Inlägg

Inlägg som Thor har skrivit i forumet
Av Thor

Avsaknaden av wpa2 (BIG LOL) gör ju icke pro varianten till en helt meningslös produkt. Eller ptja, rättelse om man tycker det är OK med att ha ett öppet ssid så kan det ju finnas en vits med att spara lite småslantar, men jag har svårt att se denna produkten vara relevanta för den typen av kunder.

Av Thor
Skrivet av exroz:

Vad har hänt med reklamfilmerna? Någonstans kring 90 till 00-talet var reklam för Hästens säng mycket förekommande på TV. Sedan försvann det helt.

De profilerar sig inte mot klientel som konsumerar reklam via tv eller streamingtjänster, dvs. privatkunder som har en ganska begränsad budged på hur mycket pengar de kan spendera på lyxkonsumption.

Eller det skulle i vart fall vara min teori.

Av Thor
Skrivet av GarfieldPower:

Vilket är konstigt för deras bredbandsnät är ju verkligen kanon.

När allt fungerar som det ska kan vem som helst leverera en fin tjänst. Det som särskiljer de verkligt bra är hur väl de kan hantera avvikelser och korrigera problem.

Av Thor

Favoriter i repris, Telia verkar ju kämpa för att vara med på dessa listor, gång efter gång finns de där enligt förväntan.

Av Thor

Om man nu ska vara sån, om man har nån linux-dist som ska göra någon extremt light-weight sak så behöver man inte ett grafikkort.

Spelar man alltid spel som kräver ett grafikkort behöver man alltid ett grafikkort.

Ska man redigera en excelfil behöver man inte ett dedikerat grafikkort.

Har svårt att se att man alltid behöver ett grafikkort i alla lägen. Har man däremot bara en dator där man spelar och utför andra produktiva uppgifter så är det rimligt att man alltid har ett grafikkort istället för att ha två datorer.

Av Thor
Skrivet av perost:

Artikeln kan förstås ha ändrats sedan du läste den, men just nu står det i alla fall att man både bör fabriksåterställa (för att få bort skadliga filer enligt FBI) och ändra lösenord. Vilket också är vad FBI själva skriver.

Fast vektorn var ju publikt tillgängliga inloggningsuppgifter enligt standard-konto (otroligt lat av Ubiquity att inte slumpgenerera denna typen av information). Så om du bytte standarduppgifter a för adminkontot så är risken i praktiken väldigt liten.

Av Thor
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag har en erfarenhet av många branscher. Maskinersättaren av redskap ser ofta inte helt identisk ut med det verktyg som folk arbetade med för hand. Häst blev inte ersatt av en robothäst osv.

När folk köper hus idag så köper de ofta monteringshus, dessa hus är bra lämpade för mycket automation. Det behöver inte vara så mycket snickare eller humanoida robotar. Gammaldags robotar har svårt då det blir lite variation även med vision system blir det svårt. Med Ai så går det göra väldigt bra system för detta jobb.

Det gäller väldigt mycket annat, alltifrån bildäcksbytare, bilvaxare, personal vid sopstationer osv.

Det som kommer bli kvar är jobb som kräver mer social kompetens. Alltså snickaren som åker hem till folk och gör ändringar i deras befintliga bostad. Denna snickare är ovanligtvis inte ensam, ibland kan de vara 2st.

Och problemet är att det finns väldigt många i samhället som inte gillar såna arbete, de vill arbeta flitigt mer för sig själva. Och jag ser risker med att fler kommer utanför arbetsmarknaden.

*edit*
Och man kan tycka det är inte så märkvärdigt att åka hem till någon att snickera. Nej, visst om man gör det gratis och ej tar betalt för ens produkter. Men när kund får en fet räkning, så blir det helt annorlunda.

Sådana jobb kan till viss del ersättas, inte för att jag har koll på kostnader för att designa o h underhålla den typen av system. Men jag föreställer mig att det måste till en väldigt stor volym för att bära tillverkningskostnaden för sådana faciliteter med tillhörande underhåll, utveckling mm som dessa rimligen bör fordra för funktion. Något som alltså inte fungerar i praktiken för vardagstjänster på särskillt många ställen. Husproduktion ter sig då som en mer rimlig sektor.

Lastbilschaffisar kan jag dock se som att de ligger i en viss riskzon i en relativ närtid.

Ser vi dock till infrastruktur och underhåll av samhällsviktiga funktioner så tror jag att det finns arbetstillfällen så det räcker och blir över för ev personer som potentiellt kan tänkas vara i riskzon.

Av Thor
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Intressant frågeställning, jag frågade en Ai men gillar ej svaret.

Jag tror att Ai kommer påverka alla jobb, mindre antal personer behövs för att utföra samma uppgifter. Då kan man välja att dessa personer ska utföra mer eller att fler gör något annat.
För mig känns många arbetsuppgifter som finns idag som "resursslöseri".

Det jag tror är att allt fler kommer jobba med unika saker som kräver social kompetens och viss typ av färdigheter. Ett stort problem med detta är att de "mer enformiga" arbetsuppgifter är något som en stor del av befolkning vill ha. Det kommer leda till att vi får fler personer som kommer ännu längre ifrån arbetsmarknaden.

*edit*
Många "traditionella mansjobb" ligger risat till.

Vilka traditionella mansjobb åsyftar du? För fysiskt tunga & påfrestande arbeten är nog svåra att ersätta då robotar som skulle kunna göra sådant helt enkelt blir för dyra. Menar du typiska kontorsarbeten?

Håller med om att det finns väldigt många arbetsuppgifter som relativt enkelt kan effektiviseras, men inte behöver man AI för det. Om man tror att AI ska lösa sådana saker åt en så kommer du bibehålla uppgifterna och få ett AI system att underhålla på köpet.

AI kan helt klart nyttjas för vissa väldigt specifika uppgifter som finns idag. Men jag tror mer på att AI i närtid kommer användas som komplement.

Sen beror det givetvis på vilken tidshorispnt vi kollar, men på 5 år tror jag AI bara kommer att börja nagga på den arbetsmarknad vi ser idag. Det som AI kommer driva är nya tjänstesektorer. På 10-20 år kan vi kanske förvänta oss att AI börjat ersätta vissa klassiska roller helt, men då kommer det sannolikt skapas nya funktioner och uppgifter. För det riktiga värdet med AI ligger inte i att ersätta människor, det ligger i att frigöra människor från meniala och meningslösa uppgifter som robotar ska utföra.

Av Thor

Det finns nog inga jobb som är statiska under tidens flöde. Jag tror snarare att frågeställningen kan riktas mot vilka nya jobb kommer AI skapa.

Sen att AI är glorifierad automation just nu är en annan sak, så i direkt närtid, extremt få.

Av Thor

Man ska inte hinna, om du spelar spel bara för du ska kunna spela x antal spel så kanske det är dags att fråga sig varför man ens spelar.

Men, håller med dig av en annan anledning. Spel tar otroligt mycket tid, inte för att det är intressant gameplay, utan för att det är repetitiv skit. Ta hogwarts legacy, designen, mekaniker osv bäddar för 20-30 timmars underhållning som mest. Visst kan man köra allt och då tar det hiskeligt mycket tid, men så förpillat kul är det inte att gå in i samma tråkgrotta 20 gånger med samma "pussel" där enda skillnaden är visuell.

Av Thor
Skrivet av o0Oo:

Vad gör alla småbarnsföräldrar eg? 😄 Tyckte inte alls man hade brist på tid när ungarna var små och då tog jag ändå det mesta kring barnen då mamman startade företag. Känns bara som en dålig ursäkt alla passar på att gömma sig bakom när man har chansen.

Det handlar nog mest om hur stora kompromisser med annat som folk är villiga att göra, det prioriteras olika helt enkelt. Vill man spela, klart du kan spela, men det blir på bekostnad av nåt annat. Alternativt har du hittat en tidsvändare eller nåt annat fränt

Av Thor
Skrivet av Zyzlite:

Precis, alla ”övervakas”. Så vad är du rädd för?

Nu är vi kulturellt & historiskt väldigt långt ifrån Kina, men där har de ett social-credit system som dikterar vad du får och inte får göra. Avviker du så får du plötsligt inte handla på nätet, besöka vissa platser eller ens resa.

Det är principen som är viktig, att den bevaras så det inte blir accepterat att normen är övervakning.

Människan och dess samhällen tenderar att vara otroligt föränderliga, det räcker med att kolla så lite som 30 år bakåt i tiden och du kommer hitta markanta förändringr rörande dessa frågor, även för Sverige. Sen är jag inte rätt person för att avgöra orsaken till förändringarna, men poängen kvarstår.

Det ena leder så lätt till det andra och vi måste ställa oss frågan om vi är villiga att föreställa oss ett samhälle där den personliga friheten och kreativiteten dämpas och begränsas av samhällsbadserade sociala konstrukt. Jag tror inte det blir så bra, Sverige lever mycket på att det som land har individer som är otroligt innovativa. En person som vet att den är övervakad och att vissa ageranden ger negativa konsekvenser som exempelvis avvikande åsikter, kommer till sin natur att sluta vara lika innovativ.

Av Thor
Skrivet av DasIch:

Det där med offentliga upphandlingar är en bra tanke som blivit ett jäkla hundrunk. Det ska vara billigast hela tiden och för att vara billigast behöver det myglas. Skitsamma om tjänsten/upphandlingen funkar bra.

Jag har i positioner där jag både granskat hur upphandling och fakturering funkat, samtidigt som jag nyttjat de upphandlade tjänsterna. Uppifrån har det varit paragrafrytteri (även till den grad att jag stuckit ut hakan och förklarat att de ovanför mig inte förstår lagen - vilket de inte gjort - och företaget vi anlitat haft rätt). Samtidigt ser man att det här företaget är skitbra att jobba med - bästa vi haft. Allting klaffar, aldrig några problem.

De blir ersatta av ett annat företag. Mycket billigare på papperet. Deras affärsmodell är buda så lågt som möjligt och mygla så mycket som möjligt. Vi snackar inte längre om att vara oense om små detaljer. De har inte ens resurserna att leverera tjänsten, och absolut inte till det priset. Konkurrerande företag säger samma sak. Det är omöjligt.

Tjänsten funkar också därefter. Skit. Det är problem efter problem.

Lyfter det till den som är ansvarig för upphandlingar. Han är ett riksbeppo som inte fattar någonting.

Jag beställer 50 Big Mac & Co och får en cheeseburgare. Det är uppenbarligen ett problem. När det händer vid varje beställning är det ett stort problem. Att jobb som borde ta en dag tar en vecka.... ja, det är ett problem.

När frågan lyfts till ansvarig ska alla dessa problem antecknas, så kan de tas upp i nästa upphandling. Om 4 år, eller vad det nu råkar vara för tid som kontraktet löper.

Nu är det här förvisso ett problem av idioter som är ansvariga för upphandlingar, likväl som att lagen om offentlig upphandling slår fel. Om lagen varit mer tillåtande och idioter kunder örfilas upp vore det inget problem. Nu gäller dock ingetdera.

Rent pragmatiskt, i de situationer jag stött på, hade det såklart funkat bäst om man bara kunde fråga oss som faktiskt jobbar med dessa företag. Vilka har funkat bäst? Vilka vill ni jobba med, och om det står mellan dessa alternativ - och deras prislistor - vilka tycker ni är bäst val?

Så får man väl dock inte göra. Om man får det så har jag inte stött på någon som vågar det.

Dissonansen mellan den organisatoriska hjärnan och kroppen växer. Samklangen mellan de båda, eller kanske snarare avsaknaden av är en av de större hindren som verksamheter måste överkomma om de vill bli bra på vad de gör.

Av Thor

Nån har fått en crash-course i mediaträning.

Av Thor

Nu måste man ju lysna på den där låten från Rage against the machine bara för det.

Av Thor
Skrivet av S2:

Skulle nog sträcka mig så långt och säga att Microsoft är en av de största miljöbovarna på 2020-talet!

Att tvinga människor att köpa nya datorer bara för att man inte stödjer äldre datorer med Windows 11. Många personer är nöjda med Windows och vill helst inte byta då man inte känner igen sig med andra OS, plus att det är krångligt i början (eller hela tiden om man inte är speciellt intresserad av datorer, de skall bara fungera!)

Dessa personerna klarar sig egentligen med den datorn det har. Det gör inget om det tar lite tid att starta den, så länge man kan betala räkningar och slösurfa på den. Men nu tvingas de att köpa nya datorer och de gamla kommer att åka till tippen. Det är ett miljöuttag ur naturen som heter duga!

Det hade varit bättre om Microsoft gjort så att alla kunde ha Windows 11. Andra OS tillverkare klarar ju av det, varför skulle inte Microsoft göra det också?

Alla stora techbolag är lika stora bovar, det är inte exklusivt Microsoft. Bovar som tillgodoser marknader en efterfrågan, det är inte svårare än så.

Bolag gör det bolag ska göra, växa och generera vinst. Det är ingen strategi att försöka vara så stor miljöbov som möjligt, det vore löjligt.

Det du kritiserar är nog egentligen hur våra samhällen är konstruerade, konsumptionsdrivna. Kritiken du för kan lika gärna vändas på kunsumenterna som skapar efterfrågan.

Av Thor

De skiter i att utveckla egen hårdvara, kör partnerskap med Nvidia som tar fram ny shield och smäcker ihop en fantastisk streaming-tjänst med oslagbart utbud. Sony hade vart totalt chanslösa.

Edit:
Ännu bättre om de låter Nvidia designa systemkrets specifikt anpassad för streaming som de senare går i partnerskap med tv-tillverkare. Då kmr alla som köper en tv att bli en kund. Då kan även Nvidia nyttja sitt löljiga försprång de har med beräkningar för ai för att lokalt accellererad uppskalning.

Det räcker att de får till ett partnerskap med två eller tre stora tv-tillverkare innan de kan ta en enorm marknadsandel. Vem fan vill köpa konsol bortsett nisch-kunder om spelplattformen följer med tv köpet?

De skulle också lösa problematiken kring att försöka kränga nya gen konsoler, det löser sig själv när folk köper ny tv.

Tjänstefieringens våta dröm.

Av Thor
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Som enbart använder bluetooth. Många som mina SteelSeries Arctis Nova Pro kan man också använda BT till. Det ingår dock en station som använder deras egen teknik. Men man vill kunna koppla dem till mobilen etc.

Jag själv kör dock med mina inear till mobilen i praktiken. Jag tycker det är smidigare, nu har jag inga långa samtal över telefonen, dessa samtal är bara korta.

Det är sant, borde satt en asterisk på texten

Bluetooth är vad som händer när man släpper en standard med för dåliga krav på hur saker ska göras. Det har resulterat i att mer eller mindre alla som tillverkar bluetooth har lat till egna delar, vilket då gör att kompabiliteten blir lidande.

Med det sagt, om du köper airpods och bara använder de till iphones eller samsungs dito till amsunglurar så fungerar det bra. Men det förstör hela poängen med att man använder en öppen standard eftersom de fungerar så opålitligt till allt annat.

Min "lösning" är att jag har ett headset till datorn och ett till mobilen, för ska man hoppa mellan enheter fungerar det uselt, har gjort det med de 5 senaste jag använt. Nu fungerar det för det mesta, men inte ens då fungerar det bra.

Bluetooth har alltid varit en dålig kompromiss och så kommer det förbli om inte en revidrad version släpps som sätter bättre krav på hur det ska implementeras för att säkerställa pålitlighet.

Av Thor

Allt som använder bluetooth är skräp.

Av Thor

Man kan göra mycket mer för mycket mindre när man digitaliserar. Problemet är väl att nettobelastningen för möjligheten att göra mer fortsatt är just det, en belastning.

Sen är det många som ser med blåögda ögon på lögnen om "klimatkompensation" som efter utredningar påvisat att det är ungefär 2% av de projekt som påstår sig klimatkompensera som faktiskt har en positiv effekt alls, medan en större andel faktiskt har en skadlig effekt.

Med det sagt utan dessa nya möjligheter som digitalisering innebär så kommer vi omöjligen lösa de hinder som finns för mänsklighetens fortsatta utveckling. Människan har valt väg, det är att accellerera förbi det problem vi ser i körfältet som vi försöker passera samtidigt som vi har ett möte i omkörningsfilen. Höga insatser, men människan till sin natur gör exakt det vi håller på med, så det är svårt att se nån annan situation än den vi befinner oss i.

En sak är dock säker, om verksamheter hade kunnas sluta arbeta med antika redskap som skrivare, så hade vi kunnat ha en positiv effekt på miljön.