Inlägg

Inlägg som Airborne har skrivit i forumet
Av Airborne

En sak att tänka på är att de flesta systemkameror utom en del få dyrare som är specialinriktade på video har en gräns på 30min inspelning, varefter man får starta en ny inspelning och då blir det ett litet avbrott. Det kan bli ett problem vid en gudstjänst/framförande som är längre än så.

Kan gå att komma runt om kameran kan användas som webbkamera, men då får man köra den kopplad till en dator istället vilket väl ändå är vägen att gå om det är live.
Och sedan finns det då vissa modeller i regel dyrare som inte har 30min spärren. (av EU-skatteskäl så räknas en kamera som videobandspelare och får högre skatt om den spelar in längre videoklipp än 29:59 minuter)

En ren videokamera kan här vara bättre, problemet är att konsumentvideokameror oftast har liten sensor som ger sämre bild, det är därför många på budget kör med systemkameror som har större sensorer och därför bättre bild i speciellt lite sämre ljus som det ofta är i kyrkan.
Finns bättre rena videokameror med större sensorer men de är rätt dyra speciellt med optik och tillbehör så det lär inte gå inom budget.

Ett alternativ till ljudet är att använda en bättre digital portabel ljudinspelare kopplad som usb-mikrofon till datorn om man kör livestreaming, de har ofta omställningsbar karakteristik och låter i regel hyggligt bra.

Visst lösa mikrofoner rätt placerade är bättre men då krävs i praktiken också ett mixerbord och någon som kan sköta det och har kunskap om mikrofonplacering.

Man kan nöja sig med sådana mikrofoner som man sätter på kameran (typ Röde) men det inte är lika flexibelt som den lösa ljudinspelaren som har fördelen av att man både kan ha den i anslutning till kameran eller utplacerad för fristående ljudupptagning där ljudet är bäst.

Är det inte live utan något som ska läggas ut senare så man redigerar först så har ljudinspelaren fördelen att den kan placeras där ljudupptagningen blir bäst och det är ganska enkelt att lägga in det separata ljudspåret i videoredigeringsprogrammet och synka ljudet där. (då kan man med fördel låta kamerans inbyggda mikrofon också spela in så har man ett redan synkat referensljudspår vid redigering att använda när man placerar in ljudspåret från den lösa inspelaren även om man inte ska använda kameraljudet i den färdiga videon)

Man kan också tappa ljud från kyrkans ljudanläggning vilket kan fungera mer eller mindre bra beroende på hur anläggningen fungerar och om någon sköter den. Ibland är sådana anläggningar optimerade för talförståelse och kan då låta mindre bra med musik.

Sedan är det också skillnad om man alltid är i en och samma kyrka, då kan fasta mikrofoner vara bra men om man flyttar runt mellan olika lokaler så är portabel ljudinspelare eller bättre mikrofoner på kameran (typ Röde) det vettigaste.

Ljudinspelaren är även bra om det bara är frågan om ren ljudinspelning av en gudstjänst eller musik utan bild.

Av Airborne

Textbaserat var helt klart tidigare än så då klippa och klistra fanns i ordbehandlare och editorer rätt tidigt.

Men i grafiskt gränssnitt borde det vara på Geos till C64 för min del om jag minns rätt men jag har för mig att jag även har kört GEM från Digital Research på någon dator redan innan det hamnade hos Atari och TOS så det kan ha varit före Geos jag kört det.
GEM kom väl dessutom även med någon DR-DOS version till PC också har jag för mig. Har gått några år nu sedan dess...

Sedan är frågan den om inte Xerox var först ute också med detta, har faktiskt för mig att de var före Apple med grafiskt gränssnitt , det var ju därifrån Apple hämtade idén tror jag(Verkar vara en snodd/uppköpt idé som vanligt när det gäller Apple) och Larry Tesler jobbade väl med detta på Xerox innan han gick vidare och fortsatte utvecklingen hos Apple.

Ja ja är ju inget nytt under solen att ett visst företag påstår sig ha uppfunnit något nytt som någon annan egentligen var före med, och dessutom stämmer skiten ur konkurrenterna för plagiat.

Ja att Larry Tesler står bakom detta med klipp & klistra grafiskt är rätt klart, men det arbetet utfördes väl redan hos Xerox på 70-talet innan Apple tog över ett gäng medarbetare från Xerox bland dem Larry Tesler.

Frid över honom dock, detta var ju ett riktigt pionjärarbete.

Av Airborne

ja det låter ganska troligt som orsak, har du så många som sex trådbundna telefoner anslutna på ata-boxen kan jag mycket väl tänka mig att den inte orkar ge tillräcklig ringspänning på linjen till allihop, normalt brukar en konsumentbox i värsta fall kanske orka bara en eller två telefoner per anslutning och med vissa trögdrivna knappt det.

Brukar stå i dokumentationen hur många enheter den klarar, man får tänka på att även sådant som nummerpresentatörer och telefonsvarare samt extra ringklockor räknas som enheter i detta fall.
Kolla givetvis också att ledningar och anslutningar samt telefonerna är hela först, är de dåliga fungerar det naturligtvis inte.

Dessutom kan just en del av Ciscos ata-boxar vara knepiga med ringsignaler, hade en gång en där man manuellt i konfigurationsfilen fick sätta alla ringsignalsfrekvenser och kadenser för att det inte skulle låta som amerikanska bell telefoner som tydligen var defaultinställning. Var en hel del meck innan det lät okej med svenskt ringmönster.

Klart användarovänligaste boxen jag haft även för någon som är van att konfa sip-boxar(och jag har haft ganska många varianter), på de flesta andra räckte det att ange region och system och inte som på denna där man till och med måste ange ringsignalens tonfrekvenser i detalj för hand.

Slutade faktiskt med att jag fick lära ip-telebolagets support hur man konfigurerade upp den för jag hade bättre koll på att konfa upp den boxen än supporten som inte hade koll på det när boxen var ny hos dem.

Var ju tur att jag redan hade lite speciallösningar så jag hade tillgång till adminlösen även för sip-delen så jag kunde lägga tiden på att lösa problemet.

Så det var i praktiken min anpassning som sedan lades på servrarna som boxarna hämtar sina konfigurationsfiler ifrån, det var ju lite kul.

Enklaste lösningen här är nog att köra med vanliga trådlösa Dect-telefoner istället, då räcker det med att man har linjen kopplad till basenheten och kan sedan ha flera handenheter kopplade till basen. Då kan man dessutom ringa varandra på dem.

Man kan annars kolla om de fasta telefonerna går att byta mot sådana som är mindre belastning på linjen, eller om någon eller några är dåliga och belastar linjen för hårt. Telias egna linjekort i telefonstationen har nog högre prestanda än en sådan här box så därav skillnaden att det fungerade med Telias kopparlina men inte med den klenare ata-boxen.

Alternativet är att byta boxen mot någon som klarar flera anslutna telefoner, men risken är att man då får hitta någon dyr företagslösning med mer kräm ut på linjen och det lär kosta och kanske är svårt att få tag i när allt färre har trådad telefoni längre.

Man kanske kan köra någon datorbaserad asteriskserver med bättre linjekort i men det kräver också en del jobb och kostnader samt ska underhållas.

Dect-telefoner är nog vettigast och enklast eller så får man minska antalet fasta trådtelefoner tills boxen orkar med.

Nu var det dock ett rejält tag sedan jag höll på med analog telefoni och ip-telefon boxar, har inga fasta telefoner längre utan bara mobil.
Men jag har sysslat en del med detta och satte upp en egen asteriskserver(digitalt växelsystem, Open Source) att leka med bara för att lära mig när det begav sig.

Av Airborne

Ett alternativ som annars kan vara ett vettigt alternativ är detta paketet med Canon M50 från Cyberphoto även om du då får köpa till EF-(S) till EF-M adaptern för runt 1300kr löst:

https://www.cyberphoto.se/foto-video/kameror/systemkameror/ca...

Visst om du hade tänkt köpa ett 50mm i vilket fall kanske det inte spelar någon roll, men man får tänka på att 50mm på en APS-C kamera som 60D då motsvarar 80mm på fullformat/småbild så det blir kanske lite snäv användning där det passar bäst som porträtt tele.

Ska man köpa dyrare ljusstarka 50mm objektiv till APS-C som med 1,6 förlängningsfaktor motsvarar 80mm så vill det till att man är intresserad av användningsområdet jämfört med något objektiv med bredare användning.

Å andra sidan är vitsen med systemkamera att man kan köpa just de objektiv man behöver och vill ha för det man fotograferar.

Jag har kompletterat min EOS 70D och ett flertal EF-och EF-S objektiv med ett spegellöst EOS M3 EF-M hus samt EF-M 18-55 (numera säljs istället EF-M 15-45, då EF-M 18-55 går ej att få längre) och dessutom också den utmärkta fasta EF-M 22/2 optiken som då motsvarar den klassiska brännvidden 35mm.

Det 22mm objektivet är både bra och lätt och på M3 ser det ut som en vanlig liten kompaktkamera om man inte vill skylta med systemkamera i något läge som gatufoto exempelvis.

Faktum är att oftast åker den lilla smidiga M3an med utom i de oftast planerade situationer då jag behöver använda min 70D som är bättre på snabba saker och ger lite mer kontroll möjligheter. Den lilla lätta M3an åker därför med i lägen när man inte skulle tänka sig att dra runt med större och tyngre utrustning.

jag har också EF-M objektivadaptern så jag kan använda alla EF och EF-S objektiv till stora 70D även på M3 och även med adaptern på så fungerar min EF-S 10-18 vidvinkelzoom utan att bli alltför klumpig på M3an. Tar man däremot mitt EF 70-300 så ser det lite löjligt ut på den lilla kameran men det fungerar trots allt bra.

Tycker det är väldigt praktiskt att ha både en normal DSLR och en liten spegellös med fördelen att kunna använda mina befintliga EF och EF-S objektiv på EF-M med adaptern.

Är ganska nöjd med APS-C formatet för mina behov då det kostar mer med utrustning för fullformat och APS-C är ändå tillräckligt bra för mig som dessutom har nytta av teleförlängningen när jag plåtar sådant som flygplan i luften på flygdagar.

Din 60D är fortfarande en helt ok kamera, så alternativet är att bara köpa optik istället för ny kamera. (tipset om M-systemet är annars att komplettera din 60D på samma sätt som jag kompletterade min 70D med M3).

M systemet har visserligen lite magert utbud av EF-M optik men har man objektivadaptern så finns det mycket EF och EF-S att välja på, hade själv inte köpt EF-M systemet om inte adaptern fanns.

Det man annars enkelt kan göra är att ställa in zoomen på den fasta brännvidd man vill testa och gå runt och "zooma med fötterna" så får man se hur det känns som fast objektiv. Det är klart att med en ljussvag zoom så får man inte samma bakgrundsoskärpa osv men man kan i alla fall se om bildutsnitt och vinklar passar och hur nära/långt man behöver vara från sitt fotoobjekt.
Är faktiskt en bra idé att få en uppskattning av hur en viss fast brännvidd ter sig innan man köper den.

Av Airborne

Tack för denna tiden och lycka till i fortsättningen, du kommer att bli saknad!

Är inte så gott om människor som har så bra koll på bildvisarteknik som du och dessutom lyckas dela med sig och förklara den på ett bra sätt.

Din ihärdighet med att gång på gång förklara runt problem med HDMI-prylar samt kablars märkning och förklara skillnaderna som lurar konsumenter är beundransvärd.

Något bara en riktig entusiast hade orkat med att återupprepa hela tiden, någon som vill förmedla det rätta istället för det falska.

Och dessa djupare tekniska genomgångar som appellerar till ett gammalt nördhjärta som mitt, tack för dem.

Av Airborne
Skrivet av Maaxan:

Kanske är lite det folk uppgivet skrattar åt, att all den information som finns på ett pekfingers avstånd kan gå obemärkt förbi så många. Synikern i mig säger att mänskligheten är f`ed trots att vi har tillgång till mer information än alla tidigare generationer sammanlagt. Majoriteten av människor använder denna möjlighet till att spy galla på twitter eller visar vilket jävla intressant liv dom lever. Kan man göra annat än skratta om man vill behålla sansen?

Ja man kan verkligen undra över detta, vi har helt otroliga möjligheter till kunskap som aldrig förr även om det också krävs en del av en att sålla ut det som är av värde.

Det är ett sådant enormt flöde av ytlig och tillgänglig information att jag tror att många stänger av och fastnar i det ytliga som snabba likes för oväsentligt och ibland rentav dumt.

Viktiga insikter om livet och samhället byts mot en rolig och dråplig djurbild från andra sidan jordklotet istället, samtidigt som ekorrhjulet snurrar allt fortare för de flesta och kanske inte alls för andra som lämnas utanför.

Det går lite i två riktningar:

De som mestadels bara dras till ytligt nonsens och därför utarmas mer och mer och helt enkelt blir "dummare" än tidigare generationer, där inte detta enorma utbud existerade och lite mer tid till eftertanke fanns.

Andra riktningen är sådana som faktiskt drar nytta av informationsutbudet och lär sig nya saker. Som är intresserade av sammanhang och inte bara lösryckta bitar, tvärtom mot alla snuttifierade klicknyheter som egentligen inte säger så mycket.
Dessa människor verkar dock vara färre än första gruppen men tillhör man dem så är det ibland lite svårt att begripa sig på första gruppen.

Nej man kan ju inte annat än skratta ibland, tror faktiskt skrattet kan vara en mekanism för att vi inte ska gå under för hur skulle man orka leva utan humor.

Av Airborne

Kanske tveksamt nyhetsvärde, men det gjorde alls inget för ett gott skratt sägs ju förlänga livet.

Precis vad man behövde mitt i allt detta Coronaelände, att få skratta hejdlöst åt något riktigt fånigt påhitt.

Tyvärr finns det en lite allvarlig baksida också, då många är väldigt oinsatta i hur teknik och naturvetenskap fungerar och därför går på en sådan här grej.

Av Airborne

Blev rätt sparsamt handlat detta året.

Köpte en ficklampa + batterier på Komplett.

Såg dock först efteråt att de två li-ion batterierna 18650 förväntas skickas först 27 jan 2021(osäkert datum).

Frågan är om man får ficklampan(den står som reserverad) nu eller om alltihop kommer först i februari, det verkar inte så kul med den långa väntan.

Det var bara ficklampan som var nedsatt med 400kr, det andra på ordern var till ordinarie pris på och lade mest till det för at komma upp i fri fraktspriset. Bara så klantigt av mig att glömma kolla leveransdatumet på alla produkter.

Det blev några multikontakts mobilkablar (micro+Usb-C samt Apple Lightning) för 19kr st på Inet också, sådana kablar brukar vara rätt dyra annars och den leveransen kom snabbt däremot.

Uppdatering:
En extra Ros till komplett, efter samtal med kundtjänst så gick det att ta bort de restnoterade batterierna så det löste sig så de kan skicka ficklampan.

Av Airborne
Skrivet av vargeEEEEn:

Någon som har köpt mask som har några bra tips att komma med? Vi har isolerat oss rätt väl sen tidigt i våras då vi väntade barn och numera har ett litet barn men känner nu när det eskalerar såpass snabbt med smitta i samhället att mask vore ganska skönt att ha när vi gör veckohandling etc.

Bra video i ämnet dessutom: https://www.youtube.com/watch?v=Y47t9qLc9I4

Köp en bra flergångs andningsskyddsmask med P3 filter, ja den är lite klumpigare men väl påtagen så är den betydligt lättare att ha på sig om den har utandningsventil vilket flergångsmaskerna brukar ha.

Om man inte blöter ned filtren så fungerar det tills dess filtren blir så pass igensatta att det blir för tungt att andas med dem.

Har man tur kan filtren vara i flera månader och tvärtemot vad man kan tro så filtrerar de bättre när man använt dem för allt eftersom de sätts igen så ökar filtreringsgraden. När filtret är helt nytt så kan en del av de allra minsta partiklarna slinka förbi men när det är lite använt så fastnar samma partikel som kunde slinka med i ett nytt filter istället i filtret då de elektrostatiska och mikroskopiska hålen täpps till av partiklar när det används och därmed blockerar för andra partiklar.

Givetvis finns det en nackdel med detta och det är att till sist blir filtret så fullt och tätt att det börjar bli svårt att andas genom det.
En annan är givetvis att man inte ska ta på filtrens utsida där viruspartiklar fastnat(vilket man aldrig ska göra i vilket fall).

Har man flera masker så kan man använda dem växelvis och då låta den andra masken/filtret ligga tills dess viruset har avaktiverats då det inte "lever" så länge (runt en månad bör vara rätt säkert) eller så kan man använda sterilisering.
Jag har UV-C LED-lampor som tar kål på viruset, men man får vara lite försiktig för UV-C ljus är inte så hälsosamt för oss heller.

Men se till att köpa flera filter när det går att få tag i dem, i våras var allt slut på nolltid och kom inte igen före en bra bit inpå sensommaren när smittspridningen gått ned och folk inte längre intresserade sig för masker/filter.

En sådan här mask med filter skyddar bara bäraren så om man själv är sjuk hjälper den inte, men vad den faktiskt gör är att rätt hanterad och buren så skyddar man sig själv från andra smittade. Och får inte jag Covid-19 så smittar jag heller inte ned någon annan så indirekt skyddas även andra av att man bär den.

Däremot är det väldigt viktigt att ha rätt rutiner för hantering samt av/påtagning för gör man fel uteblir skyddet.

Man kan antingen ha en helmask som också skyddar ögonen eller så kan man ha halvmask med något annat ögonskydd till, det viktiga då är att tänka på att man inte glömmer att skydda ögonen.

Så svårt är det egentligen inte, det finns instruktionsvideos och beskrivningar så när myndigheter säger att det inte hjälper är ju för att de inte tror att en vanlig användare kan ta till sig instruktionerna och sedan ville de att sjukvårdspersonal skulle ha dem.

Men i praktiken gick det ändå när det var som värst oftast bra att köpa enstaka masker/filter på byggmarknaden därför att vården vill ha stora enhetliga beställningar och inte kan sitta med kanske 5-6 olika maskmodeller samtidigt som det ska instrueras i varje sort. För en privatperson som vill köpa just 2st var det däremot inget jätteproblem även om man fick leta noga på ställen man kanske inte tänker på och acceptera att köpa lite udda modeller.

Jag har i alla fall hittills lyckats undvika att få Covid-19 därför att jag skyddat mig ordentligt, visst en hel del meck men så har jag varit frisk också och kunnat handla mat och annat trots att jag är i riskgrupp.

Av Airborne

Jag köpte en 400kr T-701 utan Office365 men den visade sig faktiskt komma med 1år Office365 som jag använde att förlänga Office 365 på en bättre dator istället så jag fick plattan i praktiken gratis.

Lyckades uppdatera den till win 10 genom en hel del krångliga procedurer då eMMC disken var så löjligt liten.
Används i praktiken väldig sällan även om den fortfarande fungerar.

Om ni tänker köpa denna nya modell så glöm 32Gb versionen och gå på 64Gb, även 32Gb slår i taket med bara windows så att det slutar uppdateras då utrymmet tar slut även om man enbart har OS i datorn då eMMC disken får slut på utrymme.

Man kanske vill få in något mer än OS på den och då krävs i praktiken 64Gb. 64Gb är verkligen inte mycket att hänga i julgranen heller men räcker åtminstone till ett fungerande OS + Office samt lite till utan att den vägrar låta sig uppdateras.

Råkat ut för detta på en Asus Vivobook med bara 32Gb och fick köra en massa trick med symboliska länkar till windows uppdateringskataloger och installera Sd-kortet som en hårddisk istället för att kunna använda den och nu är det 1,64Gb ledigt på C:
Ofattbart att man får sälja windowsdatorer där inte ens windows får plats efter en ganska kort tid, så minimum 64Gb borde vara krav.

Av Airborne

Har inget direkt kort att rekommendera, men ändå lite tankar att tänka på.

De flesta X570 moderkort som jag fattat det utom möjligtvis något enstaka X570 har fläktar som både låter och är en riskfaktor när fläkten går sönder vilket den förr eller senare gör.

Visst byter man moderkort vartannat år kanske fläkten håller, men många som jag själv använder sina moderkort rätt länge och då fläktar i regel håller mycket kortare tid än övriga komponenter på kortet är det ett problem.

Särskilt som det är små specialfläktar som garanterat blir problem om det alls går att hitta dem när kortet blir några år gammalt.

Och då har vi inte tagit med ljudbiten alls i ekvationen, min åsikt är att fläktar på moderkort är ett otyg.

Vad jag har förstått så finns det en del B550 kort som är fläktlösa, och en nvme slot och 3 vanliga SSD bör de också klara.

Grafikkortet är väl både kort och låda som begränsar men det ska väl inte heller bli problem om man håller koll på mått och placering så länge man inte bygger i för små formfaktorer.

Men om man inte tänker överklocka kraftigt så processorn drar en massa extra ström borde ett bra B550 klara det och vara billigare än X570 korten.

Skulle väl vara då om just 5950x kräver mer än ett B550 för att komma till sin rätt, men det är väl mer om man behöver flera nvme slotar och kanske dubbla grafikkort.

3 vanliga SSD över SATA belastar inte så mycket då SATA är rätt långsamt idag så det borde inte bli problem med B550.

Av Airborne

Fm-sändare fungerar hyggligt i områden med få kanaler/sändare på fm-bandet, men väldigt dåligt där det är många sändare på fm-bandet som stör ut den. Så den lösningen är väldigt beroende på var man bor och vart man åker.

Exempelvis på Skånes västkust nära Danmark såsom Helsingborg där får man in så många kanaler samtidigt att det är hopplöst att hitta en ledig frekvens för fm-sändaren, och hittar man trots allt någon ledig så funkar det kanske bara några kilometer innan den störs ut av en annan sändare och man får leta efter en ny frekvens igen som fungerar.

Även i våra storstadsområden är det nedlusat med reklamkanaler och närradiosändare så där är det också problem.

Eftersom en fm-sändare stör närliggande frekvenser så måste det vara ett visst avstånd mellan dem på fm-bandet, och då den lagliga effekten hos en sådan här lös fm-sändare är extremt låg så är räckvidden bara något tiotal meter och ibland inte ens det.
Detta gör att den väldigt lätt störs ut av andra fm-sändare i närheten. En vanlig rundradiosändare kan vara på 60Kw (därför att den ska kunna höras i tio mil) och även en liten lokal 1kw sändare är många tiotusentals gånger starkare än sådana här små lösa sändare.

Däremot på landsväg/motorväg en bit utanför större städer i områden där sändarna man får in på radion är färre där fungerar det bättre.
Har några sådana små fm-sändare själv som fungerar ok på längre körning utanför storstadsregionerna, men är som sagt hopplösa i storstan/gränslandet mot Danmark.

Bästa lösningen som krånglar minst är att köpa en ny stereo som har bluetooth inbyggt så kan man streama från telefonen och oftast finns då också handsfree funktion, såvida nu inte befintlig stereo har aux-in för då brukar man kunna få bra ljud via kabel och kan då fortsätta att använda den befintliga stereon(fast är bilstereon så gammal att den har kassett så har den troligen inte aux även om en del dyrare och bättre kassettmodeller faktiskt hade det )

Näst bästa lösningen efter ny stereo eller aux-in är en sådan adapterkassett det borde fungera någorlunda stabilt, fm tar man till när inget annat funkar(eller om man ofta kör andras bilar där man inte kan ändra/byta saker) och i situationer där man inte kan byta ut stereon som när den är fast integrerad i bilen.
Ok man slipper kabelhantering med fm-sändaren förutom drivström men man får byta frekvens/kanal ofta istället, man tröttnar på att hela tiden byta frekvens när ljudet blir dåligt och störs ut.

Undantaget där fm-sändare fungerar bra är om man bara kör där det är glest mellan sändarna och inte så långt för kör man längre bort då får man ändå byta frekvens ibland när man kommer i närheten av en störande sändare då rundradiosändarna ligger frekvensplanerade på olika frekvenser därför att de inte ska störa ut varandra.

Av Airborne
Skrivet av Bad boy rune:

Nån som vet om det går att fixa så att man kan starta med ICON A5 på valfri sjö. Går som bekant att välja custom vartsomhelt på kartan men då startar den i luften. Skulle vara praktiskt om man kunde starta i tex valfri del av mälaren

Än så länge så får man tyvärr starta den i luften och gå ned och landa själv på vattnet.
Väl nere där kan man ju stänga ned allt så man startar upp den Dark & Cold.

För övrigt på land kan man landa landflygplan bara ytan är tillräckligt lång och jämn, rätt kul att dimpa ned med TBM930 eller något Bushplan på lämplig markplätt och sedan starta igen. Det man får se upp med är större ojämnheter och givetvis träd o hus.

Av Airborne

Jag röstade på den senaste kommande generationen, tekniskt sett lär den vara bäst även om jag inte sett den ännu.

Spelade mest på datorer (Sinclair Spectrum 48K, C64, kompisars Amiga innan det bara blev PC som speldator )

Utom att jag har haft en Atari Pong konsol på sjuttitalet(som visserligen är kult men man kunde ju inte göra så mycket med den även om den var kul för sin tid då en del fortfarande otroligt nog hade svart/vit tv).

Har också kört Vectrex med sin unika vektorgrafik, defintivt en udda fågel.

Portabla handspelen Game & Watch har jag haft en del av men de är ju inte riktigt en konsol.

Givetvis spelat en mängd av de klassiska stora konsolerna som jag inte själv hade hos kompisar då.

Men första "moderna" egna konsolen blev en sent införskaffad Xbox One S primärt som Blu-Ray UHD spelare men den visade sig vara ganska rolig att spela på som bonus och efter ett antal års GOLD och Ultimate medlemskap så är det rätt fullt med spel i den trots extradisken på 4TB som snart får utökas igen.

Xbox One X har jag hoppat över, Men kanske blir ett byte till nya Series X när den kommit ut och man ser vad den går för, men kostar ju en hel del (bugetvarianten utan skivläsare går bort)även om man verkar få mycket hårdvara för pengen så får se hur det blir.

Av Airborne

Problemet är att spisens säkring är på 20A men just den spisen kräver 25A så spissäkringen är 5A för liten då den bara är på 20A.

Här har man bytt en äldre enfas spis som klarade sig på 20A till en ny 25A enfas spis, ja då är det inte konstigt om säkringen går.

Antingen får man då förstärka elmatningen och se om det går att få 25A, kan faktiskt vara så att ledningsarean klarar 25A vilket verkar vara fallet enligt säkringstavlans area för spisen. Eller byta till en annan enfas spis på 20A om det finns att få tag på.

Man har ju i vissa fall om villkoren uppfylls numera tillåtit en liten ökning av effekt kontra area så exempelvis de som hade de gamla 6A säkringarna numera får ha 10A på samma ledningsarea.

Kan ju vara så här med att ledningen eventuellt klarar 25A för enligt tavlan är det 4 mm2 ledning och den arean får enligt tabellerna (där area och avsäkring just här hamnat i fel kolumn för inte är det 4A spis på 20kvadrat ledning) faktiskt avsäkras med 25A så om det inte är något problem med utlösningsvillkor eller matningen till lägenhetscentralen så borde det gå att byta dvärgbrytaren från 20A till 25A istället.

Föreningens snack om sista 16A låter som om de inte riktigt har koll för man kan inte ha en 20A spis(som befintliga spissäkringen är på) på en 16A huvudsäkring inte ens om man har 16A trefas in efter som belastningen på en av faserna överstiger 16A. Då är ju den installationen felaktig redan från början. Däremot belysningström kan man ju ha delat på en 16A och satt två 10A efter (som då inte kan belastas fullt ut samtidigt. En modern vattenkokare är ofta på 10A och ibland mer och sitter det då andra saker inkopplade samtidigt som också utnyttjar 10A så kan ju 16A huvudsäkringen gå eftersom två 10A blir 20A tillsammans och inte 16A.

Och hade man haft 16A trefas in så skulle strömmen räcka till både spis och annat i en lägenhet när man kan fördela ut på olika faser. Har ju kört hela min gamla villa på 16A trefas huvudsäkringar även om det krävde en del kreativ planering av vad som skulle ligga på vilka faser.

Av Airborne

Är det enfas spis så finns det en enda säkring till spisen och enfas brukar ha tre kablar i sladden som då ska vara fasledare och neutralledare(nolledare populärt kallad nolla) samt skyddsjord oftast gul/grön som är till för att avleda strömmen så att inte exvis höljet till spisen blir strömförande om det blir ett isolationsfel.

Spisar på enfas kräver extra stor säkring då all belastning ligger bara på en fas och spisar har ju hög effekt.

Om spisen har fungerat bra tidigare så kan det vara fel på den, och exvis en intern kortslutning i en platta kan göra att den beter sig så.

Är det kortslutning så är det inte konstigt om spisen börjar dra så pass hög effekt att säkringen går och vid en kortslutning kan mycket väl huvudsäkringen som i sin tur avsäkrar spisens egen säkring gå samtidigt.

Det kan ju vara så att detta sker vid ett visst läge på vredet till plattan.

Är spisen ganska nyinstallerad och det har strulat från början så kan det antingen vara så att felet har funnits hela tiden eller så kan det vara att den nya spisen har högre märkeffektän den gamla(är ibland omkopplingsbart mellan olika effekter beroende vilken säkringsstorlek man har och då lämnar vissa plattor lägre effekt om flera plattor eller ugnen används samtidigt för att inte säkringen ska gå.
Är detta felkopplat om spisen har den omkopplingmöjligheten så den är ställd på högre effekt eller spisen inte är omkopplingsbar men har högre effekt än den gamla så att effekten blir för hög i förhållande till säkringstorleken så kommer också säkringen att gå.)

Men går den även om man bara har en enda platta igång så är det troligen den plattan eller kretsen den hör till som spisvredet som felar.

Och givetvis är spisen avsedd för och kopplad för flera faser kommer det inte att fungera som det ska, Enfas spisar är en udda fågel som mest finns i gamla lägenheter så då måste man ha rätt spis eller att elinstallatör drar fram fler faser vilket kanske inte går eller blir dyrt o krångligt i gamla enfas installationer i flerfamiljshus.

Men konstigt i så fall att inte elektrikern som installerade spisen upptäckte detta om han är behörig om det är fel spis.
Men spismodellen finns faktiskt i ett 230V utförande med 25A säkring så kolla att det är rätt variant och att säkringen är på 25A.

Av Airborne

När det gäller windowsnycklar för 50kr så förväntar man sig att köper man en färdigbyggd körklar dator från ett seriöst företag så ska det givetvis vara en riktig windowslicens och inte en grå/svartmarknads sådan.

Vill man ha en sådan billig licens så får man köpa datorn utan windows och fixa det själv.

Bortsett från den legala biten så blir det också väldigt krångligt om windows slutar fungerar pga spärrad nyckel, lämna in datorn datorn för åtgärd hos ÅF osv. Kostar snabbt mycket mer än det sparar med dålig godwill (ÅF säljer datorer med "pirat"nycklar som slutar fungera är ingen bra reklam)och allt besvär omkring .(visst att det sällan blir spärrat är en sak, men trots allt händer det ibland att nycklar spärras).

Kunden köper ju troligen en färdig dator för att slippa allt krångel och är kanske inte kunnig utan vill bara ha det värsta och litar på att det företaget säljer som "Värsting speldator" verkligen är det när det handlar om en burk för mer än femti papp och inte en tre generationer gammal "gamerdator" från stora elektronikladan för 5995kr.

Men det är klart påstår man att det ska vara de senaste och råaste speldatorerna i 50kkr klassen så förväntar man sig inte förra eller förrförra generationens toppkort som dessutom kostar lika mycket och mer än dagens nya. Är rätt stor prestanda skillnad dessutom och betalar man så mycket för en värsting speldator så förväntar man sig senaste top notch och inte gårdagens top notch.
I Augusti innan de nya korten släppts var det en sak, men nu när oktober står för dörren är det inte lika ok.

I det här dyra prissegmentet betalar man ju för att få det nyaste och värsta nya. Och datorer av denna karaktär som byggs av ÅF själva av komponenter i småserier har ingen lång ledtid och produktionskedja som en gigantisk märkesleverantör av seriebyggda datorer i stor fabrik där det är en längre process att ändra konfigurationer

Man kunde erbjuda den senaste hårdvaran som alternativ men också informera om att det kan bli mycket lång leveranstid om komponenter är bristvara och ej finns i lager. Väntelista tills nästa år är är väl mest en placeholder för leveranstid okänd, troligen går det betydligt fortare. Visst måste man ha den just idag så får man kanske ta det som finns men då får man tydligt informera om valet mellan köpa utgående hårdvara nu eller ställa sig på vänt för den nya.

Och ett RTX Titan är visserligen dyrt men står sig inte något vidare i spel mot nyaste topp spelkorten som dessutom är billigare.

Men de vill väl bli av med gammal hårdvara innan den blir osäljbar och de är kanske lite tröga på att uppdatera konfigurationerna speciellt då nyaste korten är väntelista på.

Av Airborne
Skrivet av Stefflo:

Behövs regulator så kan det bli någon hundralapp och en gasflaska kostar mer än några tior.

Nej det biltemaköket är för engångsflaskor 227g som kostar runt tjugan och läggs in på sidan genom en lucka.

Det kan alltså inte kopplas till regulator och extern stor gasflaska.

Behöver man en kokplatta till och har plats kan man ha två likadana kök bredvid varandra då de är så pass billiga och de fungerar alldeles utmärkt med både stora kastruller och grytor samt stekpannor då de är stadiga genom den platta konstruktionen. Kört med Julas identiska kök i flera år utan minsta problem och det som står på landet används verkligen en hel del.

Visst man får byta flaska rätt ofta men det är väldigt enkelt att göra, lagar jag bara mat på det så räcker en flaska 2-3 dagar. Ska man värma tioliterskastruller med vatten eller långkok så går det givetvis åt mer gas men det är ju bara att ha några extra gasflaskor hemma.

Som nödkök i lägenhet klart smidigaste lösningen och håller det för att laga mat flera månader om året på lantstället i flera år så lär det hålla för tillfälligt bruk. Skulle det ändå paja så är det inte dyrt att köpa ett nytt.

Av Airborne

Jag slår ett slag för Biltemaköket med engångsflaskor då jag har några sådana visserligen köpt på Jula men av precis samma modell.

Det är billigt och bra, har ett som reserv i lägenheten och som får hänga med vid ev camping. Det andra står på lantstället som är off-grid.

Det som är bra med det är att den platta modellen gör att det står stadigt även med stora kastruller på och det bygger inte på höjden så det fungerar stående på spisen under köksfläkten utan problem. Är också billiga och okomplicerade gasflaskor till det och man kan ha ett gäng hemma utan att slå i taket för lägenhetsförvaring.

De få nackdelar köket har är istället fördel hemma, det att köket inte är ett extremt lättviktskök att ha på vandring av typen skruva på brännaren/köket ovanpå den rangliga gasolbehållaren.
Hemma är de typerna av kök direkt olämpliga att stå under en köksfläkt.
Att det platta Biltema/jula köket väger lite mer är bara ett problem om man campar/vandrar viktsbegränsad.

Det finns dessutom andra prylar som kan drivas av samma 227g patroner såsom den portabla camping gasolgrill jag har som är mycket trevlig och funderar på att ev köpa ett portabelt kylbox/kylskåp som kan drivas på dessa gasolpatroner (räcker runt 20 timmar till kylboxen) och det kan också alternativt drivas på 12V/230V el. Tyvärr är kylboxen lite i dyraste laget (4-5 tusen) så än så länge har det inte blivit av att köpa kylboxen.

Har även ett par små gasolkaminer också som drivs av samma flaskor och de är smidiga att snabbt få värme innan man fått upp värmen i kakelugnen eller på sommaren när man vill ha bort lite småkyligt men det blir för varmt att börja elda i eldstäderna.

Är inga problem att köra dessa prylar inomhus, för kortare drift som enkel matlagning hinner inte luften bli särskilt dålig men för längre drift eller i väldigt små utrymmen som i en båt måste man givetvis vädra.

Men att köra gasolkaminen de cirka två timmar patronen räcker vid full effekt fungerar ändå i ett normalstort rum utan vädring så varningen om att inte använda gasolköket inomhus är mest för extremt små utrymmen eller om man långkokar många timmar utan luftväxling.

Men eftersom köken inte har syresensor så finns varningen där, men du får ordentlig huvudvärk av för hög koldioxid halt(vanlig kolsyra) väldigt långt mycket tidigare innan du lyckas göra av med så mycket syre i rummet att du tuppar av eller dör. (har du mycket kraftig brännare och trångt utrymme utan luftväxling är det givetvis farligt, men inte med dessa småbrännare i normala rum)

Visst man kan propagera för ett multifuelkök men de är rätt dyra samt omständligare att använda inte minst hemma, och med risk för höga flammor om man gör fel och är ovan + att de ska förvärmas osv. Rätt använda är de givetvis bra men kanske inte det bästa att ha under spisfläkten om man är ovan.

Den mycket enkla hanteringen av gasolköket är en stor fördel (tryck ned en liten spak som låser gasoltuben och vrid på värmevredet med inbyggd piezotändare lika enkelt som att vrida på en vanlig spisplatta.) Den platta konstruktionen gör att det inte är problem att värma vatten i stora 10L kastruller, brukar värma disk/tvätt/duschvatten så på landet.

Får man en så långvarig situation att det inte längre går att få tag på gasol på månader(åtminstone om man har lovligt antal flaskor hemma) utan måste börja trixa med fordonsbränslen så är nog läget så allvarligt att man kanske ändå måste överväga om det ens går att bo kvar i en utkyld betonglägenhet med dess stora uppvärmningsproblem,och icke fungerande vatten o VC.

För mer normala situationer som någon eller några veckor utan ström räcker gasolköket till även om det lär bli kallt inne vintertid.

Handlar det däremot om månader o längre så lär det bli långt jobbigare att bo kvar i lägenheten och då kanske man inte så lätt får bränsle till multifuelköket heller även om det säkert är enklare än gasol som nog är rätt omöjligt i den situationen.

Av Airborne

Dr.Pepper:
Antingen gillar man den eller så är den hemsk, brukar sällan finnas några mellanlägen när det gäller den. Jag är dock Dr.Pepperist, fördelen är att oftast får man ha den ifred.

Skulle vilja ha som essens till Sodastreamern, Pepsi finns ju men det är inte samma sak. Dricker en del och vore skönt att slippa dra hem en massa vatten och släpa returpanten till affären.

Får se om jag hittar Cherrysmaken någonstans här att testa.