Inlägg

Inlägg som martinot har skrivit i forumet
Av martinot
Skrivet av ghoti:

Fortsätter på temat småbil/andrabil. Vi behöver en billig skorv som komplement, men en tillförlitlig sådan, så helst en ganska ny med låga mil. Har bra erfarenhet av Toyota Aygo och ser att bilar i ungefär samma prisklass är:
- VW e-up
- Renault zoe med batterihyra
- Nissan Leaf (Chademo)

Behovet är dagpendling till jobb och skola etc så det är helt okej med 15 mils räckvidd. Har egen laddbox och varmgarage.

Någon som har ägt någon/flera av de här modellerna och kan berätta lite erfarenheter?

Nej, ingen erfarenhet av de. Men personligen så skulle jag skippa Leaf pga. att den japanska laddstandarden CHAdeMO inte finns i nyare laddnät som tex. Ionity och Tesla SuC. Sedan så kanske en BMW i3 kan vara ett alternativ att kika på. Har aktiv temperaturreglering av batterierna, som alla ovan saknar (och även e-Golf).

I ditt fall så kanske det inte är så viktigt då du normalt inte skall snabbladda och har varmgarage, men fint att ha detta om man några få gånger vill kunna ta bilen på en längre resa. Då är både snabbladdningsmöjlighet med Typ2/CCS och klimatisering av batterier bra, samt även VP.

Men står det mellan dessa tre ovan så hade jag personligen gått för den minsta bilen e-Up, men gärna med inte det allra minsta batteriet. Skall du komma garanterat 15 mil på vintern så skall du nog ha en bil med runt 30 kWh kapacitet (eller mer).

Av martinot
Skrivet av Trackmaster:

Har idag en 208e. Är nöjd med bilen, lite småsaker jag stör mig på. Lämnar tillbaka min nästa sommar och få se vad det blir därefter.

https://alltomelbil.se/nya-peugeot-e-208-ar-har-fran-489-900-...

Men en halv miljon för denna modell är lite väl att ta i. Vet inte riktigt vilka Peugeot vill sälja till när man kan få en Model 3 för nästan samma pris. Det är inte så att 208e sticker ut med något speciellt jämfört med Teslan, snarare tvärtom.

Skrivet av Chibariku:

Dubbelt så dyrt som bensinmodellen och 170k dyrare än mildhybriden känns ju lite märkligt.

Instämmer. Tycker Peugeot/Citroen oftast har ett galet högt prispåslag på sina elbilar vs sina fossilbilar.

Kikar man på tex. Mini och andra märken (inklusive Fiat 500, som ingår i Stellantis) vars bilar finns som både ICE-bilar och BEV, så är skillnaderna mellan en elektrisk eller fossil drivlina inte alls så stora.

Av martinot
Skrivet av Chippen2188:

Folk köper det dom vill ha, inte det dom behöver, mig själv inkluderad. Tycker personligen om just körstilen med enpedalsläge, vill inte frirulla. Struntar fullständigt om vad som är mest ekonomiskt, jag gillar hur det är att köra på det viset. Därför är paddlar bara onödigt i min värld. Alla tycker olika helt enkelt

Instämmer 100% med dig.

För mig är enpedalskörning en av charmen och stilen att köra en elbil. Har verkligen lärt mig uppskatta det under åren. Det är inte så att jag vägrar köra bilar som inte har det, men det är iaf. en mycket starkt plus om de har bra balanserad enpedalskörning med bra hyfsat kraftig regenerering/bromsverkan. Helt klart vanebildande.

Skrivet av Chibariku:

En Taycan hade ju varit drömmen men lite, ganska mycket, för dyr. Nio ET5 Touring är exakt vad jag söker i storlek. Men är inte jättesugen på att köpa en kinesisk bil. Får se hur Astra Tourer/ Peugeot 308 blir.

Gillar verkligen Taycan och varit nära att köpa en flera gånger, men ett stort minus är att den inte har någon möjlighet till riktig enpedalskörning.

Jo, även jag undviker helst kinesiska pure-player-bilar (med all datainsamling/spioneri till Kina), samt vill helst inte stöda en brutal diktatur.

Gällande kombi så är BMWs kommande 5-serie elkombi något som jag är mycket intresserad av för framtiden om den blir en lyckad elbil. Tror den skall lanserar under 2024 om jag minns rätt.

Citat:

Har kört min tesla nu 4k mil under 2 års tid. Så fort jag sätter mig i en annan bil blir jag förvirrad och märker hur mycket mer man behöver anstränga sig utan detta.

Fullkomligt älskar detta.
Enda gången jag ser det som ett litet problem är när det är superhalt ute. Har varit några gånger när man kör i 110-120 och lyfter lite för fort på pedalen så märker man att det kan släppa lite på däcken. Har iofs bara hänt 1 gång förutom när jag forcerade fram det i en kurva för att prova.

Instämmer. Enpedalskörning är underbart!

Tycker det går fint på vintern när man lärt sig modulera pedalen på ett bra sätt, men skulle man missa det så tar ju elektroniken hand om det. Bäst fungerar dock kraftig regenerering på 4WD eller FWD (kan ju i min erfarenhet släppa lite lättre på just RWD).

Av martinot
Skrivet av dealerovski:

Jag kör en Ioniq electric 2019 idag och kommer byta upp mig till 2020 modellen. Behöver man inte dragkrokså har jag svårt att förstå varför man skulle välja äga någon annan elbil? Ni som tittat på Ioniq och avisat den pga low range 2019 har 28kw batteri och 2020 har 38kw. Jag kommer ca 20 mil med 28kw i 90-100km/h på sommaren och ladda från 20% - 80% tar 15min med det lilla batteriet. förbrukningen är väldigt låg i klass med model 3. Bilen kostar runt 240.000 idag beroende på mil och årsmodell.

Vad är det mer ni saknar i den?

Kikade lite på den som en tredjebil till familjen för 1,5 år sedan, men den föll på att den inte hade någon aktiv temperaturreglering av batteripaketet (varken försämring, eller kylning). En annan nackdel var att den enbart stödde 1-fas-laddning. Sedan var det kanske inte heller någon direkt charmig bil som tilltalade oss.

Men kul att du uppskattar din bil!

Tycker det är bra att det finns en massa små billiga elbilar. De har inte enorma batterier, men fyller sina syften och användningsområden väl.

Skrivet av Henrico:

Sedan kan jag väl ärligt säga att ren fåfänga stoppar mig från att köpa den för att jag tycker den precis som Prius är fantastiskt ful.

Sedan finns det väl rätt många bilar som är liknande i både räckvidd och pris? Nyare modeller av Leaf och Id3 är väl ungefär likvärdig/bättre i både pris och prestanda? Även en beg BMW i3 är väl en kandidat...

Japp. När vi till slut valde mellan en liten enkel elektrisk pendlarbil/småbil så blev det final mellan Fiat 500e, Mini Cooper SE och Honda E.

Av martinot
Skrivet av UnkeN:

Hej!

Jag ser en liten skrämmande utveckling bland bilförare. Färre och färre som tar körkort för manuell växellåda, och nu med elbilars intåg och one pedal drive så används kanske inte två pedaler något mer snart. Starthjälp i backe är väl standard på allt.

Är det en fördumning av bilförarna eller en förenkling av körningen? Om det blir för enkelt att köra, kommer förarna bli rastlösa och börja pilla på telefoner under färd? (Vilket jag ser hända allt för ofta redan)

Ingen kritik mot dig som jag citerar, bara en fundering!

Allt gott!

Finns ingen forskning eller vetenskap som stödjer din teori att automatväxlade bilar är trafikfarligare.

Min sista bil med manuell låda var en Opel Ascona från 70-talet som jag skrotade i början av 90-talet. Sedan dess har det bara varit bilar med automatlådor som gällt för mig. Skulle inte gå tillbaka till en manuell låda.

Men oavsett elbilar eller fossilbilar, så är det allt färre bilar med manuell växellåda som säljs på marknaden. Allt fler biltillverkare plockar bort manuella lådor från sina erbjudanden på den svenska/europeiska marknaden. Är en väldigt låg efterfrågan på det.

One pedal drivning är det bästa som hänt bilvärlden de senaste 10 åren, och det som jag verkligen uppskattar med elbilar.

Vår dotter håller på att övningsköra, och kommer inte ta något körkort för manuella lådor. Blir allt fler som väljer att göra så.

Av martinot
Skrivet av Mocka:

Dum fråga: Nu har jag ingen elbil men körde förbi en OKQ8 häromdagen som har laddstationer där en kWh kostar 5,50kr. Är det inte lite väl stort påslag när elpriset ligger under kronan i SE3?

De är ändå en av de mer modesta. Brukar därför prioritera OKQ8 när jag snabbladdas utanför Tesla SuC (de är absolut billigast för mig), och endast det dyrare CK i andra hand.

Skrivet av DaBone:

Jo, men fram till att min hade gått 27000 mil, så hade jag bara bytt bromsbeläggen fram. Sen är det i stort sett bara slitdelar, som på alla bilar. En hel del som jag kunnat byta själv, precis som jag bytte bromsbeläggen själv.
Grejen är väl att dyrare bilar över lag har dyrare reperationer/delar och att Tesla tar runt 2000kr/tim på verkstaden. Men om man inte har tummen mitt i handen och har lite grundläggande verktyg, så är Teslan den bil som jag utan tvekan anser är den bil som varit lättast att meka med själv.
Finns massor av Youtube-klipp på olika typer av reperationer, om man skulle få problem. Så bara att kolla och se om det är något man vågar sig på... innan man bokar tid på verkstaden.

En annan fördel för de som kan mecka själva är att även när garantierna fortfarande gäller, så tillåter Tesla att man själv servrar bilen (utan att garantierna upphör, som hos de flesta andra tillverkare).

Detta är helt klart en fara med moderna ständigt uppkopplade bilar.

Är även den främsta orsaken till att jag personligen aldrig skulle vilja köpa en pure-player kinesisk (el)bil.

Av martinot
Skrivet av Toobbbbee:

Hur gör ni med alla laddningsappar och dylikt, litar ni blint på apparna eller har ni "nöd laddbricka/laddkort" i bilen med? Isåfall vilka brickor/kort ska man skaffa?

Får snart min elbil levererad så sitter och fixar med laddnings appar och dylikt nu.
Jag kommer kunna ladda hemma för det mesta så är inte intresserad av någon typ av abonnemang men gillar att vara lite förberedd, lär ju behöva ladda ute någon gång då och då

Jag föredrar att ha brickor/laddkort, då det strular lite mindre än appar generellt. Men har appar som backup om jag inte har med mig dessa (har två elbilar, och pluginhybrid).

De laddnät jag laddar mest på är Tesla SuC och OKQ8 (mest pga. lägre priser), och även ibland på CK.

Men har nog brickor/kort för de flesta svenska laddnäten (även om de är sällan jag snabbladdas på de, så kan de vara bra för långsamladdning på hotell och parkeringshus över natten).

Skrivet av MP-Jan:

I en Model S Plaid:

  • Åker man väldigt bekvämt och har en världens bästa drivlinor.

  • Är ljudsystemet en fullständig fullträff.

  • Är mjukvara och gränssnitt marknadsledande även om nödvändiga spakar saknas och skrollhjul känns sådär.

  • Får man inte vara för noga med (bygg)kvalité.

Tycker du sammanfattar de flesta Tesla som jag kört. Klart sämre byggkvalitet än de flesta bilar, men väldigt körglada bilar med enormt pigg drivlina. Har inte bara med hästkrafter att göra, men även väldigt liten latens när man tycker på pedalerna som inte går att beskriva förens man jämfört med andra elbilar. Ljudet är alltid riktigt bra och bra och även appar/mjukvara i bilen, medans andra lösningar (som frånvaro av tex. regnsensor) är sämre än många andra bilar.

Av martinot
Skrivet av Aktsu:

En knapp är bättre än en spak för en sådan sak som som skall togglas på/av som blinkers och sen återgå till ursprungsläget, en spak måste man flytta handen för att använda och spaken i sig rör sig vilket är en mer komplex lösning på problemet. Kan säga att de gånger jag kört Plaid så tycker jag att blinka med knappar är smidigare till allt utom just rondeller mm, så kan man göra en knapplösning så att den funkar för det också tar jag det vilken dag somhelst.

Jo, cirkulationsplatser är väl det som jag är mest orolig för att det inte kommer fungera så bra med de knappar som är standard.

Kommer nog sätta dit varsin "sexy buttons" bakom ratten på varje sida (precis som Ferrari har) och koppla till min Enhance Commander. Föredrar också fysiska knappar framför touchknappar.

Av martinot
Skrivet av Söderbäck:

Problemet är kanske inte bara relaterat till sonys satsning.

Jag tror ju en del av problemet ligger i att kundskaran är liten. Spelutvecklarstudios behöver cash flow som vilken busibess som helst.
Gör man vanliga spel så kan man nå mångfalt fler spelare och då också få in mycket mer från försäljning. Kalkylen underlättar väl varken banklån eller intresse från finansiärer med sämre säljmöjligjeter.

Därför blir väl mycket av VRspelen mindre projekt från eldsjälar - eller att ett större företag så som sony eller valve trycker in pengar för några få större produktioner.
Dessutom är det väl svårare. Alltså inte motorn, men man måste tänka annorlunda och verkligen få till rätt känsla med hur välden, UI, detaljnivåer och sådant funkar.

Det innebär inte att det blir helt tomt på VR spel. Men den lilla mängd som produceras drunknar väl lite i mediebruset från den enorma mängd vanliga spel som kommer ut.

Sen tror jag lejonparten av VRköparna skaffar ett gäng titlar och sedan blir dåliga konsumenter. Alltså köper mycket mindre. Då ökar mängden VRheadsets efterhand på marknaden, men antal sålda spel skalar väl inte upp riktigt på samma sätt utan hänger mer ihop med mängden nya VRkonsumenter.

Instämmer med dig. En mycket bra analys. Problemet med VR är troligen inte begränsat endast till Sony, utan är generellt att det är mycket av en nischprodukt på marknaden. Finns några riktigt starka grupper av entusiaster som är beredda att lägga mycket pengar/tid, men inte den stora massan.

Av martinot
Skrivet av TobbeH94:

Problemet med VR för Sony blir att det precis som en dedikerad handhållen enhet äter utvecklingsresurser (eftersom tredjepart inte kan producera spel till något med en så liten spelarbas). Tror PSVR2 kommer dö en relativt kvick död, bara nichspel att vänta framåt.

Tror du har helt rätt i din analys här.

Skrivet av dblade:

Att förvänta sig att VR ska vara perfekt från starten är som att förvänta sig att de första mobiltelefonerna skulle ha alla funktioner av en modern smartphone. VR är en teknologi i utveckling, och som alla stora tekniska framsteg, krävs det tid för både mjukvara och hårdvara att mogna. Tänk på de tidiga dagarna av persondatorer jämfört med dagens kraftfulla datorer. Med senaste framsteg som Oculus Quest 3 och Sonys VR2 är det redan nu möjligt att uppleva en hög grad av immersion. Att kritisera VR för tidiga problem som åksjuka och passform missar hela poängen med teknisk utveckling. Vi började med klumpiga och lågupplösta VR-headsets, men idag kan vi erbjuda upplevelser där det är lätt att glömma bort verkligheten för en stund. Att kalla VR för 'trams' och inte se dess framtida potential är som att ha ignorerat mobiltelefonens eller persondatorns framväxt. Och medan vi kanske väntar på något så avancerat som 'Matrix', sker verklig innovation steg för steg. Vi är på en resa där varje ny version av VR-teknik tar oss närmare en mer immersiv och verklighetstrogen upplevelse. Denna långsamma mognadsprocess är nyckeln till verklig förändring inom VR, och att förkasta dess nuvarande och framtida potential är att förneka den spännande resa av innovation som ligger framför oss.

Delar inte alls din analogi ovan som är helt fel.

Problemet med VR är att det kom på 90-talet, och trots alla år av utveckling så är det fortfarande inte en produkt som efterfrågas av den stora massen.

Även om mobiltelefoner och persondatorer var dyra och enklare på 80-talet, så var de ändå framgångsrika och något som alla använder i dag. Så är det inte med VR.

Av martinot
Skrivet av Nyhet:

Sony Interactive Entertainments affärschef Eric Lempel säger att VR inte har nått upp till förväntningarna.

Läs hela artikeln här

Tror VR aldrig kommer bli en stor hit för allmänheten. Kommer vara en nischplattform även för datorspelare. En klar felsatsning av Sony på VR, även om Sony i övrigt lyckats extremt väl med PS5-serien.

Av martinot
Av martinot
Skrivet av Chippen2188:

Det är bilens infotainmentsystem som vill att man trycker på OK. Den du citerar säger att han bara trycker på OK-knappen när han behöver Carplay = när han behöver interagera med bilens skärm så trycker han OK så han kan komma åt Carplay.

Snälla, börja läs vad som står, det blir så mycket bättre diskussioner då.

Det var inte helt uppenbart eller självklart att förstå, men då vet jag det nu iaf. Tack för rättelsen/informationen!

Av martinot
Skrivet av Chippen2188:

Vilken konstig kommentar. Någon har en Zoe för att man vill ha en billig pendlarbil och får då reda på att man inte har ett bilintresse för man vill inte lägga för mycket pengar. Då får man reda på att man helt plötsligt tycker Fabia är en fantastisk bil och borde köpa en Porsche för det är en mycket roligare bil, en egenskap som inte efterfrågades från början.

Nej. Du har missuppfattat helt Chippen.

(Eller så var jag otydlig att förklara och missförstods).

Skrivet av Daniel75:

Det jag har emot Kina är inte produktionen eller design som sådan, vi är en global marknad.
För mig handlar det om att undvika produkter som samlar in data om mig och skickar vidare till Kinesiska staten.
En skjorta eller ett batteri lär inte göra det men en bil, telefon eller router etc är ju en helt annan sak. Liksom appar som TikTok.

Exakt. Samma sak här.

Kan köpa icke-uppkopplade prylar som konstruerats i Kina, men helst inte prylar som kopplas upp till Internet, och som kan avlyssna med mickar, kameror, etc.

Skrivet av DaBone:

Kina förbjuder ju Teslor på vissa platser. Var till och med någon badort, där den Kinesiska ledningen skulle samlas, där de förbjöds.
Då vet man att de själva håller på...... Finns inte en chans att jag skulle köpa t.ex. en bil eller telefon från ett Kinesiskt företag.

Jo, kineserna tänker mer aktivt på detta än vad vi i väst gör. Tycker det är synd att EU inte granskar detta, och skyddar oss mer.

Skrivet av andr3a$:

Jag har en Model Y Long Range 2023 och känner inte igen mig i något av det du skriver. TMY har riktigt bra vägegenskaper, betydligt större kupé och bagage än en Skoda Enyaq (och dessutom har den en stor frunk vilket Enyaq saknar).

Fjädring, komfort och kvalitetskänsla är betydligt mycket bättre i 2023 än tidigare. Hade en Volvo C40 Twin Ultimate innan och det enda som jag saknar från den är stolarna.

Stolarna är ju helt underbara hos Volvo. Oslagbara!

Teslas första gen stolar i M3 var ju sköna, men senare generationer i M3/MY är tyvärr lite sämre och mindre komfortabla IMO.

Av martinot
Skrivet av Lidodido:

Nä jag vet, det är omöjligt att helt exkludera Kina. Har en Roborock-dammsugare, min förra telefon var en Huawei och i helgen köpte jag en Meec-domkraft (Julas märke för deras Kina-grejor) istället för en Bahco. Oftast handlar det om att jag inte tycker vettiga alternativ finns, men ibland rycks man så klart med av prislappen.

Just när det gäller bilar är min tanke snarare att kinesiska staten går in och i princip subventionerar bilarna - täcker upp för att de ska kunna sälja med förlust - för att ta över och slå ut den västerländska marknaden. Sen blir det så klart svårt när många europeiska tillverkare köper batterier från Kina, och där vet man ju inte hur mycket kinesiska staten haft ett finger med i spelet på samma sätt som med bilarna. Gör man inte oss konsumenter beroende av deras bilar så gör man våra tillverkare beroende av Kina som leverantör.

Säger inte att det är lätt att vara helt svart och vitt "korrekt" uppe på nån moralisk hög häst. Det jag egentligen menade från början var att om kinesiska bilar ger så mycket mer för pengarna, så får man fundera på vad exakt det är man får mer av, och till vilket pris. Dels är ju bilen ofta sämre ur andra aspekter än det man ser på pappret, och dels låter man sig köpas av kinesiska staten.

Men jag kanske överdriver kinesiska statens inblandning i det hela och bara är en paranoid foliehatt. Som sagt är lätt att prata om att göra "rätt" val när man kan lägga 650k på en Skoda.

Nej, jag tycker du har mycket bra funderingar, och det är inte lätt detta.

Förstår dilemmat helt.

Skrivet av Thex:

Fast det är väl skillnad på att saker är tillverkade i Kina och att det är kinesiska företag som utvecklar produkten? Det är ju i princip omöjligt att leva utan att köpa saker som är tillverkade i Kina, men att välja bort produkter från kinesiska företag kan man göra.

Skrivet av Thex:

Jag ogillar starkt kinesiska företags uppköp av företag runt om i världen, vi alla vet att alla kinesiska företag måste dela med sig till staten och att de fullständigt struntar i patent osv där. Min åsikt är att vi måste koppla oss fria från det Kina-beroendet vi har idag, och därför skulle jag inte välja en kinesisk elbil eller helst inte en som i slutändan ägs av ett kinesiskt företag. Jag vet att kineserna kan utveckla och tillverka mycket bra saker med hög kvalitet osv, det är en principsak helt enkelt.

Helt riktigt. Jag undviker helst västerländska elektronikprodukter som monteras i Kina, men rena kinesiska pure-play-märken går helt bort för mig (bilar, telefoner, etc.). Där vet man att kinesiska staten kommer kunna styra och avlyssna när de så önskar. Om inte idag, så kanske i framtiden när det passar de.

Av martinot
Skrivet av Daniel75:

När man kikar på A6 avant, E klass/EQE, 5-serie/I5, ID7 etc.
Det är i princip omöjligt att få en under 800k med lite lull-lull på. En del drar iväg till miljonen och är inte ens fullutrustade med största motorn.
Priserna har verkligen ökat sista åren...

Man får tänka på att det är mest vår svenska ekonomi och skräpvaluta (SEK) som tappat.

Alla länder har haft inflation och prisökningar, men priserna på bilar har inte alls ökar lika mycket i EUR-länderna.

Skrivet av Jonas79:

Många väljer Kina för tillverkning för att sänka sina kostnader och maximera sina intäkter och så man får lönsamhet och vet att Tesla viktigaste fabrik är Kina pga kapaciteten den klarar tillverka och lönsamheten och utökas hela tiden.

Apple produkter tillverkas av Foxconn i Kina och vet att det blev löpsedlar när någon tog sitt liv av arbetarna och en dokumentär på tv om deras arbetsförhållanden på fabriken.

Lite off-topic detta, men Apple och Foxconn håller på att lämna Kina, eller iaf. minska på sin tillverkning där. Nya stora fabriker byggs inte i Kina, men i Indien och andra asiatiska länder. Samsung och Sony har redan lämnat.

Mer on-topic; Tesla har en stor fabrik i Shanghai, men bygger samtidigt upp en en stor Tesla-fabrik i Tyskland som kommer få allt större kapacitet i framtiden. I USA håller man på med en ny fabrik i Texas, och kommer sätta upp en ny fabrik i Mexico.

Själv undviker jag helst att köpa saker från Kina om det går, och speciellt stora dyra kapitalvaror som bilar. Att jag sedan ännu mindre vill köpa en pure-play Kina-bil (till skillnad från tex. Tesla och BMW från Kina), är att jag personligen inte vill bli aktivt spionerad på. Men som sagt, än så länge försöker jag även undvika både amerikanska och europesiska bilar som tillverkas i Kina.

Av martinot
Skrivet av Thex:

Baserar du det på att jag kör en Zoe till och från jobbet och tidigare gjorde jag det i en Fabia? Jag tvivlar på att mina samma 9 mil om dagen skulle bli otroligt mycket roligare bara för att jag åkte runt i en Tesla M3. Det hade säkert varit roligt i en vecka eller så, men sen är jag relativt övertygad om att det blir vardag i det med som med så mycket annat.

Vi är alla olika, och inget fel på det.

Vissa nöjer sig med en seg tråkig bil, men vissa tycker det är kul men en pigg bil som är aktiv. Inget konstigt med det. Men det blir absolut fel om man tror att alla elbilar är som en Zoe. Skulle inte säga att en Tesla är så speciell, utan kunde lika gärna åkt en Polestar 2 PP, Porsche Taycan, eller liknande. Dessa bilar är nog mer representativa för hur kul och roliga elbilar kan vara.

Men det sagt, om man gillar en Skoda Fabia och tycker det är en fantastisk bil, så kan jag förstå att man är nöjd med en Zoe. Men de är ju knappast några roliga bilar, om man säger så. Men visst tar de dig från A - B. Det kan i princip alla bilar göra.

Själv tycker jag fortfarande att det är så mycket roligare att köra någon av våra elbilar, oavsett om Tesla M3 eller Mini Cooper SE, framför vår bensinare/hybrid (BMW 5-serie). Förutom den snabba direktheten med en elbil, som man får med max vridmoment från start, och att man slipper sega växlingar med växellådan, så är det även bekvämare att köra lugnt i trafikkörer, eller i makligt långsamt tempo, tack vare enpedalskörningen. När man väl vant sig vid det så tröttnar man aldrig.

Har själv kört Tesla sedan 2019. Är inne på mina andra, och det är fortfarande like roligt än i dag (även om det i dag finns massor av andra lika bra elbilar)!

Skrivet av Aktsu:

Är inne på 4e nu de senaste 5 åren, Model S, två st Model 3 och nu i4 M50. Tappade i princip ingenting på mina Model 3or vilket gjorde det överkomligt men det är fortfarande rätt stora summor totalt vi pratar om när bara garaget gått på runt 30k per år i genomsnitt och det är ju inte alls den enskilt största posten.

Hade väl egentligen velat ha kvar bilen och ha andra elbilar i framtiden men när vi kört runt 500 mil per år de senaste 2-3 åren så är det inte rimligt att ha egen bil för det.

Det låter helt klart som ni kanske inte har så stort behov av bil alls?

Måste bli väldigt dyrt att byta bil så ofta, och att dessutom köra så få mil.

Skrivet av Trackmaster:

Tyvärr så verka inte Peugots elbilar tända några bromsljusen alls vid regenerering. Har märkt att bilar har hamnat väldigt nära mig bakifrån ibland.
Bad en kollega köra bakom mig för att se om den tände bromsljuset och det gjorde den inte.

Efter en del undersökning via google så visar det sig att Peugeot inte har valt att göra så eftersom man faller under gränsen för vad EU tycker är ok.
Något jag hoppas på ändras i framtiden för jag har inte lust att bli påkörd bakifrån även om det inte är mitt fel och kan faktiskt tycka att regenereringen är en inbromsning som bör belysas för andra.

Ok. Då gör Peugeot annorlunda jämfört med Tesla, BMW, Mini, mflr.

Men det borde kanske behöva lagstiftas inom tex. EU som du är inne på.

Skrivet av Holmgren3n:

Vår MX30 Som åker bara motorväg har 21.2kWh/100km i förbrukning.

Och 1990kr/år i Service tar lokala Mazda verkstan, men är värt det ör att behålla garantin.

Tvättar gör jag hemma, dock minst 12 ggr/året så minst en gång i månaden.

Annars har vi nog rätt lika kostnader, köpte bilen kontant för 350k ny men fick 70k tillbaka på bidraget som fanns då.

Jag hatar OK knappen, oftast så mycket att jag aldrig ens orkar trycka på den om jag inte ska åka långresor och behöver Apple Carplay. Så hade den försvunnit hade åtminstone jag bilvit sjukt mycket nöjdare.

Skumt att vissa Carplay kräver att trycka på en "OK"-knapp. Krävs inte i de bilar vi har (BMW, Mini), och inte sett det heller i några andra som jag provkört.

Skrivet av rabbe_1:

Då har man blivit med elbil tillslut. Idag fick jag hämta ut min c40 twin MY24. Måste säga att färgen var betydligt bättre än ja trodde! Hade något svagt minne från provkörningen, men herregud vad den går! Kört 10mil hittills och snittar 17,7kwh/100km.

<Uppladdad bildlänk>

Härligt! Grattis till en både väldigt snygg och körglad bil!

Av martinot
Skrivet av Crustlust:

Alla har inte en smartphone, speciellt inte barn.

Alla har. Iaf sen 3-4 års ålder. Eller en iPad.

Av martinot
Skrivet av Urme:

Är man ute och reser mycket, eller bor växelvis på olika ställen eller spenderar mycket tid i sommarstugan så kan jag se en nytta med denna om man inte har en iPad för att köra remote play på. Nu får du handkontroll och skärm i ett.
Min son spelar mycket remote play på sin iPad till PS5:an som är hemma, men han måste dra med sig en handkontroll som är kopplad till paddan och se till att den också är laddad.

Kommer definitivt inte säljas så många men jag kan se nyttan av den för en del.

Fördelen med Sony Remote Play på en iPad, är att en iPad kan så mycket annat. Allt från att slösurfar webben på, se på YT, Netflix, och dessutom spela en massa spel lokalt. Hade helt klart satsat på en beg. iPad för samma summa. Mycket mer användbart och flexibelt.

Av martinot
Skrivet av Donnerstal:

Xbox Series S har funnits för 2690kr

Jo, har själv köpt en för det. Det blir ju mer användbart och mer för pengarna. Då får hushållet dessutom tillgång till två ekosystem som kompletterar varandra.

Ett annat alternativ kan vara en Switch, eller Switch Lite för motsvarande pengar (eller mindre på vissa reor).

Skrivet av kelthar:

Vilken jävla SUPERFULLTRÄFF detta hade varit om den hade haft stöd för streamade spel från sonys servrar, i stället för att man bara kan steama från en egen PS5.

Jo, extremt märkligt att 2023 lansera en produkt som inte stödjer en strömmande molntjänst. Känns gammaldags och extremt handikappat att inte ha stöd för det.