Inlägg

Inlägg som sesam2k har skrivit i forumet
Av sesam2k

🙂

Av sesam2k

Konkurrerar dom om samma syrabad? 😉

Av sesam2k

Om du har någon router eller liknande, prova koppla bort den och kör ethernet kabel direkt i uttaget.

Av sesam2k

Potatis är bättre, för dom minsta partiklarna är större. Solved!

Av sesam2k
Av sesam2k

Stanna på 1920*1080 skärm, då klarar man sig långt med 15 kkr. Mitt budget tips 🙂

Av sesam2k

Lite märkligt ändå att PTS inte listar "telefoni" bland sånt som slutar fungera. Jag tänker så klart på stora delar av Sveriges glesbygd. Lär väl märka om man får köpa fast ip telefon eller inte.

Av sesam2k

Skivat bröd!

Av sesam2k

Reklam för intel med lite kuriosa om AMD i början? I ren text, bild och exempelmängd är artikeln ganska sned i Intels fördel.

I övrigt bra med guider som förklarar hur det funkar. Dock kan man tillföra en hel del om kontakter och elförsörjning.

Av sesam2k
Skrivet av pine-orange:

Du kunde bara öppnat länken istället men okej

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdata...

Resultat s38-40

I rapporten har man inte ens tittat på var riset är odlat. Bara vilket varumärke. Jag tycker inte resultaten riktigt stödjer deras slutsats då merparten av testade ris är under gränsvärdet.

Av sesam2k
Skrivet av pine-orange:

Riskokare kan väl inte ens uppfylla livsmedelsverkets rekommendation att koka ris i ett överflöd av vatten som du sedan häller av för att bli av med en del av arseniken som finns i ris?

Det är ris odlat i lågländer runt Himalaya som innehåller förhöjt arsenik eftersom berggrunden innehåller mer naturligt förekommande arsenik. När berget vittrar sköljs det ner i låglandet runt omkring.

Ris från Italien, Sydamerika, Filippinerna, Indonesien osv är OK. Titta på en karta när du handlar. Urspungslandet ska stå tryckt på förpackningen.

För vuxen tror jag inte det spelar någon större roll, men till barn skulle jag undvika onödigt intag av arsenik när det finns alternativ.

Av sesam2k

Meh, det är väl ingen bedrift att bygga dator för 19 kkr. Sikta på 13 kkr för breda massan, gör om gör rätt 🙂

Dessutom stort "tvek" på endast 1 TB ssd med denna budget, det går åt fort idag med en massa avinstallationer som följd.

Av sesam2k

Om du är nybörjare lär du inte märka nån som helst skillnad mellan en dator för 15 eller 25 kkr. Mitt råd är att hålla i pengarna, för 15 kkr får du oerhört mycket dator idag.

Av sesam2k

Jag kör UDM pro i rack. I racket har jag patchat upp ett tio-tal uttag runt om i huset. Kör två U6-lite i huset som är 130 kvm. Jag är nöjd, enkelt nog att konfigurera, busenkelt att använda.

Av sesam2k

Kan tipsa om Citizen Eco drive titanium (analog) som jag är väldigt nöjd med. Inga batteribyten eller kontaktallergi. Kostar cirka 2000 kr

Av sesam2k
Skrivet av Baxtex:

Jo denna tanken har jag haft, att ha en switch och/eller router på vinden. Men problemet är att det blir runt 45-50 grader varmt vid högsommar, minusgrader på vintern och väldigt hög fuktighet ibland. Tål dessa prylarna verkligen denna miljön under en längre tid? Sen har jag inget eluttag på vinden heller så då behöver jag en elektriker som får dra upp det där men det är ju görbart men en extra kostnad.

(Jag har en temp/fukt sensor på vinden så jag vet att dessa förhållanden råder däruppe).

Jag har samma förhållande på min vind, och mitt 4G modem och router hadejag på vinden i flera år utan problem innan vi fick fiber. Med det sagt skulle jag inte sätta min gateway (UDM pro) där uppe, den är helt enkelt för dyr. Däremot en 5 ports switch bor där uppe. Pajjar den är det bara ett par hundringar att byta.

I övrigt kan jag rekommendera Unify UDM pro med några enklare switchar och 2 accesspunkter. Jag har det monterat i ett rack skåp med patchpanel nere i huset. Racket sitter väggmonterat i takhöjd, jag körde en hålsåg 10 cm upp genom innertaket för trunken. Det var nog så stort. och ca 10 fasta uttag i huset, allt draget via vinden. Det har fungerat väldigt bra för mig. En hel del jobb med installation, men väldigt bra slutresultat. Allt som allt har det kostat ca 10-15 kkr med gateway, switch, poe switch till AP, två AP, kabel, rack skåp, patchpanel, uttag och verktyg.

Av sesam2k
Skrivet av cyklonen:

AC.
Det är av mindre betydelse vilket kombination av medier som värmepumpen arbetar mellan. Principen är exakt samma.

Bergkyla har ingen kompressor vilket AC har. Därför kallas det ofta frikyla, för det kostar nästan ingenting att köra. Endast förbrukning på en cirkulationspump.

Av sesam2k

Frikyla från bergvärmepump

Av sesam2k

Kyl, frys och värmepanna ska inte ligga bakom JFB. Om strömmen går och JFB bryter, ska inte all mat bli förstörd bara för att man inte är hemma.

Av sesam2k

Bra, men tråkigt att allt måste lagstiftas. Hela samhället behöver ta sig en funderare om varför man köper nya saker generellt för att ersätta fullt fungerande bilar mm.

Sen undrar jag vad ni tror om nuvarande abonnemang med förhöjd månadskostnad, driver det också på slit och släng vart annat år?