Inlägg

Inlägg som Airborne har skrivit i forumet
Av Airborne

Många kärnor är en fördel vid redigering, just nu skulle jag nog själv tänka mig att invänta Zen3 om jag funderar på köp då det inte är långt kvar innan presentationen om det inte är så att du måste ha datorn just nu.

Väntar du tills dess så kan du se om du kan få ett bra pris på nuvarande Zen2 som rimligtvis borde reas ut lite när de nya kommer ut.
Alternativt kanske Zen3 ger så pass mycket mer prestanda att det är värt prisskillnaden, lär ju visa sig när test kommer ut och då kan du välja det som passar dig mest. Men det som läckt ut verkar visa på bättre IPC (kanske AMD nu kör ikapp intel även på spel) och minskad intern latency.

Även grafikkortssidan kanske har fler valmöjligheter då, när tillgång på kort ökar och tester är ute samt kanske även att AMD RDNA2 kort då har presenterats.
Kan ju vara så att de nya Big Navi korten kan öka konkurrensen om de blir bra, troligen slår de inte 3090 men om de ligger i klassen 3070-3080 och är bra kan det tänkas hända saker där Nvidia antingen pressar priset eller slänger in någon Ti/Supervariant med mer minne.

Är ju rätt mycket som händer nu på både Cpu och Gpu sidan.

Alternativet är annars köp billigast användbara processor nu och uppgradera sedan, men känns å andra sidan rätt onödigt för det blir dyrare totalt sett att köpa två processorer och senare uppgraderingar längre framåt i tiden bortom 4000 serien innebär moderkortsbyte då de nya Zen3 Ryzen 4000 processorerna som släpps nu i höst med all sannolikhet blir de sista på nuvarande AM4 sockeln och nästa generation därefter blir på ny sockel.

Av Airborne

Jag kör MSFS2020 på en i7-4790k och ett gtx1070 samt 24Gb RAM, SSD diskar.

MS installer ansåg att datorn var "High End" och ställde allt på high.

På enstaka av de allra största flygplatserna som JFK ligger Fps runt 20 vid start vilket märks men är fortfarande flygbart i alla fall, dvs det rycker lite men svarar ok på kontrollen.

Så fort man lättat hamnar man runt 30ish eller över, vilket låter lågt men faktum är att det har varit långt värre vid tidigare släpp av MSFS versioner där det verkligen känts som bildspel just med JFK som alltid varit krävande om man inte haft absolut värsta datorn och ibland även trots värsta datorn.
Här finns trots allt ändå flytet kvar trots lite ryckningar så går bra att flyga i alla fall. Beror nog på att kontrollerna och instrumenten ändå hänger med även om det rycker litet i passerande hus och terminaler vid start.

MSFS 2020 flyger rätt bra och bättre väntat faktiskt efter allt man läst om monsterkrav på datorerna, vart riktigt överraskad av hur bra det fungerar på high. kör 1080P upplösning på en 27" 4k/60hz skärm (ser bättre ut med 1080P på 4k skärmen då man slipper synliga pixlar som en native 27" 1080P skärm hade haft)

Flyger man mera normala flygplatser och då menar jag ändå de flesta stjärnmarkerade även större flygplatserna så har jag oftast runt 30Fps vid start och kan hoppa ända upp runt 60Fps på höjd.

Lågflygning utmed dalgången vid Stewart på några meters höjd i maxfart runt 500 Km/h med TBM 930 känns lite som lågflygande jaktplan (härlig fartkänsla)och det flyter på bra.

Verkar inte heller som om väder ställer till det, flög in/ut genom komplicerade molnlager i orkanen Laura utan att det hackar.

Hackar faktiskt ibland mindre än gamla FSX trots väldigt mycket mer detaljerad grafik, flyger man en bit upp ser det verkligen fotorealistiskt ut om man nu inte råkar flyga där de dabbat sig med gröna halvsjunkna vägar och sådant.

Tycker ändå din nyare setup borde fungera bättre när min gamla i7-4790k + gtx1070 och dessutom bara 24Gb RAM fungerar hyggligt bra.

Du har ju två kärnor till även om jag då istället har 8 trådar på i7an, kanske vattenkylningen förbättrar att den inte throttlar också men så stor skillnad borde det inte vara.

Ibland verkar MSFS2020 lite lurig, har ju sett videoklipp från folk med nya värstingprylar där det hackar betänkligt värre än hos mig redan då på high settings.

Har å andra sidan sett folks videoklipp med medium datorer som verkar flyta på bra som flygningen med DA-62 från Helsingfors Malmi till Mariehamn.

Av Airborne

Ja det kommer att ta ett bra tag innan gamla kort inte fungerar, för som sagt det är en liten andel spelare som sitter på Nvidia 2000 RTX serien speciellt utanför Sweclockers och entusiastkretsar. Spelutvecklarna lär inte vara intresserade av att kanske 75-95% av spelköparna inte kan köra spelen därför att de saknar RTX eller RDNA 2 kort.

Men med det sagt så lär ändå försäljningen gå tvärt ned för de kort som inte klarar det, för inte köper man ett nytt kort utan stöd om man vet om detta såvida inte kortet är på brakrea där man tänker att man kan ha det tills vidare.

Nu när MS går ut med nya tvingande krav för utvecklarna, ja då vill man som kund ha en full DX12 kompatibilitet som räcker framåt också om man ska köpa nytt grafikkort i utom i de lägsta segmenten där kanske andra egenskaper har större vikt.

Däremot kommer de mindre insatta säkert att fortsätta köpa då alla inte läser sådana här nyheter.

(de som köper färdig "speldator" på någon av köpladorna som glatt annonserar ut lite daterad teknik som värsta Gamerdatorn vilken mamma & pappa köper i tron att den måste vara jättebra eftersom köpladan känns trygg och bra då man köpt sin TV samt vitvaror där.)

Nuvarande AMD kort lär rasa i pris, lite surt för den som precis slantat upp för ett 5700XT där ångertiden gått ut.
Får hoppas AMD snabbt får ut sina RDNA 2 kort istället.

Nvidias lägre icke RTX sortiment som 16X serien lär också tappa värde men där kanske en del räddas av att de billigare korten hamnar i lite enklare datorer och köpladesortimentet där folk inte har samma koll.

Gäller väl iofs även för de lägre serierna hos AMD också, problemet för AMD är ju nu dock att sälja sina mellanklass kort då alla som tänkt köpa ett 5700XT nu lär välja ett Nvidia RTX kort tills dess AMD är med på banan igen med RDNA 2.

Av Airborne

Ja det där Globen eventet som sagt.
Jag minns att det var sådan kalabalik där, det var nästan slagsmål om kartongerna.
Fick i alla fall med mig Windows 95 hem, det är några år sedan nu. tror den kartongen ligger i en låda någonstans fortfarande.

De där specialformaterade disketterna tror jag att jag hade något obskyrt specialprogram till som kunde hantera formatet så man kunde göra backup på disketterna.

Av Airborne
Skrivet av Zyriak:

Vad har ni för några favorit plan?

Själv gillar jag turboprops, Daher TBM 930 är det jag gillar mest. Någonting med ljuden som jag gillar skarpt. Lite lagom storlek, men ändå med infällbara landsningsställ, bra räckvidd etc

Kan instämma på den.
Gillar också TBM 930 starkt och har både puttrat runt här och där inrikes samt gjort längre flygningar med den runt om i världen så den är favorit just nu. I lördags flög jag den Florida-Kuba-Cancun-Mexico City-Los Angeles så det blev några flygtimmar där.

Kan starta/landa på små gräsfält samtidigt som den är snabb med bra räckvidd.
Man kan positionera sig i ett läge där man har god utsikt.
Ljudet är väldigt trevligt och de flesta kontrollerna fungerar om än inte alla. Men ovanligt mycket fungerar för att vara ett default plan och den känns trovärdig i flygegenskaperna så gott det går att bedöma utan att ha flugit den riktiga. Men har sett en hel del Youtubevideos med riktig TBM flygning från Cockpit och den beter sig snarlikt prestanda mässigt.

Riktigt kul att lågflyga i maxfart på några meters höjd, det känns att det går undan när man pressar längs Miami Beach när husen rusar förbi på några meters håll eller följa en bäck i en trång dalgång.

Man kan här annars jämföra funktioner med king Air 350i som faktiskt har en väldig massa saker som inte fungerar mera jämfört med default King Air i FSX där en sådan viktig funktion som AutoFeather numera är inop tillsammans med en massa andra funktioner. Känns som man har nödportat Fsx versionen och hottat upp utseendet lite samt slängt in lite bättre skärmar men inte så mycket mer. (där FMS inmatningspanelen givetvis är inop så att ändra färdplan under flygning som går bra att göra i TBM 930 fungerar inte på King Air) Ljudet låter heller inte alls lika bra som TBM.

Känns som om man har satsat lite extra på TBM 930 som är helt ny modell för Microsoft

Ett annat plan som fungerar sämre är 747 där autopiloten inte verkar klara av jobbet utan den oscillerar kraftigt i pitchled vilket är synd då ett flygplan för långflygning i 8000nm vill man inte handflyga många timmar.

Övriga plan har jag testat för lite ännu men Beech G36 och DA-62 känns trevliga samt lilla Amfibien Icon A5.

Svårt att slita sig från TBM 930 som sagt och jag har laddat ned flyghandboken för TBM 930 från Daher som läsning.

Eftersom simulatorn är nysläppt och de ska utveckla den kanske i tio år så får man hoppas de värsta buggarna med Autopiloterna och annat kommer att fixas till allt eftersom, och TBM flyger ju mycket bättre på autopilot nu redan i releaseversionen än i betavideorna så hoppas buggiga 747an också kan fixas till.

En kul grej är att flytta sig runt i planet så man tittar ut som en passagerare och sedan kan man slå på andrapiloten och bara åka med. Den både startar och landar själv då även om den får göra lite tricks. Flög till bromma bana 30 som passagerare i TBM och när kärran låg på 9300fot över trångsund funderade jag på hur den skulle lyckas bli av med den höjden före landning. Den gjorde ett extra 360 graders varv över sköndal innan den fick rätt höjd för landning men landade gjorde den när den blivit kvitt överskottshöjden via extravarvet. Var rätt häftigt faktiskt.

Av Airborne

Finns båtsimulatorer också samt lite mer krigiska som Uboat som är en blandning mellan simulator och strategi. Har den och tycker det är ganska kul att sänka fartyg. Rätt mycket att sätta sig in i så det krävs en del tid.

En riktigt udda simulator är en kärnreaktor av kokvattentyp med tillhörande kylsystem och elgenerator där ska man dra ut styrstavar i rätt ordning och styra ventiler och sensorer för att så småningom kunna starta generatorn när ångtrycket räcker.
Är en utbildningssimulator så den är rätt realistisk och den saknar ljud så allt sker grafiskt, Finns flera moder att starta i så man slipper vänta de flertal timmar det tar att kallstarta den, (man kan välja ett läge där den är nästan färdig att till starta turbingeneratorn om man inte vill vänta) Sök på BWR simulator, man måste regga sig för nedladdning men den är gratis.

Rymdsimulatorn Orbiter (också gratis) är också rolig. Man kan ladda ned tredjeparts farkoster och åka upp tiil ISS rymdstationen som man kan docka till. Sedan kan man återvända till jorden med komplett återinträde och allt.
Är gjord av en lärare för att på ett roligare sätt lära ut rymdfysik och är mycket realistisk och om man så vill väldigt krävande.
Hela solsystemet finns med och det finns en bas på mars ifall man känner för en tripp dit.(tur att det finns ordentlig tidskompression att tillgå, flyger dit i realtid lär det ta några år)

Ja jag är en total simulatornörd det är bara att erkänna!

Av Airborne
Skrivet av anon5930:

Jag har Tele2s mobilt ljugband obegränsat. Känns som en gammal "hederlig" 28K anslutning vore snabbare ofta. Inväntar fiber, var det minst korkade valet medans om det inte vore för att Tele2 ljög om kapaciteten.

Ett övergående problem dock, de gräver utanför så hoppas på att ha fibern inlåst inom kort.

Detta med mobiltbredband, numera får man ofta usel hastighet på 4g trots full signal och man ser masten.(Och inte blir det bättre av alla som jobbar hemfrån i Coronatider)

Där jag förut med Tele2 hade 30Mbit/s ned och ungefär samma upp på landet så har jag nu kanske 1,5 ned då det är så överbelastat på 4G.

Som default är Tele2 mobila bredband inställda på 4g och 3G är ej aktiverat i nätet just på deras rena mobila bredband.(åtminstone för privatanvändare)
Detta då till skillnad från när man har mobilen som hotspot eftersom mobilabonnemanget har 3G aktiverat och där det då fungerar att istället byta till och låsa den på 3G only då 3G ofta är mindre överbelastat numera när alla kör 4G.

3G är alltså inte aktiverat i nätet om man inte säger till hos kundtjänst på de rena mobila bredbanden på privatsidan. Antagligen har de tänkt att det blir mindre support då folk inte av misstag hamnar på det normalt sett långsammare 3G istället för 4G. Antar att mobila företagsbredband har 3G aktiverat men om inte så gäller samma sak där.

För min del så får jag 10-13Mbit ned och kanske 3 upp med 3G istället för oandvändbara 1,5 med 4G och dessutom fungerar nu wifi-routern i bilen på ställen där det bara är 3G täckning(en hel del ute på landsbygden) vilket i alla fall gör att jag slipper avbrott efter vägen om jag lyssnar på internet-radio eller Spotify. I bilen får den stå på Auto för annars har jag inget bredband där det bara finns 4G finns ju några sådana ställen också men de är betydlig färre för oftast finns 3G även där 4G finns

Man kan dock ringa Tele2 kundtjänst och få 3G aktiverat även på rena mobila bredband och då går det att låsa det till 3G i nätverksinställningen på mobila wifi-routern.

Står den på Auto väljer den ofta 4G i tron att det är bättre så man får manuellt låsa den till 3G only på mobila wifi-routern/Usb-modemet då.

När det gäller FS 2020 så går det tydligen som jag förstår välja att öka på nedladdningcachen och ladda ned i förtid, kom inte riktigt ihåg om det också gick att välja områden att ladda ned men jag tror det så det kan hjälpa till där uppkopplingen/bredbandet är långsamt eftersom den då kan vara igång och ladda ned när man gör något annat under tiden så kan den få stå och tugga på med nedladdning.

Av Airborne

@Mindfighter:
Samma här har också flugit virtuellt i nästan 40år(fanns en rudimentär flygsimulator till ZX81 som också kom förbättrad i färg på Spectrum 48K) och flugit en förskräcklig massa timmar.

Givetvis spelat Microprose spelen som var mina favoriter på C64(hade en släpbar SX64 alltså en väskmodell av C64 med inbyggd 1541 floppydrive och femtums färgmonitor) samt också favoriten Sublogic FSII på C64 som var bättre än PC varianten just då. (är ju Sublogics tidigare version som MSFS 1 bygger på)

På PC har jag flugit hela MSFS serien + alla MS CFS (CFS3 innehöll en mängd roliga exotiska flygplan) så jag ser verkligen fram mot MSFS 2020.

Då vi inte har några snygga 3D städer i Sverige med våra dåligt uppdaterade Bingkartor så finns det lite att önska där men kanske blir det bättre framöver då tydligen Köpenhamn är bättre.

Men bortsett från någon tokmissad detalj såsom att stadshuset i Stockholm saknar tornet(kommer antagligen fixas till senare) så ser det ändå mycket mer detaljerat ut än i FSX och andra konkurrenter.

Flyger man på något tusental meter över landsbygd så ser det verkligen riktigt ut, som videon med flygningen i en DA-62 från Malmi Helsingfors över finska skärgården till Mariehamn där de skogsbevuxna öarna och kala skären verkligen kan tas för verkliga.

Hela systemet med omvärlden som solnedgångar och vädret är ju väldigt mycket förbättrat också.

Bara att hoppas min gamla datorhäck med i7 och GTX 1070 klarar av det, men Drawyahs videoklipp ser rätt ok ut ändå trots att han inte har någon värstingdator eller bredband.

Men det är fantastiskt hur långt utvecklingen har gått när det gäller realism när man varit med hela tiden från enkla streck och rektanglar till dagens prestanda. Nu finns det faktiskt sekvenser i spelet där folk som ser videorna tror det är på riktigt.

Och på vägen från Gunship och F19 till DCS har det också hänt en del utveckling.

Ska bli spännande och se utveckingen framåt av MSFS 2020, till föregångarna finns det ju otroliga mängder med både fria och paywaretillägg som lyft simulatorn till nya höjder. undrar just hur det ser ut om 14år framåt för det var ju så länge sedan FSX släpptes.

Av Airborne

@griid:

Jag kan ju inte tala för honom vilken butik som är att föredra.

Men tittar jag på min egen situation där har jag har både FSX retailbox Deluxe fristående installation och FSX SE(Dovetail) nedladdat från Steam så kan jag jämföra hur det idag skiljer mellan FSX och FSX SE och då infinner sig frågeställningen om det blir likadant med FS 2020 på Steam.

Steamversionen SE och vanliga FSX skiljer sig lite åt då de inte är helt lika viket är både för och nackdelar med.

FSX SE är ju något nyare och ska ha vissa buggar fixade. Dock inte alla och som exempel detta där taxibanornas vägvisarpilar försvinner när funktionen är påslagen är kvar. Går att fixa med att ladda ned filer och installera men sådant meck är lite krångligare i FSX SE liksom ibland installation av flygplan & Scenerier från tredje part utanför Steam då sökvägar är annorlunda.

Även de tillägg man kan köpa genom Steam skiljer sig ibland såsom att 2D paneler kan saknas som finns i fristående versionen samt att ofta får man inte med alla skins (flygbolag)som man får vid fristående köp.

Samtidigt är det enkelt att handla i Steam + deras reor och om man nu ändå använder Steam kan det kännas enklast.

Å andra sidan händer det något med Steamkontot kan det vara tryggt att ha köpt via Microsoft, lär vara större risk att Steam försvinner än att Microsoft gör det.

Men framför allt känner jag en viss oro över om det blir samma sak på FS 2020 med tredjepartstillägg där allt content inte är med i Steamversionen som det varit med FSX SE.

Jag har både MS Store och Steam men då jag även har Xbox Ultimate pass så ska jag testköra standard först som ingår där innan jag senare köper Premium men lutar då åt köpa via MS Store av ovan nämnda skäl(vill dessutom gynna MS för att de har velat satsa på en fortsättning av av den långa MSFS serien)

Av Airborne

@Zyriak:
Skönt att de jobbar vidare med autopiloternas modellering,

Det är ju ganska irriterande när planet guppar som en flygsjuk anka hela tiden under cruise i släppta videos, detta så man måste övergå till handflyga det.(inget man vill göra över Atlanten i många timmar).

Exempelvis TBM 930 behöver definitivt fixas till, speciellt som det är ett flygplan man gärna flyger sträcka på autopilot med.

Annars är TBM 930 ett plan jag verkligen gillar med sin möjlighet att starta från små grässtråk samtidigt som det har hygglig räckvidd och är både snabbt och användbart. DA62 samt Icon A5 verkar också roliga.

Om jag jämför då från FSX SE och tredjeparts planet Embraer Phenom 100 så småskakar det på autopilot när man närmar sig max cruisespeed redan innan man nått upp till max cruise, släpper man då ned hastigheten 0,2-0,3M blir problemet mindre.

Egentligen ska sådana här problem inte dyka upp i certifierat fartområde utan först när det överskrids kan man vänta sig sådant här. Just det planet går att stå ut med att leva med det, är en betydligt mindre störande oscillation än TBM fallet men det visar att det kan vara komplicerat att få autopiloten rätt.

En del plan fungerar precis som de ska utan konstigheter och i andra fall är det så illa att man inte orkar flyga det alltför buggiga planet alls så uppenbarligen lyckas åtminstone vissa göra plan som uppför sig som de ska på autopilot.(Till FSX då, men lär säkert bli samma här)

Det man kan hoppas skiljer med nya MSFS 2020 är ju att man faktiskt verkar se ut att jobba för att uppdatera simulatorn kontinuerligt så kanske de värsta felen kan fixas bättre på sikt i nya MSFS 2020.

Simulatorn är ju ny för de som utvecklar både plan och annat så med tiden och erfarenheten blir det säkert bättre när man ser vad som går att göra med den.

Att det blir fel i ett så komplext projekt som denna simulator är får man räkna med, ser ändå så otroligt mycket bättre ut trots något fel här och där.

Är också så glad över att MS kom tillbaka med denna simulator från att tidigare ha lämnat genren, kul att de fortsätter med den långa traditionen. Var kul att se bokhyllan med gamla versioner där bakom MS gubben.
Usch vad det känns långt till den 18/8, klättrar på väggarna av habegär nu.

Av Airborne

@YaKoStar:
Nej man märker att Stockholm inte är en 3D skannad stad. Men trots de mestadels autogenererade husen som i alla fall är bättre placerade så ser det ändå bättre ut då gator och grönområden är mycket mer rätt nu.

Bings kartmaterial är rätt sent på att uppdatera i Sverige, ett område som nybyggdes med hyreshus klara för två år sedan är fortfarande bara en grundgrop på kartan ännu där både Eniro och Google maps är uppdaterat.

Fast stadshuset ser ju fel ut nu och det blir lite osthyvelseffekt på autohusen, men terrängen är ju så väldigt mycket bättre då även småplättar som fotbollsplaner blir rätt och olika ytor och vägar mm är så mycket snyggare nu.

Vad som däremot är ett slående jättelyft är landsbyggden, nu ser det verkligen realistiskt ut och där skulle man faktiskt ibland kunna luras att tro att det är en videofilm(sett en del sådana kommentarer).

Exempelvis Youtube FS2020 flygningen till Mariehamn från Helsingfors över finska skärgården där ser det faktiskt ut som det gör vid riktig flygning från tusen meters höjd, ruskigt imponerande.
VFR har definitivt blivit verklighetstrogen nu och så bra att det nog går att öva visuell navigering vid datorn och direkt känna igen sig i riktig flygning.

Det verkar ju också som om man kommer att uppdatera materialet på molnservrarna så om Bing 3D skannar Stockholm framöver lär vi få förbättringar. Kanske rent av blir så att FS2020 användartryck får Bing till att uppdatera kartorna bättre även i Europa så människor tycker det är värt att använda deras kartor som nu är rejält akterseglade av andra karttjänster som är bättre på uppdatering av kartorna.

Man drägglar ju ner sig totalt nu och klättrar på väggarna av alla videos som släpps och att behöva vänta ända tills den 18/8 känns skitjobbigt. Vill ha FS2020 nu!!! Borde inte se fler videos men svårt att låta bli. Får lämna datorn och åka o bada istället nu.

Av Airborne

Jag har ju flugit flygsimulator i nästan 40år nu, började med en synnerligen simpel simulator till Sinclair ZX81 som snabbt blev en 48k Spektrum i färg och en SX64(släpbar C64 med inbyggd färgmonitor & 1541 diskdrive) och vidare med PC.

Tappade räkningen på flygtimmar efter en datorkrasch någonstans omkring 20000 timmar och slutade bry mig att skriva upp vid varje ominstallation/datorbyte, och det var rätt länge sedan nu så har nog en hel del fler timmar nu.

Har flugit varenda en av MS flygsimulatorer samt många andra simulatorer och även FSII från Sublogic som fanns till C64 och hade bättre färggrafik och var mer utvecklad än PC varianten just då.
Sublogic skapade ju den ursprungliga FS1 simulatorn för Apple II som MS senare köpte upp en utveckling av och gjorde till sin på PC under namnet MSFS1

Jag har faktiskt nöjt mig med joystick med roderkontroll (tvist på spaken) samt gasreglage och klarat mig bra med det.
Kör med legendariska praktiskt taget outslitliga Microsoft Sidewinder II ForceFeedback Usb vilket jag har en i reserv när nuvarande rasar.

Slitit ut en mängd olika andra från billiga till dyra, men den kära MS joysticken har varit bäst i längden och att man kan välja spakmotstånd mjukvarumässigt är bra. Blir trist när den sista lägger av, lite sugen dock på att testa Thrustmasters nya Airbus variant som är utbyggbar.

Roderkontrollen fungerar bra även om man inte har tåspetsbromsar fast diffbroms får man om man använder roder samtidigt, det som är lite jobbigare är den korta slaglängden på gasen men använder man joystickgasen för större justeringar och fintrimmar gasen med tangentbordet går det bra ändå. Nu är ju MS gasreglage rätt okej ändå för att vara joystick så inte ofta jag behöver trimma med tangentbordet.

Fördelen är att man för en rätt billig penning får full kontroll med joystick med roderkontroll, att inte ha roderkontroll och bara svänga med autoroder eller tangentbord förtar realismen. Dessutom går joysticken att använda i en mängd fler spel, en flygyoke(ratt) är bara lämplig till just flygplan.

Ännu billigare kan man komma undan om man flyger med en vanlig Xbox kontroll om man redan har en sådan vilket funkar hyfsat bra och ljusår bättre än att försöka styra med tangentbordet.

Jag har flugit riktiga plan i verkligheten och både startat och landat själv (med en flyglärare bredvid då och beredd att ta över kontrollen vilket han inte behövde) så bevisligen kan man lära sig flyga i simulator. En annan som jag flög med lät mig testa flyga IFR i moln viket jag också klarade av utan problem.

Av Airborne

Behöver du kortet nu så är det lika bra att köpa nu, i vart fall i mellanklass som det här handlar om för nya mellanklass kort lär dröja till vår/sommar nästa år.

Skillnad om det varit fråga om toppmodellerna som lanseras i höst,då kan jag tycka att det är lönt att vänta och se hur mycket bättre de blir eftersom ett hyggligt prestanda lyft verkar troligt av vad som läckt ut. Och för all del sitter man på ett någorlunda kort redan och kan vänta är det också okej men räkna med senvår för mellanklass.

Ja både Amd & Nvidia väntas släppa de nya toppkorten i höst, men det är bara de dyrare toppmodellerna som kommer ut först.

Antagligen bortåt november-december innan de ens går att köpa i butik i rimliga mängder.

Motsvarigheten till 2060 lär inte komma före nästa vår om det ser ut som det brukar göra, 3070 möjligen tidigare men förvånar inte om det gått upp i pris mot 2070.

Kanske Amd kan komma med något nytt mellanklasskort, men med tanke på att de redan i stort sett säljer mer än de kan tillverka i chipsfabrikerna just nu så tvivlar jag på det, särskilt som de också ska leverera till både nya Playstation och Xboxmodellerna.

Som alltid väntar nytt runt hörnet, men att nya (dyra) toppkort släpps i höst hjälper inte den den som letar mellanklass ännu.

Av Airborne

Canon har tidigare sålt just en del paket med instegskamerorna med objektivvarianter av 18-55 som saknar IS (bildstabilisering).

Det är troligtvis orsaken till prisskillnaden, Saken är att just Canon EF-S 18-55 har sålts i flera varianter där de tidigaste varianterna av EF-S 18-55 som saknar IS såldes redan för så länge sedan som till gamla Eos 350D om inte ännu äldre.

Senare varianter av 18-55 har både varit lite bättre optiskt(för att vara ett billigt kit-objektiv) och haft IS men tyvärr släpptes en maximalt prispresssad snikvariant som just saknar IS för de allra billigaste kiten och samtidigt fanns det klart bättre 18-55 med IS kvar i de flesta paketen(kiten)

Jag är rätt säker på att den här DC varianten(DC brukar stå för Double Coating, Antireflexbehandling som i princip alla objektiv har i någon form) är en sådan sämre snålvariant och då den utan IS dessutom är mer ovanlig så vet de flesta inte skillnaden utan utgår ifrån att det är det vanliga 18-55 som har IS.

Mediamarkt visar visserligen IS II modellen på sin produkt bild, men det lägre priset och just beteckningen DC antyder att det är snålvarianten utan IS som paketet innehåller och då är produktbilden fel.

https://www.camerastuffreview.com/en/review-canon-ef-s-18-55m....

Att inte ha IS är en rätt stor nackdel just i detta fall då objektivet är rätt ljussvagt i sig vilket medför långa slutartider och risk för suddiga bilder.
Situationer då bildstabiliseringen IS kan vara bra att ha då man tjänar motsvarande några bländarsteg när det går att använda sig av IS.

Det är lite småfult att erbjuda detta objektiv utan att vara tydlig om skillnaden eftersom de flesta numera räknar med att även instegsobjektiven har IS åtminstone för kameror såsom denna som saknar IS i kamerahuset och det alltså därför måste sitta i objektivet om man vill ha funktionen.

Köper du Mediamarkt paketet så förvissa dig om att det är objektivet med IS, annars är det billiga paketet inte så billigt längre utan prisskillnaden motsvarar bara det enklare objektivet. Men är det trots allt verkligen IS modellen man får är priset bra, annars inte.

Av Airborne
Skrivet av Mindfighter:

Många timmar spenderade ja... Tangentsbord overlay borde återvända till spelvärlden!
https://pbs.twimg.com/media/CXHaqeMUwAEkrrb.jpg

Ja, det där flygspelet spelade jag väldigt mycket, var ett favoritspel. Kul att Microprose återupplivas igen.

Av Airborne

Själv har jag ett litet kipor elverk med ren sinusvåg, ger 1000w topp och 900w kontinuerligt.

Ni hade tänkt lite större men här kommer ändå mina erfarenheter av detta med elverk som används ganska flitigt.

Mitt används till att Ladda fritidsbatterier Ca 5-6 timmar/dag när jag är i huset samt driver då också kyl/frysen och samtidig laddning av dator/telefon/powerbankar + laddbara AA batterier. (fryser kylklampar i frysen och lägger upp dem i kylen när elverket inte går så har jag kyla i kylskåpet hela tiden)

Kör också en mindre dränkbar pump i brunnen med den men då får man se upp med hur mycket som är påkopplat så säkringen inte slår av.

Just vattenpump är annars ett problem, sitter en gammal hydrofor inne men den pumpen är trefas och det går inte med enfaselverk utan ombyggnad, varför det blev nödlösningen med en dränkbar enfaspump istället då jag redan hade den sedan tidigare.

Det positiva är att det lilla elverket är lättburet och drar lite bränsle + relativt tyst samt går att ha med sig vid camping/båtliv, nackdelen är begränsad effekt.

Enklare elverk utan inverter ger dålig strömkvalitet och är olämpliga till elektronik så det är inte att rekommendera

Större elverk på bensin är törstiga (och ofta bullriga)så det blir fort dyrt men är det bara några timmar då och då spelar det kanske ingen roll.

Kopplar man ett enklare icke inverterelverk till en UPS får man tänka på att UPS innehåller elektronik och en enkel billig UPS kanske bara släpper strömmen igenom med lite filtrering typ åskskydd. Köper man en riktig Online-UPS med kapacitet kostar dem en slant och har dyra batterier som slits ganska hårt. Är nog bättre köpa ett bra elverk från början istället.

Om pannan är en pelletspanna så får man tänka på att startelementet drar en del vid upptändning men väl i drift drar en panna inte så mycket och vanliga cirkulationspumpar drar heller inte mycket.

Vattenpumpen är i så fall troligen största bekymret, om det är en trefaspump samt om startströmmen är hög som den är på saker med elmotor såsom pumpar.

Elverken har dåliga reserver för höga startströmmar så det är en sak att se upp med och man kan tvingas köpa större elverk än man tänkt sig (även kyl/frys har rätt hög startström trots att de drar lite i drift).

Finns visserligen trefas elverk men de är stora och dyra(ofta dieselmodeller).

Alternativet till trefaspump är antingen byta till enfas, i vissa fall kan man ändra en trefasmotor så den kan köras med enfas med en startkondensator men blir då svagare. Går också att skaffa inverter som gör om enfas till trefas men de är dyra.

Själv funderar jag eventuellt på att köpa en liten enfas pumpautomat istället för dränkpumpen (gamla trefas hydroforpumpen är ändå utsliten), hittat en på bara 600w och det kanske går med mitt elverk.

Blir det långvarigt strömavbrott typ Gudrunstormen så kan det bli problem med att tanka eftersom mackar ej fungerar utan ström, så visst är det en bra idé att ha bränsle till elverket. Dessutom kanske vägen är blockerad av träd så det kan vara skönt att slippa ge sig ut att jaga bränsle då.

Har ni tillgång till traktor så finns det elverk att sätta på kraftuttaget som ger rejält med ström, men antar att det inte är aktuellt.

Jag ställer helt enkelt elverket under tak ute och drar in en sådan 25m kabelrulle inne. sedan drar jag förlängningssladd till förbrukarna från rullen med 4 uttag på.

Av Airborne

3 styck SSD diskar 1TB + 512GB + 240GB samt en mekanisk 4TB disk som lagring och mindre laddningskrävande spel + en BD-brännare i huvuddatorn.

Har förvisso ett gäng externa mekaniska diskar också varav en 4TB till Xbox One S samt de mekaniska diskarna i mina NAS enheter.

Tyvärr ännu lite dyrt med SSD om man vill ha riktigt stora diskar som 4TB och uppåt.

Av Airborne

Kan också bero på att internetleverantören använder CG-NAT då man inte får en publik ip-adress utåt.

kan kollas om man går in på en sida som:

https://www.whatismyip.com/

Visar den en annan ip-adress än vad som står under WAN i din internet-router så används CG-NAT (Carrier Grade Network Address Translation) vilket enkelt uttryckt är att du får dela ip-adress utåt på nätet på samma sätt som att routern där hemma gör att man kan ha flera apparater igång på den enda adress man i regel får av sin internetleverantör fast i detta fallet sitter istället routern hos internetleverantören.

Har man CG-NAT så blir det ofta problem med spelservrar och annat som behöver direktkommunikation.

Det man får göra är att ta kontakt med sin internetleverantör och be om att få en publik ip-adress istället.
De är rätt vana vid den frågan så det ska inte behöva bli ett problem, skulle de ändå trilskas får man byta leverantör.

Operatörerna gör så här för att spara på publika adresser (IPv4) som det är brist på och för de flesta som bara surfar och konsumerar media så fungerar det ändå.

Men för spelande där spelen sätter upp serverkommunikation vilket även händer på spelkonsoler, ip-telefoni, smarta hem prylar så blir det problem med CG-NAT.

Av Airborne

@Sears:
Frankrike är inom EU så det blir ingen tull på den.
Skickas den däremot från något land utanför EU såsom Kina så kan det däremot bli tull.

Av Airborne

@Wotan9:

RF-adaptern som hör till kameran har möjlighet att antingen skicka ut antennsignal(RF-Antennkontakt) eller komposit-video via linjeutgång(Rca-kontakten) samma som användes av gamla analoga tv-apparater och fanns även med i Scartkontakten även om man då fick ha en adapter mellan Rca-Scart.

Antennsignal är det sämsta valet som man helst undviker och de enklare digitaliserings-adaptrar man kan köpa på teknikaffärer är gjorda för videosignal och klarar inte antennsignal (som är sämre därför att det blir en extra omvandling) men som finns med därför att när denna kameran såldes hade många äldre tv bara antenningång och saknade en ren videoingång.

Adaptern som följer med kameran är också omställbar till att skicka ut kompositvideo vilket är det man ska använda i detta fall(line på omkopplaren) och då är det utgången (Video out)som ska användas tillsammans med (Audio out) för ljudet.

Detta kopplar man till motsvarande ingång på exempelvis en sådan här från kjell o Co:

https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/digitalisera-lju...

Med en sådan här kabel:

https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/kablar-adaptrar/...

Då det är ingång för Stereoljud på den så kan man antingen köra på en kanal eller sätta en splittadapter ihop med ovan nämnda kabel exempelvis:

https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/kablar-adaptrar/...

Annars finns det ett alternativ till om man vet någon som har en av Sonys senare utveckling av Video-8 systemet Digital-8.

Vissa av de kamerorna kunde digitalkonvertera de äldre analoga Video-8 och det bättre senare analoga formatet Hi-8 över firewire direkt till datorn då kameran även kunde spela upp de äldre analoga banden. Var så jag gjorde med mina egna äldre band men just nu har jag inget firewirekort installerat i någon dator som är i gång.
Men kvaliteten blev bra när man gjorde så.(så bra det nu då gick att få SD-upplöst material)

Är väl tyvärr inte så lätt att hitta någon som både har en fungerande kamera och firewire kort kvar så adaptern som länkas eller en dyrare och bättre variant lär vara det som gäller.

Går också att lämna in för överföring men det är rätt få som fortfarande klarar systemet och det brukar därför kosta en slant.

Är väl också därför som fungerande ex av dessa Digital-8 kameror går för förhållandevis höga summor på begmarknaden där annars gamla videokameror inte står högt i kurs.

(köper man en beg får man kolla att den klarar det), inte alla modeller har funktionen, en del kunde såsom min modell vilket är gjort på min då uppgraderas så den också tillät inspelning från extern källa som annars var bortkopplad i Europa av skatteskäl.

Detta då skatten var högre då kameran klassades som videobandspelare om den kunde spela in externa källor så man exempelvis kunde digitalisera sina VHS-band, Var även lite andra specialfinesser som Zebramönster som också följde med där.