Inlägg

Inlägg som sesam2k har skrivit i forumet
Av sesam2k
Av sesam2k

Intel - $700M är väl inte en brakförlust med tanke på företagets storlek och omsättning...

Av sesam2k

Imponerande!

Av sesam2k
Av sesam2k
Skrivet av Stejfan:

Tjena gott folk, jag hade tänkt att bygga en ny dator på Inet men tyvärr så är jag helt okunnig om vilka delar som går med vad, prestanda, specifikationer och "bottlenecking" och diverse andra termer. Mina enda riktiga önskemål är att jag vill ha minst 2 TB minne och kunna spela nya spel på hög grafik och med stabil fps, min budget är 30000 så om det fanns någon som hade kunnat hjälpa mig välja ut alla komponenter så hade jag varit evigt tacksam

Ska det ingå skärm och all kringutrustning (mus, tangentbord, skärm, router)?
Vilken upplösning vill ha/har du på skärm? 1080, 1440 el 4k? Desto högre upplösning desto bättre grafikkort behöver du. Ska du maxa allt på 4k kostar bara grafikkortet ca 15 kkr eller mer.
Ska windows ingå?

Av sesam2k
Skrivet av flygarkammen:

Tack för era svar! Jag drar slutsatsen att för ca 10 000 är det en bättre investering att börja om på ny kula, alternativt dammsuga begagnatmarknaden om man orkar ha att göra med folk.

Skulle den komponentlistan från Komponentkoll behöva kompletteras med något? Ser t.ex. inga fläktar/kylning, eller ingår sådant i chassiet? Inser att jag behöver läsa på lite om datorbygge då det var över tio år sedan jag själv monterade en färdig byggsats från typ Komplett...

Räkna +400-500 frakt när du köper från flera olika ställen. Lägg därtill windows licens för ca 1500 kr. Den OEM licens du har i hp datorn kan du inte flytta pga hårdvarulås till moderkortet.

Av sesam2k
Skrivet av Jilted:

Jobbar med IT, integrationsarkitekt/utvecklare.

Jag tror även migrationsverket även behöver en integrationsarkitekt...

Av sesam2k
Skrivet av Dinkefing:

Först när Sweclockers testade 3070 Ti FE gavs ett rekommenderat pris på 6500kr när sedan swec testade tredjepartskorten hoppade priset upp till runt 10000kr nu ser vi priser runt 13000kr. Priserna runt 10500kr kommer försvinna väldigt snabbt, de är bara lockpriser inget annat. Jag skyller också på tredjepartstillverkarna denna gång att de mjölkar på så mycket de kan det är inte bara Nvidia.

Väldig tråkig utveckling! Undrar hur marginalerna ser för Nvidia på denna kontra föregångaren.

Synd att inte Calle körde in ett 3070 Ti där också då denna är en uppföljare men gissar att han inte hade någon till hands.

Ja var är den utlovade 3x gånger prestandan över 3090 Ti som de lovade? Jag ser inte den någonstans.

Det var bara bluff... Men det vet du ju såklart 😄

Av sesam2k
Skrivet av willienelpson:

Eller 6500:- vid release i sverige då.. =/

Tyvärr skulle jag gissa på 8-9 kkr.

3060 kostar ca 50% av 3080, när 4080 är prissatt så högt tror jag tyvärr nvidia fortsätter på samma bana med resten an serien.

Spekulerar lite om pristrappan
4080: 16500 kr
4070: 11-13 kkr
4060: 8-9 kkr
4050: 6 kkr

I ovan trappa går det att klämma in Ti modeller. Jag hoppas att jag inte har rätt, men jag har förstått att 5 nm kretsen är ganska dyr att tillverka.

Av sesam2k
Skrivet av bluetrain:

Ni som avråder släp, har ni renoverat era hus? Jag bara undrar... Att ha släp i renoveringsprojekt är i min bok nära 101. Visst kan man såklart hyra och kanske tjäna en slant men jag tror det är dumsnålt och defintivt så mkt mer meck. Vet inte hur många gånger man kommit på att man behöver ngt skrymmande en halvtimme innan bygghandeln stänger och snabbt behöver få hem det för att komma vidare. Att bara kunna åka iväg direkt utan massa planering, risk för att alla släp är uthyrda etc kan jag lova gör mycket för sinnesfriden när projekten kanske inte går som på räls. Sen kan man såklart ha turen att ha schyssta grannar som kanske lånar ut eller så köper man ett släp och sedan säljer det när man är klar. De tappar väldigt lite i värde.

Håller med. Bra med släp när man håller på som mest. När man renoverat klart skulle jag råda att sälja det, och istället hyra när man behöver.

Av sesam2k

Min dator (Lenovo P52) har prestanda på pappret, men formfaktorn gör att den inte kan hantera värmen och därför throttlar både cpu och gpu inom en minut att jag försöker göra något kvalificerat, tex GIS.

Fläktarna är dessutom små och låter för jävligt. Datorn står upphöjd med luftspalt under till, men det hjälper knappt.

Jag önskar väl i princip en stationär dator med vettig hantering av värme och bibehållen prestanda över längre tid.

Av sesam2k
Av sesam2k
Skrivet av Kolsvart Katt:

Dåligt av Steam att klumpa ihop så här.

Det är rätt skamligt av NV, samma namn, modell och PRIS, men olika prestanda. Skiljer ca 20% i 1440p. Minst sagt förvirrande för konsumenter.

https://youtu.be/tPbIsxIQb8M

Av sesam2k

Inte ett enda AMD kort på topp 10?

Lite överraskande med sån grön dominans. Har själv två burkar, ena med RX5700 XT och den andra med 1060 3gb. Båda korten funkar bra, inga problem med drivrutiner, 5700 XT är dock såklart det bättre kortet. Själv ser jag rött och grönt som funktionellt lika, däremot tycker jag inte om grön prissättning.

Av sesam2k
Av sesam2k
Skrivet av pv2b:

Ett effektivt straff vore att förbjuda företag som har bluffreor att ha reor över huvud taget.

Missförstå mig rätt, de ska inte få något förbud mot att sätta sina priser lägre om de vill det, däremot ska de inte få marknadsföra några prissänkningar eller visa några "gamla" priser över huvud taget, under en sanktionsperiod.

Bra förslag!

Viten och annat blir ju bara "cost of doing business", se bara på bankerna som döms böter titt som tätt för kriminell verksamhet. Då kan man vara säker på att nettointäkten (efter böter) ändå var signifikant positiv.

Av sesam2k
Skrivet av Geckod:

Kollade på lite nya träningsskor på XXL, tyckte dessa såg bra ut. Kollade vad de kostade innan Rean på prisjakt
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5479520

Fy fan vad unket... 572 kr före rea, 599 kr på rea!

Av sesam2k

Tror inte apple löser detta även om man får mer tid och har i princip oändligt med pengar. Gissar på en refresh av nyheten om 2 år sisådär

Av sesam2k

Jag har haft problem med kontokapning, så jag har lagt till ett alias för inloggning på min webmail. Min gamla epost funkar som den ska, men det går inte längre att logga in med den. Ovanpå det har jag även en lösenordshanterare, med olika lösenord på alla ställen.

Jag blockerar alla 3e parts cookies, har helt slutat "godkänna cookies", utan går nu genom den ibland mödosamma processen och nekar allt utom nödvändigt. Vissa siter är hemska, med lååånga listor, det är uppenbart att jag är produkten, då stänger jag ner fliken och hittar en alternativ site. Tracking har jag också stängt av.

Hårdvara är nyligen uppgraderad till Unify DM Pro med två AP. Har inget gästnät idag, så det ska jag fixa

Av sesam2k
Skrivet av D.:

Är i liknande situation så det som nämns här i tråden är mycket välbekant.
Men det är egentligen två olika delar som diskuteras:
A. Hur förståelsen för vad man gör är bland bekanta/familj m fl.
B. Hur arbetssituationen är och hanteras, samt hur förståelsen för den är för arbetsgivaren/kollegorna/kunderna.

När det gäller A är det varierat, de flesta frågar inte ens och vet heller inte mycket om det. Det är något med "data" el "teknik" och de nöjer sig med det för att inte verka alltför okunniga.
I den närmaste familjen, för tillfället främst mor och far, är förståelsen olika beroende på vem det är. Där ena dels gått IT-utbildning och dels anstränger sig mer för att förstå, medan den andra också är pensionär sen många år och har betydligt mindre förståelse för såväl området som vad det innebär att arbeta.

B är mer komplicerad.
Som konsult med många olika uppdrag åt olika kunder/användare gäller det att kunna vara flexibel med tider och var man är. Kan inte räkna med att bara sitta på samma ställe hela dagen och ha lunch/fika/slut på dagen på exakta tider. Samtidigt som det gäller att kunna ta ansvar för att saker verkligen blir lösta. Man vet långt ifrån alltid hur länge något kommer att ta. Man jobbar inte utifrån ett schema utan baserat på ärenden/uppdrag, som man debiterar sina timmar för.
Om man dessutom har mycket hög beläggning och man gör saker som få andra vet något om kan det bli påfrestande, man är mycket ensam om sitt.
Att varken konsultchef el de flesta av kollegorna förstår hur det är el knappt vad man gör förbättrar ju inte direkt situationen.
Sen har jag ju även några kollegor som förstår mycket väl hur det är, men inte vågar säga så mycket åt chefen och istället lider i det tysta.

Det är en stor utmaning att rekrytera personal lokalt, då folk inte vill flytta till mindre orter som de inte har anknytning till. Det innebär även att mer erfarna konsulter många gånger behöver göra grundläggande saker som borde kunna skötas av juniorer, om det fanns tillräckligt med sådana. Sen är steget till att göra de mer komplexa sakerna enormt stort och kräver betydligt mer djup. Dvs nya/juniorer kan på sin höjd hjälpa till med en del mer grundläggande saker rätt snabbt, men för att göra mer krävs intresse och många års erfarenhet.
Sen är det också skillnad mellan de som bara tar det som ett jobb, dvs någonstans att vara på dagarna för att få pengar utan att engagera sig desto mer, eller de som gör det med stor passion och plikttrogenhet. En alltför stor del tillhör den förstnämnda kategorin.

Bland kunderna är förståelsen också olika. En del förväntar sig att om man jobbar inom IT ska man veta och kunna lösa absolut allt, andra förstår att det finns olika specialiseringar och folk om sköter olika områden.

Jag möter för övrigt många olika yrkesgrupper på olika nivåer, inser hur svårt det är att förstå vad folk egentligen gör.

Klockren beskrivning av B. Jag jobbar med automatisering av produktions- och miljödata från olika styrsystem på en industri. Data behöver sedan bearbetas och beräkas vidare. Kräver en hel del kunskap i kemi och förståelse för miljöbalken och tillstånd och villkor för verksamheten. Slutprodukten är excelrapporter som ska levereras månadsvis. Mitt yrke är miljökonsult. Miljökonsulter är överlag inte duktiga programmerare, undantag finns . Minst sagt svårt med ersättare och rekrytering.