Inlägg

Inlägg som Ozzed har skrivit i forumet
Av Ozzed

När jag var i yngre tonåren så var det "Stället man handlade på", men nu är de helt irrelevanta. Det som hänt är "näthandel" och jag tror inte de hade kunnat göra något annorlunda för att lyckas. Deras grej var att fylla ett behov som bara fanns när inte internet fanns, och nu finns internet.

Av Ozzed

Var är den där konkurrensen som folk hela tiden ljuger om att den "fria marknaden" leder till? Här erkänner Samsung i praktiken att de kommer försöka manipulera prissättningen, men får de något straff för det? Nix.

Av Ozzed

Skit ska skit ha. Good bye and good riddance!

Av Ozzed
Skrivet av Yoshman:

Nu har jag inte min 5950X här hemma, men har för mig att den ligger strax under 1500 i MT. Kommer inte ihåg ST, men kanske det du refererar till?

Förvirringen är total. Jag har inte en 5950X så kan inte verifiera själv men de siffror jag sett på Geekbench 6 så ligger den före 5950X i MT så tog för givet att det även gäler CB då AMD alltjämt varit starkare på FP. Men har kollat runt lite mer nu och jag tror du har rätt. Alltså att min klockade 5900X inte når upp till 5950X stockprestanda i CB2024.

Beror dock på vilka sidor man kollar på, verkar vara ganska ojämna resultat överlag

Singlecore har jag ingen aning om. Min 5900X är tillverkad sent 2022 så den boostar till 5150Mhz bara man sätter auto OC på +200, så rimligen klår den en tidig 5950X, men troligen inte en som är tillverkad ungefär samtidigt som min.

Av Ozzed

"Överklockning lönar sig inte."

Nä, eller hur? 2000 spänn hit eller dit spelar ju liksom ingen roll!

* För er som inte fattade skämtet så presterar min 5900X alltså som en 5950X, som är dryga 2000Kr dyrare än en 5900X. Så jag har alltså sparat 2000Kr på att överklocka, och jag har ändå bara börjat. Räknar med att få ut rätt mycket mer men det sker ju såklart i mån av tid

Av Ozzed

Så Windows 8 och 11 utvecklades alltså bara av nyexade valpar? Det förklarar i så fall en hel del.

Inte bara utvecklare utan dagens ungdom i allmänhet verkar i stort gå efter devisen "Det är bättre att be om förlåtelse än att be om tillstånd". Det är en rent förjävlig inställning.

Av Ozzed
Skrivet av guest6936:

Det spelar jättestor roll. Det finns ekonomiska incitament bakom dessa brott. Om de som håller filerna gisslan inte släpper dem vid betalning tror du då att nästa offer kommer att betala?

Fast nu handlade det väl om stulna filer, inte filer som är gisslan via ransomware?

Hur som haver.. "There is no honor among theives" som det heter. Hade jag varit lagd åt det kriminella hållet hade jag tagit miljonerna, levt gott resten av livet och sedan publicerat filerna ändå "Because I can" typ. Jag hade skitit fullständigt i andra "skurkkollegor"

Av Ozzed
Skrivet av Joppis:

Gissar att det grundar sig i grupptillhörighet/flockdjursbeteende samtidigt som det i USA har gått lite väl långt med mobbing.

Mina barn i mellanstadiet i Sverige bryr sig inte. Det är en salig blandning av Android/iOS bland dem.

Ok, tack handlar alltså om att kunderna är oavlönade evangelister för att de har otur när de tänker

Detta gäller såklart inte bara Apple men i det här fallet gör det ju det. Men fenomenet att göra ett visst varumärke till en del av sin identitet och alltså marknadsföra företagets produkter utan kostnad för företaget är ju inget nytt direkt. Bara tråkigt när man ser hur långt det kan gå.

Av Ozzed

Varför bryr sig folk om färgen på bubblorna?

Av Ozzed

Grejen är ju att även om de hade valt att betala så hade inte det garanterat att de stulna filerna hemlighölls. Så det spelar liksom ingen roll.

Av Ozzed

Det krävs mer än 540Hz för att en TN-panel alls ska vara intressant.

Av Ozzed
Skrivet av talonmas:

Om det är till nån tröst så är troligen pengar allt för dessa personer. Så straffet träffar där det känns!

Om det ändå vore så. Men det mest troliga är att de som drabbas är kunder, personal och aktieägare i form av höjda priser, åtstramningar och utebliven utdelning, styrelsen givetvis undantagen.

Av Ozzed

Ännu ett exempel på hur vidriga människor helt kan slippa personligt ansvar genom ett gömma sig bakom företag. Förjävligt.

Av Ozzed
Skrivet av GuessWho:

Jag har sådana Phanteks T30 fläktar i några datorer och upplever de som bra och eftersom de enligt många tester verkar vara bästa 120mm fläkten på marknaden så är jag inte ensam om att tycka de är bra.
Däremot är de ju ganska dyra... (vilket Noctua också är) och sen är de 30mm tjocka istället för standard tjockleken 25mm,
Om det spelar roll?
Det beror ju var kan ska montera dem...
Det kan finnas ställen där det går bra att montera en 25mm tjock fläkt men inte en 30mm tjock fläkt.
Annars på ställen där fläktens tjocklek inte spelar någon roll (inom rimliga gränser) så ser jag ingen anledning att inte använda 30mm tjocka fläktar istället.

Att gå upp till 30mm är ju ett trick Phanteks har använt sig av för att pusha gränserna.
Men är man så konservativ att man aldrig kan ha en fläkt tjockare än 25mm och aldrig köra en processor över basfrekvensen så går det ju inte för sig.

Men Noctuas 120mm fläktar är ju nästan lika bra.
Så vill man ha fläktar som är bruna och 25mm tjocka så är de ju ett bra alternativ.

Ja, "Bra! och "Prisvärd" är inte samma sak. Man önskar ju att det var så men...

Det var säkert 10+ år sedan jag ägde en 120mm-fläjt. 140mm-fläktar är både tystare och flyttar mer luft (även vid samma ljudnivå) så jag har helt gått över till det. Så jag har inte så bra koll på den formfaktorn nuförtiden.

Jag läser ibland om att folk tycker det är "fusk" med tjockare än 25mm men det är ju rent skitsnack. En tjockare fläkt , eller djupare ska man kanske säga kan både flytta mer luft och uppnå högre statiskt tryck. Så jag önskar att fler gick över till det. Vist, det blir färre kunder för en del har inte plats, men finns ju också de som både har plats och vill lägga pengarna på bättre prestadan det medför.

Av Ozzed
Skrivet av talonmas:

Säger du i tråden till ett test där phantek vann samtliga omgångar? Finns uppenbart fler som kan sina saker

Åja. Nog är det fler än Noctua dom kan konsten att vara i topp vid en eller flera diagram i ett test, men det säger ju inte allt. Phantecs ät säkert helt ok fläktar, för alla som tycker att "helt ok" är gott nog.

Av Ozzed

Kunde man ju räknat ut när det inte är Noctua som gjort den. Sorgligt att det fortfarande är den enda fläkttillverkaren som på riktigt kan sina grejer.

Av Ozzed
Skrivet av Swedishg33k95:

Håller med! Folk tycker man är dum i huvudet för man vill överclocka sin router

Då begriper de väl förmodligen inte att routrar idag oftast kan fungera som NAS också, Visst, om processorn i routern är snabb nog att klara den hastighet du har på bredbandet och du inte använder routern till annat... Så är det väl "onödigt" att överklock sin router. Men kör man routern som NAS, har något krävande user-script eller liknande så tjänar man på att överklocka.

Av Ozzed
Skrivet av TaunyTiger:

Ja, tRFC ser jag att du ligger lågt. Jag själv var väl nere som lägst 268. Men har för mig jag fick problem då. Samtidigt ser jag att du kör 1,51v. Folk här på forumet påstod ju att tempen på ram-minnet va känsligt på B-die. Allt över 50c kan orsaka krascher. Kör själv 1,5v och när jag "dokumenterade i spel" så låg jag omkring 50-52c utan problem. Men testade sällan högre voltage.

Har nog ganska orörda timings nu förutom, de "vanliga", tCL, tRCDWR, tRCDRD, tRP, tRAS och tRC.
Mycket jobb med resten, gjort de en gång, men misstänker att jag vid något tillfälle vid en bios update mist alla inställningar.
Har en curve optimizer som är stabil på en ganska dåligt ex på en 5900X.

https://i.imgur.com/QF6iP3A.png

När jag testar högre FCLK så har jag gjort det med minnena på 2133 med JEDEC-timings just för att ta bort den "felkällan".

Inställningarna här är stabila i minst 12h med Dram calculators memtest. Tempen låg som max på 46c så ingen fara där.

Sen vet jag inte om det stämmer med temperaturen. känns som om de olika termineringsmotstånden påverkar temperaturen på minnena på olika sätt, och det är väl fullt rimligt egentligen. Att de är så "udda" är för att det var det enda som visade sig vara stabilt med 1T och GDM avslaget.

Av Ozzed
Skrivet av TaunyTiger:

Kul att någon håller på ännu.
Min vägrar boota med 1900mhz IF. 1933mhz går bra, tom 2000mhz.
Körde ett tag mina minnen på 4000mhz cl16. Men vill minnas att jag hade lite problem. Misstänker att IF inte fixar det, Så nöjer mig med 3733mhz CL14. 3866mhz CL14 är inte stabilt och 3800mhz bootar inte som sagt.

Just nu kör jag 3733 men en BCLK på 101.2 så det blir 3778 på minnena. Är väl OK men man hade ju förhoppningar på att kunna köra 2000Mhz synkat. Särskillt som mitt exemplar är sent tillverkat på en nu väldigt mogen nod.

Såhär ser det ut i Zentimings, som tyvärr inte tar hänsyn till BCLK-höjningen, men ns-beräkningarna verkar stämma,

.

Så det är alltså väldigt kapabla minnen. Vore ju nice om de fick sträcka på benen

Av Ozzed

Nu jävlar! Nu har jag äntligen fått min 5900X som jag velat ha i flera år men annat har behövt prioriteras.

Hur som haver så har jag på pappret haft tur då jag har fått en Kinatillverkad (SUS) med B2-stepping, så det är ju bra. Boostar upp till 5150Mhz direkt ur kartong.

Infinity fabric har jag däremot haft mindre flyt med.

1866 och nedåt - Inga problem.
1900 POSTar inte
1933-2000 POST men WHEA-kalas deluxe.

Jag har såklart läst på och då blivit införstådd med att SoC-voltage, VDDP, VDDG--CCD, VDDG-IOD och CLDO-VDDDP kan justeras för att antingen flyta minneshål eller få bort WHEA på hastigheter som annars POSTar. Men är helt grön på detta så skulle behöva lite tips om inom vilka spann man bör ligga och hur mycket man bör justera åt gången. Jag har testat lite plus minus på värdena som föreslås av Ryzen DRAM Calculator men det är ju egentligen gjort för Matisse och bakåt så värdena stämmer förmodligen dåligt med Vermeer, även om det på pappret är "samma" IO die.

Det ska väl också tilläggas att jag testat att höja IF-separat och låtit minnena ligga på 2133 med JEDEC-timings.

Mnnena jag har är F4-3600C14D-32GTZNA, (Dual rank B-die) så de är inte de snällaste mot IMC'n men gick fint att köra i 3800Mhz med rejält tighta timings på min 3900X så själva minnena i sig är nog inte problemet.

Puss och Kram. Kul att vara tillbaks!