Inlägg

Inlägg som hypercat har skrivit i forumet
Av hypercat
Skrivet av GuessWho:

Sant
Men,
Frågan är hur bra ett 4060 Ti, ens 16GB modellen, kommer vara för att spela de senaste spelen om 5-10 år ?
Det är ju inte enbart mängden grafikminne det hänger på.

Hade man kunna göra något trick för att få en 286 att ha tillgång till 128GB RAM så skulle den ändå inta klara av Windows 11, moderna Linux distrubutioner, osv.

Svårt att framtidssäkra. För även om man lyckas på någon punkt så faller det på andra.

Det går aldrig att framtidssäkra helt. Men VRAM är viktigt.

För produktivitet och AI är VRAM oftast det viktigaste. En 4090 med 8GB är sämre än en 2060 12GB för det mesta.

Vad det gäller spel, finns vissa grafikkort med väldigt lite VRAM i förhållande till hur kraftfull själva GPU:n är. Ett bra exempel är 3080 10GB, bara $700 MSRP(dock shortage). Problemet där är VRAM, det är redan på gränsen att inte vara nog. Hade det varit 16-24GB hade Nvidia verkligen behövt oroa sig för att folk inte kommer uppgradera på länge. Men nu är det enkelt att motivera en uppgradering redan. Och ibland är de inställningar/moddar som drar mycket VRAM men knappt belastar CPU (textures) de viktigaste inställningarna.

Över lag, om man stänger av tunga grafikeffekter som inte ger så mycket (RTX), använder DLSS osv. kommer man väldigt långt på ganska lite GPU(core) idag. Finns inte direkt några bra nya krävande spel ändå. De flesta kör fortfarande 1060 eller 1650 och det funkar helt okej.

Av hypercat

Tja... Ett bättre alternativ än 8GB gpus i alla fall.

Av hypercat

Detta kommer några år försent nu när stadia floppat totalt. Streaming-moln-gaming har nu visat sig vara undermåligt när inte ens google kan få det att fungera.

Men det finns som nämnt en annan marknad, emulation för de äldre och native android spel för de lite yngre/ de som inte har något emot p2w och liknande. man borde ju kunna spela Genshin, pubg mobile och fortnite på denna.
Då handlar det om att den skall få bra software support och att logitech inte bara fokuserar på "cloud".

Av hypercat

8000 + frakt

Av hypercat

Finns kvitto?

Av hypercat
Skrivet av Maximo:

Dom går inte igenom det. Dom säger att Nvidia säljer FE billigare för att dom inte behöver ha marginal på både kort och GPU vilket är banalt. Även om Nvidia skulle kunna göra det så varför skulle dom inte vilja ha marginal på båda???????

Du säger "för att tjäna mer pengar" men dom tjänar inte mer pengar om dom säljer kortet billigare........ Det enda dom gör är att konkurera mot partners genom att skapa en intern korttillverkning som inte ger någon vinst, det skulle vara superkorkat.

När Nvidia säljer sina FEs så har det setts som officiellt pris för kortet. Nvidia fick väldigt bra press för sina "$700" 3080s när de kom ut. Nvidia såg godhjärtade ut som gav oss ett så bra billigt kort. Men I verkligheten sålde Nvidia chippen för så mycket pengar att AIBs inte kunde tillverka kort i närheten av samma pris.

Nvidia är inte korkade. De går inte heller back på att sälja FE, de tjänar bara mindre än de kunde genom att sälja till AIBs under bristen. Nvidia skulle möjligtvis kunna sälja alla kort under sitt egna märke och tjäna mer. Men Nvidia har redan tagit det mesta av marginalen på korten (Nvidias var 65%, AIBs 5%). Så vad får Nvidia ut av att ha kvar AIBs fortfarande? Bra press, och som skydd i sämre tider. AIBs får ta smällen för överpris på korten, trots att Nvidia tjänar pengarna. AIBs får skulden för att ett 3080 kostar $1400. Nvidia är oskyldiga och vill bara att alla ska få ett bra kort för MSRP. Folks åsikter är väldigt värdefulla.
Dessutom när det nu är överflöd så blir det främst AIBs som får sitta med överblivna kort, inte Nvidia, som redan fått sina pengar.

Skrivet av the squonk:

Det har funnits massor av FE, bara inte i Sverige en av världens minsta marknader

Jag har inte hittat några siffror på det, men det tror jag inte. Först sålde ju Nvidia online själva, sedan enbart i USA/Canada hos Best Buy. Troligtvis var FE mindre än 5% av alla tillverkade under bristen då Nvidia kunde tjäna mer på att sälja chips till AIBs.

Av hypercat

Priserna har nog tyvärr blivit så låga de kan, relativt. Man kan få ett 3090 för $1000 (= 10436 SEK). Med 25% moms på det blir det ungefär 13000, vilket är precis vad de kostar i Sverige nu.
Man kan ju lägga till lite för dyrare arbetskraft, transport och lite tull med...

Av hypercat
Skrivet av källarinvånare:

Källa på att Nvidia har tvingat partnertillverkarna att tillverka för många kort? Gamers Nexus och Moore's Law is Dead säger annorlunda. Och varför skriver du det inom citattecken, menar att sälja till förlust är en bra affär?

Jo, det är vad de säger, och har sagt ett tag nu.
"...report seems to suggest that Nvidia is stronger than expected quarter to earnings are resultant of forcing AIB partners to absorb the leftover inventory..." - Gamers Nexus
"Source 1: We've been forced to swallow tens of thousands of high end Ampere
cards we don't want, nor are we sure we can sell above what we paid." - Moores law/Hans källa
Detta kom upp när jag googlade.
Igen, Nvidia har full kontroll över alla AIBs. De har all makt i förhållandet. Vore det annorlunda skulle du inte se den väldigt låga, och sjunkande marginalen för AIBs (Till och med grafikkort går för dubbla MSRP!)

Av hypercat

Visst kan du få en skaplig dator i det chassit med en 5600/700g. Riktigt bra prestanda för storleken och energi-effektiviteten när det gäller CPU, men med iGpu får du igpu-prestanda i spel. Den lär vara ganska tyst vid idle med en noctua.
Det är väl bra om du behöver en CPU-fokuserad dator, typ till surf eller som hemma-server(ej NAS), men troligtvis behöver du inte detta egentligen.

Om du bara ska streama (på valfritt vis) är det inte värt pengarna eftersom det kan det mesta klara.

Av hypercat
Skrivet av Sveklockarn:

Nvidia är ju så att säga inte för stora för att misslyckas.

Tyvärr har nvidia ett finfint monopol på AI, desktop compute samt riktigt bra "mindshare". Så om jag vill hålla på med AI/machine learning, redigera med adobe collection osv så har jag inget val. Och även bland de som bara spelar, om ett AMD-kort skulle vara 20% bättre än nvidias motsvarighet för samma peng så kommer nvidia sälja massor fortfarande, kanske till och med mer än AMD.

Skrivet av Sveklockarn:

Man får ju också tänka på att det är mångmiljardbelopp som tillverkarna får "några ynka procent" av i vilket fall, och om de inte kunde tjäna pengar på det så skulle de ju gå man ur huse och göra gemensam sak med EVGA och tillverka något lönsammare istället.

Men dessa ynka procent går enkelt förlorade om man sitter med massor av GPUs som man tvingats köpa. Men detta " ur huse" har redan skett, det var därför nvidia sänkte priserna nyligen. EVGA är bara den första som går helt ur huset.

Skrivet av källarinvånare:

Enda anledningen till att korten har blivit så billiga så att partnertillverkarna går med förlust är för att de har tillverkat för många kort, de har således bara sig själva att skylla.

Nej, den främsta anledningen till att de "gjort för många kort" är att de är tvungna att köpa av Nvidia, till Nvidias pris. De måste allokeras i förväg, och gör man inte som Nvidia vill är det lätt att bli bortplockad när det är brist. Nvidia "holds all the cards".
Anledningen till att Nvidia sätter MSRP på nivåer som AIBs aldrig kan sälja för är att då hamnar skulden aldrig på dem. De sålde aldrig speciellt många FEs så de är inget direkt hot för AIBs ännu.

Av hypercat
Skrivet av the squonk:

Där har du fel, enligt uppgift kostar ett kit med gpu + minnen för RTX3090 1200$ för AIB, till det skall läggas pcb, vrm, kylning och kontaktdon samt utveckling och montering/paketering av dessa och därefter distribution innan ett pris kan sättas. Om Nvidia säljer sitt eget RTX3090 för 1099$ online och på Best Buy är det uppenbart att det är godnatt för AIB. Bara som exempel.

Det är Nvidia som har lagt i princip hela marginalen hos sig själva.

De exakta priserna fluktuerar naturligtvis. Men ja Nvidia tar så mycket de kan.
Se:

https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2022/09/evgagraph...

Nvidia har en marginal på 65% och AIBs ca 5%, och det blir bara värre.

Av hypercat

Kan vara värt att kolla så hållarna för moderkortet sitter korrekt. mATX och ATX hålen kan kortsluta varandra om man satt stöden fel. När man kortslutit kortet på detta vis kan märkliga saker ske.
Kan också vara PSU möjligtvis, som bränt den första CPUn. Testa annan.

Av hypercat

Realistiskt så kommer det inte vara värt att driva en rätts-sak över (Om det inte är någon server-CPU för 50k), så jag skulle inte oroa mig över bevis till det. Tyvärr är det inte så mycket att göra om man blir lurad.

Vad gäller deras försäkring borde de tro dig förutsatt att de inte har någon klausul som säger att elektroniska delar inte täcks t.ex...
Men det är alltid en chansning att köpa begagnat. Fokusera på att se om de är pålitliga, kan vara bra att tala i telefon och höra hur de låter.
Sen brukar CPUs sällan gå sönder. GPU och moderkort är mycket vanligare, så finns inte så mycket anledning att tro att den är trasig.

Av hypercat

Alla AIBs är otroligt pressade av Nvidia. Det är främst Nvidia som har tjänat på bristen på GPUs, AIBs har inte tjänat alls eftersom de är bundna att köpa och nvidia dikterar priset.
Nvidia har tappat runt 45% av förtjänsten på sina GPUs trots att AIBs varit bundna att köpa dem... Detta visar att det främst varit Nvidia som "scalpat" oss och absolut inte AIBs. Men Nvidia har använt dem som en sköld, de får ta all sk#t för höga priser och de får ta de stora förlusterna när kort inte säljer.

Inte konstigt att de hoppar av.

Av hypercat
Nytt bud: 7 500 kr
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av hypercat
Skrivet av Muumin:

Föreslår detta istället, speciellt om du planerar på att gå upp i upplösning till 1440p eller högre. Ska du stanna i 1080p är 2070 super ett bra val. 3600x är kortfattat en överkockad 3600, bättre att köpa en 3600 och lägga skillnaden på en bra kylare och sen överklocka litegrann.
https://www.webhallen.com/api/cart-img/302709,236943,283852,286562,290344,294000,264771,236123,291210

Overklocka ryzen 3000? Detta ger oftast sämre prestanda i spel...

Skickades från m.sweclockers.com

Av hypercat

Köp för guds skull inte Windows för mer än ett par hundra. Du får mer värde av pengarna genom att elda upp dem.

Billiga windows-nycklar kan komma från många ställen, men en sak man kunde göra var att uppgradera Windows 7 och 8.1 till win10. Då kunde man extrahera en legit, normal nyckel från alla OEM versioner. Man kunde uppgradera crackat Windows med, så man fick gratis nycklar av valfri version.

Men... Windows nycklar är för folk som antingen är för viktiga för att riskera något (företag) och för folk som är för dumma/fega/blåögda. Skaffa Windows gratis istället, det är enkelt, snabbt och helt felfritt. Och då kan du använda de bästa versionerna (LTSB/LTSC) utan allt skit.

Skickades från m.sweclockers.com

Av hypercat
Skrivet av Paddanx:

Nej, det är unikt form av innehåll som ger en mening att göra questsen. Dvs något annat än bara samma holo-tape/dator-terminal. Hur... pratar du med dessa? Vem gynnar du genom att göra dem? (som Olle säger ovan, det känns verkligen som en budget testbädd)

Precis, en av de viktigaste delarna i FO var en värld där ens val gjorde skillnad. Man får spränga sina fiender med en nuke, sen är de döda, för evigt. Då kändes det ganska meningsfullt, man kunde nästan ångra sig efter att ha pratat med de karaktärerna. Man kan hjälpa karaktärer man gillar och döda de man inte gillar. I FO76 får man detonera en nuke på ett begränsat område, inga spelare kommer dö och det blir en high-level zon ett tag och sen blir allt som vanligt.

Skrivet av Olle P:

Just avsaknaden av NPC är inte så mycket "budget" som "teknisk" fråga.
För en testbädd vill man ju minimera antalet potentiella felkällor, och NPC skulle garanterat gett upphov till mer strul än där redan finns.

Förväntningen är att FO76 ska lära Bethesda hur de ska implementera multiplayer. Sedan kan NPC återinföras, och därmed uppkomna problem steg för steg korrigeras, under utvecklingen av de kommande spelen.

Visst är det en teknisk fråga, men framför allt är det en begränsning i hur själva spelet fungerar. Det var det första som slog mig när de visade spelet på E3: Om spelet är multiplayer, utan privata servrar, så kan inget i världen vara permanent. Man kan inte ha några quests som gör stora förändringar, som att spränga en hel stad, för det skulle förstöra för de du spelar med. Bara en sådan sak som att man kan döda en icke-generic NPC blir omöjligt.

PVP, ordentliga base-raids, att ta varandras saker osv. blir också omöjligt eftersom hälften av spelarna inte vill ha någon PVP alls.

Skrivet av Olle P:

Personligen skulle jag helst se kommande versioner stödja att en spelares dator agerar server som kan stödja ett fåtal (1-4) inbjudna medspelare.

Detta vore ju lösningen. Ett traditionellt server-system, i minecraft-stuk. Då kan man ha en PvE-server med sina vänner, där man spelar genom storyn tillsammans, väljer tillsammans vilka som skall leva och dö och man kan ha andra, PVP-servrar där man får göra som man vill och det är allmänt kaos med PVP och griefing. Då kan man ha moddade servrar med. Chanserna att detta skulle ske är nog nära noll dock, det ger för mycket kontroll till spelarna.

Av hypercat

En sak är alla buggar, lag osv. Det är ganska standard idag även om det var extra illa här. Och det går att överleva om spelet är bra, och kommer fixas inom något år.

FO76 är fundamentalt dåligt. Det behöver mycket mer än bugfixar. Uppdragen suger, man går runt som en schizofren detektiv och fixar saker åt folk som dött för länge sedan. Inget gör någon skillnad i världen. PvP-systemet suger, man kan endast duellera. De har skapat ett destiny-spel med meningslös base-building i princip.

Av hypercat

@anon152135: Nä jag menar att CPU-kylaren är relativt liten för en så pass varm CPU. Den kan dra 200 watt utan överklockning och då generarar den ju ca. 200w värme. Det är nog inga problem men om jag skulle satt ihop det paketet skulle jag tagit en större kylare.