Inlägg

Inlägg som Yatagarasu har skrivit i forumet
Av Yatagarasu
Skrivet av mpat:

Att folk blev upprörda var för att datorer och moderkort ganska ofta levererades utan TPM aktivt så sent som när Win 11 släpptes. AVX hade funnits i 10 år vid det laget (kom med Sandy Bridge 2011, Win 11 kom 2021), så det vore mycket mer rimligt att kräva det.

Sen ifrågasätter jag om det är en positiv utveckling att man måste ha det på. Som default om du köper en laptop till mormor, visst, men det är ju inte det vi talar om här.

Det är just den målgruppen jag upplever är den viktigaste, mormor och kompani. För dessa individer är den ökade säkerheten kring TPM och sonika viktigt, för det är målgruppen som är störst utsatt i slutändan.

En entusiast borde rimligen inte bry sig speciellt mycket om kraven, särskilt givet hur enkelt det är att kringgå dessa om man inte känner behovet av den utökade säkerheten. Sedan räknar jag väl att denna målgrupp ändå uppgraderar sin hårdvara oftare än gemene man, eller för den delen vet hur man navigerar ett BIOS/UEFI om man redan har hårdvara med TPM (men som inte är aktiverad).

Av Yatagarasu
Skrivet av Kilroy:

Jag håller verkligen inte med. Om dom säljer en produkt med utlovad livslängd borde dom hålla fast vid det.
Jag köpte produkten på det villkoret. Att dom sedan ändrar sig borde då ge mig rätt att lämna tillbaka produkten.

Och det att man inte ens kan installera Windows 11 på många datorer gör det hela ännu värre.

Dock lovande Microsoft aldrig en specifik livslängd, det där uttalandet att det skulle vara sista Windows är som bäst ett missförstånd och som värst dålig kommunikation från Microsoft sida. Det har redan diskuterats och skickats citat tidigare i tråden kring det ämnet.

Köper inte för fem öre att du skulle köpt Windows 10 på premissen att du för alltid skulle få löpande uppdateringar – tänker inte ens gå in på ämnet "folk som förväntar sig oändlig användning av sin hårdvara när ny mjukvara släpps"..

Sedan är det busenkelt att kringgå eventuella spärrar i Windows 11-installation, något jag nämnde längre upp också. Finns flera andra metoder än den jag nämner i det inlägget också, en knapp googling bort.

Av Yatagarasu
Skrivet av ggustavsson:

Är nog många som vill uppdatera till Windows 11 men möts av att det inte går PGA TPM kravet, och de har ingen aning om hur de ska komma runt det.
Kommer bli ett växande problem om ca 1 1/2 år eller så, speciellt på privatmarknaden då det känns ganska dumt att skrota miljontals halvmoderna datorer...

Jag ser det lite som ett icke-problem med hårdvarukravet för Windows 11 ärligt talat.

Det är inte mer komplext än att installera Windows 11 genom USB-ISO skapad i rufus (steg-för-steg instruktioner i länken). Den som inte är tekniskt nog insatt för att klara av detta är nog inte den som bryr sig om säkerhetsuppdateringar till en början (eller ens känner till dessa, det är bara "windows som ska starta om igen..").

Har aldrig förstått upprymdheten kring TPM-kravet.
Det är enkelt att kringgå, och inte minst ser jag det överlag som en positiv utveckling. Det går inte att förvänta sig att ens hårdvara ska vara kompatibel med framtida mjukvara i evigheter. Exempel på detta skulle vara spelet Helldivers 2, här krävs det en processor med AVX-möjlighet, annars vägrar spelet starta oavkortat då det är beroende av detta.

Av Yatagarasu
Skrivet av Fenrisulvfan:

Skitsnack, Windows 11 är en Uppdatering inte en uppgradering snarare motsatsen, en nedgradering.

Kan inte hålla med alls ärligt talat.

Windows 11 är en uppgradering i alla hänseenden från Windows 10 enligt mig, där enda undantaget skulle vara dubbelkommando för högerklick på skrivbordet (något som tar 15 sekunder att åtgärda genom Windows-terminalen)

Återställ gamla högerklick-menyn;

Start > Terminal > copy/paste

reg.exe add "HKCU\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32" /f /ve

Dold text
Av Yatagarasu
Skrivet av Kilroy:

[...]

Fast det är ju inte 10 års livslängd, när Win 10 lanserades sade dom att det skulle uppdateras i omgångar istället för nya stora versioner.

Livslängden ska alltså räknas ifrån när dom började säga något annat.

Och det har uppdaterats i omgångar också.

Enda sedan 2015 har det kommit både säkerhetsuppdateringar likväl som större feature updates, där sistnämnda tog stopp vid version 22H2 vilket var väl förbi Windows 11-lanseringen rent tekniskt sett. Det är alltså åtminstone 7 år värt av funktionsuppdateringar och 10 år värt av säkerhetsuppdateringar för Windows 10, och det kan väl ändå anses vara rätt bra.

Det är långt mycket längre underhåll än vad exempelvis någon mobiltillverkare idag erbjuder, och helt i linje med Microsofts tidigare historik av underhåll för sina operativsystem. Enda undantaget jag känner till är Windows 7 som fick fyra år till på nacken med säkerhetsuppdateringar (på konsumentsidan), men det ska helt klart ses som ett undantag från regeln mer än något annat.

Att sedan säga något i stil med "Livslängden ska alltså räknas ifrån när dom började säga något annat." känns inte annat än småaktigt, klyveri av hårstrån från egentligen ingenting.

Av Yatagarasu
Skrivet av loefet:

Och vinner Trump så tas det väl bort igen ifall detta går igenom.

Oavsett bra att det tas upp igen.

Skrivet av Trihxeem:

Att det har tagit så här långt tid att få bort de nötterna som republikanerna tillsatte för att rösta igenom de tidigare förändringarna är direkt skrämmande.

Förhoppningvis är nätneutralitet inte en prioritering för Trump igen, och att det är svårare att få bort nuvarande sittande (som verkare vettigare).

Av Yatagarasu
Skrivet av Wizbro:

Jag tror också att många bara antar att ingen icke-nörd vill prova "autistisk chatt #3200". Hur många av dessa har faktiskt sagt nej till dig? För mig var det bara en som sa nej, men honom har jag på Whatsapp istället. Inte optimalt men ändå krypterat.

Jag har försökt få med folk på signal-tåget vid i alla fall två tillfällen, inte ens mina teknikintresserade vänner pallade vid tillfällena krångla till det (vad var det för fel på Messenger löd slagordet). Efter det har jag inte bemödat mig att försöka igen ärligt talat. Vet att några använder Telegram och Weibo(?), men det är mest för att följa vad som händer utanför den västerländska sfären, och har inte något med folk de faktiskt känner att göra.

Hade jag fått bestämma hade alla övergett sociala mediaplattformar och övergått till endast end-to-end-krypterade chattjänster. Har personlig avsky för allt vad Instagram, Twitter och sonika plattformar likt Snapchat innebär. Men samtidigt inser jag att jag tillhör en minoritet, svensson vill kunna skrolla sin reels och använda vad de alltid använt – så antingen får jag byta ut hela mitt sociala nätverk, skära av mig från omvärlden eller rätta mig efter vad de flesta andra använder.

Har inte orken längre att försöka övertala folk, än mindre förklara varför de ska bry sig om att byta till något annat. Däremot har jag dragit en personlig gräns vid Messenger och Discord, mer än så tänker jag inte sträcka mig

Av Yatagarasu
Skrivet av Wizbro:

Jag fick hela min online-kompisskara att flytta till Element och hela familjen, flertalet "riktiga" vänner samt klasskamrater på universitet att skaffa Signal bara för mig. Vill dina vänner ha kontakt med dig följer de efter

Kan säga på rak arm att ingen är såpass tillmötesgående varken bland vänner eller familj för egen del, vill man ha kontakt med dem (eller mig för den delen) är det bara att rätta sig i ledet och använda vad nu dem eller jag än använder för kontakt med respektive – är såklart glad för din skull att det varit en sådan enkel process

EDIT:
Det låter som att jag är omgiven av (och kanske själv är en) rättskaffens rövhattar, men vill bara poängtera att så inte är fallet. Det är mest bara att ingen orkar krångla till saker i sin vardag. Messenger, Snapchat eller Discord är det som alla redan använder (familj, vänner, bekanta, skolkamrater o.s.v.), därav är det vad alla fortsatt använder.

Det ska mycket till innan en majoritet ändrar detta beteendemönster, tror inte någon kommer bry sig om en enstaka individ står och vurmar om andra applikationer – jag vet att jag inte skulle göra det i alla fall.

Av Yatagarasu

@Quiki Börjar väl med en krona + frakt för Serien X då

Av Yatagarasu

Det som förvånar mig mer än att influencers jagar varenda litet öre de kan snubbla på, det är att Twitch fortsatt tillåter hazardspel på sin plattform, speciellt när de vet åldern på många av sina användare.

Att de sedan klampat ned så hårt på lite naken hud gör det hela till ett otroligt hyckleri. För allt vad det är värt kan Twitch lika gärna stänga ned hela skiten, en tjänst som nästan odiskuterbart blivit sämre genom åren. Jag är imponerad att inte YouTube eller annan verksamhet har lyckats konkurrera ut dem ärligt talat.

Av Yatagarasu
Skrivet av JasBC:

Att rekommendera dessa saker är som att rekommendera folk att använda Signal istället för iMessage eller RCS (SMS), alternativet finns men inte någon svensson kommer överväga användande i verkligheten.

Ursäkta om jag låter överdrivet negativ, jag är egentligen positiv till alla ovanstående applikationer och att de existerar. Men samtidigt ser jag dem inte som alternativ till etablerade tjänster för gemene man i något hänseende.

Det handlar mer än något annat om användarvänlighet och funktionalitet som erbjuds i grundutförande. Av samma anledning Messenger är en dominant spelare för att enkelt chatta och dela bilder. Varför byta när det man har fungerar, och alla andra redan använder det

Av Yatagarasu
Skrivet av Catcode:

Om inte Discord samlar in data och låter sin användare kunna skapa en äkta server utan att någon data skickas till dom då hade jag kunnat tänka mig att betala.

Men det finns ingen fördel med att låta dom samla in data, om någon blir sur och anmäler än då stänger dom ner hela discord server, att kunna hosta själv så kan ingen förstöra för än.

Om någon gjort något såpass illa att en hel server stängs ned (vilket inte sker lättvindligt), då känns det som att det inte är mer än rätt att serven inte existerar heller

Av Yatagarasu
Skrivet av Bobiri:

Discord kommer dö ut precis som Ventrilo, Mumble och Teamspeak om de börjar göra programmet till ett bloatware.

Jag använder inte programmet mer än att bara kommunicera med vänner. Försvinner den smidigheten så byter vi, och vi är nog inte ensamma.

Och vad skulle ni byta till – Skype, Slack eller Microsoft Teams?

Ursäkta, jag har hört det argumentet vid flera tillfällen där Discord har gjort svepande ändringar eller introducerat diverse system. Och varje gång faller det platt.. Det finns inga moderna alternativ till Discord kort sagt. Visst går det att använda IRC eller Ventrilo rent tekniskt sett fortfarande, men ärligt talat går det nog att räkna antalet människor som ens känner till dessa saker på en hand som är under 30 bast.

Av Yatagarasu

Discord har en enorm användarbas och tjänsten är inte den billigaste typen att tillhandahålla. På något vis måste Discord få in slantarna för att bedriva verksamhet och kunna anställa personal som både underhåller, utvecklar och överser hela kalaset.

Det finns tämligen 3 metoder att använda för Discord;

  • Reklam (i flera steg)

  • Betalväggar (Nitro med mer)

  • Börja ta bort saker och sälja dem tillbaka

Första alternativet är inte direkt påträngande om det görs rätt, och ärligt talat är jag förvånad att det tagit sådan lång tid som det gjort. Alternativ två har vi redan delvis i form av Nitro för personprofiler och server-funktioner, något som kompletteras av småsaker likt animerade profil-banners och dylikt (en del som definitivt kan utökas). Alternativ tre skulle döda tjänsten snabbare än snabbast, som att ge bort guldägget till en nykommande konkurrent som ser en öppning.

Det går inte att drifta en tjänst för nästan 196 miljoner månatligt aktiva användare och förvänta sig att de inte ska dra in pengar på något vis, Nitro-tjänsten värderas idag till $210 miljoner USD för Discord och är alltså inte hur de ska tjäna in utgifterna i dagsläget. Mig veterligen har Discord gått back sedan start, det är dags att vända den trendkurvan nu. Speciellt med åtanke att företaget förväntas gå publikt (IPO) inom ett till två år.

Av Yatagarasu
Skrivet av pistage:

Att allt ska laddas med USB-C var en fin tanke. Både i smidighet, och miljöskäl.
Men jävlar vad dålig kvalitet den generella USB-C kabeln och USB-C laddaren är.

Går idag genom långt många fler laddare än jag gjorde när var pryl hade en egen laddare.
Har inte räknat men att en laddare i månaden ryker skulle jag gissa. Kablar ungefär samma.
Det spelar ingen roll om jag köper i svensk butik för 300kr eller för 80kr på aliexpress. De slutar bara ladda.

Känns som det inte var samma sak innan de med högre volt kom, de man kan använda för snabbladdning och till laptops, men kan vara att de kostade 10kr stycket så låg alltid 20 till i sladdlådan och var skit samma.

Inte bara att de heldör heller. Ibland slutar snabbladdningen fungera. Ibland slutar den fungera bara 50% av gångerna man kopplar i något. Ibland kan jag ladda mobilen, men inte hörlurarna etc. Men tids nog dör de helt. Hål i väggen hemma, hål i jobbet, hål på hotell, bakom högspänningsskydd, verkar inte spela någon roll.

Sorgligt nog tycker jag det fungerade bättre när alla producenter fick välja själva - helt sjukt att det helvetet fungerade bättre än nuvarande fungerar, och för personlig del ledde till mindre elektronikskräp.

Vad anser ni? USB-C marknaden genomgående usel kvalitet? Haft mer tur än mig? Finns det några faktiska kvalitetsmärken man alltid kan lita på att de håller?

Låter som grovt handhavande fel i min bok allting

Har en numera 6 år gammal USB Type-C-laddare från Lenovo som fortfarande fungerar utan anmärkning, sitter inkopplad som en gästladdare i anknytning till soffan. Original-laddare och tillhörande kabel från en gammal S8 anno 2017 hänger fortfarande med som en slit-och-släng-reserv i reseväskan (alltså jag är inte direkt försiktig med denna).

Använder två GaN-laddare för det mesta när det kommer till att ladda saker både hemma och på pendlande fot. Sedan ett par grövre kablar som egentligen är menad för datorskärmar, och dessa fungerar utmärkt för allt till laddning, föra över filer eller faktiskt använda som datorskärmskablar.

Jag kan räkna på min ena hand antalet trasiga kablar, anslutningar eller laddaptrar sedan jag började använda USB Type-C på daglig basis för över 7 år sedan. Det är en kabel som följde med ett par hörlurar och två från IKEA, vad jag kan minnas i alla fall (är säkert någon mer jag inte kommer ihåg) – inte en enda laddare eller enhet har slutat mata eller ta emot ström

Av Yatagarasu
Skrivet av Smasher89:

Spel idag är inte i närheten av samma value som förr, finns hur många exempel somhelst där du dels inte äger spelet, och spel som för att få hela upplevelsen kräver 10 eller hundratusentals kr för att låsa upp allt. Det i kontrast till tex golden eye där du kunde skriva en fusskod och låsa upp både nya spellägen men också 64 nya karaktärer bara för att. Kollar du på collectors editions idag så är det oftast en artbook och en sticker medans förr så var de dels billigare, men också mer vettiga grejer med som specialdesignade kontroller och massa liknande. Förstår inte varöfr folk är så pigga på att försvara företagens girighet(tänker blizzard tex som hade rekordår men också sparkade sin personal, och det är ju mer regel än undantag för vissa publishers), kan du förklara det för mig?

Jag försvarar inte girigheten av företag, men att på något sätt försöka vrida det till att spel idag skulle vara dyrare än förut är bara objektivt fel. Och kollar vi innehållsmängd samt komplexitet i äldre kontra moderna spel, vara sig med eller utan extra DLC-tillägg, då är visan densamma i många av fallen

Det som däremot går att argumentera kring är hur pass ofärdiga spel är vid lansering sett till antalet buggar, eller annars saker som rimligen bara bör fungera från första början (men som inte gör det). Även mängden skräp som försöker tryckas i ansiktet genom FOMO och sonika är markant mer påtagligt, en lavinartad ökning senaste decenniet.

Av Yatagarasu
Skrivet av DasIch:

Jag köper nästan aldrig spel. När jag väl köper något ska det antingen vara något utöver det vanliga (exempelvis Witcher 3 eller BG3), eller finnas billigt. Det är inte bara fråga om att spel idag är dyra, utan det allra mesta är trasigt skit också. Jag tänker inte betala 700Kr för sönderkommersialiserad dynga som behöver 1-2 år av patchar innan det funkar acceptabelt.

Spel idag är billigare än vad det historiskt varit. Ett praktexempel är Nintendo, där spel mer eller mindre alltid kostat 800 kronor. 800kr idag är betydligt mindre än vad 800kr var på 90-talet (med inflation inräknat skulle det motsvara drygt 1 600 kronor idag).

Sedan kan man kolla på vad ett spel idag innehåller kontra förut, kan väl säga att man får betydligt mer spel för pengarna. Det är egentligen inte förrän runt milleniumskiftet som spel började erbjuda mängden av innehåll vi kan se idag, men rent krasst skulle jag påstå att det inte var förrän sent 2000 in på 2010-talet som vi började få de stora spektaklen som numera förväntas.

Däremot håller jag starkt med om att spelen känns påtvingade och rushade på ett helt annat vis senaste årtiondet. 1 ½ - 3 års utveckling, sedan sparkas det ut genom dörren och ska patchas i 1 - 2 år innan det är klart. Det är denna trend som gör det svårt för mig att svälja prislappen AAA-utgivare efterfrågar. Och det är väl det stora problemet med att ha investerare som flåsar i nacken och ska ha avkastning igår redan. Spelutvecklare får inte lov att ta tiden de behöver för att färdigställa produkten och leva upp till någon form av kvalité – även om de många gånger har kompetens för att göra ett bra jobb.

Av Yatagarasu

Kan utan problem sträcka mig till 1200 – 1500kr för en specialutgåva, men då ska det vara fysiska objekt med också, inte bara något digitalt skräp som en dräkt.

För standardutgåva av ett spel kan jag tycka att allt mellan 250 – 800 kronor är acceptabelt, men då förväntar jag mig en färdig produkt också. Där spelet är körbart från början till slut, utan att bli påmind om 120 st mikrotransaktioner. Optimering är en stor sak för egen del, jag förväntar mig bra flyt utan svallvågor som försöker efterlikna parkinsons i frametime-grafen – om jag ska betala fullpris.

Indie, AA eller AAA betyder inte mycket för mig i slutändan, annat än vad jag kan förvänta mig att prislappen ska säga i förväg. Mer givande är ofta vilken studio eller utgivare som står på lådan, huruvida titeln kommer förväntas leva upp till någon form av kvalitetsstämpel eller ej.

Ett bra spel är i slutändan ett bra spel, och jag har inga problem att betala för mig. Jag har heller inga problem att betala för extra tillägg i ett bra spel, både för att få mer av spelet, men även för att visa min uppskattning av en bra produkt

Av Yatagarasu
Skrivet av Yatagarasu:

Ärligt talat behöver patentsystemet ses över.

Att bara äga ett patent utan producera något med patentet borde inte ens vara tillåtet till en början. Absolut ska det gå att forska eller annars söka patent på något som inte är i direkt produktion för försäljning, men samtidigt behövs det en väsentligt kortare period som patenten är giltlig, max 5 år om ens det.

Skrivet av Findecanor:

Nja, oftast behöver man söka patent till en ny produktidé i förväg för att kunna locka investerare så att man kan få pengar att vidareutveckla produkten tillräckligt för att kunna producera och sälja den.
Om man inte patenterar idén snabbt nog kan någon annan hinna i förväg, och därmed sänka ens företag innan man ens börjat. Poängen med patent är inte enbart upphovsrätt utan också publicera uppfinningen och göra den tillgänglig för världen utan att behöva vara rädd att någon stjäl uppfinningen ifrån en.

Men att bara köpa och sälja och licensiera patent utan avsikt på att få något producerat borde det finnas lagar och regler som begränsar, det håller jag med om.

Vilket var precis det jag skrev i efterföljande meningar också

Dock är det alldeles för lång tidsfrist på hur länge man får sitta på dessa patent. Tar det mer än sig 5 år att hitta en investerare (än mindre ens komma igång med någon form av tillverkning), då kan bollen lika gärna gå vidare till någon som kan placera produkten på marknaden också i min mening.

Av Yatagarasu

Ärligt talat behöver patentsystemet ses över.

Att bara äga ett patent utan producera något med patentet borde inte ens vara tillåtet till en början. Absolut ska det gå att forska eller annars söka patent på något som inte är i direkt produktion för försäljning, men samtidigt behövs det en väsentligt kortare period som patenten är giltlig, max 5 år om ens det.

Patent är alldeles för långa i allmänhet, speciellt på saker som literära verk och dylikt. Likaså för licensierad teknik, dessa långvariga patent gör absolut inget annat än att hämma utvecklingen.