Inlägg

Inlägg som martinot har skrivit i forumet
Av martinot
Skrivet av Holmgren3n:

Har sedan starten av mitt Elli abonnemang (genom VW) laddat 1300 kWh. Det går nu ut i Augusti och man måste se sig om för andra lösningar.

Utan abonnemang blir väl Cirkle K, OKQ8 och Tesla mest förmånligt för ”drop in” när det passar längs resvägarna.

Vad hade ni annars gjort, tecknat Tesla abonnemang och försökt vara trogen Tesla, precis som jag gjort med Elli (aldrig laddat utanför Ellis laddstationer så har vart ett billigt snabbladdnings år) eller bara kört drop in där det passar för att öka bekvämligheten något?

Kör en ID4 GTX så ladda på Tesla har jag förstått är meckigt då kablarna inte når till laddluckan så man måste dubbelparkera?

Det beror på hur mycket du kommer ladda där. När jag laddat våra icke-Teslor på Tesla SuC så har jag skippat abonnemang, och kört på de normala priserna.

Men det sagt så laddar jag i normalfallet hemma (eller under resor i hotellgaragen) över natten till 95% av tiden, så beror ju väldigt mycket på vilka kör/laddmönster man har.

Av martinot
Skrivet av Chippen2188:

Tips: Gör dig själv en tjänst och undvik Ionity. Med nya Elli kostar det 165kr/mån och ger dig prset 5,70kr/kWh hos Ionity. Dessutom ska du trängas med alla andra som har rabatter just där. Bättre då att skippa månadsabonnemang, åka till OKQ8 (5,79kr/kWh), Circle K (5,99kr/kWh) och Tesla (4-8kr/kWh beroende på tid och plats) så slipper man köer och ett abonnemang.

Kan bara instämma. De snabbladdare som jag normalt kör på är just de tre som du nämner (både gällande vår Tesla och andra elbilar som jag kör). Tycker priserna är bra, och ligger oftast även rätt bra till.

Av martinot
Skrivet av betan:

Blev lite spänning på väg från Jämtland till Stockholm igår. Försökte ladda på CircleKs laddar i Ljusdal men 2 gånger avbröts det plötsligt så vi bestämde oss för att åka till Tesla istället. När vi satte oss i bilen fick vi röda varningslampor och text som sa elfel i bilen, stanna och läs manual. Bestämde oss ändå för att rulla till Tesla för att testa där, laddning gick utmärkt men lamporna tändes igen när vi starta bilen. Då vi gissa att det inte var fel på bilen utan laddaren som var anledningen chansa vi på att köra vidare. Kunde sedan ladda i Gävle med, lamporna tändes efter laddning där med, och köra hela vägen hem. När jag stängt av och startat bilen hemma tändes inte lamporna igen och har inte tänts igen hitills.
Var kanske dumt att köra vidare egentligen men det gick bra denna gång iaf.

Det blir inte CircleK igen på ett bra tag iaf.

Skönt att det löste sig till slut!

Vad var det för bilmodell som ni hade problem med på CK-laddarna?

Av martinot
Skrivet av Chess_Norris:

Hade en Nvidia Shield tidigare (ej pro) och den var visserligen betydligt bättre än MI Stick 4K, men jag tyckte inte att den var speciellt bättre än min gamla Pi med Open Elec. Innan jag beställde mini PC:n, så kopplade jag för skoj skull in en 4 år gammal Lenovo laptop och det blev en otrolig skillnad till det bättre. Allting flöt och inga problem alls att köra med audio passthrough, vilket jag alltid haft problem med tidigare. Fick nu ut äntligen ut Atmos utan problem.

Edit. Såg nu att den mini PC som jag beställt har stöd för CEC, så då bör det ju faktiskt kunna fungera med min befintliga fjärr.

Nu har jag själv ett litet BT-tangentbord/mus som jag styr med, men vet att även min NUC skall ha stöd för CEC. Har dock som sagt inte experimenterat med det själv. Är tillräckligt nöjd med den lösning som jag har idag, men skulle misstänka att det finns många andra som löst detta med TV-fjärrkontroll om man googlar lite.

Har haft min lilla NUC som HTPC i 6-7 år, och fungerar fortfarande lika väl än i dag. Klart väl värd investering för mig.

Av martinot
Skrivet av Asus_84:

Laddarna från Alpitronic som CircleK använder har stöd för 800V. Anledningen till att du inte får mer än 200kW när du laddar din Tesla där är att CCS är begränsad till 500A medans Tesla valt att leverera över 600A när en Tesla laddar på SuperCharger.

Jag misstänkte att det var 800V hos CK 300kW-laddare, men då vet jag. Tack!

Jo, Tesla har ju länge gått utanför officiell CCS-spec med strömstyrkan (även innan de höjde från 250 kW till 260+ kW). Vilket inte är så konstigt då de utvecklat laddarna enbart för sina egna bilar från början och därmed optimerat de för varandra (oberoende av standards). Att öppna upp Tesla SuC för alla andra elbilar är något som tillkommit först senare och med beslut som skett i efterhand.

Skrivet av Asus_84:

Ionity varken utvecklar eller tillverkar egna laddare utan använder färdiga lösningar från tex. Tritium, ABB och Ekoenergetyka så någon speciell favör mot en viss tillverkare låter otrolig.

Vad jag hört så var det diskussioner inom Ionity-gruppen om man skulle gå för 400V eller 800V från start. Tydligen så tryckte VAG på då de höll på att utveckla Taycan för 800V-arkitektur, och ville att laddnätet skulle stödja det redan från start (ville inte att Taycan skulle släppas på marknaden utan att det fanns något laddnät med 800V). Var tydligen det som fick VAG att pusha för det valet inom Ionity.

Av martinot
Skrivet av Lidodido:

Leasar hon bilen så får finansbolaget bonusen eftersom dom köpt bilen. Skulle bonusen utebli av någon anledning så kan jag garantera att dom har en klausul som innebär höjd avgift för att täcka den extra kostnaden.

Skrivet av Dreas89:

Har pratat med Transportstyrelsen och den är inte godkänd för ersättningen…. Tillverkningsår 2022 och då är prislistan 756’.

Får prata med ÅF och de ska se till att lösa något så vi inte får ta hela smällen..

Det är olika, men när jag beställde en Mini Cooper SE förra sommaren så hade BMW Financial Services en klausul (iaf. innan den 1/6 2022) där man kunde leasa bilen för 2995 kr/månaden, samt att BMW Financial Services tog på sig kostnaden och risken om bonusen (av olika skäl) skulle utebli. Dvs. BMW garanterade då att man inte skulle få en höjning av leasningavgiften (där miljöbonusen var inkluderad i uträkningen). Väldigt generöst faktiskt.

Det kan ha ändrats sedan dess av BMW (har för mig att de gjort det, men osäker då jag själv bara ville köpa elbilen då jag misstänkte att leasing blir dyrare i längden, och speciellt om miljöbonusen upphör och räntorna går upp), men kan ändå vara värt att checka upp om kontraktet med leasing skrevs på av din fru innan villkoren eventuellt ändrats.

Av martinot
Skrivet av Dreas89:

Har någon fått elbilsbidraget? Frugan plockade ut en IX3 i andra halvan av oktober och det har ännu inte dykt upp några pengar. Jag har ju sett att de skickar ut papper från Transportstyrelsen för de som beställde senast 8e november så frågan är ifall hon ligger i den högen pga. någon typ av filtrering. Eller kan det dröja såpass länge innan man får sina pengar?

Vår senaste elbil (Mini, också från BMW via Bilia), plockade vi ut i augusti och fick 70 000 insatt på kontot nästan exakt sex månader efter (+ ca en vecka). Vi behövde inte göra något. Allt skedde helt automatiskt och pengarna dock upp på mitt bankkonto, och fick även ett brev från TS att de även utbetalats.

Eftersom din fru också beställt (och även plockat ut bilen) innan stoppet för miljöbonus så borde allt ha skett automatiskt utan att ni skall behöva fylla i några papper. Jag skulle nog rekommendera henne att kontakta TS och höra efter.

Av martinot
Skrivet av Snudge_B:

Önskar att det vore tryckfel men tyvärr inte. Jag var dock lite otydlig (har redigerat det nu). Laddaren var en 300kW, men Kia Niro EV är ju en bil som inte snabbladdar särskilt fort tyvärr (därav billigare än EV6). Fick bara ut c:a 30kW där. Kan ju varit laddkurvan förstås, men på Tesla Norrköping så brände den ju på i 87kW under ett ganska långt spann (tror det var från 40-70%). Minns tyvärr inte vilket spann jag laddade på Circle K laddaren.

Har samtidigt hört lite om EV6 (med sin 800V-teknik) som inte alls kommer överens med Tesla laddarna (tror det var lite högre upp i tråden). Verkar vara tvärtom med Niro EV. Den älskar Tesla SuC, men är inte så förtjust i 300kW. Eller så kan det bara varit något med just den stolpen jag laddade på. Får undersöka det närmre, men reser så sällan långt med bilen.

Skrivet av Chippen2188:

Nyckelordet här är nog 800V, Circle Ks laddare har väl inte stöd för 800V på det vis som Ionity har, alltså att laddaren inte kan erbjuda en lägre A och högre V istället? Du borde t.ex. inte komma upp i 230 kW med din Kia hos Circle K. Åker en Audi e-tron GT just nu och lyckades igår komma upp i 266 kW (270 max) hos Ionity, rätt häftigt, men nog inte möjligt med dagens Hypercharger-laddare (som Circle K använder). Sen är ju 300 kW delat på 2, så är man två bilar blir det 150 kW istället.

Är det något man kan konstatera när man kollar specifikationer inom elbilsladdning så är det att alla siffror ska tas med en stor nypa salt. Att gemene man ska förstå 400V vs 800V, varför bilen laddare snabbare där men inte här, hur laddkurvan fungerar och hur mycket man ska ladda kommer nog kräva ganska många år

Har sedan slutet av 2020 fått ut runt 250-260 kW (runt 260 kW senaste året) i peakeffekt på Tesla SuC V3 med mina två olika Tesla M3 LR (den första från 2019, den nuvarande från 2021), men har aldrig kommit upp i de peakeffekterna när jag laddat på Circle K 300kW. Detta inkluderar tillfällen när jag varit ensam på CK. Så det är ändå helt klart saker som skiljer mellan de olika laddarna (spänningsnivåer, strömstyrka, etc.).

Att Tesla SuC fungerar bäst och effektivast med Teslas egna bilar, och att Ionity (där VAG är stor ägare och initiativtagare) fungerar bäst och effektivast tillsammans med VAG-bilar som Taycan och E-tron GT, är nog inte heller någon direkt överraskning.

Det verkar hänga en del på att bilarna och laddarna är optimerade för varandra med avseende på spänning och strömstyrka. Speciellt om man skall maxa laddningen i de högre effektnivåerna. Så kan absolut vara värt att testa sin elbil på olika typer av laddstationer/laddnät, och se vilka kombinationer som fungerar bäst.

Av martinot
Skrivet av Nyhet:

En färsk undersökning från Roborock visar att svenskar är förtjusta i att döpa sina dammsugare till ytterst putslustiga namn.

Läs hela artikeln här

Kul namn!

Sedan undrar man; fick de datan om vilka namn användare satt via Sifo-undersökningen, eller genom att de dammsuger sina användare på deras data?

Av martinot

Härlig idé, och kul nyhet som ni plockar upp! 👍

Av martinot
Skrivet av Nyhet:

Instagram Threads har tagit världen med storm. Hela världen? Nej, en liten del av Eurasien med 450 miljoner invånare har inte fått del av Twitter-konkurrenten.

Läs hela artikeln här

Bra att man begränsar Metas makt. Den är redan för stor.

Men skulle hoppas att de kunde göra något åt TikTok. Otrevligt med en sådan tjänst som ägs och styrs (och samlar in data) åt världens största diktatur. Märkligt att EU inte reagerat här?

Bra att de begränsar Meta, men känns (lite) som att de biland nästan silar mygg och sväljer elefanter inom EU.

Av martinot

Produkt: Jackery Explorer 240, 240Wh (67200mAh), 200W Pure Sine Waves AC, MPPT Solar Regulator
Länk: https://www.amazon.se/dp/B08RNLCGB1/
Kategori: Övrigt
Prisjakt: https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=7053520
Pris: 1980 kr

Info: https://eu.jackery.com/products/jackery-explorer-240-portable...

Av martinot
Skrivet av edson:

Jag skulle lägga väldigt lite vikt på vilket OS en TV har inbyggt. Detta är i princip redan "obsolete" också då LG (och flera andra tillverkare) i princip överger OS:et när de släpper nya modeller varje år. Dvs, C2 som kom 2022 lär inte får speciellt många fler och nya uppdateringar för "webOS 22".

C3 (2023-modeller) kör webOS 23 osv. Denna version får ej C2-modellerna.

Din Shield kommer fungera fint med din TV och annars finns såklart Apple TV och Chromecast också!

Eller en HTPC som en NUC för absolut mest flexibilitet (men lite mer man själv måste underhålla).

Av martinot
Skrivet av mats42:

Och då tar vi det en gång till då (är det nummer 5 eller sex i ordningen?). Tidiga NTFS diskar kom upp som hpfs.386 i OS/2 maskinen och som sagt OS/2 kan läsa och skriva hpfs.386 utan problem.

Du kan inte läsa och skriva till NTFS-diskar som är direkt kopplade till en dator med OS/2, utan att installera tredjepartsdrivare. Det hjälper inte att du upprepar lögnerna 100 ggr. Det blir inte mer sant för det.

Vill du bevisa ditt påstående så kom med en länk och bevis för det (inte upprepa dig med samma nonsens).

Av martinot
Skrivet av Lidodido:

Funderar på att redan nu beställa nödladdare. Frågan är dock om man ska gå på 3-fas eller 1-fas.

Min fråga då är om man kan skaffa en 3-fas laddare, och köpa en schuko till CEE-adapter för de gånger man bara har tillgång till vanliga uttag, och då ladda 1-fas. Eller kräver en 3-fas laddare att man faktiskt har tillgång till alla 3 faser?

Jag gillar att ha tre-fas EVSE (laddaren sitter i din elbil). Då kan man ladda elbilen med 11 kW när det finns tillgång till röda trefas CEE-uttag. Har laddat så på flera hotell, vissa industrier, och andra platser. En 3-fas EVSE kan också ladda på 1-fas Schucko med en billig adapter (följer ofta med).

Ett annat alternativ kan vara att skaffa en EVSE/adapter som du kan plugga in din existerande Typ-2-kabel i som tex. denna:

https://eauto.si/metron-shop/product/pc05x-3x16a-3-phase/

https://eauto.si/metron-shop/wp-content/uploads/PC05X_charging.j...

Av martinot
Skrivet av swenorth1:

Kommer signaler från media att elbilar säljer riktigt dåligt numera! Hypen över?
Blir det som med etanol som ALLA skulle ha ett tag också?

Nej. Det är mer att det är lågkonjunktur, och då prioriterar man inte lika mycket att lägga pengar på att köpa nya bilar. Framförallt från privatpersoner så brukar det prioriteras mindre i ekonomiskt osäkra tider.

Skrivet av swenorth1:

Tror ni inte många privata ägare av elbilar upptäckt hur tragiskt jobbigt det är att äga en elbil också? Man lider nästan med barnfamiljer som sitter och laddar sina elbilar medans man svänger in och tankar bensin på ca 1 minut.

Nej. Normalt laddar vi våra elbilar hemma på natten medans vi sover. Ungefär som en mobiltelefon. Är ju skönt att slippa bekymret i vardagen att behöva åka och tanka i tid och otid tycker jag personligen.

Skrivet av swenorth1:

Sitter barnen och väntar då i minst en 15 min utan att det blir att ni handlar något att äta t.ex.?

Varför kalla det trolla, kan man inte bara tycka olika?

Tja, sug på den lite du.

Av martinot
Skrivet av atego:

Telsa slängde upp typ 20 styck V3 laddare i centrala Kalmar på typ 3 veckor. Sjukaste bygget man sett. typ 20 man. V3 är väll 300kw? Står granne med en stor KC, så finns nog gott om kräm där.

Jo, de är (oftast) snabba på att bygga!

Inte riktigt 300 kW. Snarare peakeffekt runt 260 kW i praktiken med senaste mjukvaran (fast benämns oftast 250 kW officiellt). Men det gäller mest med nya Teslor endast.

Många andra elbilar laddar långsammare då Tesla går lite utanför spec/standarden med så hög strömstyrka på ett 400-voltsystem.

Av martinot
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Mitt hjärta slår för principen hos FreeBSD, men begränsningarna är för stora för att jag skulle vilja använda det som klientoperativsystem till vardags, och på serversidan lämpar det dig bäst för ”husdjur” snarare än för ”boskap”, så det blir liksom i praktiken sällan så att man använder det.

I verkligheten är det i macOS jag tillbringar huvuddelen av min datortid och det är det system som ger mig minsta mängd frustration per tidsenhet: En unix med konsekvent och välpolerat UI.

Håller med. Men då har du ju ändå nytta av FreeBSD när du/vi kör macOS.

Av martinot
Skrivet av mats42:

[ snip på helt irrelevanta saker ]

Artikeln som säger att OS/2 kan läsa och skriva HPFS.386 finns redan så inget att uppdatera

Jo, OS/2 kan läsa och skriva HPFS. Självklart. Men det är en halmgubbbe. Har aldrig sagt något annat.

Diskussionen handlar om att OS/2 kan inte läsa och skriva till lokala NTFS-diskar (utan någon form av tredjepartsprogramvara), och har heller aldrig kunnat det.

Du minns fel. Sorry.

Av martinot
Skrivet av megaman01:

Väldigt nöjd med att lokala Ica håller på att installera riktiga laddstationer istället för stolpar. Undra va det är för hadtighet på dessa. Ska bli spännande att se. Just nu står det bara ICA ladda på dom och ej inkopplade. Nån som sett sånna och kan säga vad dom laddar med? Hoppas på 1x150 / 2x75 men dom är inte så stora så förmodar 50-100kw.

Intressant!

Vad är det som inte är så stort? Själva stolpen med laddhandtaget och kabeln?