Inlägg

Inlägg som Ness har skrivit i forumet
Av Ness
Skrivet av in a bodybag:

Taskig skärm, dålig batteritid, hög vikt och osäkerhet kring vilka spel som får ett vettigt stöd är anledning nog att vänta en generation eller två.

Hoppas verkligen att det tar sig då jag gillar formatet, men hårdvaran imponerar inte i dagsläget.

Kan hålla med om att det vore nice med en OLED-skärm.
Men annars tycker jag hårdvaran imponerar om man jämför med konkurrenterna. Både pris/prestanda och själva enheten i sig, för att inte tala om SteamOS. Ganska imponerande att slå ut all konkurrens med sin första produkt i segmentet.

Av Ness

Trevlig funktion! Ser sjukt mycket fram emot att få hem min Steam Deck.

Av Ness
Skrivet av Bernd_P1:

har sett det är argumentet nu flera gånger i tråden. men kan någon nämna mig nåt fall där Sony har köpt upp en utvecklare som skulle presis gör många eller stora multiplatform titlar där Sony sen tvinga dem att gör dem exklusiva?

Uhm va? Jag skrev ju precis att de köpt upp utvecklare som är i uppbyggnadsfasen. Hur många små utvecklare känner du till som sitter med flera stora titlar i pipen? Du lever i en drömvärld min vän.

Skrivet av Bernd_P1:

i dem flesta fall av uppköp ifrån Sony så har dem ju köpt up studion som dem har redan haft en bra relation med och gjord titlar för innan.
här är det ju ett klart fall av ett flertal studio som köps upp som på lång tid har gjord multiplatformtitlar som plötsligt inte kommer göra det. eller bättre sakt lämna Sony utanför.
Phil Spancer har redan en gång ljugit om det. så kommer blir precis samma skit igen. Först säga han att dem inte ska tar spelen ifrån Sony men så fort affären har gott igenom så kommer dem med bullshit excuses varför dem plötsigt inte kan göra spelen till PlayStation.

Grejen är att i slutändan blir det samma resultat. Om man sätter i system att köpa upp lovande utvecklare och tvingar dem att göra spelen exklusiva till Sony. Vad tror du händer? Vad tror du hade hänt om Sony köpte Blizzard Entertainment på 90-talet? Du kan ju glömma World of Warcraft exempelvis. Visst, de hade kanske gjort nån exklusiv singleplayerhistoria till Playstation, men that's about it.

Sorry, men jag ser ingen som helst ursäkt till Sonys beteende historiskt. Det låter som att du är av åsikten att det var helt okej med sony-exklusiva titlar för att du själv har en Playstation. Lite motsägelsefullt resonemang kan jag tycka.

Av Ness
Skrivet av Sorten:

Skillnaden är dock att Sony har utvecklat sina egna IP som Horizon exempelvis till stor del har de inte köpt stora tredjeparts studios utan de har utvecklat sina egna IP under lång tid vilket jag anser är en stor skillnad. Hade Microsoft sagt nu ska vi lansera fem nya studios som skapa spel till Xbox eller köpt in små indietillverkare och plöjt ner pengar i dem då tror jag folk hade reagerat avsevärt mindre. Nu reagerar folk för att det är stora studior med stora portföljer av spel och det är där jag tror den stora skillnaden är faktiskt i folk reaktion. Jag tror att många känner att Microsoft gör det här lite för att de inte har kunnat skapa lika bra IP som Sony har gjort till sina exempelvis Horizon.

"sina egna" Jag vet inte om jag håller med när deras taktik är att köpa upp framgångsrika utvecklare som varit i uppbyggnadsfasen. Oavsett hur man går tillväga så tycker jag exklusivitet är skit, och det är något som Sony varit i framkant med att driva på. Därför är det lite kul nu när de ser en risk i att bli utsatta för samma sak själva. Plötsligt är det inte lika kul längre. Samma sak gäller ju för Sony-fans som varit så himla för exklusivitet och tyckt att det varit det bästa sedan skivat bröd. Man har liksom inte fattat att det för konsumenten aldrig kan vara en fördel. Det kanske är det här som krävs för att då dessa blåögda personer att vakna?

Jag hoppas egentligen inte att Microsoft ska göra spelen exklusiva till PC och Xbox. Men förhoppningsvis får det Sony att lugna sig lite, vilket kan vara bra för oss alla i slutändan.

Av Ness
Skrivet av talonmas:

Som man bäddar får man ligga Sony. För ni har alltid tyckt det var bra när det gynnade er. Hycklare hela högen. Pengar gör så med folk tyvärr

Tänkte på precis samma sak. Sony har kört all in på exklusivitet historiskt. Nu förväntar man sig att konkurrenterna inte gör likadant? Right!

Av Ness

Bra quiz!
Missade på Jönssonligan.

Av Ness
Skrivet av depeo:

Jo, förvisso, finns bara typ sådana där djurklipp med exempel-hdr också, men bara tanken på att en nyköpt enhet för 2000kr inte klarar av det retar mig lite.

Förstår känslan.

Av Ness
Skrivet av depeo:

Har chromecast med Google TV, den är ganska trött, så jag skulle vilja ha Nvidia shield, men känns lite dumt att köpa en ny nu, då den är så pass gammal SoC i den.
Klarar inte Youtube HDR, exempelvis, hoppas det kommer en ny snart.

Vill man ens se Youtubeklipp i HDR?
Räcker att bli bländad på filmkvällarna tycker jag.

Av Ness
Skrivet av medbor:

USB är precis lika illa som HDMI, bara att inte lika många vet det. Till exempel när det kommer till Power Delivery eller USB3/3.1/ThunderBolt3/USB4/TB4...

Och en bil från 2022 har ju inte alls en garanterad motor, samma modell kan ha en liten diesel-trea på 80BHP, en annan kör med turbomatat V6 på 350BHP. Samma med karosser, tar du inte premiumpaketet så kanske inte fästena för takräcke ingår, eller olika stora hjuldimensioner som passar beroende på bredden på hjulhusen på sportmodellen. Kolla in skillnaderna på begagnatmarknaden, nästan varje enskild bil är unik

Att få LG/Sony/Samsung att enas om en lägsta spec för vad som gemene man ser som HDMI-UHD-2021-Gaming lär ta så lång tid att modellerna från 2023 hinner släppas först. De lever i tanken att de konkurrerar med vilka funktioner de har på specifikationsbladet. Störst bäst och smartast är det alla vill ha, då gäller det att sticka ut mest...

Jag håller med om att nuvarande situationen är långt från önskvärd, men svårt att se något lätt sätt att göra annorlunda

Jomen precis, jag menar det, USB är en jäkla djungel som lider av samma dåliga certifiering och namngivelse.
Okej bil och motor var kanske ett dåligt exempel (jag är verkligen ingen bilperson), men min grundpoäng kvarstår, köper du en årsmodell 2022 så är det vad du kommer få, det finns inte en risk att årsmodell 2013 dyker upp hemma.

Men vi kan ta ett annat exempel, grafikkort. Det är inte som att du behöver dubbelkolla specs när du köper ett RTX 3090, du vet vilket kort det i grunden är. Det finns inte en risk att du får hem ett 1080 liksom. Skulle ju vara helt sjukt om det var samma lekstuga där, och du fick namnge ditt kort precis vad som helst, men utan motprestation vad gäller funktionalitet.

Jovisst, det lär ju behövas en övergångsperiod. Men det känns i min värld inte alls speciellt långt borta att bara sätta en gräns för vad 2.1 certifiering innebär. Det är ju så med allt annat. Du kan inte skriva 4K om TV:n inte har stöd för det. På samma sätt bör man inte kunna skriva HDMI 2.1 ifall det stödet saknas. Dessa krav behöver komma från EU eller något annat bestämmande organ, för precis som du säger, TV-tillverkarna bryr sig inte öht. Kolla bara på Samsungs försök att sko sig på OLED genom att döpa sina LCD-apparater till QLED. 100% för att förvirra konsumenter. (Mina svärföräldrar förstår fortfarande inte skillnaden trots att jag förklarat 100 gånger ). Det är ju framförallt den typen av konsumenter som behöver det extra skyddet. Men sedan ska jag inte sticka under stolen med att det är extremt irriterande att behöva djupdyka i specifkationer varje gång man ska köpa en ny kabel, det blir inte bättre när hälften av butikerna som säljer dessa kablar, själva inte har någon aning om vad kablarna faktiskt pallar.

Aja, jag tror vi håller med varandra i grund och botten. God jul!

Av Ness
Skrivet av medbor:

Håller med om att det är onödigt komplicerat, men tror vi skulle landa i flera nivåer av implementation oavsett. Ta till exempel en billig TV med 60Hz, den kanske stödjer low latency mode, men inte VRR. Eller en annan som accepterar 120Hz signaler men panelen klarar bara 60Hz

Så länge någon funktion på apparaten står i 2.1 Spec så är den ju kompatibel. Ingen TV idag har stöd för allt och alla, och framförallt alla kombinationer av dessa saker. Dessutom släpptes ju många apparater långt innan några enheter fanns att testa med (t.ex nya konsolerna eller Nvidias 3000-serie). Än värre kan det ju vara med de enheter som kan mjukvaruuppgraderas med nya funktioner och på så sätt ändra version i efterhand...

Håller med att någon form av gruppering av vanliga funktioner skulle behövas för att göra det mer tydligt, speciellt med tanke på hur spretigt det är med stöd för diverse saker. Men! Versionsnumret är inte lösningen du letar efter. Skulle fortfarande behövas några nivåer per version och grupperingen skulle fortfarande vara beroende på produktens egenskaper. En 1440p eller 1080p skärm kan ju stödja UHD120Hz eller så, men poängen är rätt meningslöst. Samma som att en datorskärm ska tvingas acceptera signaler om ljud även om den inte har högtalare eller annat att göra med denna information...

Det skulle i så fall bli (lite som jag skrev ovan) grupperingar specifika för t.ex 4K-TV med spelfunktioner för år 2021, nästa år en ny gruppering...

Jag ser detta mer som när man köper en bil. Vill du ha en laddport med en viss kontakt, eller farthållare, eller lane-assist, eller takfönster... tyvärr är det ofta tillverkare som vill sticka ut och kör egna race

Mmh, jag förstår hur du tänker. Men jag skulle nog ändå säga att i så fall så bör den TV-tillverkaren inte göra reklam för att apparaten stödjer 2.1. (Som i min värld borde vara en standard som samlar ett gäng funktioner som den också garanterat funktionalitet för). Exempelvis HDMI 2.1 bör garantera minst 48Gbps, Dynamisk HDR, VRR-stöd etc. Om kabeln eller Skärmen saknar vissa av dessa så är det HDMI 2.0 med utökad funktionalitet istället.

Så om du då köper en TV som exempelvis bara har stöd för vissa av dessa funktioner. Då är det upp till den tillverkaren att specificera dem separat. Jag tycker det är bakvänt att tillverkaren ska kunna komma undan med att bara skriva 2.1 och sedan är det upp till konsumenten själv att grotta ner sig i specifikationerna för att få veta exakt vad i 2.1 som TV-apparaten (eller kabeln för den delen) har stöd för.

Om vi går till bilexemplet så är det ju samtidigt så att ifall du köper en årsmodell 2022 så finns det ingen risk att du får hem årsmodell 2013 (som det är med HDMI). Årsmodell 2022 garanterar ju faktiskt en hel del saker. Du vet vilken motor det är, vilken kaross etc.

Nu är ju inte USB bättre direkt, men tänk dig ett läge där du köper en USB-C men får en micro-kontakt. "-Näe sorry, kabeln stödjer bara vissa grejer i C-standarden, men vi valde bort själva kontakten".

Mitt förslag är kanske inte den bästa lösningen, men nått måste göras iaf. Dagens "lösning" är riktigt jäkla usel.

Av Ness
Skrivet av medbor:

Versionerna är inte paketeringar av funktioner, det är en specifikation på hur tusentals delfunktioner fungerar. Absolut ingen enhet på marknaden är ens halvvägs till att implementera allt i HDMI2.1, många funktioner är helt enkelt meningslösa i många sammanhang och en del funktioner överlappar och ersätter andra

Många tror precis som du verkar att versionerna specificerar kapacitet, men de gör helt enkelt inte det. Versionerna betyder bara att det var i en viss version funktionen först specificerades. Det finns ingen gruppering av funktioner för 4K-TV med hög bandbredd och bra spelfunktioner, det är bara en lista med funktioner som alla kan välja några från (och nästan alla väljer lite olika)

”en HDMI 2.1-kabel”:
Det finns ingen sådan kabel. Det du troligen letar efter är en HDMI-kabel certifierad för 48Gbit/s kallat Ultra High Speed. Mellan två ljudenheter så räcker det fint med en jättegammal kabel även för de senaste funktionerna från 2.1. Bandbredden är bara ett problem för video i hög upplösning och frekvens, alltså specifikt för vissa enheter och sammanhang. Specifikationen HDMI2.1 är mycket bredare än så

Det är väl precis det jag säger? Att versionnumren inte är paketeringar av funktioner..? Tror du får läsa min kommentar en gång till. Jag har aldrig sagt att jag "tror" versionerna specificerar kapacitet, jag vet mycket väl att så ej är fallet och att för exempelvis HDMI 2.1 så är det Ultra high speed man kollar efter för 48Gbit/s. (ja jag har också läst Laxpuddings kommentarer här på forumet).

Det jag säger är att det borde vara så. Det går ju emot allt sunt förnuft att släppa en ny standard med ett nytt namn och sedan låta tillverkare själv välja vilka funktioner de vill ta med som att de plockar ihop en påse lösgodis, (om ens någon ny funktion öht). Som konsument vill jag att det ska vara tydligt vad jag får. HDMI 2.1 ska garantera viss funktionalitet.

Hur förväntar du dig att någon som inte är tekniskt bevandrad och påläst ska ha koll på vilka kablar de ska köpa när man väljer att göra så här? Jag vet inte hur många gånger jag rättat folk på Reddit och andra forum som bara sagt att "vilken HDMI 2.1-kabel som helst räcker för att kunna spela i 4K 120Hz". Onödigt komplicerat, där den till synes enda målsättningen är att förvirra konsumenten.

Av Ness
Skrivet av medbor:

Som laxpudding skulle säga, fråga om funktion inte version!

Men det är ju skräp! Det man vill fråga efter är ju om den stödjer alla 10(?) nya funktioner man vill ha i den nya standarden (VRR, UHB, ...). Varje del separat är inte lika intressant.

De borde gruppera funktioner i paket med tydliga namn på något vettigt sätt

Jamen exakt, ironiskt nog är det väl precis vad dessa versionnummer är tänkta att göra? Alltså "gruppera funktioner i paket med ett tydligt namn". 1.0, 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 2.0 & 2.1, det har du paketeringarna med tydliga namn.

Om jag köper en HDMI 2.1-kabel så borde det självklart betyda att kabelens specifikationer uppfyller alla krav och har alla funktioner som innefattas av 2.1-standarden.

Att en tillverkare själv ska kunna bestämma vad som innefattas är bara helt idiotiskt från första början. Att man nu tar en 8-9 år gammal kabel och döper om den till 2.1 går ju i linje med samma idiotiska "tänk". De kan lika gärna skippa versionnumren nu och bara kalla allt för HDMI-kabel. Eller varför ens ha namn på någon kabel öht? Allt kan bara heta kabel sedan får man leta bland funktionerna för att se ifall det är rätt eller fel kabel.

100% så handlar det om mutor, finns inte en chans i världen att man tagit dessa beslut med någon form av konsument- eller fördelaktigt tänk. Enda chansen till räddning är väl om EU sätter ner foten och tvingar dem att göra rätt.

Av Ness
Skrivet av Megacrash:

Ska Nintendo med dess Switch känna sig hotade nu...?

Lär säkerligen äta upp en hel del potentiella kunder eftersom den delvis huserar i samma segment (bärbar gaming).
Jag personligen var ju helt inställd på att köpa en Switch Pro så fort den lanserades, men så blev det bara en ny paneltyp (Switch OLED), och då la jag pengarna på en Steam Deck istället.

Av Ness
Skrivet av Henrik-W:

Apple: "I find your lack of faith disturbing"

Av Ness
Skrivet av tvelander:

Lite skillnad på en TV och en telefonen, Apple hårdvara är ju enorma hopp varje år i form av prestanda och annat en CX vs en C9 är inga jättekliv för vanlig person men för mig som kör 3090 i CX är det som dag natt så jo för vissa är det skillnad bara olika användingsområden där vissa saker används hos vissa och andra inte.
Skulle min morsta byta C9 mot CX skulle hon märka 0 skillnad dock gäller inte för mig som använder alla nya funktionber i CX vs C9 tex.

Jo absolut, men för jämförelsen tyckte jag det fungerade bra. "Jättehopp" är väldigt överdrivet. För normalt användande så märker du antagligen ingen skillnad mellan exempelvis Iphone 12 och 13. Jag väntade 3 år med att uppgradera mobil nu senast och helt ärligt, den mest märkbara skillnaden var hoppet från 60 till 90Hz display. Att Reddit startar på 0.1 sekund istället för 0.2 är liksom inte något som märks utanför tester även fast det på papperet står "dubbel prestanda".

Jag tycker du har en bra poäng där, att om det finns en funktion man vill åt i nästa modell så kan det helt klart vara värt att uppgradera. Men om vi jämför C9 med CX så är det 99% samma TV. CX har till och med lägre bandbredd över HDMI och är således teoretiskt sämre än C9, men inte heller det är något som påverkar normalt användande. Däremot om vi jämför C8 mot C9 så tappar du HDMI 2.1 på C8:an vilket givetvis är en extremt stor skillnad OM du faktiskt använder dig av det. (exempelvis för gaming).

Så att bara köpa nya modeller så fort de släpps utan någon tanke på ifall det faktiskt behövs eller om jag i mitt användande kommer märka någon skillnad, tycker jag är onödigt helt enkelt. Spara de pengarna och köp något som ger mer. Ofta sitter folk med världens överkittade dator kopplat till en Benq-skärm från 2008 eller ett Micke-skrivbord från IKEA. IRL bottleneck.

Av Ness
Skrivet av Ragnarok:

När 99% av telefonen är identiskt med föregående modell så skulle jag inte påstå att det är "ny hårdvara" direkt. Visst jag kan köpa en ny TV och gå från LG C9 till CX. Men upplevelsen kommer vara densamma, och den ser exakt likadan ut.

Alltså; "ny"

Största skillnaden ser man nog på lönekontot.

Av Ness
Skrivet av Ragnarok:

Nej tack, ny hårdvara är kul.

"ny"

Av Ness
Skrivet av HickeHiskelig:

ett jäkla monopol, förståeligt att microsoft har sin egna plattform som för övrigt är rätt meh

Nu blandar du ihop monopol med framgång.

Av Ness
Skrivet av Öltorp:

Största bekymret jag har förutom alla buggar (dom löser det) är alla massiva döda kartor. Helvete vad tomt, öppet och intetsägande det är.

Yeah, håller med där. Stora kartor är en selling point. Men i min värld är det oftast mer negativt än positivt eftersom det resulterar i att man får spendera flera minuter med att ta sig från punkt A till B, bara för att dö precis när man kommer fram. Det hade varit okej så länge det var lite variation. Men det är bara stora kartor av någon anledning. Största delen av tiden springer man runt och söker fiender känns det som.

Av Ness
Skrivet av Hiawatha:

Inte alls, folk har skrikit efter en remake på 303:an länge nu då väldigt många hyllar formen på den.

Verkligen, sån sjukt bra mus.
Förstår inte riktigt varför andra tillverkare inte redan anammat designtänket med avsmalnad front? Precis som när man greppar en penna så är det mycket lättare att vara precis i sina rörelser när fingrarna är närmare varandra. Älskade min 303 när det begav sig, kommer 100% bli ett köp av denna.