Inlägg

Inlägg som martinot har skrivit i forumet
Av martinot
Skrivet av THB:

Hade den hetat "Nintendo Switch Ultralite" och man enbart hade kunnat streama från sin Switch hade folk skrikit "Oooooh" och "Aaaah" och den hade sålts i hundratals miljoner

Skrivet av Sarato:

De provade det. Det hette WiiU och misslyckades fatalt.

Exakt. THB måste "glömt" den.

Nintendo-användare gick inte på denna idiotiska saken som Sony nu upprepar misstaget med.

Skrivet av Cimlite:

Finns inte en chans att den där grejen har aktiv support mer än ett år. Kommer säljas i obefintliga siffror, garanterat.

Men finns en lite större chans att det fungerar denna gången då Sony-användare ofta är mer fanboy och mer märkeslojala. Så ger Sony 50/50 chans här.

Av martinot
Skrivet av rampjesus:

Den riktar sig mot mig som bor i liten lägenhet med små barn och sambo som vill titta på tv på kvällarna. 2600:- är ju lite pengar men billig tillfällig lösning. Mycket billigare och mindre huvudvärk än att flytta till större.

Köp en liten TV till barnrummet, eller en iPad.

Av martinot
Skrivet av THB:

Hade den hetat "Nintendo Switch Ultralite" och man enbart hade kunnat streama från sin Switch hade folk skrikit "Oooooh" och "Aaaah" och den hade sålts i hundratals miljoner

Nej.

Wii U var en flopp.

Av martinot
Skrivet av orginallinus:

Designmässigt är den väl inte helt fel. Som produkt de vete *an, men om den hade haft stöd för appar, och man hade kunnat köra Xcloud på den så varför inte?

Får den stöd för Xcloud så kan den bli en intressant konkurrent till Logitech.

Av martinot
Av martinot
Skrivet av Findecanor:

Ser ut som en variant av 8bitdo Zero med två extra små knappar för extra finesser.

Japp. Detta är ingen ny produkt, och än mindre en ny produktkategori. Det är i stort en Zero mkII som du är inne på.

Men kul att Swen skriver om den och gör en nyhet! Tycker 8bitdo har många både bra och roliga produkter.

Av martinot
Skrivet av Thex:

Även om det oftast är roligare att köra en bil med mer effekt, så är det ju knappast nödvändigt. Som pendlingsbil räcker det gott och väl med den effekten om man istället får en lägre förbrukning. För elbilar är det inte lika enkelt såklart, men för min del är så billiga mil som möjligt högt upp på listan och då passade Fabian bra in. Det är väl möjligtvis att man ibland önskat lite mer krut för en omkörning, men för min del händer det rätt sällan.

Nu pendlar jag med en Zoe, som är sämre än Fabian på det mesta. Men det går ju inte lika mycket soppa iaf

Fördelen med elbilar, är just att de inte ökar förbrukningen nämnvärt med kraftigare motorer. Det är främst fossilbilar som lider av kraftigt ökad förbrukning med större förbränningsmotorer. Kan ge mig på att jag inte har nämnvärt högre förbrukning i min Tesla M3, än vad du har i din Zoe.

Sedan så är ju kanske inte Zoe en elbil som jag någonsin själv skulle välja, och blir nog lite fel om man tror att alla elbilar är som Zoe. Det är långt i från fallet. Så ha inte Zoe som "referens" för bra elbilar är mitt tips!

Självklart så kan man skita i bilar. Vissa är, som du, även nöjda att ta sig helskinnad från A-Ö (något som förresten Zoe är sämst i klassen på säkerhetsmässigt), men för oss andra så är det en faktor att bilar skall vara mer än att bara klara transporten. Det handlar om helhetsupplevelsen.

För mig personligen, så är det ett stort värde med bilar att de skall tilltala mig, engagera och vara roliga att köra.

Är precis som mat; det finns massor av mat som du kan överleva tekniskt på, men tycker livet är för kort för att bara se det som föda tekniskt.

Av martinot
Skrivet av Thex:

Stor bil? En Fabia är ju en VW Polo i Skoda-kläder, tjänstevikten på den jag hade är 1 187 Kg...

Men du har rätt, det har inget med elbilar att göra

För 99 hk så tänker jag att det närmast är en liten slö "mopedbil".

Har närmare 190 hk i vår lika stora Mini (motsvarande Polo), och mindre är otänkbart för mig (är ändå en bit i tryck ifrån min lilla Tesla M3 med närmare 500 hk). Dessutom är fossilmotorer, även samma hk som elmotorer, bra mycket segare i verkligheten.

Men för att få lite mer on-topic (för denna tråden); med en elmotor så slipper du varva upp motorn, inga sega växlingar, samt att du har max vridmoment redan från start. Är en enorm skillnad om du jämför i praktiken.

Kan varmt rekommendera alla fossilbilsägare här i tråden att testköra en bättre elbil om ni inte redan gjort det. Är som att hela bilen inte bara blir starkare och piggare, men även att de "laggar" mindre.

Är en enormt underbar känsla med elbilar som är starkt vanebildande!

Av martinot
Skrivet av SuperDuperKillen:

One pedal drive och bromsljus, hur fungerar det?

Låg bakom en bil på E4an lyckades bromsa ganska häftigt på avfarten utan att det tändes några bromsljus. Blev lite paff men hann också bromsa, men blev lite ställd med tanke på att inga bromsljus tändes. Det var mörkt så såg inte märke och modell, bara att det var en svart SUV, så det är inte ens säkert det var en elbil.

Det varierar från elbil till elbil. Tesla, och de flesta modernare elbilar, tänder bromsljuset automatiskt så fort bilen retarderar över en viss gräns. Så när man motorbromsar kraftigt med regenerering så tänds bromsljusen.

Kan oftast vara lättast att iakttaga på natten då man ofta kan se ljuset från bromsljudet i bakrutan i innerbackspegeln. På Tesla så kan du även se det genom att ljusen på den virtuella bilen på statusskärmen tänder sina bromsljus. Bromsar man riktigt kraftigt, oavsett om men fysisk broms eller bromsregenerering med enpedalskörning, så blinkar även bromsljuset för att påkalla extra uppmärksamhet.

https://www.tesla.com/sv_SE/support/model-3-videos#regenerati...

Av martinot
Skrivet av riiga:

https://alltomelbil.se/tesla-rekordsanker-priserna-pa-snabbla...

Äntligen går priserna på snabbladdning ner. Tycker nästan alla snabbladdare förutom Teslas är oförskämt dyra.

Börjar äntligen närma sig priserna för när jag hade min första elbil 2019. Då laddade jag på Tesla SuC för runt 1,90 och senare runt 2,5 kr/kWh.

Av martinot
Skrivet av Choffe:

Manuell, 1.0 TSI 95 hk. Mätt vid pump med Spritmonitor, all tankdata här, så förhållandevis exakt nu efter 2,5 år: https://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1238769.html

Låter fruktansvärt i mina öron med en så liten seg motor på en såpass stor bil.

Men det sagt; kan vi inte ta fossilbilar i egna trådar, och hålla denna tråden främst till de lite/mycket roligare elbilarna?

Av martinot
Skrivet av pi:

Vad tror ni om att privatleasa en MG4 för 2995:-. Kör inte mer än 2000 mil per år, har laddbox och bor i villa i innerstad. Mest korta körningar och nån lite längre per år (30-40 mils turer). Har två tonåringar som sällan vill åka bil någonstans, en liten hund. MG4 verkar kunna ha takbox om man vill slänga på skidor.
Det är antingen det eller att köpa en beg bensinbil för 150.000-200.000kr och sen köra den i förhoppningsvis många år innan den ger upp. Ingen i hushållet behöver bil till jobbet men till aktiviteter, utflykter osv. Alla råd uppskattas, känner mig lite vilse i vad som är det kloka valet.

En granne hade en MG, och var väldigt missnöjda med den. Tydligen mycket buggig/dålig programvara, och hade även problem med att laddporten frös ofta fast på vintern. Var så missnöjd att de bytte in den i förtid (trots leasing för 1995/mån).

De har numera en annan billig kinabil från BYD, och är mycket mer nöjda med den.

Av martinot
Skrivet av svolter:

12v batteri som töms känner jag igen från James May och hans Tesla S.

https://youtu.be/NsKwMryKqRE

Ganska komiskt att det kan hända en elbil som är inkopplad i väggen.

Jo, det är en klar ironi i det!

Skrivet av Snudge_B:

Nu skriver du ju smarta bilar och inte elbilar, och det är sant, skulle vilja säga att det gäller typ alla bilar byggda efter 2010 vare sig de är el, bensin, eller diesel.

Alltså är det snart veteranbil man får köra om man vill att dessa saker ska funka av sig själv, annars är det förarens ansvar att sopa snö och tända ALLA lysen enligt lokala lagar, inte bilens (för det är ju inte så att möjligheten inte finns i bilen).

Helt riktigt. Handlar mer om moderna bilar vs gamla typer av bilar (inte främst typ av drivlina).

Av martinot
Skrivet av mgsrex:

Har priset på Series X gått upp igen? Ligger på hela 7195:- hos Microsoft. Hos svenska återförsäljare är priset runt 6500:-. Inet ligger kvar på priset efter den förra höjningen (6190:-).
Kan vara bra att veta om någon tänkt köpa en konsol snart.

Även Inet har tyvärr höjt till 7195.- nu.

Amazon.se har dock fortfarande kvar X för 6175.- (hur länge till vet jag dock inte).

https://www.amazon.se/Microsoft-Xbox-1882-Series-1TB/dp/B08H9...

Av martinot
Skrivet av mastrovious:

Problemet visade sig vara pga att vi glömt låsa bilen över natten, då har den pingat appen hela natten och tydligen dragit på 12V batteriet… så helt mitt eget fel 😁

Låter ändå extremt märkligt. Har glömt att låsa min Tesla (inte stängt en dörr fullt), och även glömt att låsa vår Mini, men ingen av de har dragit ut och tömt batteriet för den sakens skull.

Låter i mina öron som en klar designmiss att man inte kan lämna en bil olåst utan att den tömmer batterier på mindre än ett dygn. Galet!

Av martinot
Skrivet av Urven:

Angående 12v batteriet så sa säljaren när jag hämtade min mg4 att man skulle koppla ur den om man visste att man inte skulle använda bilen på några veckor typ. Annars skulle den ladda ur, varför jag inte.

Det låter ju ytterst märkligt att bilen inte skall kunna klara sig och stå låst en månad?

Blir ju inte speciellt smidigt om man är bortrest på en längre utlandsvistelse. Speciellt inte om inte har tillgång till ett låst garage.

Av martinot
Skrivet av mastrovious:

- separat 12v batteri som faktiskt laddat ur 2 tillfällen som gör att ingenting fungerar, vare sig centrallås eller att starta bilen. Fått ladda batteriet manuellt. Ska ju inte hända en elbil kan man tycka...

Det där låter inte alls bra. Hade inte velat ha en vardagsbil med den typen av problem. En vardagsbils skall vara pålitligt och tillförlitlig (för mig).

Av martinot
Skrivet av macmann1:

Köper absolut att det är en smidig lösning som man uppskattar, men av alla saker som man väger fram och tillbaka vid bilbyte så har nog inte bilnyckeln varit med alls för mig Jag kanske ha onormalt stora fickor men jag märker inte direkt av att jag har en bilnyckel med mig, och den behöver ju aldrig upp ur fickan heller

Däremot en välfungerande app för kyla m.m. i ren allmänhet är absolut något jag uppskattar.

Skrivet av Aktsu:

Hade inte köpt en bil idag där jag inte kan använda telefonen som nyckel, när jag går hemifrån är det hemnycklar och mobilen jag har med mig i fickorna. Förhoppningsvis skall vi eliminera hemnycklar snart både till lägenheten och till soprum i föreningen mm så då är det bara mobilen kvar.

Jag hade nog inte helt vägrat en ny (el)bil om den saknat telefonnyckel (den kanske är helt unik och fantastisk bil i övrigt), men däremot är det något som retar mig lite varje gång jag använder någon av våra bilar som inte har det.

Känns oerhört gammalmodigt och opraktiskt med att släpa runt på en bilnyckel när man väl vant sig vid smidigheten. Dessutom lätt att glömma att låsa bilen när man lämnar den (för att man är så van vid att sådant går automatiskt). Händer mig ofta när jag tar någon annan bil än vår Tesla (dvs. antingen vår BMW eller Mini, som inte har det).

Är lite som att behöva gå tillbaka till tiden när man släpade mynt och sedlar med sig, istället för ett kreditkort (eller ännu hellre betallösning i mobilen).

Av martinot
Skrivet av Daniel75:

Min Mach E har PAAK också dvs phone as a key.
Så då finns det två bilar som har det nu, coolt!

Nu vet jag inte om du/ni talar specifikt om Apples egna lösning, men Tesla har ju haft (sin egna) lösning med telefonen som nyckel (som jag tolkar det om man översätter Phone as a key) sedan urminnes tider.

Fanns från start när jag köpte min allra första elbil, Tesla M3, redan 2019 (och troligen fler år tidigare på andra marknader innan den började säljas i Sverige). Men Tesla kanske inte räknas in av dig, eller inte uppfyller kraven som du anser med begreppet "phone as a key"?

Oavsett så är det en oerhört smidig lösning!

Något som jag saknar varje gång jag använder någon av våra två andra bilar som man måste släpa med en gammaldags nyckel till. Man märket först hur riktigt smidigt det är när med en telefon/app-nyckel när man "tvingas" använda bilar med äldre typer av nyckellösningar.

Av martinot
Skrivet av sweborn:

Intressant. Att Model Y är något snålare än ID4 låter rimligt, däremot är det där förbrukningar som om man åker rejält över motorvägshastighet i testet. Att E-tron samtidigt bara drar 25.5 gör att jag inte tror på deras testmetod. Har aldrig fått en E-tron att dra så lite, och aldrig en Model Y att dra så mycket.

Skrivet av Felixark:

Oj konstiga siffror på Model y när jag provkörde en föra sommaren så fick jag en förbrukning på 14,2kwh/100km med blandad körning på både landsväg i 70km/h och motorväg 120km/h. Hur är deras förbrukning så hög ?

De har inte gjort riktiga tester som tar hänsyn till aerodynamik, etc. De har bara testat syntetiskt i en konstruerad labbmiljö/labbänk.

Bättre att lita på de som gör verkliga långtester och kör bilarna i verkligheten, som tex. Björn Nyland, Guiden om elbilar, mm.