Inlägg

Inlägg som Ness har skrivit i forumet
Av Ness
Skrivet av the squonk:

Jag har inget problem att hitta vad jag skall lyssna på, behöver inte Spotifys handhållning även om jag förstår att vissa gillar det

Att jag kan se mer information, har möjlighet att styra min musik från olika enheter och har fler listor att välja mellan med bättre översikt ser jag bara som utökad funktionalitet. Att Apple music är mer avskalad och således enklare för mindre avancerade användare skulle jag säga är definitionen av handhållning.

Av Ness
Skrivet av the squonk:

Helt ointresserad av ljudböcker, föredrar att läsa, gått över till Apple Music som erbjuder lossless mer värt för en ljudintresserad

Lossless är ju trots allt på väg att lanseras på Spotify också inom en snar framtid. För mig är det dock inte jätteviktigt eftersom majoriteten av tiden jag lyssnar så är det trådlöst. Men oavsett, nice to have även om 9 av 10 garanterat inte märker någon skillnad.

Skulle aldrig kunna byta till Apple Music pga hur mkt sämre appen är generellt jämfört med Spotify. Ingen aning om hur populär en låt eller playlist är? Inget Discover Weekly eller release radar, ingen support för multi device, m.m.

Av Ness
Skrivet av mastrovious:

Haha okej… riktigt den beskrivningen håller jag inte med om iaf 😀 i min bok lite fjantigt men låt gå.
Jag tror vi kommer se äldre än 27 åringar sinom tid, det är en relativt ung sport så många fokar nog på att göra annat när man väl nått framgång. Numera med alla dessa prispengar tror jag lätt folk kan hålla på längre upp i åldrarna.

Aah kanske, tror det är extremt kämpigt att hålla sånt fokus så många timmar om dagen som det krävs för att ligga på topp. Sedan att både syn och reflexer tenderar att dala där efter 20 gör det nog svårt att hålla sig kvar när vi pratar millisekunder och pixlar. Men vi får väl se.

Av Ness
Skrivet av mastrovious:

Fast kom igen nu, världens bäst betalda idrottsman spelar fotboll (Messi sedan flytt till psg om man ska tro ryktena om hans kontrakt). Men att kalla världens största sport för fjantig är i sig fjantigt.

Tycker E-sport är legit, man plöjer ner timmar för att bli riktigt vass i muskelminnet, reaktionsförmåga etc. Inte vem som helst som kan bli bäst på det där.

Sa väl aldrig att fotboll var fjantigt? Jag beskrev bara hur sporten fungerar. Om du tycker det låter fjantigt så får det stå för dig.
Nämen visst, det är ingen dans på rosor inte. Finns en orsak att de flesta lägger av efter typ 27. Då är man för gammal för att hänga med liksom. Sjukt egentligen.

Av Ness
Skrivet av htbtoma:

Gokart är ju betydligt mer fysiskt krävande än vad man kan tro. Samma med motocross. Kolla på en crossförare så ser du att de är brutalt vältränade. Något som krävs när man belastar kroppen statiskt ett helt lopp. Samma med gokart mycket överkroppsstyrka som krävs.

Lägger ingen relevans i hur sport eller idrott definieras, det viktigaste 2021 är att folk i styrande position inser att gaming är en folkrörelse och ska få det erkännande som det har rätt till.

Yes, jag har bemött det påståendet i senare kommentarer redan.
Håller dock helt med i det du skriver, dvs att ingen egentligen bryr sig om det är en idrott eller ej så länge de fördelar idrotten får idag även tilldelas esport. Man får hoppas alla bakåtsträvare går i pension snart.

Av Ness
Skrivet av Daemon85:

När ska trenden med 80 djupa sluta... det var bra på tiden man hade crt skärm, men otrolig slöseri med utrymme numera, jag har köpt deras köksbänk som är 60 djup, det är perfekt... Önskar bara att ikea kunde släppa ett höj och sänkbart stativ som gick att använda med deras köksbänk som är 246 cm bred, hade varit drömmen.

Beror ju helt och hållet på hur stor skärm du har. Med tanke på att skärmar blir större och större så är det ju bara naturligt att skrivborden också är djupare. Ser jag till mig själv så är 80cm precis djupt nog för min skärm och då har jag fäst den med en arm så att skärmen i princip går längst bak vid kanten, hade den stått på sin fot så hade skrivbordet behövt vara djupare.

Av Ness
Skrivet av DasIch:

Jag skulle tro att det handlar om att de är upptagna i Riksidrottsförbundet snarare än någon strikt definition.

Jo det verkar ju finnas ett krav att reglerna i sporten ska bestämmas av en organisation som sedan också måste vara en del av Riksidrottsförbundet. Sedan verkar det vara upp till Skatteverket att tolka definitionen av idrottslig verksamhet enligt ML.

Men sedan verkar det vara lite godtyckligt hur man väljer att tolka saker. Exempelvis skriver man på flera ställen att en idrott inte behöver vara fysiskt krävande, men under delen om Esport så skriver man samtidigt "Vidare har EU-domstolen uttalat att en idrottslig verksamhet utmärks av ett fysiskt element som inte är försumbart" ... Okej, så det ska vara ett fysiskt element? Då kan man ju ifrågasätta hur man resonerade kring exempelvis pistolskytte?

Oavsett så är det extremt flummigt, och det finns liksom inga belägg för att ge massa fördelar till tävlingar & tävlande inom just idrott. Känns väldigt förlegat år 2021, och det är nog där de flesta problemen grundar sig. Egentligen bryr sig ingen om esport är en idrott eller inte, men när det krävs för att få skattelättnader eller specialvisum så blir det helt plötsligt ett önskemål och således ett problem.

Av Ness
Skrivet av DasIch:

Ptja, du kan ju prova hyrkart i 30 min. Det räcker för att de flesta ska få mjölksyra i armar och nacke. En riktig kart har kanske 3ggr så hög effekt och väger mindre än hälften så mycket. Det är ingen promenad i parken direkt.

Det stämmer säkert.
Och jag har egentligen inget emot att det får kallas idrott med tanke på vad som gör det i övrigt. Så ta det inte som att jag klankar ner på gokart. Jag menar bara att när sporter/spel som inte kräver någon direkt fysisk aktivitet kallas idrott så ser jag inga hinder för esport. (Exempelvis pistolskytte och biljard räknas som idrott idag).

Av Ness
Skrivet av fisk:

Antar att du är rätt kass på spel, och därför har denna inställning. De som är riktigt skickliga tjänar mångmiljonbelopp på att tävla i Esport. Vare sig du tycker det är löjligt eller inte.

Det är ju alltid sådär, det är svinlöjligt att spela TV-/datorspel. Men att ta på sig färgglada kläder, jogga runt en gräsmatta och sparka på en plastboll, det är tamejfan det tuffaste sedan Fantomen hälsade på i lågstadiet.

Av Ness
Skrivet av anon134512:

Har du kört riktig go-cart någon gång?

Om fysisk utmattning är ditt kriterium så är det 100% en idrott.

Haha nä faktiskt inte, åtminstone inte sedan jag blev vuxen. Kollade lite fort nu på en kille som körde 15min, han klev av helt oberörd. Men det kanske är från person till person? Oavsett så skrev jag ju att min definition också var att röra sig, vilket man helt klart inte gör när man sitter i en gokart. För vissa människor är det ju fysiskt jobbigt att bara kliva ur sängen, jag skulle ändå inte kalla det för idrott.

Av Ness
Skrivet av Weestman:

Man får skilja på sport och idrott. E-sport är just sport, men det är inte en idrott.

Idrott är ett så flummigt begrepp dock.
För mig har alltid idrott varit när man rör på sig, typ fysisk utmattning osv. Men så är det ju inte längre. Exempelvis pistolskytte räknas som idrott, även gokart och biljard.

Så enligt mig borde antingen esport räknas som idrott, eller så borde man gå tillbaka till den mer korrekta definitionen av idrott men med möjlighet att ge samma fördelar till sporter som inte är det. Tänker framförallt på det skämt som var Sveriges hantering av The International.

Av Ness
Skrivet av henkiii:

Ibland orkar man inte utveckla hur långt som helst på mobilen.
Men sammanfattningsvis menar jag att det är konstigt att hacka på Epic för sånt Steam redan gjort. Speciellt när man håller Steam högt.

Resan mot defaktomonopolet Steam gjordes givetvis inte på en dag.
Men under en ganska lång tid kunde man fortfarande köpa fysiska spel på riktigt som man kanske ville låna ut till polare eller syskon när man klarat av. Men det gick inte eftersom spelet var Steam exclusive och blev fastlåst till steam-kontot när man startade det första gången.
Att låna sitt konto är ju förbjudet, och bryter man mot regler så riskerar man att bli avstängd, och då tappade man ju alla spel och/eller möjligheten att köra MP.

Det dröjde många år tills det gick att ens dela med sig av spel med familjemedlemmar. Men det är fortfarande massa pucko-begränsningar. Steam-reor har inträffat först låååångt efter det så spelen var fortfarande "dyra" på den tiden.

Jag inser att även denna post börjar bli en lång rant om alla trams som Gaben gjort med Steam genom åren, så jag försöker runda av här.

Steam med 17år på nacken är en mer polerad produkt idag än för 10/17år sedan, och givetvis även än vad Epic Game Launcher är idag. Men resan har inte varit ett rosa skimmer av moln och godis.

Epic har givetvis i huvudsak giriga mål, precis som Steam och alla andra företag. Epic vill förstås sänka avgifterna för kassakon Fortnite och i andrahand ge sig in på den lukrativa spelbutikmarknaden. Men jag är helt övertygad om att konkurrens är mer positivt i slutändan för både konsumenten och utvecklaren än vad ett butiksmonopol är så jag kan acceptera vissa begränsningar på vägen dit. Men jag förstår ju samtidigt att de som aktivt valt bort alla andra launchers och därmed EA/Ubisofts stortitlar blir trötta på begränsningarna.

Det fanns en tid när spelen hanterade sina egna uppdateringar och det gick "hur bra som helst".
Jag skulle helst vilja bli av med alla launchers och välja den sociala-app jag själv önskar för att starta mitt spel med vänner. Jag önskar även möjligheten att låna spel till vänner eller bekanta utan delar eller hela kontot ska bli låst. Men det kommer aldrig bli så.
En död andrahandsmarknade och 10+ launchers har blivit ett faktum. Mycket på grund av begränsningar och avgifter i den första launchern. Kanske önskar du att den förblir den enda launchern, men det är för mycket pengar inblandat för att inte andra ska vilja in på marknaden. Epic är bara sist på bollen här.

Nog om det.

Du skriver att tack vare steam kan vissa saker ske idag, medan jag tänker tvärt om. Trots Steam är vissa saker lättare idag. Resan genom steam greenlight har ju varit minst sagt brokig för Indieutvecklare, och 30% på låg omsättning är en väldigt hög avgift att betala när man ska försöka få sin verksamhet att gå runt.
Även här är jag är övertygad om att det gått fortare om det fanns en stark konkurrent till Steam som eldade på den utvecklingen.

Jag förstår inte varför Epic måste vara "ute efter att göra livet bättre" när inte ens den envisaste Steam fanatikern kan påstå att Steam i huvusak finns för att göra livet bättre för någon (utom möjligen Gabens plånbok).

tldr; Spelbutiker ska konkurrera om vår uppmärksamhet. Helst på lika villkor. Men när ena parten under 17år har svultit ut all annan konkurrens kan jag acceptera lite dick-moves från konkurrenterna för att slå sig in på marknaden.

Well, jag tycker liksom inte att man kan kliva in på en marknad 2021 med tekniska lösningar som fanns för 15 år sedan hos konkurrenter. Det är liksom inte försvarbart i min värld. På samma sätt som att man inte kan släppa en telefon idag med speccs från 2005 och förvänta sig att kunna konkurrera. Att EGS direkt vid release inte är lika polerat som Steam köper jag givetvis. Det är klart att det tar några år innan man kommer ikapp 100%. Men här har man mer eller mindre släppt ett skal av en launcher som saknar allt utom de absolut mest grundläggande funktionerna (och till viss del även dessa). Då tycker inte jag att man kan säga, -Ja fast Steam var också dåligt för 15 år sedan. Det är liksom inte en ursäkt. Epic har resurserna att göra en så sjukt mycket bättre launcher, att den ser ut som den gör är enligt mig bara ett bevis på att det inte finns någon som helst vilja att släppa en produkt som är grym för sina kunder. Trots att konstant gapar om att det är det man vill.

Jag håller inte med dig om det där med att dela med sig av spel och att det hade varit bättre utan en launcher (det är fine, helt okej att ha olika åsikt såklart. ) Jag älskar att ha alla mina spel på ett och samma ställe, att kunna formatera datorn och veta att hela mitt spelbibliotek är 1 klick bort med all progress sparad i molnet. Jag har inte känt ett behov av att dela med mig av spel till vänner sedan jag gick i mellanstadiet så för mig är det inget jag saknar öht. Istället ser jag det som en bra grej att utvecklare inte behöver vara oroliga för att deras spel lånas ut eller säljs vidare i en andrahandsmarknad där de inte tjänar en krona, men ändå förväntas stå för spelservrar och uppdateringar.

Jag uppskattar faktiskt att det finns flera launchers. Det är grymt för oss konsumenter. Så länge dessa konkurrerar på lika villkor så kan det bara påverka oss positivt. Tror Origin var först ut med möjlighet att lämna tillbaka spel man inte är nöjd med, och kort därefter så kom det på Steam. Svinbra, det är precis så det ska se ut. Hade Epic släppt EGS, med bra funktioner och där man vet att en större del av kakan går till utvecklare så hade jag faktiskt varit benägen att hoppa över dit. Istället valde man exklusivitetsvägen och nu skulle jag aldrig sätta min fot där.

Gällande indieutvecklare så är jag helt med på att det inte är lätt alla gånger, och att 30% är mycket pengar. Jag är absolut för att man sänker det till 20 eller 15%. Däremot så finns ju möjligheter idag som helt enkelt inte fanns för 15 år sedan. Det fanns ingen plattform öht, och att släppa spelet i butik var liksom inte att tala om. Är Steam perfekt? Knappast! Men jämfört med hur det var innan så är det som natt och dag.

Givetvis är Steam och Valve också ute efter att tjäna pengar. Men det finns alltid två vägar att gå. Man kan göra det genom grymma produkter som slår ut konkurrerande och således ger vinst. Eller så kan man gå dick-move-vägen, släppa en billig skitprodukt där man bara tvingar in sina kunder med "våld". Vad blir resultatet? Jo att vi potentiellt får en framtid med en splittrad marknad där du som kund inte har något val och det således inte finns någon konkurrens öht. Det är inte en framtid jag vill vara med om. Titta bara på vad som hände med Netflix och den marknaden. Vi gick mot ett läge där det hade räckt att abonnera på en streamingtjänst och få åtkomst till majoriteten av alla filmer och serier, men pga girighet så blev det istället uppdelat och nu måste man betala för typ 15 olika tjänster. Tänk dig om samma sak hade hänt med Spotify och musik? 10% av all musik finns på Spotify, 10% på Apple music osv. Näe jag tror man måste se på helheten för att förstå vilka implikationer en sån här simpel "dick-move" kan få på marknaden. Det är upp till oss konsumenter att sätta ner foten i dessa lägen, annars är det vi som kommer få ta smällen i slutändan.

Av Ness
Skrivet av Johan.ka:

För att kunna konkurrera med en aktör som har ~90% av marknaden räcker det inte att bara ha lägre avgifter. Epic skulle kunna ha 0% avgift och producenterna skulle ändå släppa spelen på Steam så länge användarbasen är så mycket högre på Steam. Det skulle vara en fullustaffär för dem. En bättre användarupplevelse skulle heller inte räcka eftersom de inte skulle finnas några spel på plattformen. För att få bollen i rullning måste Epic lägga pengar på att locka till sig utvecklare och användare för att växa.

Det har visst funnits platformar som betalar för kontent. Kan ta activision som betalade för att få Destiny som exempel. EA har också en drös med titlar.

Fast det är ju så konkurrens fungerar. Olika aktörer spelar på samma villkor på en öppen marknad. Självklart går det att komma in med en låg användarbas och växa med bra funktioner, billiga priser och dyl. Liknande resor sker hela tiden på andra marknader. Grejen när det kommer till Steam är att det är en extremt bra plattform. Valve gör ett grymt bra jobb och således har andra aktörer inte lyckats konkurrera. Det är inte för att spelmarknaden på PC på något vis är unik utan för att Valve är framgångsrika. Samtidigt som exempelvis EA och Ubisoft lanserar konkurrerande plattformar som är klappkassa. Att Steam fortsatt är herre på täppan är inget konstigt, tvärtom.

Skrivet av Johan.ka:

OK, tolkade dit inlägg fel då, men låt mig fråga dig vad specifikt som får dig att dra slutsatsen att de kommer att sluta ge bort spel och inte låt oss säga betala utvecklare för exlussivitet eller andra taktiker de kör med nu? Epic verkar ju tycka att det är värt det för att växa användarbasen och få dem att stanna på platformen. Varje år så tillkommer de ju tiotals miljoner möjliga kunder som man kan försöka locka till sig.

Du nämner ovan att det skulle vara en förlustaffär för Epic ifall de bara konkurrerade med bättre priser och bra funktioner. Jag kontrar med att säga, nej, det skulle det inte vara. Däremot är det en förlustaffär så som de gör nu. Av alla deras exklusivitetsdeals så är det endast EN som gått med vinst för Epic och det var Satisfactory. Alla andra har varit förlustaffärer. Alla gratisspel är givetvis också förlustaffärer. Även om jag inte tror att Epic hade räknat med att det skulle gå så pass mycket back, och att PC-spelare var så trogna Steam så är det mer eller mindre beräknat och det är ju för att man på sikt hoppas kunna gå med vinst pga en stor kundbas som man fått via just dessa gratisspel och exklusivitetsdeals. Men jo absolut, ifall det fortsätter att fungera jättebra och även i framtiden ger Epic många kunder så kanske man fortsätter? Vem vet?

Personligen har jag dock svårt att tro det. Det är en kostnad man kan ta nu medans Fortnite drar in extrema mängder cash. Hade man inte haft de pengarna att röra sig med så skulle man inte vara lika frikostig med utgifter som man är nu. Hur länge cash-flödet ser ut som det gör via Fortnite och hur många betalande/aktiva kunder som EGS hunnit dra till sig känns avgörande för hur framtiden ser ut. Men personligen tror jag inte att det kommer fortsätta, någon gång planerar man ju att EGS ska göra vinst och släpper man en konstant ström av gratisspel så lär det aldrig hända.

Av Ness
Skrivet av henkiii:

Kul med lite ny luft.
Var du med i Steams begynnelse? Då var man tvungen att välja Steam. Och hela PC världen blev steam exklusiv. Kul med valfrihet var det någon som sa?

Blizzard har förvisso kört sitt eget race med WoW.
EA tröttnade på Steamtax efter ett tag och drog igång Origin.
Ubisoft hakade på trenden och startade Uplay för att slippa steamtax. Långt senare föddes några udda kor som GoG m.m. men de har alltid varit nichade.

Vi behöver en till butik där det är en rimlig avgift. Steam har täljt guld alldeles för länge med stundtals vidriga villkor för spelskapare.

Även om Epic tycls vara usel nu så var steam även usel i 10+ år.
Jag kan vänta en stund på att de kommer ikapp, om man nu suktar efter meningslösa achivements och minispel att plöjja ner irl pengar som mtx-marknaden...

Jag hade hållit med dig om de faktiskt konkurrerade med priser och funktioner. När man istället tvingar in kunder med exklusivitet. Nej, då är det inte kul.

Japp jag var med under Steams begynnelse. Minns det framförallt eftersom det var då man helt plötsligt inte kunde lira CS med en vanlig crackad version längre (multiplayer). Så nej, jag var inte ett fan av Steam på den tiden. ^^ Men det var ju initialt Half-Life + mods på Steam, inte mycket annat. Så att man över en natt blev tvingad att använda Steam för alla spel stämmer ju inte. Så har det egentligen aldrig varit, Steam har varit ett alternativ inget annat.

Japp EA tröttnade på att betala Valve och körde igång Origin. Sedan insåg man att det inte fungerade att ha en värdelös launcher som man inte ville lägga pengar på att förbättra, och vips så är EA-titlar tillbaka på Steam.
Jag säger inget om att Steams avgift på 30% är för hög. Det kan jag hålla med om. Men lösningen är inte att tvinga användare att byta genom exklusivitet. Det är inte konkurrens.

Sedan kan du ju glömma att Epic på något sätt är ute efter att göra livet bättre för varken utvecklare eller kunder. Anledningen till att de kör med 12% avgift är för att försöka toppa Steam och bli mer attraktiv som plattform, för att på sikt tjäna mer pengar. Det är det enda man är intresserad av att göra. Med tanke på vilka fula metoder de använder så vill jag verkligen inte att Epic lyckas. Tänk dig en framtid där alla titlar är exklusiva till sin egna plattform, där du som kund inte kan välja att köpa dina spel vart du vill utan blir tvingad att använda skitlaunchers som EGS eller liknande. Nej sorry, det är inget jag vill vara med om iaf.

Sedan tycker jag det är lite fult att peka på negativa aspekter av Steam från 15-20 år tillbaka i tiden. Du får ju göra en korrekt jämförelse för hur de är idag eller eventuellt de senaste 5 åren. Steam har gjort så sjukt mycket för PC-världen och framförallt utvecklare. Det har aldrig varit enklare för en indie-studie att släppa ett spel som det är idag, och det är helt och hållet tack vare Steam och Valve. För att inte tala om andrahandsförsäljningen av fysiska titlar som var ett extremt stort problem.

Sedan så saknar EGS långt långt mer än minispel och achivements. De har ju ffs inte ens en kundvagn.. Du kan i dagsläget bara köpa ett spel åt gången. cloudsaving, dedikerade servrar, betygsättning, forum, osv osv. Jag såg en A4 uppradat med massor av punkter för en tid sedan men orkar inte leta nu. Jag menar, hade Epic haft någon som helst önskan om att faktiskt konkurrera med Steam och göra EGS till en bra launcher för sina användare så hade man börjat där. Inte med att fulköpa exklusiva titlar och tvinga in folk som vill ha sina spel samlade på ett och samma ställe. Vidrigt företag tycker jag.

Av Ness
Skrivet av Johan.ka:

PC exklusivitet är ingenting nytt, det har funnits Steam exklusiva titlar och diverse publishers har också exklusiva titlar på deras egna plattformar. Det enda som är nytt att det är ytligare en plattform med exklusiva titlar.

Sen att de helt skulle sluta konkurrera med Steam, etc när de når ett visst antal användare är nog inte särskilt troligt. Det är inte så de fungerar i andra branscher så jag ser inte varför det skulle vara så i det här fallet.

Mjo fast det är ju en sanning med modifikation. Det är väldigt stor skillnad på att en utvecklare väljer att släppa sitt spel endast på Steam exempelvis. Jämfört med det Epic sysslar med, vilket är att betala utvecklare för att släppa spelet endast på EGC. Det är inget som funnits på PC tidigare, och är vad jag snackar om.

Sa aldrig att de skulle sluta konkurrera med Steam? Vart läser du det?
Däremot sa jag att de kommer sluta med gratistitlar när det inte längre behövs. Anledningen till att dom gör så nu är ju som jag sa, för att öka antalet användare. När de är tillräckligt stora så kommer de lägga ner den taktiken, 100%, eftersom det är en ganska dyr väg att gå. Deras mål är ju att tjäna så mycket pengar som möjligt, det gör man inte genom att ge bort spel gratis.

Av Ness
Skrivet av henkiii:

Det fanns för och nackdelar.
Men poängen är att Valve/Steam redan gjort alla fulingar som Epic anklagas för och mer därtill för att behålla sin plats som den största ehandelsplatsen för pc-spel.
Medan Steams start var endast piskan så försöker ju Epic även med morötter, vilket är en frisk fläkt.

Frisk fläkt? Att locka barn med gratisspel ser inte jag som en frisk fläkt direkt. Ganska uppenbart knep för att locka in så mycket kunder som möjligt till sin plattform. När de väl har sin kundbas kommer gratisspelen vara ett minne blott såklart.

Sedan känns det nästans om hädelse att kalla något de sysslar med för frisk fläkt när de gör raka motsatsen genom att dra in exklusivitet på PC-sidan. Något som tidigare endast funnits på konsol och som är värdelöst för alla konsumenter. Deras plattform är under all kritik men man lägger pengar på fulknep för att lura och tvinga in användare istället för att faktiskt fixa en plattform som kan konkurrera med Steam.

Nä usch den där "friska fläkten" stinker dynga lång väg.

Av Ness
Skrivet av deeshu:

Eller hur!! Jag fattar inte hur svårt det kan vara?! Nä, jag vill inte ha ett filter som gör så att allt ser ut som en LSD-simulator, jag vill bara att ni gör friendly health bars blå, så att jag ser skillnad på dem och fiendens röda.

Exakt!

Av Ness

Kul initiativ! Hoppas verkligen att det blir bra. Som färgblind kan jag säga att de filter som spel har för färgblinda aldrig fungerar. När man lägger på ett filter som påverkar alla färger så blir det bara kaos. Visst, jag vill såklart kunna se fiender tydligare, men jag vill inte att vatten ska vara rött och träden blåa liksom.

Bäst är ju när det går att ställa in färger specifikt för det du behöver se extra tydligt. HP-bar, sikte, fiender osv.

Annars brukar det hjälpa att bara öka på färgintensiteten. Om filtret Samsung jobbar på går att styra så att exempelvis endast rött syns tydligare så skulle det kunna vara riktigt coolt. Håller tummarna.

Av Ness
Skrivet av Valvar:

Det är ju en TV, inte en skärm man har på skrivbordet. Visst, det går, och jag har själv funderat på det, men det är ju definitivt inte en optimal lösning.

Gör väl detsamma att den klassas som en TV? På vilket sätt är det inte optimalt menar du?

Av Ness
Skrivet av Valvar:

Prislappen är riktigt saftig, men den verkar ändå prisvärd. Detta blir väl utan tvekan den bästa konsumerorienterade skärmen på marknaden, utan att ens vara den dyraste.

Bättre än LG OLED48CX? Tror den får svårt att slå LGn i bildkvalité generellt men framförallt svärta och kontrast. Dessutom till en tredjedel av priset.