inte med Hyper 212 Black Edition (vilket den aldrig gjorde) samt om datorn var tystgående (vilket den helt klart var).

I efterhand borde jag även sammanställt nummer för värmeutveckling i artikeln, men kände inte när jag skrev att det var fullt relevant att lista i samtliga speltester – Utan att datorns relativa prestanda i helhet borde vara mer i fokus då det är vad de flesta faktiskt bryr sig om (vad för FPS man kan förvänta sig). Detta är något jag definitivt kommer omvärdera om jag i framtiden får möjligheten att skriva ett test likt detta igen

Men med det sagt kan vi ändå försöka att analysera vad datorn i teorin skulle kunna uppnå för temps!
Hyper 212 Black Edition har en kylkapacitet på upp till 150W, medan 5800X (och 5900X) har en bas-TDP om 105W. Ställer man det jämte med den i5.an jag har idag – i5 11600K – vilket har en TDP om 125W, då kan vi få fram lite jämförbara siffror. Jag kör även samma kylare som datorn i artikeln, d.v.s. Hyper 212 Black Edition.

Min i5 11600K i stock utförandet har en idle temp om ca. 38-42c och max load temp på 82c. Med all-core enhancement aktiverat då snuddar jag nog på gränsen av dessa 150W i kylkapacitet, men har inte upplevt temps över 84c under spelande i 1440p@144Hz.

Planerar du inte att överklocka något ser jag därmed ingen mening byta ut kylaren som kommer i grundkonfigurationen alls faktiskt. Ingen Ryzen CPU i 5000-serien kliver över Hyper 212 Black Edition's 150W-gräns (mig veterligen), åtminstone inte i grundutförande. Planerar du däremot att överklocka kan det vara värt att kolla på Noctuas U14S eller D15 som har lite mer spelrum, 220W respektive 250W närmare bestämt.

Av Yatagarasu

@Proxann

RAM + moderkort: 1 000 kronor + frakt bjudet

Av Yatagarasu
Skrivet av anon56869:

Jo men det är inga språk man lär sig för lite turism bara. Betydligt mer jobb än att studera en kandidatexamen t.ex. Har själv bott många år i kina och kämpat på rätt hårt med språket. Haft både verksamhet och sambo som gått 100% på kinesiska. Men tyvärr känns det ändå som jag är väldigt långt från att vara helt flytande och undrar om jag någonsin skulle hamnat på native level om jag hade fortsatt stanna kvar i landet.

Beror nog lite på vart man sätter ribban också!

Om jag förstått det rätt så för att kunna säga göra sig någorlunda förstådd krävs det ett vokabulär om ca. 500 - 3 000 ord, medan för att anses vara flytande behövs det runt 4 000 - 10 000 ord och förståelse av kontext. Detta kan såklart variera beroende på ett flertal faktorer och är inte regler satta i sten.

Men för egen del är det väl "första nivån" jag vill lägga mig på främst när det kommer till exempelvis japanskan. Kunna göra sig förstådd nog att fråga vad klockan är, kunna läsa menyn på en restaurang och beställa in rätt mängd av respektive. Småsaker helt enkelt, inte så att jag förväntar mig att bli flytande på språket till nivån att kunna föra en diskussion om deras lokala trafik policys bara genom att scrolla Duelingo på skithuset

Vet av tidigare erfarenhet med både just mandarin och japanskan att det krävs en rejäl kraftansträngning för att bemästra språken, hela biten med att lära sig helt nya "alfabeten" mm. Har faktiskt en kompis som läste japanska genom GoGoNihon i Tokyo under en 6 månader lång period. Han lärde sig tillräckligt för att kunna föra vardagliga konversationer och ta sig fram på ren japanska under den perioden, men han kallar inte sig själv flytande

Av Yatagarasu
Skrivet av anon56869:

Tufft av dig du. Själv avskyr jag när folk försöker prata engelska med mig när jag är i länder där det inte talas engelska. Tycker svenska är ett grymt språk, är glad för att det är mitt modersmål.

Du ska nog inte ge dig på Japanska och Kinesiska om du kastat in handuken på spanska
Räkna med att du kan lära dig spanska 5 gånger om på den tiden det tar att bli någorlunda flytande på kinesiska.

Haha, kastade inte in handduken för att spanska/finska i sig visade sig svårt - Utan mer för att jag såg inte något mervärde att kunna dem i slutet av dagen, samt att jag har lätt trauma gällande spanskan sedan barnsben (har det visat sig)

Både Mandarin och Japanska är språk som för egen del kommer bli matnyttiga dock, åtminstone på en basal nivå för att kunna ta sig fram. Läste mandarin men bytte till japanska på gymnasiet, men har typ glömt allt ärligt talat.

Det finns flertalet resor planerade både till Kina, Japan och Taiwan framöver - Skadar därmed inte att kunna lite av språken då Engelska kan bli svårt att föra sig framåt med utanför de större städerna. Latin vill jag kunna bara av rena nördigheter och Tyska för att hänga med i alla metal-låtar

Av Yatagarasu
Skrivet av Noyart:

Hmm vad exakt äre som drar dig till Battlefield, något måste du ändå gilla med det, finns ju så mycket spel idag så man skulle aldrig behöva spela ett dåligt spel. Något spel some squad kanske? Eller insurgency sandstorm? Båda extremt bra men lite mer tatical än att run and gun Battlefield

Läser hela tiden BFV som Battlefield Vietnam, blir alltid en tankeomställare ^^

Tror du svarade på din egna fråga där lite

Nu är jag inte personen du citerade, men:
Battlefield har för mig åtminstone alltid ramlat mellan CoD:s super-arkad spelstil och mer realistiska spel som Squads eller ARMA. Spelserien har alltid även haft klassledande grafik, fysik, ljud och en känsla över sig som inget annat spel haft förmågan att matcha när det kommer till blandningen av att springa till fots eller sitta i ett metallmonster.

Säga vad man vill om BFV, men känslan av under är oslagbar när man springer längs med strandkanten för att ta över flaggan, och helt plötsligt susar det förbi en Corsair tätt följt av en Zero som regnar kulor över himmelen knappa meter ovanför skallen på dig. Eller när man kör en Churchill-stridsvagn genom en husknut och ser folket som bunkrat upp sprida ut sig som myror ur en myrstack i panik, allt för att undvika att hamna i korselden mellan dig och Tiger-stridsvagnen som agerat artilleri längre bak på slagfältet.

Battlefield har varit med mig sedan 1942, och är än idag den spelserien som ligger mig närmast hjärtat. Storslagenheten som denna spelserie uppnår är för mig utan dess like. Nu är jag som många andra besvikna på flertalet aspekter ur vilken given titel som helst (även BF3/BF4 har sina skavanker) - Spelen är inte perfekta och att hävda annat är inget annat än renodlad 'fanboyism' eller naivitet.

Men har än så länge inte spelat något spel som fyller samma funktion som Battlefield gör och ser skarpt fram emot vad det nya Battlefield-laget kan uppvisa nu med denna kommande titel senare under 2021. De flesta veteranerna är borta från DICE (på gott och ont), DICE Stockholm har ny ledning på flera fronter i ledet, inte minst Battlefield-laget. Sedan att både Criterion och DICE LA medverkar i skarpt läge för denna titel medför även god tilltro för egen del - Det bevisar (för mig) att EA verkligen satsar på nästa titel med alla händer på däck. Sedan att det är endast 'next-gen' (PS5/XBS S/X + PC) bådar också gott, man slipper dras med föråldrad hårdvara och kan gå 'all-in' med allt från spelarantal till fysik och grafisk presentation.

Av Yatagarasu

Språk jag kan:

  • Svenska

  • Engelska

Språk jag vill kunna:

  • Tyska

  • Latin

  • Japanska

  • Mandarin

Språk jag kastat in handduken på:

  • Spanska

  • Finska

Framförallt Japanska och Tyska är språk jag vill lära mig, har dabbat i någon enstaka kurs här och var, samt suttit med Duelingo lite - Men känner inte att jag kommer någon vart, trots att jag har relativt lätt för språk... För dålig självdisciplin för att föra studier på egen hand tror jag

Av Yatagarasu
Skrivet av BritishTeaparty:

Helt orealistiskt att den presterar så där bra med en stock kylare. Intel tjänar verkligen på att "reviewers" I data pressen har orealistiska kylare för en budget proccesor. Intel har ju gått och designat sina CPUer helt runt att roffa åt sig enorma mängder ström. Går det att komma i närheten av resultaten för Intel processorer om de bara har en stockkylare som majoriteten av alla användare har.

Sanning med modifikation det där.

Sitter själv på en 11600K och en Hyper 212 BE, en kylare för drygt 400 kronor med andra ord. Kör processorn med Asus Enhanched Core-tjosan inställd i BIOS, vilket effektivt ger mig 4.6-4.85GHz på samtliga kärnor. När jag benchat systemet i TimeSpy har max temps landat på 82c under CPU-delen av testet.

Nog för att Intels 11-serie går varm, men i5.orna går med enkelhet att hålla inom rimliga ramar med instegsmodeller av kylare också utan större problem.