Inlägg

Inlägg som Ozzed har skrivit i forumet
Av Ozzed
Skrivet av FX9:

Har tänkt en del på betalning till kreatörer.

Jag skulle vilja:

Ponera att jag betalar 130 kr/månad (bara som exempel)
Spotify tar 30 kr för att driva tjänsten.
Kvar blir 100 kr som delas upp jämnt, baserat på lyssningstid mellan det jag lyssnat på under månaden.
Har jag lyssnat på 2 artister, 1 av dem 30% av tiden, en av dem 70% av tiden så ska de ha 30 respektive 70 kr

Men så fort skivbolagen blir involverade så kommer dom såklart vilja ha betalt också...men det får bli i ett avtal mellan skivbolag och artisten

Sen kan jag tycka att det finns är ingen mänsklig rättighet att kreatörer ska kunna leva på sina alster. I de flesta branscher som rör konst/sport/spel så är det bara toppskiktet inom branchen som kan leva på det. Detsamma gäller kreatörer. Om man helt enkelt inte får tillräckligt mycket "views" eller lyssningar så kan man inte leva på det. Inget konstigt med det. Den totala mängden pengar som går in i branchen och som alla kreatörer ska dela på räcker helt enkelt inte för att alla ska kunna leva på det. Det kommer alltid finnas personer som bara får några kronor i månaden, om ens det. Dom får endera ha det som hobby eller lägga ner.

Därmed inte sagt att jag tycker Spotify och andra tjänster gör rätt för sig, dom kan säkert göra bättre ifrån sig

Det fetstilta är exakt så det fungerar idag, om du byter ut "artist" mot "skivbolag/aggregator" och "tid" mot "procent av totala antalet streams"

Jag hade gärna sett att det var så det fungerade. dvs. artisten får 100% av de 70% som spotify delar ut, och sedan så får skivbolagen skriva avtal med artisten om hur mycket de skall ha av kakan.

Det skulle skifta fokus från bolagen till artisterna. Som det ser ut idag så är artisterna bara ett medel för skivbolagen att tjäna pengar, och det är väl också lite därför förslaget existerar. Men så fort EU vill hindra företag från att låta människor fara illa i jakten på högre vinst så ska det gnällas på EU.

Ibland undrar jag... Om EU kom med ett lagförslag som förbjöd företag från att döda sina anställda, så känns det som om det endå finns folk här som skulle säga "Buuu överstatlighet" "EU ska inte lägga sig i" och så vidare.

Av Ozzed
Skrivet av MsSmith:

Nej jag håller med dig i sak gällande EU. Har varit inne på det i andra ämnen, men jag hävdar att myndigheter/stater/överstater alltid kommer trea på bollen. Först har vi tekniken som sådan, sedan kommer användarna/marknaden och sist kommer regleringarna. För mig är detta fullt rimligt. Det jag har vänt mig emot är de olika argumenten som framförts, dels för att jag inte förstått dem och dels har jag bedömt att av det jag förstod var de icke genomförbara i praktiken. Hur jag än har vridit på det du skrivit så har det enbart varit Spotify's fel hit och Spotify's problem dit - vilket så här ett par sidor in i tråden kanske visat sig inte vara så polariserat. Jag tycker man ska vara försiktig med att försöka skära av den hand som göder en, är väl en bra sammanfattning på det hela.

Fast det handlar ju inte om att skära av handen, utan snarare att förbjuda handen att dras undan innan man ätit så man blivit mätt.

Sedan tycker jag för den delen att den ståndpunkten förklarar varför vi ser på det olika. Det är inte så att jag är beroende av Spotify och ska vara tacksam för att jag alls får någon ersättning. I den bästa av världar skall det ju vara så att vi existerar i symbios, drar nytta av varandra och är nöjda med det vi bidrar med och det vi får tillbaka. Detta gäller inte bara Spotify utan alla företag vad gäller relationen kund/företag/underleverantör etc etc. Men om "Marknaden" får bestämma så vinner alltid den entitet som har mest pengar. Det bli en dystopi som nog ingen vill leva i egentligen, och det är ju därför vi har och behöver ha regleringar av olika slag. Men självklart kan man diskutera hur och hur mycket.

Jag tycker ju att de har rätt i sak. Att små artister får orättvist lite exponering och för lite ersättning är för mig uppenbart. Men varken "dålig" eller "för lite" är objektiva saker som inte går att diskutera, så därför är det väl bra att få andras syn på saken

Och ja, nog har det hänt att EU menat väl men ställt till mer än vad de gjort nytta. Men så som det verkar se ut nu tycker jag inte man kan säga att "det här kommer att bli dåligt", såvida man inte av ren princip ogillar regleringar, oavsett vad de leder till.

Av Ozzed
Skrivet av MsSmith:

Men tycker du verkligen att ett företag som står för 90% av dina intäkter är ett företag som bajsar på dig som kreatör?
Att köpa marknadsföring är väl ett bra sätt att dels synas som skapare, dels få in lite extraintäkter som plattforms leverantör? Indirekt kan det leda till att Per Privatperson lyssnar på detta och sedan blir rekommenderad att lyssna på dina alster. Det måste ju vara artistens investering för att växa, inom företagsvärlden kallar vi det för Return of Investment eller RoI.

Jag tror inte att Spotify har en "dålig" algoritm så till vida att den gör något den inte ska. Tvärtom så tror jag att algoritmen fungerar precis så som det är tänkt, att man utifrån ett big data perspektiv gör bedömningen att människor gärna lyssnar på flera olika genres. Jag tror också att det är när användare upptäcker ny musik som skaparna kan öka sin egen omsättning, att jämföra med Kalle Konservativ som har en 20 låtar playlist på repeat och är nöjd så.

Jag har den reklamfinansierade varianten själv. De reklamspottar som rekommenderar artister eller oftast spellistor går alltid att härleda till de stora bolagen. "Nisse Nykomling" har förmodligen inte råd att köpa en spot där. Det var väl så om jag minns rätt att de stora bolagen fick en massa gratis spottar som en del av dealen för att de skulle gå med, och då måste väl Spotify ta rätt bra betalt för den reklamtid de har kvar att sälja.

Om algoritmen gör det Spotify tycker att den "ska" och faktiskt fungerar som Spotify vill så är det fullt rimligt att EU ingriper, att rättfärdiga en sämre användarupplevelse med att man tjänar mer pengar på det viset är, i brist på ett bättre ord, ganska ruttet.

Ponera att teleoperatörerna har ett system där företag kan betala dem för att deras telefonförsäljare inte ska markeras som "suspected spam" när de ringer, och att EU gick in och förbjöd sådana tilltag. Vad hade du tyckt om det. Å ena sidan så lägger sig ju EU i hur företag får agera och inte, men å andra sidan så leder ju beslutet till en bättre upplevelse för typ alla som har en mobiltelefon. Och det är lite så jag känner. Varför skall man klaga på EU när EU gör saker för att göra det bättre för människor?

Av Ozzed
Skrivet av MsSmith:

Det blev... nästan klart men sen svänger du till det igen.
Ok, du är överallt, du tycker att Spotify är den minst dåliga tjänsten. Majoriteten av din intäkt kommer från Spotify. Om du är det minsta representativ för hur det ser ut där ute i världen, vilket jag tror att du är, så är det du säger att mycket vill ha mer. Det är väl helt fine, men det bästa för att visa sitt missnöje brukar vara att inte använda en tjänst. Det blir det här med att ha en kaka och äta den. Sedan att du med flera vill försvara, eller berättiga, er ståndpunkt med att Spotify absolut går i vinst ett enskilt kvartal eller att företaget måste vara vinstdrivande för att annars skulle det inte existera - är väl egentligen inte relevant alls?

574 miljoner användare, var av 226 miljoner är premium användare, och 11 miljoner skapare i ständig tillväxt håller inte med.

Jag syftade väl kanske främst på hur artisterna har det. Man kan vara ett "lyckat" företag och ändå bajsa på sina kunder. Titta bara på AMD, Nvidia, Apple, Intel, Samsung... Listan kan göras hur lång som helst. Så det är inte den måttstocken som bör användas här. att AMD går med vinst betyder inte att de inte beter sig som svin mot sina kunder, det är helt olika saker.

Spotify ger 70% av det de får in på en användare till skivbolag/aggregatorer. Så på pappret har vi inget att klaga på. Vi får ju lejonparten av inkomsterna vilket är helt rimligt eftersom utan artister så har du ingen tjänsr... Men.... Varför får själva artistern så lite, och varför kan man betala för exponering i rekommendationer etc? Är man redan kapitalstark så innebär ju det art man i praktiken kan "köpa pengar". Det är inte rimligt.

Och som sagt... Jag tycker inte man ska få extra exponering "för att man är en liten artist", utan för mig handlar det mer om att rekommendationer som användare får inte skall kunna påverkas av folk som betalar för det. Det är dör det alltid har varit skevt.

Visst, man var tvungen att göra så i början för att få med de stora bolagen på tåget, som vid den tiden fortfarande var fast i mentaliteten att "om folk bara slutade piratkopiera och köpte CD-skivor för 180Kr styck så skulle inte spotify behövas". Men det var 2006. Inte ens Bert Karlsson gnäller väl längre om att "det finns snart inte en skivbutik kvar". Ingen vill tillbaka till CD som huvudmedium för musik, så Spotify kan ta bort VIP-behandlingen av jättarna utan att riskera att de avpublicerar sin musik från tjänsten.

Av Ozzed
Skrivet av Edd1e:

Aaah! Jag missförstod då. Trodde du endast fick någon slant per lyssning. Det var det jag tyckte verkade så förbaskat skevt.
Mitt exempel var efter mitt egna streaming-lyssnande. Lite drygt 30 låtar per dag. ~900 låtar i månaden. Om det *endast* skulle vara några mikro-ören per lyssning så undrade jag varför en så liten del gick till artisten och vad som hände med resten av potten.

Säg att jag lyssnar (överdrivet exempel) på tio av dina låtar och inget annat alls på en månad, du får då hur stor del av 100-kronors "potten"?

Om du bara lyssnar på mina låtar och ingen annan artist så får jag hela potten. Det spelar alltså ingen roll om du lyssnar en gång på en låt eller om du har mina låtar på repeat hela månden.

Om du streamat 1000 låtar på en månad och 37 av dem är mina låtar så får jag alltså 3,7% av "potten".

Skrivet av MsSmith:

Det tror jag inte du gör heller men du har ändrat ditt upplägg flera gånger, du har använt Kalle och Hobbe utan att förklara (för ens senare) vad respektive avsågs representera.
Ett annat exempel:
Inlägg
och
Inlägg

Att ta något från företagets marginaler utan att det ska drabba konsumenter eller artister men utan att öka företagets utgifter är något jag inte får ihop. Någon annan nämnde att skivbolagen har egna avtal med många artister så det tycker jag inte vi behöver upprepa.

Vems problem är det då? För om vi ska koka ned det hela så sammanfattar din sista mening mycket. Du vill ha mer utan att det ska drabba någon förutom möjligen företaget. Enda sättet att minska sina utgifter är genom marknadsstrategiska beslut, så som att säga upp en tredjedel av arbetsstyrkan, eller att en överstatlig organisation tvingar dem om den bedömer att Spotify tack vare sin position på marknaden snedvrider konkurrensen. Att höja priset på platsannonser enbart för att dela ut högre ersättningar är som jag ser det väldigt tunt. Visst, en höna/ägg situation men det riskerar också att exkludera många små företag som vill kunna höras på en så pass stor plattform. Det blir också lite konstigt när du vill att de som inte betalar med pengar inte ska stå ut med mer reklam. För annonsörerna är det väl antagligen inte så relevant om man är skapare eller konsument, så länge man är målgrupp för deras produkt eller tjänst? Ska det även vara dyrare att annonsera och man samtidigt träffar färre människor. Jag ser inte att det är genomförbart.

Problemet är Spotify's. Som jag skrev innan så har jag CD-Baby som aggregator, vilket innebär att min musik finns "där musik finns". Här finns en lista. Det är, kort sagt "varenda jävla streamingtjänst". Och ändå så kommer 90% av mina intäkter från Spotify. Det känns inte som de har ägnat sig åt fulspel för att nå en sådan marknadsandel. Det är väl helt enkelt att de har "Den minst dåliga tjänsten". Men lik förbannat har de en näst intill monopolliknande ställning. Blir du avstängd från Spotify t. ex så försvinner en stor del av dina intäkter på musiken, så det är en väldigt skev maktbalans, så jag förstår att det här förslaget togs fram och röstades igenom.

Skrivet av Segge:

Radiokanalerna har ju en ganska, minst sagt, begränsad playlist. Vilket ger få artister en större del av kakan. Syftet med förslaget tolkar jag som att jämna ut skillnaden på Spotify då förslaget var för både ersättning och "algoritmen ska gynna mindre kreatörer." Mindre kreatörer existerar ju knappt på kommersiell radio. Motargumentet skulle väl vara att "byt kanal" samma som på nätet "byt streaming tjänst". Tycker man Spotify betalar för dåligt så gå till någon annan då, blir musiken för dålig på Spotify så kommer kunderna också röra på sig. Här tycker jag EU går åt %¤#!$£@ för långt.

Jo jag förstår att det sticker i ögonen om man litar på "marknaden". Nu får man ju inte diskutera politik i någon bredare bemärkelse här så ska försöka att inte gå för djupt men... Spotify grundades 2006 och var skit då, har fortsatt vara skit fram tills nu och skulle förmodligen fortsätta vara skit om inte EU tillslut satte ner foten. Marknaden har här fått "härja fritt" sedan 2006 och har misslyckats.

Sen är inga förslag perfekta. Vaddå "gynna mindre artister"? Gör en vettig algoritm som inte har bias mot de som betalar sig in. Sen borde det vara skit samma om artisterna man rekommenderas är Taylor Swift eller "Nissepelles borstbindarorkester".

Av Ozzed
Skrivet av Edd1e:

Tack!
(Kanske har tid att läsa igenom under semestern, hah!)

Bandcamp (t.ex) tar ungefär 15% av kakan och resten till artist/bolag. Spotify (i mitt ungefärliga fall) skulle betala lite drygt 15% till artisten/bolaget?

Tror jag håller mig till andra plattformar.

Fast hur räknar ni här. bolag/aggregatorer etc får 70% av det spotify tar betalt (som inte är mons), och sedan fördelas de 70% till affrefatorer/skivbolag som haft streams.

Om vi säger att "potten" är 100Kr för enkelhetens skull, och jag och 100 andra artister haft var sin stream under en månad, så får vi alltså en krona var.

Så vad man "i snitt" får för en stream är ett rätt värdelöst mått.

I mina rapporter har jag sett allt ifrån $0.000000003 till $0.46 per stream. I det första fallet så har personen förmodligen reklamabonnemang, och har lyssnat på mycket musik varar min musik är en väldigt liten del av det.

I det andra fallet har personen troligen premium, och har lyssnat mycket på min musik, eller åtminstonne mycket sett till det totala antalet streams. Så vad man "i snitt" får är ett värdelöst mått.

Det är ungefär som att försöka ta reda på hur cancerframkallande falukorv är genom att jämföra antalet cancersjuka människor som äter falukorv med antalet icke cancersjuka människor som äter falukorv. Det verkar logiskt till en början, men man upptäcker ganska snabbt att metoden är helt värdelös.

Av Ozzed
Skrivet av MsSmith:

Alright, tror jag nöjer mig med att vi ser på detta väldigt olika. Otydligheten i det du skriver gör det för egen del bara grumligare. Däremot tror jag att jag förstår din ståndpunkt.

Att gå med vinst ett enskilt kvartal är inte att gå med vinst, annat än i den enskilda perioden. 2022 gick de back 4,5 miljarder svenska kronor vilket inte säger så mycket mer än att perioden är större och att de gick just back. Spotify har tagit in 21 miljarder kronor över 12 investeringsrundor sedan 2007 och man har nog inte gett någon större avkastning där ännu. Går man då med vinst? Att säga att Spotify går med vinst är nog som att begära en Michelin klassad burgare på McDonalds. Spotify finns inte till för att några rättighetsinnehavare ska få in pengar, de finns till för att själva tjäna pengar med en plattform för rättighetsinnehavare. Självklart kan förlustbolag existera, frågan är hur uthålligheten ser ut.

Edit: Lägger till Spotifys resultat sedan 2009

https://i.imgur.com/zacVsCT.png

Jag försöker inte att vara otydlig med flit men det är svårt att specificera vad jag menar när du själv är otydlig med på vilket sätt du tycker att jdg är otydlig.

Kan vi i alla fall vara överens om att om man inte skall öka sina utgifter men ändå ge mer pengar till artisterna, så får man minska på andra utgifter? För det borde vara rätt självklart att det är så det fungerar.

VILL de inte minska på sina andra utgifter så får de ju lösa det på något annat sätt. Det är inte EU's problem. Och för min del får de göra vad de vill bara det inte drabbar konsumenterna eller artisterna. Det kan ju t. ex då handla om att ta mer betalt för reklamspottar, minska på bonusar till chefer och så cidafe
Det finns mycket de kan göra utan att det ska drabba oss liksom.

Av Ozzed
Skrivet av Segge:

Då kan ju EU samtidigt bestämma vad radiokanalerna ska spela för musik.

Hur skulle det se till att "artisterna" får mer pengar menar du? Och hur relevant är det för det aktuella förslaget. I radio kan de ju bara spela en låt i taget per kanal så det blir ett jävla projekt om det ska bli "rättvist" då.

Men gärna för mig. Om kriteriet för att få spelas i radio är att man aldrig spelats i radio innan så blir det i alla fall lite variation och inte samma skit som spelas jämt. Det minsta man kan begära ät väl att om en låt spelats på en kanal så får den inte spelas igen på 24 timmar.

Av Ozzed
Skrivet av jolu:

Spotify har gjort förlust sedan de började så vet inte vilka marginaler du talar om, om inte spotifybuade investerar i sin plattform hade det inte funnits någon streamingtjänst utan istället piratkopiering.
Det som hänt nu är att artister istället drar in mer pengar på konserter och liknande.

Nu har det redan avhandlats tidigare i tråden att det är en myt att Spotify inte går men vinst. Men även om de gick med förlust... Och? De finns till för att rättighetshavare ska få in pengar, främst då de stora bolagen, och de går ju med vinst så det finns inget problem. Om Spotify's huvudsyfte var att gå med vinst och de ständigt går med förlust så hade de knappast existerat som bolag idag.

Skrivet av jolu:

För det första har du fel, för alla artister ligger inte under generella skivbolag utan ger ut sin musik direkt.
För det andra är skivbolag en tjänst som artisten köper. I den tjänsten ingår marknadsföring, finansiering, management osv. Tror du inte artister är kapabla att själva välja vilka skivbolag drömvillan jobba med och vilka avtal de är beredda på att acceptera? Det kostar massor att marknadsföra en artist.

Det låter som du bara gissar utan att ha en aning om hur branschen funkar. Jag har själv varit artist och har också haft skivbolag och musikförlag och det är verkligen inte så enkelt som du får det att låta.

Citerar du rätt inlägg och rätt person nu? Jag har inte skrivit någo av sakerna du påstår att jag gjort, och definitivt inte i inlägget du citerar. Det var ett svar på hur de tänkt sig att lagförslaget skall se till att artisterna får mer pengar, när det inte är Spotify som bestämmer över den bilen, utan det regleras ju av vilket avtal man som artist har med sitt bolag/sin aggregator.

För min del får EU gärna tvinga skivbolag och aggregatorer att ge mer pengar till artisterna, men det är återigen inget som Spotify får över, därav funderingen på hur det ska gå till.

Av Ozzed
Skrivet av medbor:

Men är det verkligen spotifys fel att skivbolagen ger för lite till sina artister? Spotify betalar väl bara skivbolagen, sen är det upp till dem att skicka vidare?

Har svarat på samma fundering Här #20341789

Men i korthet så ja, den biten blir lite knepig, för Spotify betalar inte artister direkt utan det är skivbolagen/aggregatorerna som får pengarna och sedan så vidarebefordras en del av pengarna till artisterna beroende på hur avtal ser ut. Så det återstår att se om de menar att andelen som Spotify betalar till bolagen måste öka eller om de faktiskt menar artisterna explicit. I det första fallet finns ju i så fall en risk att artistens ersättning inte baseras på hur stor del av kakan dennes bolag får, och då faller ju hela tanken med lagen. Men så som EU fungerat hittills så lär det ju inte bli tydligt vad som avses förrän ärendet varit uppe och vänt i EU-domstolen. Det om något borde väl genom åren gett en hint att man kanske borde formulera sig mer otvetydigt men tydligen inte

Av Ozzed
Skrivet av nmc:

Spotify har betalat ut motsvarande 400 000 000 000kr sedan starten till rättighetsinnehavare. För Q3 2023 hade Spotify 34 000 000 000kr i intäkter, ungefär 70% av intäkterna idag går till rättighetsinnehavare. Spotify står för cirka 20% av intäkterna globalt i musikbranschen. 226 000 000 användare betalar för Premium, genomsnittlig intäkt för varje betalande användare är ungefär 43kr. 2022 fanns 10100 artister som fick minst 1 000 000kr, 1060 artister fick minst 10 000 000kr. 57 000 artister genererade minst 100 000kr i intäkter, den 50000 mest genererade artisten fick 125 000kr. Du har cirka 2000 månatliga lyssnare, Ronny & Ragge har inte producerat någon musik på 30 år och har ungefär 140 000 månatliga lyssnare. Hur ska du kompenseras schysst tycker du? Hur kompenserades en artist i din storlek för 30 eller 50 år sedan?

Musik är för mig främst en hobby, även om det såklart hade varit trevligt att kunna pyssla med det på heltid och leva på det. Men jag tycker inte det är en "rättighet" att kunna leva på ett visst yrke såsom man hörde vissa artister yttra sig på "Napstertiden".

Men det jag kan säga är att jag inte får det jag borde få för det jag erbjuder.

Spotify skall för det första se till att artister får mer ersättning per stream. Jag begär inte att alla artister ska bli mljonärer. Men alla skall ha mer för samma mängd arbete. Utan oss artister hade varken skivbolag, aggregatorer eller Spotify existerat, så det är dags att de slutar snåla och ser till att vi får lejonparten av ersättningen.

För det andra så borde Spotify göra om sin värdelösa algoritm. Som artist vill jag att lyssnare som baserat på sin musiksmak troligen skulle gilla min musik får den som förslag, och som lyssnare vill jag ha förslag som är relevant för min smak.

Det jag kommer att tänka på är Last.fm's algoritm typ 2005-2007. Den var klockren och perfekt och felfri. Finns många band där som jag lyssnar på idag som jag upptäckte genom Last-fm. Att användare själva kunde tagga en artist med olika saker, eller för den delen en specifik låt... Det är väldigt bra. Spotifys "Andra som lyssnar på X lyssnar också i stor utsträckning på Y" är väldigt grovhuggen och gissar oftare fel än rätt. Så om de gjorde om sin pissdåliga sryggelse till skitdåliga algoritm så skulle alla bli nöjdare, och Spotify tjänaa mer pengar dessutom.

Hur artister som jag kompenserades för 30 år sedan? Inte många som fick betalt för låtar som blev liggandes på en diskett i någon låda någonstans Men så har det för den delen handlat mer om skaparglädje och bekräftelsebehov än om pengar. Folk som blir artister främst för pengarnas skull gör dålig musik tycker jag.

Men hur det är relevant vetefan. "Du har historiskt fått dåligt betalt så du ska för all framtid nöja dig och vara glad för det lilla" är inget som direkt inspirerar till att jag som liten människa borde lägga ner kampen mot stora företag. Snarare tvärt om

Av Ozzed
Skrivet av MsSmith:

Det du fetade säger emot det om Kalle och Hobbe.
Det går heller inte ihop med att Spotify borde sluta med tre fria premium månader eller att "det skall i så fall främst tas från Spotifys egna marginaler eller skivbolagen" som du skrev i det första inlägget.

Kalle är alltså skivbolag och hobbe är artist.

Jag har som sagt inte sagt att spotify måste öka sina intäkter, eller minska sina utgifter, utan omfördela sina utgifter så att artisterna får en större del av kakan. De skall alltså inte nödvändigtvis skaffa fler kakor.

Sen detta med tre månaders gratis premium... Alltså... Syftet är att locka fler av de som betalar med att titta på reklam till att börja betala med pengar... Men det fungerar inte.

För det första så är alla erbjudanden av typen "Det här är gratis, vi lovar... Men vi kräver ändå dina kortuppgifter så att vi kan dra pengar ifall du skulle glö.... Ifall du skulle vilja fortsätta med premium när gratistiden är slut" jävligt nära gränsen för vad som borde räknas som bedrägeri, och folk ryggar då tillbaka, men även de som nappar fortsätter sällan att ha premium, så konceptet är fånigt. Och det är som sagt inte Spotify som "bjuder" på det utan det är artisterna som får Zilch när någon som har premium gratis streamar. De låter alltså oss ta kostnaden för en "investering" med i bästa fall dålig avkastning. Därför tycker jag att det är en dålig idé både för Spotify och för oss.

De som betalar för tjänster som har reklamfinansierade alternativ hatar antingen reklam eller har någon slags religiös övertygelse att det är så man "gör rätt för sig", så andelen personer som kan "lockas" med "gratismånader" är relativt låg.

Jag är själv artist på Spotify, jag ser själv att intäkterna från premiumanvändare är större än för reklamanvändare men att jag skulle betala för en streamingtjänst med pengar? Aldrig i livet. Om Spotify vore "Premium eller dra åt helvete" så skulle jag välja andra alternativ.

Av Ozzed
Skrivet av MsSmith:

Det svaret beskriver hela problematiken bättre än du anar.

Blir som vanligt helt perplex över dina svar. Du förstår att företagets utgifter är någon annans intäkter? Prioriteringen i budgeten är förstås att se om sitt egna hus.

Edit: Lägger till en bild från årsredovisningen för 2022. Beloppen redovisas i Euro och tusental. Förklara gärna för Spotify eller Ernst & Young hur de kan omfördela utgifterna så resultatet blir bättre.

https://i.imgur.com/RlWZja2.png

Just precis. Jag pratar alltså inte om att Spotify skall öka sina utgifter, bara att artisterna skall få en större del av deras utgifter, som alltså blir våra intäkter.

Jag ska förklara lite enklare för hela grejen verkar flyga över huvudet på dig.

Säg att Spotify idag ger 7 Kronor till Kalle och 3 Kronor till Hobbe. Efter EU's lagförslag tvingas Spotify ge 4 Kronor till Kalle och 6 Kronor till Hobbe. I båda fallen har de utgofter på 10Kr, alltså ingen som helst skillnad i deras resultat, men rättvisare fördelning.

Skrivet av SvingitGolf:

Eller så kan du börja tänka själv och skita i Spotify. Lägg din musik på andra plattformar som betalar bättre elle sälj musiken själv istället och ta hela vinsten.

Min musik finns på andra plattformar.... Men som jag redan redogjort för spelar det ingen roll för 90% av intäkterna kommer rån Spotify.

Jag har lagt upp musiken på min websida där folk kan ge pengar via Paypal eller vad de nu vill, om de vill. men även om Spotify's algoritm bajsar på oss små artister, så är det ändå där den absoluta merparten intäkterna kommer ifrån.

Detta vett förståss EU om. Finns en anledning till att de korrigerar just Spotify's orättvisa fördelning men inte säger ett skit om Deezer, Pandora, iTunes, Youtube Music etc etc... För att de har så försvinnande liten andel att det inte gör någon ekonomisk skillnad för artister om de skulle få lite mer per stream där.

Av Ozzed
Skrivet av MsSmith:

Jag förstår inte, hur tror du ekonomi fungerar? Du vill inte ge användare kampanjer för att testa en bättre tjänst och du vill inte att prenumeranter ska betala mer. Ska mer pengar ut måste mer pengar in.

Ja eller hur? För det är ju helt otänkbart att omfördela utgifterna. Vem som får vilken procent av vad är av gud givet och inget man kan ändra. Så då är det enda sättet att öka intäkterna.

Det här med att göra prioriteringar i sin budget är bara en bluff som någon hippie hittat på

Av Ozzed
Skrivet av SuperDuperKillen:

Går inte Spotify redan miljarder minus varje år?

Att Spotify som bolag går med förlust spelar väl ingen roll? Deras uppgift är primärt att generera vinst åt de stora skivbolagen, vilket de också gör. Spotify har aldrig gått med vinst vad jag vet så hade det varit ett "normalt" bolag hade det väl kursat fö länge sedan.

Av Ozzed
Skrivet av m4gnify:

Är det artisterna eller musikbolagen som vill detta? Artisterna, så länge de inte är fristående, lär inte se mycket mer än idag ändå.

Nej den biten begriper jag inte heller. Som "liten och fristående" så har jag valt CD-baby, men Tunecore, OneRPM och liknande tjänster gör väl likdant antar jag, att man får X procent av intäkterna som aggregatorn får från Spotify. För CD-Baby får jag t. ex 91% av alla deras intäkter för mina streams, men betalar lite mer per album eller singel jag publicerar via dem.

Men om man är typ Fröken Snusk, Sofie Svensson, eller någon annan "signad" artist så kanske det snarare ser ut så att de kommit överens om att få "X belopp per stream", och om det ska bli lag att "artisterna ska få mer" i strikt mening så måste ju sådanna avtal då skrivas om.

Av Ozzed

Eh.... Ja tack

Edit: Alltså lite mer utvecklat kan man säga att Spotify i princip alltid betalat för dåligt till oss. "3 månader gratis premium" innebär 3 månader där artister, skivbolag etc inte får någon som helst ersättning för streams. Så det tycker jag de kan lägga ner. Sen är det också så att andelen som väljer att fortsätta med premium sedan är ganska låg.

Jag tycker dock inte att prenumeranter ska betala mer eller att de som inte betalar med pengar ska behöva stå ut med mer reklam, utan det skall i så fall främst tas från Spotifys egna marginaler eller skivbolagen. Deras algoritm är dessutom jävligt usel på att pricka rätt vad gäller musik man gillar. Så de får skärpa sig.

"ÖÖÖÖH MEN DET FINNS JU ANDRA TJÄNSTER OM SPOTIFY INTE PASSAR!!!!1111"

Nej, det gör det inte. Spotify står för 90% av inkomsterna från streaming i mitt fall, och jag tvivlar på att det ser annorlunda ut för andra. Deezer, Tidal, Apple Music etc har helt enkelt så låg andel att det knappt är värt att finnas där. Nu gör jag det ändå för jag har CD-Baby och "allt ingår", så varför inte? Men om jag var tvungen att betala per tjänst så hade det nog bara blivit Spotify för de är så pass dominerande.

Av Ozzed

Det borde vara självklart och inget man behöver en "studie" för att bevisa. Men föräldrar har alltid velat ha något att skylla sin avsaknad av uppfostran på. Videovåld, hårdrock, TV-spel. Det tar aldrig slut.

Av Ozzed
Skrivet av Aka_The_Barf:

Men måste ge dom att det är iallafall en stor bokstav OCH 3 siffror. 😉
De värsta är nog: 123456, 00000, password, lösenord som jag sett.

Många sidor har ju i alla fall lite krav på komplexitet nu. Siffra stor och liten bokstav, specialtecken. Minst tre av dessa brukar det vara. Men det vore såklart också önskvärt om uppenbara lösenord var svartlistade.

Av Ozzed
Skrivet av Aka_The_Barf:

Ja även om koder behövs så kan de ändå komma över bra information som de kan använda mot en.

Är det dessutom en person som tycker att det är onödigt med de senaste säkerhetsuppdateringarna så är nog inte säkervetstänket i allmänhet särskilt bra heller. Så det blir jackpot att ta sig in på en sådan enhet om man har onda avsikter. Letmein123 är tydligen ett väldigt vanligt lösenord fortfarande.