Inlägg

Inlägg som Qn1f3 har skrivit i forumet
Av Qn1f3

75W or else!

Skulle verkligen vilja ha en ersättare till mitt KalmX 1050ti.

Av Qn1f3
Skrivet av Trihxeem:

Fast det är ju bara ett problem eller viktigt för linuxanvändare.
Trots att 2023 2024 is the year of the linux desktop så är den gruppen ändå så liten att det inte är lönt att ta hänsyn till den i diskussioner där någon inte är mer specifik än att de använder PC som term?
Målet är inte att vara 100% korrekt och linux faller inom acceptabel felmarginal.

For the record: kör en del linuxburkar själv och hela vår prod är linux så jag personligen gillar det men inser också att för ofantligt många är det helt irrelevant.

Poängen är inte att särskilja dem, utan att ena dem under samma fana och när det är nödvändigt att särskilja dem kanske vara mer specifik: Windows-PC, GNU/Linux-PC, Mac-PC

En Mac är en Mac, men också en PC. Alla datorer är datorer, men inte Mac:ar.?

Det beror på hur vitt vi betraktar PC begreppet iofs, ryms formfaktor inom PC begreppet (alltså en stationär eller bärbar avses)?

Vad är det som är distinkt för en PC respektive dator? Är det den öppna plattformen avseende standarder där slutanvändaren har kontroll över vad som placeras i och installeras på denne?

Skrivet av Jacob:

<Uppladdad bildlänk>

Analismen når nya höjder och jag är benägen till att erkänna att jag bad om det.

Skrivet av pv2b:

Jag är inte helt säker på om detta är ursprunget, men en rimlig gissning om ursprunget vill varför vi kallar Windows-plattformen för "PC" är releasen av IBM PC som körde PC-DOS (i princip en rebrandad variant av MS-DOS), vilket var den första datorn i vad som nu kallas för "PC-plattformen". Datorn var byggd av allmänt tillgängliga standardkomponenter, vilket gjorde den möjlig att klona av andra tillverkare som t.ex. Compaq.

När andra tillverkare sedan släppte sina datorer så kallade man de "IBM PC-kompatibla", eller "PC-kompatibla". Jag tror det är därifrån begreppet PC som plattform kom att betyda x86 och MS-DOS. Det hängde med övergången till Windows, som i första versioner kördes ovanpå MS-DOS. Numera har vi inte MS-DOS i botten längre, och x86 har bytts ut mot x86-64, och i princip all teknik är utbytt. Trots detta kan en modern "PC" boota MS-DOS från 1980-talet och kan göra i princip allt som den ursprungliga PC:n kunde göra, så länge man inte försöker sig på något som krävde några instickskort back in the day (grovt förenklat).

Idag är begreppet som PC i betydelsen persondator (till skillnad från en server eller något inbäddat system eller liknande) ganska dött. Istället använder vi begreppet "dator" som egentligen också är felaktigt eftersom det bredare än det normala bruket. Ingen normal människa kallar en mobiltelefon en dator till vardags även fast det faktiskt är en.

Vi komma ihåg att språk inte är något som utgår från någon central punkt, eller bestäms av någon med auktoritet, utan vad som är korrekt eller ej, utan allt utgår från konventioner, hur man brukar säga, och det brukar vara vad som är bekvämt.

Om jag säger att jag kör Linux på min dator så förstår de flesta att jag antagligen menar (allow me to interject) GNU/Linux, med någon Linux-distribution som innehåller mjukvara som skapar någon lämplig skrivbordsmiljö, inte att jag kör en Android-telefon eller Chromebook, eller liknande, trots att det finns många fler Android-användare än de som kör Linux. Ja, du fattar vad jag menar, även fast jag i förra meningen skrev något logiskt omöjligt, eftersom alla Android-användare är Linux-användare enligt en teknisk definition som ingen vettig människa använder.

Slutsatsen är att språk är till för att kommunicera, och de genvägar som uppstår i kommunikation naturligt är inte alltid helt logiska. De är ändå bekväma och användbara, och förvirring kan oftast redas ut där det uppstår.

Som svar på den konkreta frågan: Vad kan man säga istället för PC om man inte gillar den termen? Själv brukar jag bara säga "Windows". Det är inte heller helt korrekt på något sätt (det går att köra Windows utan att det är på en persondator) men det är närmare sanningen. Men det är ju inte lönt att lägga någon energi på att "rätta" någon som säger PC.

Tack för ett välformulerat svar och en historielektion utan dess like!

En PC avser alltså en dator som är öppen att modifiera inom ramen för ett antal standarder där du fritt kan installera den mjukvara slutanvändaren önskar?

Därav faller Mac bortom begreppet?

Skrivet av DasIch:

Det är inget missbruk utan en korrekt benämning ur ett historiskt perspektiv (som pv2b redogjorde för här ovan), om än inte strikt semantiskt korrekt.

Möjligen att det var så historiskt när det myntades som begrepp, jag var egentligen ute efter att oavsett OS så är en PC en PC.

Tack för möjligheten att förvärva trotjänaren som nu ersatts, Logi G Pro X Wireless från marknaden för ett antal år sedan.

Av Qn1f3
Skrivet av klein:

Svår frågan det. Den här skriver på en iMac med ubuntu som OS. Är det en Mac eller PC som kör på? Jag skulle nog säga att det är en PC eftersom den har en intel core i5 och nedstigande lede släkting med IBM PC som hade 8088 på 4, 77 Mhz . Eller så innefatta PC begreppet allt vid har på våra skrivbord.

Precis det jag menar, alla datorer vi använder är att betrakta som PC

Skrivet av norrby89:

Du ska nog se att detta är helt och hållet ett bolags fel, Apple! Och vill du ändra detta så måste du få Apple att ändra detta.

Lugnt, löser det med Timpan och Jobs ande.

Skrivet av Alphahanne:

Ska man vara riktigt anal så är väl de flesta datorer vi använder i hem och på arbetsplatser PC. Det är trots allt en förkortning för "Personal Computer" så såväl alla Macar, Amigor, Atari ST osv kan räknas in där. Alla kan köra linux också för den delen. Riktigt analt blir det!

Just så, alla datorer för personligt bruk, så begreppet i sig är väl till stora delar urholkat. Utifrån mitt perspektiv har just PC som begrepp väldigt sällan haft förankring i bruket av en dator, då det högst sällan är en individ som använder datorn i fråga.

Eller är det kanske bara övertolkning från min ände?

Det är föga relevant egentligen, i den initiala kontexten placeras Linux utanför begreppet PC där troligen Windows-datorer är de som ryms inom begreppet PC.

Fast tar vi ett verb i att googla, har det blivit synonymt med att använda en sökmotor för att leta efter information på internet. Visst är det smidigare att säga googla än, jag sökte på internet och däri ligger väl också den stora vinsten i att effektivisera språkbruket och minska energiåtgången med bibehållen innebörd.

Well, well, för lite kaffe och för mycket tankar!

Gott nytt på er!

Av Qn1f3

Missvisande att dra parallellen PC kontra Linux, då båda är PC. Det är vanligt missförstånd från merparten av alla datoranvändare på vår glob.

Samtidigt är det väl för ansträngande att skriva Windows-användare när helt sonika PC är en term som i det stora hela gör sig förstådd.

Hur kommer vi fram till ett begrepp som tar över termen PC när Windows-användande avses?

För egen del är jag än datoranvändare och sitter för närvarande på Windows. Allt som Linux är och står för ligger mycket närmre min värdegrund och det blir successivt bättre för nöje och professionellt att kunna nyttja Linux fullt ut.

OT: Artikeln må vara gammal, angreppsättet är helt klart intressant och det där skrivbordet på bilden väcker helt nya frågor. En sak är säker, det är en tvättäkta nörd som äger skrivbordet i fråga. *nerdgasm*

Av Qn1f3
Nytt bud: 1 000 kr MSI B450I GAMING PLUS AC
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Qn1f3

Nörderi hos mig har innebörden att en individ har ett passionerat intresse inom ett specifikt område.

Att sakna andra förmågor har oftast inte med nörderiet i sig att göra, även om ett långsiktigt ensidigt intresse ofta medför att nätverken blir tämligen små och högspecialiserade.

Det finns såklart en risk för ofrivillig ensamhet, som är lättare att hantera när det går att finna likasinnade globalt.

Min förhoppningen är att tekniken under detta sekel ska komma så långt att alla får chansen att arbeta passionsorienterat, när automatiserad produktionskraft och post-kapitalism har tagit över. När ständig tillväxt inte längre är det enda som eftersträvas och alla bolag ingår i cirkulära affärsmodeller och komplexa stöttande ekosystem.

Av Qn1f3

Det ska bli intressant att se, oavsett om den är på 800W eller 1100W.

Av Qn1f3

Återigen utmanar, imponerar och innoverar Cooler Master (? Har vi någon representant från CM i forumet ?)!

Dels paketeringen och dels flexibiliteten för moddare. Lätt att bearbeta de enskilda panelerna!

Skulle inte förvåna mig om Cooler Master redan har släppt lämpliga filformat för att kunna 3d-printa och CNC:a friskt. Skapa en gemenskap runt skapandet för chassi-komponenter och inkorporera licenskreatörer för att slippa frakten världen runt.

Sådant närmar sig alltmer en realitet i och med Freemelts 3d-printers.

HP är på boll också, letade initialt efter deras koncept där de licensprintar kretsar på beställning, men hittade inte.

HP @ Formnext

Reinvent business opportunities with metal 3D printing for mass production | HP @ YT

Sen sätter vi edge ML/AI i arbete för att analysera digitala tvillingar av produkterna och iterativt förbättra dem i ett tempo som inte är jämförbart med mänskliga hjärnor bakom spakarna.

Av Qn1f3

Dynamiskt utefter det svar som är bäst lämpat utifrån det som komponeras här i tråden. Detta är omvänd ingengörskonst inom ramen för marknadsföring. Dels får de mycket data och insikter gällande vad målgruppen tycker om Halebop och insikter om hur denna målgrupp förväntar sig att utfallet ska vara.

Jag är kund hos Halebop, då mig veterligen de var de första som erbjöd eSIM till Apple Watch av de mindre operatörerna och skälig prissättning på tjänsteutbudet. Primärt för att de stora inte har något erbjudande som inte är paketerat på ett bra sätt för det jag efterfrågar.

Blir spännande att se vad som döljer sig i kometens kärna!
Vi har en relativt nyligen tillträdd Head of Halebop som kanske börjar känna att smekmånaden är slut och det är dags att ruska om litet på marknaden.

Om jag får önska fritt vore det att de erbjuder ett obegränsat abonnemang och att ni tävlingsarrangörer båda närmar er Freja eID för autentisering. Hos Geeks behövs egentligen ingen identitet avslöjas, utan enbart styrkas att det finns en faktisk individ bakom (primärt för att parera bottar, troll och öka det personliga ansvaret). En som missköter sig kan helt sonika inte bara skapa ett nytt konto och fortsätta trolla.

Av Qn1f3
Skrivet av SCORPION2000:

"slänga ut uBlock Origin" är du nutts? uBlock Origin är ett måste idag, och om du vill kan du lägga in undantag för sidor som du vill ha? Reklam på?.

Brave är förövrigt skit! Alla webbläsare som kör Chromium är skit!
Jag kör modifierad Firefox med uBlock Origin + några andra tillägg som jag använder.

Jag är osäker på om jag är en nöt, nötter är både gott och nyttigt, så det vore inte så dumt.

Tycker bara inte om att bli påtvingad saker som jag själv inte valt och finner absolut inte att det är ett måste, gästar bara sidor som jag måste och de har bra strategier i relation till vart reklamen placeras. Prestandan som går förlorad är högst begränsad.

Jag föredrar Firefox själv med, men förklarade varför det inte är ett alternativ för närvarande.

Du får gärna vidga mina vyer avseende dina högst begränsade motiveringar till varför du anser det vara som så?

  • uBlock Origins måste

  • Chromiums skräpstatus

  • Braves skräpstatus

Gå inte vilse i cyberrymden!

Av Qn1f3
Skrivet av backspace:

Ruskigt snabb och fungerar med mitt tillägg, lite saker behövde justeras innan den var acceptabel att använda.

Ta bort Google-, Bing- och Yahoo!-sökmotorer, slänga ut alla Google-tillägg (tyvärr verkar basfunktionaliteten vara beroende av två av dem, då det inte går att ta bort), slänga ut uBlock Origin (jag måste få reklam för att kunna bidra till den panel jag ingår i).

Alltid trevligt att testa nya ting, tack för tipset!

Av Qn1f3
Skrivet av backspace:

Får jag kanske testa på.

Kör för närvarande Brave, mestadels för att de värnar om integriteten och för att jag behöver en chromium bas för ett visst tillägg, annars är det inget som binder mig. Har alltid gillat Firefox.

Av Qn1f3

Logi G Pro Wireless, utan mjukvara med Powerplay.

Är inte heller förtjust i scrollhjulet och hade velat ha någon form av fusion mellan MX Master och G Pro, får se om det kommer en sådan som kan axla både arbete och nöje i en och samma paketering.

Av Qn1f3

Bra att det kommer mer med ergo-fokus, däremot har jag ännu inte hittat något som ersätter MS Ergo Sculpt. Delat (gärna med valfriheten som i Keychron Q11 som nämns ovan), negativ lutning, låga brytare och gärna en skälig prislapp.

Av Qn1f3

Postverket, Posten, Postnord

Postnord är och förblir mitt förstahandsval, jag känner till de olika utmaningar som andra har stött på. Min erfarenhet av dem förblir dock klanderfri. Det kan ibland bli lite otydligt med internationella leveranser, men det går troligen tillskriva att olika länder har olika system för ändamålet och där behövs standardisering och avgränsningspunkter tydliggöras i högre utsträckning. Ett enhetligt kolli-ID genom hela logistikkedjan, skulle göra underverk.

Kanske blir IoT-enheter så pass billiga att var försändelse kan ha begränsad smarthet i sig tills dess att last-mile initieras, eller ett pantsystem och programmeringsbarhet via smarta enheter och digitala identiteter?

Nog med med cyberfilosoferandet.

Postnord var tidiga med eID via sin egen app och möjlighet att ge fullmakt åt andra att hämta ut egna försändelser. Kanske ska Postnord uppgå i att vara ett rotnav (backbone) för logistiska försändelser och uppmuntra logistikagnostiska lösningar som inte begränsas av isolerade system?

Airmee, Instabox, Budbee m.fl, förutspår jag kommer stå inför ett transformeringsbehov den närmsta tiden och tydliga tecken är samgåendet i form av Instabee. Stängda ekosystem, bidrar till stängda mervärdesströmmar och parallella utvecklingsspår. Tror i mycket högre utsträckning på plattformar som inte begränsas av vilka de kan samarbeta med, där iBoxen successivt växer.

Det skvallrar mer om vart jag står ideologisk än något annat, marknaden har sina fördelar när det kommer till konkurrens. När det i grund och botten handlar om förväntad infrastruktur ett samhälle bör ha integrerat i sitt fundament bör det finnas en statlig garant för upprätthållande av en hög lägsta nivå.

Med all dess inneboende tröghet och trygghet.

I vanlig ordning vänner, är det en spännande tid vi lever i.

Av Qn1f3
Skrivet av orginallinus:

De på designkontoret som ville ha en cirkel istället för en kvadrat har äntligen vunnit...

Bara trekanten kvar, så har de avverkat symbolerna på Sonys handkontroller.

Av Qn1f3

Angry Miao har sina prytlar med.

Cybercoin

Cybermat R2

Väntar dock tills det har kommit en standard för moduler som det kanske blir en bredare adaption på, om någonsin, annars får man stå ut med att ladda då och då.

Logitech Powerplay är trevlig, där jag för egen del inte har problem med storleken, katthår däremot är en helt annan sak. Där det nästan har ritualiserats att svepa ett par vändor över musmattan med klädroller och upprepa mantrat: "Jäkla katthår, jäklar katthår, jäkla katthår", i tystnad.

Av Qn1f3

Om de mot förmodan inte hittar nya ägare, tar jag dem gärna. Står inför byggnation av tvillingsystem och än så länge har jag inte fått tag på chassin för ändamålet.

Av Qn1f3

Sitter med en begagnad Logitech G Pro Wireless, som köptes på vår marknad, kör med Powerplay. Fungerar bra, även om tendenser till dubbelklick börjar uppenbara sig på LMB.

De jag allra helst hade sett vore en hybrid mellan just Pro Wireless och MX Master, med fritt flödande skroll, stöd för Powerplay, vikt någonstans emellan.

Av Qn1f3
Skrivet av Henrico:

Ahh, det hade jag faktiskt inte ens tänkt på, men så är det ju såklart eftersom det är en fysisk switch mellan trådat och trådlöst. Jag spelar dock bara på en burk och där kör jag 2.4-dongeln, och antar att en har väldigt lite lagg jämfört med BT... Har åtminstone inte noterat något alls i form av lagg...

Får helt enkelt utvärdera, en kabel mindre är guld värt.