Inlägg

Inlägg som sesam2k har skrivit i forumet
Av sesam2k

Mitt råd, flytta till eget boende. I sthlm eller Linköpingeller någon annan stad. Pengar är inte allt. Du kommer må så mycket bättre, din relation med föräldrarna kommer också bli bättre med tiden. Allt det här är värt kostnaden för en bostad.

Av sesam2k

Vill påtala att bilar kostar mer än ränta och amortering.

Vi har två äldre bilar utan lån (2007 & 2010), men tillsammans kostar dom 50.000 kr/år för driftkostnader (skatt, däck, service, reparationer och försäkring mm) . Vi sparar 2000 kr per bil och månad till bilkontot (ca 12 kr per mil) , så det finns alltid pengar när det händer något.

Sen tillkommer diesel till dessa två bilar på ca 1500 kr/bil och månad.

Våra bilar är vår enskilt största kostnad. Varje månad kostar dom ca 7000 kr. Vi har många gånger funderat på nyare bilar, men det faller på kalkylen varje gång. Billån är dyrt och nya bilar har inte 0 kr driftkostnader. Antingen betalar man till banken eller verkstaden. Man vill inte betala båda två samtidigt.

Om TF vill köpa en begagnad bil bör du räkna med att garantier kanske är slut eller inte gäller.

Av sesam2k

Wargaming är väldigt tekniskt kunniga och påhittiga med sin Core engine. Core är relativt ny och var ett enormt lyft för grafiken samt den är optimerad klokt så prestandan ökade för nästan samtliga konfigurationer. Spännande implementering av Ray tracing som skippar AI och kostsam hårdvara 😊

Skickades från m.sweclockers.com

Av sesam2k
Skrivet av Nils-Göte:

Det där är en investering på riktigt! Skönt att slippa klabba med ved, och sköter sig helt själv.

Min förra chef köpte hus här i Falun i "rätt tid" för tja, kanske 10-12 år sedan? En vanlig 1,5 plans villa med jätteliten tomtplätt. Han har aldrig lagt undan några pengar och har knappt ett öre sparat, han har amorterat nästan allt istället så att han blev skuldfri på huset, som ökat minst 3 ggr i värde på den tiden. Det är ingen tvekan om att han gjorde rätt istället för att sätta in överskottet på börsen. 300% sedan ca 2007 gör man helt enkelt bara på bostadsmarknaden, men de tiderna är nog förbi.

Jag tänker ungefär på samma sätt. Man kan nog kalla mig försiktig. Min långa plan är att jag någon gång dör, därför vill jag att min familj har ett tryggt, billigt boende. Börser kraschar, räntor går upp. Ett stort huslån ser jag som en stor risk när räntorna återhämtar sig till 5-8%. I Norrbotten är uppvärmning av hus det som kostar, utöver kapitalkostnader. Således minskar jag kostnaderna för att bo. Helt enkelt eftersom det är lättare att sänka kostnader än att höja inkomster. Jag har även amorterat halva huslånet på 7 år (relativt litet, 350k kvar). Planerar bygga solceller för att bli energineutral. Tanken är att huset inte ska kosta mer än en tusenlapp i månaden (försäkring, sopor, slamtömning) på sikt. Detta ger mig ro att koppla av, ro att bli arbetslös utan att behöva flytta, ro att ägna tiden åt familjen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av sesam2k

Jag grävde ner 200 papp i trädgården 😉
Skämt o sido, borrat bergvärme, en ny bergvärmepump plus konverterat garaget till vattenburen värme. Huset slukar en hel del pengar, blir inte så mycket över till spekulation.

Skickades från m.sweclockers.com

Av sesam2k

Från inledningen "Nu tar Nvidia ytterligare ett steg ned på prisstegen med GTX 1660, som är tänkt att ersätta GTX 1060 med 3 GB GDDR5-grafikminne."

Kan SC slänga in lite tester med 1060 3 GB att jämföra med då? Generellt är alla resultattabeller väldigt topp-tunga, med flera kort av samma modell som springer cirklar runt aktuell kandidat. Potentiella spekulanter till 1660 sitter troligen på äldre kort och därför blir fördelningen i resultattabellerna ganska ointressanta.

Skickades från m.sweclockers.com

Av sesam2k

Det verkar vara begränsad kapacitet i masten, mäter 60 Mbit/s halv tre på natten

https://i.imgur.com/9yKaKkp.png

Av sesam2k

Tack för er respons. Jag tänkte vi lämnar det politiska utanför 🙂

Skickades från m.sweclockers.com

Av sesam2k

Telia – Framtidens nät med 4G, erfarenheter från Norrbotten

Introduktion:

Denna tråd är en guide baserat på mina erfarenheter med byte från ADSL till 4G.

Som flera säkert har förstått vid det här laget håller Telia på att montera ner kopparnät över hela Sverige, främst i landsbygd. Vi hade tidigare ADSL och 5 km till station vilket innebär maxhastigheter på 10/1 Mbit/s.

https://www.telia.se/privat/om/framtidensnat
https://www.telia.se/dam/jcr:be1d31d0-6653-4688-821f-83e1d5d7...

I min by har det under flera års tid figurerat olika planer med olika initiativtagare att bygga fiber. Nu ska det tydligen vara upphandlat och klart, men det krävs 86% täckningsgrad bland fastboende (ca 400 hushåll i småbyar runt Boden) för att det ska byggas över huvud taget. Jag ser det som ganska osannolikt och att villkoren är formulerade så eftersom Telia sannolikt inte vill bygga här. Blir det något fiber alls, kommer det tidigast 2020 och vår kopparledning tas ur drift 2019. Vi är därför i behov av en övergångslösning och vi har valt 4g mobildata med Telia. Med detta inlägg vill jag dela med mig med mina erfarenheter och hur vi har löst allt med tekniken.
Först och främst, om man tillhör ”Framtidens nät” erbjuder Telia idag obegränsad hastighet (vad sändarna klarar av som teoretisk max) samt obegränsad datamängd om man beställer ”plus” tjänsten för 499 kr/mån. Den har vi tagit. Bas-tjänsten är begränsad i datamängd och hastighet (2-10 Mbit/s) för 400 kr/mån. När man tecknar abonnemanget binder man sig i 12 månader och Telia skickar ut ett Huawei B525 4g-modem och router kostnadsfritt. Om man har dåliga signalförhållanden hemma kan Telia komplettera med extern antenn kostnadsfritt. Men det visar sig att för att Telia ska göra detta ska upp/ner-hastigheter ligga i det lägre spannet av Bas hastigheter (någon stans 2-10 Mbit/s). Telia tar alltså under vissa omständigheter ansvar för att man kan ta emot deras signaler av en viss minimi-kvalitet.

Förutsättningar:
Karta med basstationer i förhållande till din position.
https://mim.tele2.com/mim3/mim.html?loginUser=datase&countryC...
Vi har alltså cirka 2,5 km till närmsta sändare, riktning S.

https://i.imgur.com/Xil737Q.png

Telia täckningskarta där vi bor (4g+ finns inte):

https://i.imgur.com/jCksfFV.png

Av Telias karta kan man snabbt se att förutsättningarna inte är de bästa. Hela området mellan vårt hus och basstationen är skogsbeklätt med fullvuxen gran och tallskog. Trädtoppar cirka 20 meter över markytan.
Jag riggar 4G-modemet inomhus i rummet som vetter mot syd och erhåller 14,65 Mbit/s ner och 8,51 Mbit/s upp. Jag har 4 staplar men ganska dåliga signalvärden (kommer tabell nedan).

https://i.imgur.com/XpQbSvS.png

Helt klart över förväntan. Dock vet jag från täckningskartan att teoretisk max är 50/50 Mbit/s. Jag börjar med att kontakta Telia support och får tyvärr beskedet att någon extern antenn är dom inte alls villiga att bekosta eller montera. Suck. Jag börjar leta efter en lämplig utomhusantenn och fastnar till slut för en Poynting XPOL-A0002 9dBi MiMo riktantenn för 4G/3G/GSM. Jag köper denna antenn för att jag vill ha god signalförstärkning på samtliga 4g-band eftersom jag inte vet vad Telia sänder ut idag, eller vad man kommer att sända i framtiden. Operatörerna sänder idag på 800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz. 700 MHz går ut till försäljning nu i dagarna för 4G.

Antenn monteras, erfarenheter:
Installation på maströret, relativt enkelt men arbete på hög höjd så ta det försiktigt.

https://i.imgur.com/yuz3LgS.jpg

https://i.imgur.com/yWdU1SC.jpg

Antennen hamnar cirka 10 meter över marken längst upp på maströret. Alltså fortfarande under trädtoppar. Modem flyttat upp på kallvind (ska vara OK enligt Telia), anslutning av externa antenner med SMA-kontakter (2 svarta kablar i bakstycket) samt Ethernet ner till switch i huset. Antennkabel ska vara så kort som möjligt eftersom förlusterna i antennkabel kan vara betydande (<0,5 dB/m). Därför placeras modem på vinden.

https://i.imgur.com/3CK0jJa.jpg

Tester och resultat:
Modemet står nu på en "bättre" position än i mina inledande tester inomhus. 4G-modemet går att konfigurera på tre olika sätt vad gäller antenn: intern, mix och extern. Jag testar alla tre (kolumner). Jag kan alltså sitta vid datorn och välja vilka antenner som ska användas utan att fysiskt koppla in eller ut dom. Alla mätningar är gjorda med http://www.bredbandskollen.se/. Signalvärden plockar jag ur Huaweis UI. Band 20 är 800 MHz. Förklaring av RSRQ, RSRP, RSSI och SINR hittar du här:
https://wiki.teltonika.lt/view/Mobile_Signal_Strength_Recomme...

https://i.imgur.com/NI29xq3.png

Som ni kan se, sker ganska dramatiska förbättringar av signalförhållande (RSRQ, RSRP, RSSI och SINR) med extern panelantenn jämfört med interna antenner. Det som jag tror begränsar mig mest är mängden skog mellan mig och basstationen. Skogen orsakar tydligen ganska mycket interferens.

Mottagning:
Resultaten visar att mottagningen (hastighet ner) i princip är oförändrad med extern antenn på taket jämfört med intern antenn när modemet är placerat på vinden. I mix läge får jag sämre resultat, då används ett internt antennelement tillsammans med ett externt antennelement. Bäst resultat erhålls trots allt med yttre extern antenn. Jämfört med tidigare ADSL har jag nu 131% förbättring.

Sändning
Nu börjar det hända saker och den externa panelantennen ger värde för pengarna, med externa antenner erhålls en smått otrolig 1865% ökning jämfört med ADSL 1 Mbit/s. Mix läget är faktiskt något bättre här, men jag väljer trots det extern konfiguration eftersom totalen är bättre (23,14/19,65 Mbit/s).

Mätningar
Man ska även komma ihåg att alla mätningar över 4G-nätet är väderberoende och mina resultat har periodvis varierat ganska mycket, främst upp. Som mest har jag mätt 31 Mbit/s med bredbandskollen, och som mest har jag laddat ner torrent med 3,9 MB/s (ca 31 Mbit/s). Värden under 20 Mbit/s är ovanliga. Lantensen i 4G nätet är i mina mätningar mycket bra. Jag mäter konsekvent under 30 ms svarstid.

Sammanfattning
Hela bytet från ADSL till 4G har gått över förväntan, dock är jag lite sne på Telia att man inte monterar antenner till alla vilket jag tycker dom borde göra. ADSL med telefonlina kostade oss tidigare 519 kr/månad. Att för samma månadskostnad få denna prestandaökning är minst sagt bra tycker jag. Det har kostat mig cirka 2000 kr för antenn, ethernetkabel, kontaktdon och switch att komma hit. Jag ska också nämna att det visar sig att Telia endast sänder i 800 MHz på basstationen här, vilket innebär att med en så bredbandig antenn så tar jag förmodligen in en del onödigt brus som försämrar signalen. Det kanske hade varit bättre med en antenn med snävare signalomfång.

Aktuell mätning:

https://i.imgur.com/cTX71RY.png

Nätverket principskiss

https://i.imgur.com/70f9tUu.png

Av sesam2k

Jag funderar på en liknande setup som TS, en poynting LTE mimo antenn på taket med 5 meter kabel till en RUT950 som placeras på kallvind. Från routern RUT950 tänkte jag dra ner cat5e till en switch i ena kortsidan av huset rakt under routern. Från switch 1 kopplar jag cat5e till en centralt placerad switch 2 i vardagsrummet. Till varje switch ansluts datorer, tv, skrivare, mm med kabel. För att få wifi i hela huset tänkte jag koppla in 2 st unify AP med samma SSID, en i varje switch. Tänker jag rätt? Tror ni det kommer funka?

Skickades från m.sweclockers.com

Av sesam2k
Skrivet av SleeZy:

Kan det vara denna tro?
https://www.youtube.com/watch?v=6TN0twyQHT4

Om inte så ger han också en bra bild av hur skräp spelet är i detta skede. Tycker synd om alla som pre-ordrar.

Vilken sågning, alla kategorier. Det såg inte ens roligt ut

Skickades från m.sweclockers.com

Av sesam2k
Skrivet av RVX:

Detta känns som en så onödig och fåfängd produkt, vad är på nästa fejkprodukt.... Fejkade gpu:er för att SLI ser mer estetiskt bättre ut?
Herre jösses, bra test dock.

Skickades från m.sweclockers.com

Eller varför inte bara fejka hela datorn? En låda med RGB tack!

Av sesam2k
Skrivet av JackA:

Jag är en sån där digital nomad, jobbar hemifrån och har bott lite varstans runtom i Europa och Asien. Sist i Malaysia/Singapore, är i Svedala över sommaren och drar sen iväg igen, vet ännu inte vart.

Hehe, när du skrev "digital nomad" tänkte jag direkt att du körde med VPN, hemma från sverige då alltså 🙂

Skickades från m.sweclockers.com

Av sesam2k
Skrivet av Jopp<3:

Den här tråden handlar om filosofi, om det inte är något som intresserar dig så kan du lugnt scrolla vidare till något troligare.

Jag har släckt min ångest genom att som så många andra köpa mig bort från den.
Nu har jag nått vägs ände, kan sitta helt desperat och googla efter nya saker som jag inte ännu äger bara för att gå en känsla av vad det är som saknas i mitt liv och åter kunna ha ett mål till vad som ska göra min lycka total.
Det finns inget mer!
Inget som jag kan köpa för pengar kan längre ge mig lycka.
Jag har allt jag någonsin velat ha.

Satt med en inredningskatalog och försökte se om det inte var så att min bostad skulle bli bättre om jag skaffade 2 extra hyllor, eller kanske byta till en annan byrå i vardagsrummet, insåg i samma stund att det inte skulle påverka min situation alls.

Har funderat på att hyra ett förråd och ställa dit alla mina ägodelar, sen flytta tillbaka saker en i taget och verkligen känna efter vilka ägodelar som jag inte klarar mig utan.

Tänk er att blåsa ut hela lägenheten, skruva ner alla hyllor och alla tavlor, kvar ska det bara vara en helt tom och anonym lägenhet.
Känn efter, vilka ägodelar måste jag ha för att mitt lif ska kunna fungera (för att jag ska kunna fortsätta mitt liv med jobb och träningen osv.

1. Några köksredskap måste nog vara kvar så att matlagningen kan fungera.
2. Kläder givetvis, fast inte en hel garderob.
3. Sängen, är den nödvändig?
4. Badrumsartiklar måste finnas kvar, absolut inte alla men några känns viktiga.
5. Städutrustning! Dammsugare, disksaker något mer kanske
6. forts...

Känns som det aldrig kommer ta slut, varje punkt skapar tankar på fler punkter, för varje sak jag lägger tillbaka skapas begäret att om den här saken behövs då kommer jag även behöva den och den och den...

"Sweclockers, forumet för folk som gillar att köpa saker"
Jag skulle behöva ett forum för folk som inte vill köpa något mer utan som snarare borde göra sig av med saker.
Rekommendationer mottaget tacksamt

Har du eller någon du känner gått igenom det här stadiet och funnit en lösning på problemet?

Det låter som att du behöver komma bort från din miljö och dina vanor. För flera år sedan sålde jag allt, sa upp mig från jobbet för att flytta till Frankrike och lära mig franska under ett år. Jag skrev in mig på ett universitet i Montpellier för studier av franska för nybörjare på franska. Första en till två månaderna gick jag plikttroget till skolan utan att förstå så mycket vad som sas där. Men det lossnade förvånansvärt snabbt. Det var en fantastisk resa på många sätt. Spännande att flytta till ett land där man inte kan språket och engelska inte fungerar så bra. Rekommenderas varmt!

Skickades från m.sweclockers.com

Av sesam2k

Har precis pensionerat min gamla SB 2500k och uppgraderat till AMD 2600. Märkbart lyft i prestanda 🙂

Skickades från m.sweclockers.com

Av sesam2k

tråkigt med pastellfärger... jag tänker mig att krig är en ganska grå och brun historia

Av sesam2k

@andra94: hehe, tack när du säger det

Jag har levt i intel-världens nomenklatur lite väl länge

Av sesam2k

Här är ett starkt alternativ, något över budget men man kan ta 260 GB SSD istället så håller man budget.

6 kärnor AMD
GTX 1080
500 GB SSD

AMD 6-core & GTX 1080

https://www.inet.se/kundvagn/bild/11545064/

Av sesam2k

Civilingenjör miljö
Miljökonsult
Examen 2008
37000 kr/mån brutto
Luleå

Skickades från m.sweclockers.com

Av sesam2k

Har själv en gammal processor i5 2500k och uppgraderade till ett 1060 med 3 Gb. Det blev ett ordentligt lyft. Jag tycker inte prisskillnaden motiverars av prestandan, speciellt inte om du har lite äldre hårdvara som kanske inte ändå hänger med

Skickades från m.sweclockers.com