Inlägg

Inlägg som Airborne har skrivit i forumet
Av Airborne

Ja det här är ett otyg då sötningsmedel ger en bismak som förstör smaken, de flesta smakar ordentligt illa.

I mitt fall är den enda läsken med sötningsmedel som fungerar den nya Cola zero sugar med svarta texten.
Har gått över till den som vardagsläsk men när jag väl dricker sockersötad läsk vill jag absolut inte ha sötningsmedel.

Gamla Cola Zero var helt odrickbar för övrigt värre än Pepsi Max som inte heller är favorit.

Ja då ryker Pepsi som märke hos mig med och kommer sakna original pepsin, nya kan kanske till nöds drickas om inget annat finns och det blir inte ofta.

Tycker att vill man ha sötningsmedel så finns redan lightläsk, låt bli att tvinga på de som vill ha vanlig läsk det.

Hoppas tillräckligt många klagar och inte köper eländet så tillverkarna inser att vi vill själva kunna välja mellan light och vanlig.

Av Airborne

Kör en Philips Ips 27" 4k UHD skärm, kan köras i 4k där mycket får plats men blir då ganska litet på skrivbordet om man inte ändrar skalningen som ofta windows får problem med.

Kör den i 4k när jag behöver det till 4k material samt bild/videoredigering eller när mycket ska få plats på skärmen och kör den annars i 1080p för spel och surf.

Men den stora poängen är att till skillnad från en vanlig 27" 1080p skärm där i alla fall jag tydligt ser och störs av synliga pixlar och suddighet så fungerar det utmärkt att köra 1080p upplösning på den därför att pixlarna på en 4k skärm är så pass mycket mindre att jag slipper störas av dem.

Visst att 1080p blir lite mjukare på den men känns inte påtagligt oskarpt och detta att man slipper se enskilda pixlar gör faktiskt att den upplevs som hyggligt skarp även vid 1080p.

Upplevs som väldigt mycket bättre än en native 27" 1080p på vanliga dator-skärm avstånd, man sitter ju normalt inte 2-3m från en datorskärm.

Just 4k UHD skalar bra med 1080p då det är ett jämt förhållande mellan dem eftersom 4k UHD är precis en dubblering från 1080p.
Sedan finns det dessvärre tillverkare som trasslar till skalningen ändå men i mitt fall har Philips lyckats med skärmen jag köpt.

Den tar till och med 2160p/24 från UHD bluray spelaren vilket verkligen inte alla datormonitorer hanterar, antagligen eftersom Philips som med lång erfarenhet som Tv-tillverkare har tänkt till där.

Tänker man köra 1080p material och spel så är det bättre att köpa en 4K UHD än en 1440p eftersom 1440p inte skalar jämt med 1080p.

Skulle man däremot köra 720p material så skalar det jämt med en 1440p skärm men det är det nog inte så många som gör längre.

Av Airborne

Ljudtekniker och filmintresserad, Kör digitalt mixerbord och närfältsmonitorer till datorn hemma.
Har pysslat med ljudprylar i minst femtio år så kände mig ganska hemma här.

Av Airborne

Vila i frid.
Ja även jag har så klart haft hans produkter.
Zx80, Zx81 och Spectrum 48k med suddgummitangenterna. Zx80 tror jag var en byggsats dator köpt från Beckman Innovation om jag inte minns fel.
Och det ganska lätt glappande 16k extra minnet till ZX81 kommer jag också ihåg.

Av Airborne

Gick ju lätt detta, på 45 sekunder. Haft de flesta av de där telefonerna inklusive Gsm varianten av DynaTac även kallad hundbenet.

Av Airborne

Gammal är äldst brukar man säga, något som definitivt stämmer om man ska fixa detta quiz.
Har givetvis ägt ett flertal av produkterna.

Av Airborne

Läser mest fysiska böcker och e-böcker men kan lyssna på ljudbok ibland främst när det inte går att läsa som i bilen eller när man går.

Alla formaten har sina för och nackdelar.

Fysisk bok kräver ingen ström annat än för belysning då.(kan vara nackdel nattetid om man inte är ensam).
Fysisk bok är trevligt och ev bilder och sådant blir som tänkt. Är väl också den form av läsning där läsupplevelsen känns naturligast.
Nackdelen är att de kan vara stora och tunga samt ta plats. Är det en biblioteksbok måste den fysiskt lämnas tillbaka.

E-böcker har den fördelen att man kan ha ett helt bibliotek på läs/surfplatta, dator och telefon.
Lånar man biblioteksböcker som jag ofta gör så är det suveränt att kunna ladda ned den var man än är och när lånetiden går ut så är det inga problem att tänka på återlämning då den går ut av sig själv. (går att låna om om man inte skulle hunnit läsa klart men brukar sällan hända då jag läser rätt fort så de varar oftast 1-3 dagar innan jag läst ut dem)
Använder man en enhet med inbyggd belysning så slipper man störa med ljus också.
Använder mest min lätta 14" laptop ihop med Ikeas "bräda" laptopställ på bröstet/magen om jag ligger i sängen och läser.
Datorn har Ips-färgskärm och bra batteritid(för dator) samt skönt att slippa hålla i den som med en surf/läsplatta. Den är också tillräckligt liten för att funka på tåg/flyg/buss också.

Nackdel är med E-böcker är mer eller mindre batteriberoende efter vilken enhet man har och att vissa läsplattor bara är svartvitt även om det börjar komma färgkapabla sådana med. Läsplattorna upplever jag ha sämre bild än datorn också även om de drar lite batteri. Datorn kan ju dessutom användas till annat så det blir mindre prylar att ta med.

Ljudböcker har fördelen att man kan lyssna på dem när man gör annat som kör bil eller går och när man pysslar med något.
Nackdelen är att läsupplevelsen inte alls blir det samma som att läsa själv och mycket av upplevelsen beror på uppläsaren.
Det är inte samma sak när någon annan läser för en jämfört med bildskapandet och associationer i hjärnan när man läser själv.

Av Airborne

Ja en annan är ju så gammal att man faktiskt har hållit på med detta.
När jag började med foto fanns inget digitalt utan det var film som gällde.

Färg är betydligt mer krävande med temperaturer och sådant så det de flesta gjorde var att köra svart/vitt.

Film var ju ganska dyrt, framför allt färgfilm då. Men även svart/vit film kostade pengar jämfört med digitala där man inte behöver tänka på det.

Det fanns ju två saker som gjorde att man tänkte till lite mer innan man tryckte av. Dels det faktum att film kostar.(både själva filmrullen och sedan framkallning och att göra pappersbilderna).

Den andra saken var ju detta att man inte såg resultatet innan filmen var framkallad och kopiorna eller diabilderna klara om man valde sådan film. Det gick inte som med det digitala att se resultatet på kamerans skärm och direkt kunna ta en ny bild.(går förvisso ibland inte heller med digitalkamera, är ögonblicket borta så är det)

Fast det var en fantastisk känsla att stå i mörkrummet och se bilden växa fram och det manuella hantverket kring det hela.

Har kvar lite analoga kameror men tyvärr inget mörkrum så jag får skicka iväg film på framkallning.

Men visst blir man lite nostalgisk av sådant här och extra roligt är det när man faktiskt pysslat med det, är ju en hel del hantverk i att skanna film också för den delen.

Av Airborne

En skog av fläktar, två golvfläktar varav en pelarfläkt vid datorn och en ny golvfläkt med fjärr vid sängen.
En 230v bordsfläkt och ett gäng usb-fläktar samt powerbankar å strömbulor.
Till sist en portabel AC om fläktarna inte hjälper samt brukar spruta på mig vatten med sprayflaska för extra kyla.

Huset är från 2018 så drabbas tyvärr av att det energitäta huset är hopplöst att få svalt i, inte ens på vintern med avstängda element och öppet fönster blir det riktigt kallt. Ja går det ner mot 20-30 minus kanske men det inträffar sällan här i Skåne.

Av Airborne

Av mina burkar är det bara den nya lilla bärbara som gick igenom testet.

Huvud datorn som funkar hyggligt ännu med en vattenkyld i7-4790K och ett Msi Z97S Krait moderkort ihop med Gtx 1070 har jag tänkt hålla liv i ett tag till helst. Uefi och säker start finns där men verkar sakna intel PTT funktionen i bios som är uppdaterat.

Finns en TPM hårdvaru header 14+1 pin, ett chip kostar 150kr beställt får se om det fungerar.

Det är lite djungel då det finns flera olika varianter 14 pin och 20 pin samt SPI interface eller LPC interface.

Av beskrivningen på pinout i moderkortsmanualen så verkar det vara LPC.

Problemet är att det bara finns 2.0 chip att få tag i och antagligen ska det vara 1.2 men de verkar i alla fall elektriskt pin kompatibla.

Då det faktiskt finns mjukvaru uppgraderingar från 1.2 till 2.0 chipen till en del datorer så kan det ju vara så att windows hittar 2.0 chippet om man har tur. värt 150kr om det går att hacka eländet till att fungera.

Och då man har fysiskt chip är chansen kanske större att det fungerar även med den äldre processorn, brukar vara så att saker kan funka som inte är listade men är en chansning så klart.

Det lär visa sig om det går att få till det eller om man kommer tvingas uppgradera datorn när win 10 slutar supportas.

Ska man gå efter processorlistan är det många inte alls gamla system som faller igenom, det här lär pratas en del om detta om de inte fixat frågan innan lansering. Kul för den som har en årsgammal dator som blir end of the line.

Och fixa TPM-moduler och mecka inställningar i bios/UEFI lär vara svårt för många normalanvändare.

Av Airborne
Skrivet av jocke92:

Man undrar vad Microsoft håller på med. Känns tyvärr som de är på väg åt fel håll. Att Windows 11 kommer bli en tröskel att uppdatera till. Känns helt uppåt väggarna om man inte kan köra in Windows 11 på äldre datorer år 2025 när Windows 10 slutar supporteras. Man vill ju inte slänga en dator på grund av mjukvaran. Hårdvara man köper idag kommer hålla länge sett till prestanda, så länge man inte spelar eller gör något annat tungt.

Ytterligare ett helknasigt drag är den där värdelösa väderikonen som är helt ute och cyklar på vilket väder det är. Verkar inte som att den finns med på Windows 11 heller, så då känns det som ett ännu konstigare drag.

Väderikonen går att ta bort från aktivitetsfältet, jag störde mig på den och tog bort den. En anledning till att den visar fel är också att man får gå in och ställa in sin ort men jag ville inte ha den ändå, går hellre in på en riktig vädersida och kollar om jag behöver.

Av Airborne

Problemet är ofta det gamla vanliga, om signal är bra så är det för många och tunga användare på masten.

Har själv ett 4G på landet och där fick man när 4G var nytt en hastighet som var bra runt 30-40Mb ned samtidigt som 3G ibland låg på några hundra Kb ned som mest och ostabilt då inte många hade 4G då.

Idag ligger 4G på 3-5 Mb ostabilt samtidigt som 3G nu istället ger 12-15 Mb därför att de flesta kör 4G alltså ombytta roller.

Och dessutom är 3G default avstängt på en del mobila rena data(Surf) abonnemang och måste slås på av kundtjänst antagligen för att slippa support när routern byter mellan 4G och 3G( i vart fall hos Tele2)

När de säger Upp till hastighet som operatörerna garderar sig med som term för att komma undan,

Så betyder det i praktiken att man är ensam användare på masten i perfekta förhållanden och som teoretisk hastighet innan man räknat bort overheaden som ger lägre nyttohastighet.

Upp till 40Mb betyder alltså i praktiken runt hälften i verkligheten i väldigt goda förhållanden men kan vara vad som helst ned till ingenting eftersom man ej garanteras hastighet utan bara får ett i praktiken ouppnåeligt "Upp Till"

Typiskt också när masten är högt belastad(vilket de brukar vara när alla numera streamar media) och eftersom det mesta handlar om nedladdning så blir den betydlig mindre belastade uppladdningen högre som i ert fall 6/16.

Det jobbiga är ofta att det blir ostabilt så att videotittande hackar.

Prova om det går att köra 3G om hastigheten är högre där såsom den är för mig.

Jag har alltså haft samma operatör hela tiden och ser masten 1km bort från fönstret och har full signal.
Lär säkert bli samma visa om vi får 5G, bra i början när det är nytt och trögare när alla kör det.

Av Airborne

Det beskriver det magiska ögonblick när man övergår från att vara jordbunden till friheten att vara luftburen när ens flygfarkost lättar från marken.

Som ett känt citat lyder:
När du en gång har smakat på att flyga kommer du för all framtid att gå på jorden med ögonen riktade mot himlen, ty där har du varit och dit kommer du alltid att längta tillbaka.

Simulatornörd som hållit på med flygsimulatorer sedan de var streckfigurer och rektanglar till dagens allt verkligare simulatorer.
Realtidsväder och solnedgångar där molnen färgas av solen i FS2020 har verkligen ökat känslan av att vara där jämfört med föregångarna. Planen har kanske lite brister men som filas på i uppdateringar och konfigurationsfiler folk gör att få det mer verkligt.

Är intresserad av både verkligt flyg och simulatorer och har flugit på riktigt men tyvärr räcker inte ekonomin särskilt långt till riktigt flygande så det blir mina simulatorer som får bli ersättningen och jag har fler simulatortimmar än många yrkespiloter har flygtimmar så jag tycker mitt användarnamn är passande.

Av Airborne

Jag köpte en Hp för 6000kr och för den pengen är jag nöjd med den.

https://store.hp.com/SwedenStore/Merch/Product.aspx?id=2X2X4E...

6 kärnig Ryzen 5 och Ips skärm FullHD.

Hade väldigt tight budget så det blev en sådan därför att modellen har standardplatser för RAM-minne 2st platser.
Modellen säljs med som mest 16Gb RAM men enligt forum så klarar den 32Gb även om HP bara säljer den med max 16Gb.

Även M2 Pcie Nvme SSD är lätt att byta till en större.

HDMI finns men är 1.4b så max UHD(4k) 30hz eller FHD i 60hz , är ju kanske då en nackdel om man kräver 4k i 60hz.
Har förvisso inte kopplat den till min 4k skärm än men enl spec ska det vara 1.4b som mest.

Tanken i mitt fall är att uppgradera den senare när jag har råd med mer Disk och Minne.

Många datorer i de här lägre prisklasserna mellan 6 och 9 tusen har tyvärr ofta Ram-minnet fastlött på moderkortet och då är man fast med mängden vid köp. Okej har man 16Gb går det kanske att stå ut med, fast har man bara 8 är det inte så roligt.

SSD är mer vanligt att den går att byta men finns modeller som har fastlödd sådan med även om det är vanligast i de minsta modellerna under 6 tusen med 64-128Gb SSD.

Till HP datorn går det att hitta servicemanual på nätet så man slipper ha sönder datorn av misstag om man gör jobbet själv.
Men köp komponenterna av någon annan än HP sevicepartner de är svindyra. (typ över 4k för två 8Gb stickor som kanske kostar runt tusenlappen annars)
En annan bra grej om man ska ha datorn ett tag är att med servicemanualen så går det att se hur man kan göra rent fläkten eller själv byta batteriet i framtiden

Av Airborne
Skrivet av aragon:

menar du att du la dom på kanal 1 som Ikea använder för att ansluta till router? jag tror bara skillnaden är att dina saker låg på en överlappade kanal och störningen minskade när du gick över till kanal 1. testa skanna av zigbee och se vad den använder, zigbee kanaler har lite annorlunda kanalnummer tex kanal 11 ligger mitt i kanal 1 medans 18 ligger mitt i kanal 6, 24 ligger mitt i kanal 11.
går att få en enkel översyn här.
https://www.metageek.com/training/resources/zigbee-wifi-coexi...

Wifi låg på kanal 6 innan när det strulade, efter flytten av wifi till kanal 1 blev det bättre.
Hade å andra sidan inga problem med wifi på kanal 6 innan jag skaffade ikea trådfri.
Är ändå rätt dåligt att ikeas trådfri gateway kräver kanal 1, de flesta andra prylar antingen letar upp lämplig kanal själva eller så kan man själv välja manuellt.

Då det inte heller står i instruktionen från ikea är det säkert en del som får problemet utan att ha en aning om vad som felar, är trots allt en del som väljer att låsa wifi till den minst störda kanalen av 1,6,11.

Tack för länken till Zigbees kanaler, tog ned pdf filen den kan vara bra att ha.

Av Airborne

Det är dessutom så fånigt att ikeas trådfri router alltid kör samma kanal på wifi, tror det är kanal 1 i 2,4Ghz bandet.

Kommunikationen med själva trådfri prylarna är ju Zigbee men jag hade också problem med tappade lampor trots att ikeas trådfri router/gateway var trådat inkopplad så det rimligen inte borde påverka.(detta är i en etta så inga stora avstånd)

I vart fall blev problemen väldigt mycket mindre efter att ha bytt kanal på wifi i vanliga internetroutern och lagt dem på samma kanal så förmodligen har det någon påverkan ändå på något skumt sätt.
Detta trots att den kanalen ikea kör inte alls är bästa valet här när man skannar bandet för att hitta bästa kanal.(idiotlösning av ikea att hårdkoda till en wifikanal)

. Kan hända någon enstaka gång nu att det strular (någon gång i halvåret) men väldigt mycket mindre än förr och det har då räckt att bara tända och släcka 1 gång via vanliga strömbrytaren så fungerar det igen.
Har visserligen fått lägga till allt igen 1 gång efter ikeas uppgradering men då berodde det hela på ikeas uppgradering som ställde till det.

Av Airborne

Svive Hydra XLR Studio mikrofon

Skrivet av Daemon:

Komplett kör Superweekend och erbjuder bland annat XLR studio mic för den nätta summan 99 :-

Svive Hydra XLR Studio mikrofon
https://www.komplett.se/product/1162222/datorutrustning/kring...

Tack för tipset, Beställde 2 sådana till min Behringer Flow 8 digitalmixer som används till dator men även portabelt.

Mixern funkar både som digitalt ljudkort och har vanliga analoga balanserade Xlr på Main Out som jag då kör mina aktiva närfältsmonitorer på.

Att mixern strömmatas via Usb gör att den går att driva med en powerbank om man gör någon fältinspelning och tar med den ut.

Bra tryck på hörlursutgången är det också så ibland har jag släpat med mig mixern bara för det och använt som hörlursförstärkare.
Den har ju blåtand så man kan köra musik från telefonen till Mixern dessutom.

Av Airborne
Skrivet av Murgatroyd:

Nån som fått donglarna levererade från Elgiganten än? Beställde 23/5, inget skickat än.

Jag har fått de två donglar jag beställde.

Kom visserligen ett meddelande att de var en dag försenade men kom på rätt dag i alla fall.

Av Airborne

Ska man köpa ny bärbar i den prisklassen blir det svårt med spel, men jag köpte en Hp Essential 14 tummare med en ok 6 kärning Ryzen 5 4500u processor och Vega 6 grafik för just 6 tusen.
Den kom med 8Gb Ram (som dessutom delas med grafiken) och 256Gb SSD disk men på just denna dator är både minne och disk utbytbart så den kan uppgraderas senare(lite av anledningen till att jag köpt just den)

Den går att spela enklare spel hjälpligt med så Fortnite borde den klara men problemet i den prisklassen är annars för lite minne och disk samt ofta även klen processor typ Ryzen 3 eller Pentium Silver.

Ska man ha fler än ett spel och lite annat äts diskutrymmet väldigt fort och man bör nog ha 1Tb disk och 16Gb ram för att det ska vara vettigt om man ska spela på den.

Tyvärr är det många i prisklassen runt 6 tusen och även en hel del dyrare som har fastlött minne som ej kan uppgraderas och 8Gb Ram som delas med grafik är så lite att det blir problem helt enkelt då det blir för lite minne när det delas. Även på en bärbar som kan byggas ut krävs både kunskap och försiktighet att göra det själv så har man ingen vana är det bättre köpa en som är rätt utrustad från början men problemet är där att det kostar mer att köpa en bättre dator så man hamnar i högre prisklass.

Ska man ha den senaste värstingdatorn som bärbar så hamnar man på 30-40 tusen och en hygglig bärbar mellanklass speldator hamnar någonstans runt 10 till 16 tusen för att ge lite perspektiv på det men då kan de också köra tyngre och mer krävande spel.

Kan man gå upp på 8-10 tusen finns det däremot bättre möjligheter att hitta något fungerande då man kan hitta enklare spellaptops för de pengarna. Skillnaden är oftast att de har dedikerat grafikkort med eget minne så det inte måste delas med resten av datorn. Har grafikortet sitt eget minne så man inte måste dela datorns interna Ram-minne kan datorn fungera med bara 8Gb Ram men är det delat är det i minsta laget utan man bör då ha 16Gb Ram.
Men i denna prisklass är det verkligen de enklare bärbara speldatorerna eller ibland fjolårets utgående man får i lägre delen av det prisspannet men till de mindre krävande spelen som Fortnite fungerar det.

Begagnad spelbärbar är nog ändå förslaget om gränsen är just 6 tusen men om man ändå vill köpa ny i 6-7 tusen kronors klassen så skulle jag säga minst AMD Ryzen 5 4500u som minimum.

En intel bärbar i klassen runt 6 tusen och integrerad grafik har sämre grafikprestanda just för spel och de nyare med bättre grafik eller dedikerat grafikkort är dyrare.
Men med dedikerat grafikkort såsom Nvidia Gtx 1650 och uppåt fungerar även Intel bra och då hamnar det runt 8-10 som några gett förslag på i tråden.

Annars kan man acceptera en stationär dator så får man oftast mer prestanda för pengen och det är lättare att uppgradera så den kan hänga med längre, men visst ska den dras runt till kompisarna fungerar det sämre.
En spelkonsol som X-box är ett annat budgetalternativ.

Av Airborne
Skrivet av wahlmat:

Kollade åt morsan och köpte en 15" Lenovo nyss för 6.5k (men var nersatt från 8k). Tror inte du får så mycket bättre än det där just nu. Morsan hade också en 4500u och den verkar bra än så länge. Är ju lite sådär med att de ska ha just den datorn man ville inne just nu med x)

Nej med mina krav tror jag att den Hp datorn väl är bland det bättre jag kan hitta för den pengen (max 6000kr).

Har fått hem den nu och den verkar fungera ok, känns snabb, skärmen är lite ljussvag med 250Nits men å andra sidan var svärtan bra för att vara IPS och inga blödningar samt matt som jag vill ha så jag är nöjd. Gick bra att se film på den.

Tangentbordet var ej bakbelyst men eftersom det är silvriga tangenter med text på syns de rätt ok i ljuset från skärmen.

Det bästa är ju inga fastlödda diskar och minnen, Hp säljer den bara med max 16Gb RAM (2x8) men har läst att den fungerar med 32Gb (16x2) och sitter bara 8Gb (2x4Gb) + 256 Disk i min så blir sannolikt uppgradering framöver. Standard Nvme Pcie SSD diskar & SoDimm DDR4 minnen.

De flesta andra i prisklassen har i vart fall ramminnet fastlött å då sitter man där med sina 8Gb, SSD är vanligare att man kan byta men finns ju fastlödda Emmc bland de mindre diskstorlekarna hos en del.

Just det jag ville slippa med denna och skillnaden mellan 14" och 15,6" är rätt stor om man ska ha den på något färdmedel så 14" blev bra, inte för liten skärm men heller inte så stor att den inte får plats på ett tåg/flygbord.

Hittills är jag nöjd med denna budgetdator och högtalarljudet var lite bättre än förväntat för detta pris.