Inlägg

Inlägg som Airborne har skrivit i forumet
Av Airborne

Ska gå att ställa in under inställningar att den inte ska uppdatera appar automatiskt så man får då söka och välja uppdateringar själv.

Av Airborne

Har en 4TB lagringsdisk som är mekanisk i Primära datorn, men övriga diskar i den är SSD.

Om inte hastigheten är avgörande (vilket sällan är kritiskt på en ren lagringsdisk) så är 4TB SSD fortfarande betydligt dyrare än mekanisk än så länge.

Av Airborne

Hade en SX-64 dvs en bärbar eller rättare sagt blytung släpbar C64 med inbyggd 1541 diskettstation samt 5" färgmonitor.

Den hade inte kassetinterface alls så kunde bara köra disketter. Den tog enkelsidiga disketter. Men Cartridge tog den.

Hade även en speciell diskettklippare så man kunde vända disketterna och köra på andra sidan med.
Detta trick gick att göra med hjälp att klippa hacket med en vanlig sax, men givetvis var det coolare att ha den speciella klipparen.

Hade även den knattrande matrisskrivaren där man kunde roa sig med att skriva ut ascii grafik.

Slet ut några joysticks på de olympiska joystickätande sportspelen.

Av Airborne

Ibland är det helt klart en fördel att vara gammal i gården. 10/10 rätt.

Av Airborne
Skrivet av Petterk:

Ät eran varmkorv och Mamma Scans köttbullar kalla, de är redan tillagade!

Inträffar ett fel/en skada som inte går att reparera omgående kan du enkelt bli utan el i veckor utan att hela samhället stängs ner. Evakueringsbostad om nu ditt liv måste fortsätta kommer alltid vara billigare än att köra generator för 115 kr/h. Kan du spendera all din tid på att ta hand om ett hus utan bredband mitt i ingenstans behöver du heller inte ett system som kostar 115 kr/h att driva. Dras sig samhället undan ett område för att det inte går att få igång el och va så får du nog finna dig i att göra det samma.

Jo tack blev drabbad av Gudrunstormen förut när jag bodde i Småland och eftersom jag har medicinteknisk utrustning som går på el blev det inte så kul att inte sova 3-4 nätter i rad. Ville inte råka ut för det igen så köpte elverk med batteri o växelriktare så jag kan ladda dagtid och slipper ha verket igång på natten för även om det är litet och tyst så låter det en del ändå. Men mitt lilla Inverterelverk går 5-7 timmar på 2-3L så kostar inga 115kr/h där-

Laga mat och värme går bra med både gasolkamin och gasolkök så behöver inte ens äta kall mat eller frysa heller.

Fiber fungerade i alla fall i 8 timmar innan jag stängde av datorn trots att alla telefoner var döda.

Kompisar kom hem och felanmälde elnät hos mig eftersom jag var den enda som hade internet och dator i gång i byn med mitt elverk.

Hur smart är det att elbolag hänvisar till webben för info till folk vars internet inte fungerar då de är strömlösa.

Du tyckte elförbrukningen var hög i min lilla lägenhet som ligger i Skäne men den här utrustningen drar en del då det blir så många timmar man använder den, och dessutom har jag en extra frys då kyl/frysen som hör till lägenheten verkligen är kass på infrysning och den har för litet utrymme.

Nej historiskt har vi kanske inte behövt ta till roterande bortkoppling i Sverige pga effektbrist men det finns ju andra störningar dokumenterade där återstart av elnätet efter större avbrott har visat sig svårare än man trott eller tagit längre tid än förväntat.

Av Airborne

Kan man lösa det hela så att det går att köra med skarvsladdar från elverket och inte kopplar in det alls i husets fasta elsystem så slipper man hela problematiken med dyr fastinstallation speciella reservkraftsomkopplare osv.

Elverket körs alltså helt fristående från husets vanliga fasta installation och eftersom man bara kör tillfälligt med skarvsladd så behövs ju ingen dyr installation.

Förutsättningen är ju dock att förbrukare kan anslutas med stickpropp men det finns ju sådana för 3fas också.

Nackdelen är ju att det är meckigt och opraktiskt med långa skarvsladdar samt att man får gå och manuellt flytta alla stickproppar från huset uttag till elverkets kablar varje gång man kör det.

Har ett litet elverk jag brukar använda i huset på landet som jag kör off-grid som nu kommer att stå i lägenhetens garderob + batteri och växelriktare 12-230V.

Har jag tur och avbrotten inte blir för långa så kanske det räcker att bara köra batteriladdaren emellan så jag slipper köra elverket på balkongen men bra att ha det tillhands om jag behöver det.

Räcker inte till värme men jag har både gasolkök och gasolkaminer för gaspatroner så det lär klara sig. Kaminerna lär nog inte behövas men gasolköket kan vara bra om de klipper strömmen precis när man lagar mat.

Bor ju dessvärre i elområde SE4 och det är här priset är högst samt risken för avbrott också kommer att vara högst.

Är ju dock trist att vi alls ska behöva tänka så eftersom politiker i sin iver att vara miljövänliga lägger ned stabil produktion i sydsverige utan att tänka på att vindsnurror ej funkar om det inte blåser samt solel kräver sol.

Även om Ukrainakriget och Putins gasstopp (som höjer elpriset på kontinenten)ställer till det ännu värre så skapades det här problemet redan innan kriget av att obetänksamt lägga ned elproduktion utan att vettiga alternativ skapas och införa prissystem där de dyra kontinentala priserna avgör vad vi i sverige ska betala för elen.

Om elpriset tre eller fyrdubblas i vinter tyvärr inte osannolikt alls ifrån den redan höga nivå som råder nu lär det definitivt löna sig med en egen bränsledriven generator både för priset och säkerheten att alls få el om det blir rullande avbrott.

Elräkning nu på högsommaren över 700kr/mån för en liten etta och 1 person med enbart hushållsel säger ju en del om vad folk som bor i hus eller har lägenheter med direktel kommer att få betala. Blir nog många som inte klarar det, var ju illa redan i vintras och nu är priset ännu högre mitt i sommaren än det var som högst i vintras. tänk en fyrdubbling på det...

Blir det rullande avbrott kan vi antagligen räkna med risk för längre avbrott, Läser man rapporter om hur svårt det är att återstarta stora elnät efter avbrott så kan man räkna med problem. (om inte folk är hemma eller har kopplat bort förbrukare när strömmen kopplas på så blir det strömrusning när allt startar samtidigt och då kan systemet haverera pga momentan överbelastning så det måste startas om igen)

Är ju väldigt illavarslande att oljeeldade Karlshamnsverket redan måste köra på halva kapaciteten redan nu sommartid och bränna 70000 liter i timmen, hur kommer det inte att bli när det blir kallt då. Lär få köra alla blocken som då drar 140000 liter olja i timmen större delen av vinterhalvåret.

Tack för det politiker som lägger ned utsläppsfri kraft och istället tvingar fram något som verkligen förstör miljön hela tiden det körs och dessutom el till orimliga priser som många inte kommer att kunna betala.

Pratas om förslag på minska elskatten 10öre, jomen visst det kommer säkert att hjälpa dem som får elräkning på 30-50 tusen/mån eller mer i vinter.

Av Airborne

Microsoft Force feedback Sidewinder 2 Joystick har nog gått ca tjugotusen flygtimmar minst och otroligt nog fungerar den än. (Obotlig simulator nörd)

Kommer inte bytas ut innan den blir oreparabel, knapp 8 (används till landningsstället) behöver ibland extra hårt tryck för att reagera.

Som tur är har jag en extra lättare beg Sidewinder 2 joystick i reserv om den nuvarande lägger av.

Finns en gammal Sidewinder gen 1 också men den används inte längre pga avsaknad av Usb. (men kanske kommer till användning i något retrobygge i framtiden.)

Force Feedback fungerar inte med FS2020 jag flyger mest nu, men det är inte joystickens fel utan MS som inte stöder den i FS2020.
Gick dock att fixa egna profiler så den fungerar att flyga med.

Har också en Logitech mus M705 gen 1 för vardagsbruk har också hängt med ett tag fast inte så länge som joysticken. I simulatorspel funkar den men har även en enklare logitech spelmus för snabbare skjutspel.

Av Airborne
Skrivet av Monarped:

Bor på landet utanför Hultsfred i Småland kalmar län

Det där råkar jag utför också när jag är på landet och i vart fall när jag är i Målilla (Också utanför Hultsfred)så är 4g nätet hos i mitt fall Tele2 så nedlastat och slött att jag måste ställa om mitt mobila bredband från 4g till 3g läge.

Trots att jag ser masten genom köksfönstret och har i princip full täckning på 4g så laggar det och hastigheterna blir dåliga.

Så var det inte när 4g var nytt då gick det med bra fart och stabilt runt 30Mb/s både upp och ned med samma operatör vilket var bra hastighet för 4g på 900 bandet som gäller landsbygden.

Men nu är 4g så överlastat att det ibland är nere på några enstaka Mb bara och det är oanvändbart för streaming av tv.
Kör jag däremot med tvångsstyrning till 3g i modemet så går det 15-20 ned även om uppladdning bara går i någon Mb även där men det går att titta på tv i alla fall.

Förut var 3g oanvändbart men nu är det tvärsom istället 4g som är slött.(är oftast bättre kl 3 på natten så det visar att deras kapacitet inte räcker.)

Tipset är i alla fall att testa om 3g fungerar bättre men ofta har de begränsat mobila bredband att bara köra 4g, så var det hos mig men efter samtal med operatörens kundtjänst så aktiverade de 3g på mitt simkort o abb så jag kan välja själv mellan 3g och 4g (Anledningen var att de ville slippa support av okunniga kunder som får hastighetsproblem när modemet kör 3g på ställen där 4g är snabbare därför att de inte vet hur man ställer in det)

Det här är ju en tillfällig lösning som fungerar där de fortfarande har 3g i masten och det ska ju bort så småningom men man får hoppas de sätter in 5g istället då när 3g stängs av för gott.

Av Airborne

Har faktiskt varit biografmaskinist i lumpen på regementsbion, Och jodå förutom försvarets undervisningsfilmer så kördes det också vanlig spelfilm som på en vanlig bio där.

Gamla antika Aga Baltic projektorer med ljusbågslampor av kolstavar vars avstånd alltid fick justeras för gick de ihop blev det kortslutning och kom de för långt ifrån varandra så slocknade ljusbågen och därmed filmen.

Fanns visserligen en automatisk matning av kolstavarna men man var alltid tvungen att justera manuellt också i praktiken.

Av Airborne

Små datorer har alltid varit intressanta, har haft en del av dem.

Av Airborne

Ja vad ska man säga, har tydligen god koll på möss och rätt snabb ändå trots mina 61år.

Av Airborne

Tja, Kanske inte så konstigt i min ålder (61)

Av Airborne

Jag har ju en Philips 27tums ips 4k monitor till datorn. kör spelen i 1080p och även testat en native 27 tums FHD monitor.
Med den testade 27 tumsFHD monitorn upplevde jag pixelmatrisen som väl störande jämfört med min gamla mindre FHD skärm.

Däremot kör jag på 27 tums 4k skärmen med 1080p upplösning (från datorns grafikkort ett Gtx1070) så blir bilden mycket bättre just för att jag slipper den jobbiga pixelmatrisen samtidigt som bilden ändå upplevs tillräckligt skarp även om en viss mjukhet finns.
Men den mjukheten är mycket mindre störande än synlig pixelmatris för mig. Andra kanske prioriterar annorlunda.

Just 4k till 1080p är ju jämt delbart och fungerar bra om inte hårdvara eller mjukvara försöker egna trix som sabbar det.

Faktiskt riktigt nöjd med skärmen då den klarar att hantera 24 Bilder/Sekund från mina UHD filmer på Xboxen vilket annars många datorskärmar inte gör, har antagligen med att Philips som stor tv tillverkare insett att man vill använda skärmen även till mediaenheter.

Sedan kan ju sägas att på normalt soffavstånd från en större tv så syns sådana här detaljer betydligt mindre än när man sitter nära en datorskärm så i praktiken är det inget problem på det avståndet med själva upplösningen.

Av Airborne

Skrev i tråden när jag var 55år, blir 62 i år och ja det spelas på precis som vanligt så jag lär fortsätta så länge det går.
Har definitivt inte tappat intresset.

Av Airborne

Har ju gått hela vägen från analog film till digitalt, hade några enkla kameror som barn men köpte som tonåring på 70-talet en Konica TC systemkamera som rätt snabbt byttes till en T4 med winder samt diverse objektiv. Stod en hel del i mörkrummet och det var magiskt när bilderna framträdde i framkallningen. Man kontrollerade hela kedjan från att ta bilden i kameran tills den hamnade på ett fotopapper.
Haft både Pentax och Nikon samt blev senare Canon.

Min första digitalkamera var en svindyr Sony kompakt på hiskeliga 2,11 Mpix Dsc-F55 1999.
Och min första digitala systemkamera blev en Canon 350D som efterträddes av 60D och 70D.

Har även en spegellös Canon M3 med några EF-M objektiv samt en adapter så jag kan använda mina övriga EF o EF-S objektiv till den. Mest lilla M3 som används numera om jag inte ska plåta objekt där den inte hänger med såsom flygplan och annat snabbrörligt för då får det bli 70D istället och det ser dessutom lite löjligt ut med en stor telezoom på en liten M3.

Givetvis plåtas det med mobilen då den alltid är med, systemkameran tas med när jag planerar att använda den.

Har några analoga hus också men då film är dyrt används dem inte så ofta.

Har en Sony Cx-405 Full HD videokamera också, framför allt där Systemkamerorna och telefonernas begränsning till 29 minuters klipp stör. Enklare att zooma mjukt med den för utan specialprylar är det svårt att zooma filmmjukt med manuella systemkameraobjektiv. Nackdelen är den lilla sensorn då, där vinner systemkamerorna trots att jag bara har APS-C kameror.

Av Airborne

Det där är ett eländigt otyg med CG-Nat, rätt många tjänster som får problem.

Exempelvis Hemautomation som man ofta vill kunna komma åt utifrån.

Rätt mycket speltjänster får också problem med det.

Okej om man bara surfar och kollar på streamat hemma är det inga större problem.

Det är bara det att det blir alltfler tjänster där det blir ett problem för folk.

Själv skulle jag byta tjänst direkt om jag hade haft Bahnhof, hade blivit riktigt sur över det. Systemet att man tidigare kunde få det om man hade behov av det, var om än inte jättebra men i alla fall ok.

Men tycker inte man ska behöva betala extra för en sådan grundläggande funktion och så länge de andra erbjuder det utan extra kostnad är det bara att byta och det lär Bahnhof förlora på eftersom de ofta har kunder som kanske har lite mer koll på sådant än mainstream operatörer som mest har just surf & streamkunder.

Att det sedan är problem med brist på ipv4 adresser är en annan sak men som sagt ipv6 är ju knappt infört någonstans alls på privatsidan och går hos många operatörer och stadsnät inte ens att få.

Av Airborne

Har avverkat väldigt många mobiler genom åren, men de senaste åren tycker jag premiummobilerna har blivit för dyra i förhållande till vad man får. 15kkr för något med förväntad livslängd på 2-3år, i bästa fall 4-5år är dyrt.

Byter om det kommer någon funktion man vill ha som 5G och när batteriet blir för dåligt samt när det börjar strula med måste ha appar som BankId

Har en Samsung S9 som börjar bli gammal men fungerar bra utom batteritid då och batteritiden var inte ens bra när den var ny.

Har även en LG G7 Thinq men den har inte stöd för wifi-samtal, ett måste med usel inomhus täckning så den får agera musikspelare istället vilket den gör med bravur då den har Hi-fi Dac, Hi-Res stöd även för MQA samt kraftig hörlursförstärkare som med lurar på 50 Ohm och uppåt förbigår Eu ljudbegränsning så man kan dra på ordentligt om man vill.

Impulsköpte en Motorola G50 med 5G på rea för 1490kr mest för att kunna dela ut 5G när väl operatören får arslet ur vagnen och bygger ut 5G nätet då 4G är så överbelastat på många håll.

Det som dock är riktigt bra med G50 är batteritiden, räcker flera dagar vid lättare användning.

Spelar jag Pokemon Go på samsungen (det spelet är bland den värsta batterislukaren jag sett) så räcker fulladdad telefon någon timme kanske max 1,5. Vid vanlig användning går telefonen runt 12-15 timmar som den gjort sedan ny.

Motorolan har bara sjunkit 10% batteri på samma tid och visst är den lite slöare men det fungerar att spela Pokemon Go på den.

Fast det sämsta med motorola G50 är att varken Hbo Max eller Tele2 play(Comhem play+) appen funkar då det laggar förskräckligt.
Kör man det dock i webläsaren istället så fungerar det av någon anledning. Svt Play appen funkar dock utan problem.

Annars kan man konstatera att enkla budget mobilen fungerar rätt ok även om det så klart märks att den inte kostar 15kkr.
Tänkte att lågupplöst 720p skärm skulle vara värdelöst, men i praktiskt bruk är skillnaden mindre än jag trott även om det syns att samsungens högupplösta Oled skärm är bättre. Funkar trots allt ok att göra vardagsprylar och mediakonsumption samt läsa E-böcker på den.

Men visst Bara FHD video på kameran suger hos G50 men man kan inte få allt för den lilla pengen.

Av Airborne

Jag hade en sådan där släpbar SX-64 med inbyggd 5" färgmonitor och 1541 diskdrive.

En mindre nackdel var väl då att den saknade kassettinterfacet så bandare gick inte att ha.

Fast å andra sidan, vem vill köra band när man kunde vända på de enkelsidiga 5.25 tumsdisketterna om man hade en diskettklippare och utnyttja båda sidorna.(ja gick ju att klippa ett hack med sax också men inte lika coolt.)
Hade också matrisskrivaren och olika joysticks till den.

Minns att jag släpade med mig den på ett skidläger i Åre. Först riktiga skidor i slalombacken å sedan virtuella sådana på datorn till kvällen.
Helikoptern i spelet som hämtade upp en om man kraschat var lite rolig minns jag.

Tyvärr har jag inte kvar den sedan länge, så det får bli emulatorer då.

Av Airborne

Jag skulle tagit Hp datorn. 6 kärnig AMD Ryzen 5 är bättre än 4 kärnig Intel i5.
16Gb ram är bra för prisklassen och även SSD 512 vs 256.
Hp har fördelen att både minnesmoduler och SSD går att uppgradera.

Asus har även dom haft ganska usel kvalitet så att Zenbook skulle vara bättre är inte säkert, förmodligen kanske den känns lite bättre. Men går något sönder är Asus ett elände att laga. Finns ens delarna så räkna med att de kostar skjortan.
till Hp brukar det vara lättare att få tag i delar även om även de tar betalt.

Det negativa man kan säga om Hp datorn är att skärmens ljusstyrka är för låg för utomhusarbete i solen men sitter man inne funkar den.

Är inte bakgrundsbelyst tangentbord på Hp om det är ett krav men annars betydligt mer prestanda för pengen än Asus modellen.

Jag har modellen före denna med Ryzen 5 4500u med mindre minne och disk som ändå fungerar hyggligt, det är just skärmens klena ljusstyrka utomhus som som är ett frågetecken om man har det behovet.
Batteritiden är ganska okej vid enklare uppgifter, jag är i alla fall nöjd med min köpt i våras så här långt.

Av Airborne

Rekommenderar definitivt en bensinare helst med liten motor som fort blir varm till den typen av körning.

Många bensinbilar har ju numera mindre motorer runt litern i slagvolym och dessa brukar fort bli varma.
Själv har jag en gammal Skoda Fabia med 1,2L motorn på 68hk utan turbo.
Idag när det var ca minus 2-3 grader ute här så kom tempmätaren(vatten) upp i 90 vilket är bilens normaltemp redan vid 3-4km körning.

Ibland lånat en 2L diesel (Audi a4 avant)och på den krävdes 30km landsväg innan den blev varm, var ganska plågsamma första 1,5 mil med bara fesljummet och knappt det ens ur värmeutblåsen. Ibland orkade inte tempmätaren ens över 50-70 grader på 30km körsträcka vid tio minus ute.

Min egen Fabia blåser brännhett ur munstyckena efter 3-4km trots att jag då har skrapat rutorna innan motorstart och åker iväg direkt efter start och ljummet kommer det ur munstyckena snabbt sådär 1-2 minuter efter kallstart.

Små bensinare blir ordentligt varma fort, skulle inte köpa en diesel för den typen av kortsträckor.

Att byta dieselpartikelfiltret om det satt igen sig så mycket att det inte ens fungerar med den tvångscykel verkstäderna ibland kan initiera kan kosta 25-30 papp om det vill sig illa.

Som sagt inga motorer gillar att köras kalla, och på dieslar brukar både partikelfilter och Egr-ventilen speciellt om den är ihopbyggd med avgaskylare som hos många VAG bilar ta stryk vid upprepade kortkörningar.
Egr-ventil med avgaskylare är också många gånger svindyr att byta.

Visst låter man demontera partikelfilter och Egr-ventiler och hackar bilen så besiktningen blir lurad blir det mindre problem med dieseln men det är å andra sidan olagligt och kan ge otrevliga konsekvenser om man blir påkommen med det.
Dieselns andra akilleshäl med usel värme kvarstår ju men kan lösas med extravärmare som å andra sidan drar extra bränsle eller el istället.