Inlägg

Inlägg som Ness har skrivit i forumet
Av Ness
Skrivet av Patrik356b:

Du menar det tog en sådär 8 år innan windows 10 blev bra?

Haha, det beror på vad du menar med "bra".
Jag kan inte ens minnas senast jag hade ett problem som var kopplat till just Windows, eller behövde felsöka för att få igång ett nytt spel exempelvis. Låter klyschig men "det bara fungerar".

Av Ness
Skrivet av norrby89:

Jo jag förstår hur du tänker, men ja jag är helt ok med det om det stannar där. Sen om det gör det eller inte är en helt annat femma.

Jo förstod det, min poäng är att det aldrig kommer stanna där. Det du gör är att öppna dörren för dem, och när du inser att det inte längre bara är reklam i några sekunder efter paus, ja då är det redan försent.

Skrivet av norrby89:

Sen angående youtube så är det inte riktigt samma sak då det är en gratis tjänst, att använda adblock på youtube är enligt mig samma sak som att pirata ner filmer.

Nej visst är det så, Youtube var bara ett exempel på hur ett företag börjar på en nivå som är acceptabel och sakta men säkert bygger på tills du mer eller mindre är tvingad att betala. Det finns många andra exempel på liknande saker, allt från TV4:a som använder ett kryphål i lagen för att kunna visa 200% mer reklam. Eller DVD/Bluray-filmer i USA med 15 minuter reklam som inte går att skippa.

Passar vi oss inte så kommer det vara reklam överallt tillslut.

Av Ness
Skrivet av norrby89:

Well återstår att se Ser själv inga problem med att det dyker upp reklam om jag pausar ett spel och efter 10 sekunder så dyker det upp reklam (lite som en skärmsläckare) men som försvinner direkt när jag vill använda datorn till något igen.

Så om det ringer och du pausar din film så är det okej att det börjar blasta reklam istället?

Problemet är att det aldrig kommer tar stopp. Jag var "okej" med att Youtube visade korta reklamsnuttar på ett par sekunder efter att man hade sett ett några videoklipp, sedan blev det varje klipp, sedan mitt i klippen, sedan längre reklam, sedan gick den inte längre att skippa. Nu är Youtube helt oanvändbart om man inte kör adblock eller betalar.

Det jag försöker säga är att om man ger efter för dessa företag så kommer de sakta men säkert att ta mer och mer. Initialt är det kanske bara en kort reklamsnutt när du pausar, sedan blir det längre och längre "reklamsnuttar", sedan tar de bort möjligheten att avbryta, sedan lägger de till så att du även får reklam i samband med att TVn startar och stängs av, sedan blir det automatiskt när du tittat en viss tid, sedan kommer alla TV-apparater med detta och du får betala en månadskostnad för att slippa.

Det är som ordspråket: "Ger man någon lillfingret så tar de hela handen".
Har man betalat för en produkt så ska man aldrig någonsin acceptera reklam enligt mig.

Skrivet av dlq84:

Det är 2024 nu, inte 1995. Kollar man i forumet så har folk massvis med olika problem med Windows.

Det är klart att du kommer hitta folk som har problem om du kollar på stället man vänder sig till när man har problem. Generellt skulle jag säga att det är extremt lite problem med Windows idag.

Av Ness

Använder fortfarande min första kabel med USB-C som antagligen snart har 10 år på nacken, helt utan problem. Hittills har varken någon enhet eller kabel med USB-C slutat fungera för mig trots att allt använder det.

Av Ness
Skrivet av Dumbullen:

Vill minnas att det blev diskussion om detta för.. rätt länge sen, men skulle vilja ha förtydligat - Toppklass i mina ögon bör inte bara vara den bästa produkten i sin kategori men också rimligt prissatt. Den kan vara dyr, men inte ocker. Är det den bästa men orimligt dyr mot 'näst' bästa så borde den få Utmärkt. Precis likadant som Michelinguiden gör med dess stjärnor så är ett av kriterierna där "Value for money".

Tar Sweclockers utmärkelser pris i beaktning enligt dess kriterier eller är det något som är upp till recensenten att avgöra själv?

Jag tycker pris och prestanda bör särskiljas vid betygssättning.
Exempel: Prestanda: Toppklass, Pris: Ej prisvärd

Då kan man fritt betygsätta produkten utefter hur den objektivt presterar jämfört mot andra produkter i samma kategori. Sedan om den är prisvärd eller ej får blir lite av ett eget betyg. Pris förändras ju i regel över tid dessutom.

Smidigt att enkelt kunna se hur man betygsatt prestandan i efterhand, utan att behöva ta med pris och eventuella prisförändingar i ekvationen.

Av Ness
Skrivet av Dem8n:

En LG-lur från 2017 som upplevs lika rapp som dagens flaggskepp?
Skulle inte tro det, räcker med att ladda en websida sida vid sida med en Iphone 15 Pro och en LG-lur från 2017 så kommer du direkt uppleva iPhone som snabbare.

Det du säger bevisar ju bara min tes. Om du inte upplever någon skillnad utan att göra en faktisk "sida vid sida-jämförelse" med en 6 år gammal telefon så är dessa prestandaskillnader försumbara och irrelevanta i 99 av 100 fall.

Av Ness
Skrivet av användare-234:

När man betalar 10.000 SEK för en telefon så vill man gärna att den ska vara bättre på papperet (för i praktiken kommer man inte märka någon skillnad). Men nu kan man inte det för den är lika bra som gamla telefoner både på papperet som i praktiken. Så nu ser man bara dum ut om man kommer med en dyr Pixel 8.

Låter som att du talar emot dig själv.
Om man inte märker någon skillnad i praktiken, varför skulle man då bry sig om mätsiffror som ändå inte säger något om hur produkten presterar i vardaglig användning? Känns som att såna här mätningar var viktigare för 10 år sedan då prestandaökningar faktiskt gjorde märkbar skillnad. Nu kan jag starta upp min gamla LG-lur från 2017 och den upplevs mer eller mindre lika rapp som dagens flaggskepp.

Av Ness
Skrivet av MacAllan:

Ännu tråkigare inställning är att tro att man skall ha rätt att köpa den ledande tekniken till låga priser, du verkar alltid tid tycka att det är allas rätt att kunna köpa den ledande tekniken till en billig peng.
Tyvärr funkar det inte så utan marknaden är uppdelad i olika segment där man sedan själv får välja vilka delar man skall köpa och ju bättre man väljer desto mer kostar det.
Men någon ocker är det inte.

Nu verkar vi blanda ocker och ockerpriser hejvilt här, jag antar att det är ockerpris vi pratar om och inte ocker som är ett bedrägeribrott?

Att det finns olika prissegment har inget med ockerpriser att göra. Man kan kolla på vilken pris/prestanda-graf man vill så ser man tydligt hur priserna på GPU:er skjutit i höjden. Ett ockerpris är när en säljare drivit upp priset på en vara till oskäligt höga nivåer, ofta pga brist på konkurrens. Samma sak går att se på exempelvis mobilmarknaden där Apple utnyttjat sin dominanta ställning och monopol inom sitt egna ekosystem till att driva upp priserna för mobiltelefoner på samma sätt.

2017 Kunde man köpa Nvidias då bästa kort 1080TI för ca ~7000:-, 6 år senare släpper man RTX 4090 för 25 000:-. Det är ganska enkelt att se hur Nvidia har utnyttjat bristen på konkurrens från AMD för att trappa upp priserna på sina toppkort till helt galna nivåer, aka ockerpriser.

Av Ness

Förtroende, alltså ja det är ju ganska uppenbart att deras intention är att göra bra prestandatester. Speciellt nu med Labs och hela den biten, nya prestandatester inför varje projekt etc. Sedan har de gjort en hel del småmissar här och där historiskt, vilket förhoppningsvis blir bättre nu framgent. Finns ju ingen reviewer som aldrig gjort ett misstag. Så ja, har lite svårt att se varför man inte skulle ha något förtroende för dem?

Av Ness
Skrivet av Nozomi:

Teknik som är sämre på alla sätt och vis.

Dessutom sus att det tog såååå lång tid för dem att uttala sig.

Teknik som är låst till en viss tillverkare är alltid sämre i det långa loppet.
Det gäller att tänka ett steg längre och hur exklusivitet påverkar oss konsumenter.

Du får snäppet bättre kvalité idag, och imorgon så finns det inget val.

Av Ness
Skrivet av firstofmay:

Det är ju dock snarare för att de har skrotat så mycket som lovades till en början, fortfarande 3 nya hjältar och ett uppenbart försök att upprätta en plattform för att kunna fortsätta släppa saker genom battle passes osv. Jag tycker det känns genomskinligt. Släpp isåfall ett nytt spel som inte har kvar samtliga karaktärer från det första och som bygger vidare på omtyckta gamemodes och banor eller liknande och gör något nytt. Vi verkar dock ha väldigt olika syn på vad som gör ett spel bra i längden, att bli droppmatad nya skins och liknande är som sagt var ingenting jag tycker är intressant.

Du missförstår mig, jag riktar mig specifikt mot själlösa titlar likt Warzone som enbart har ett uppenbart syfte - att pumpas fullt med skit bakom BP:s för att sedan dumpas när spelarbasen börjar tröttna. Känns förhållandevis uppenbart att viss inspiration har tagits därifrån för OW2. Också tråkigt att de tappade Jeff Kaplan, även om jag nog både tyckt bra och dåligt om hans insatser så var han en uppskattad figur inom spelets community. Det var nog snarare riktningen spelet började ta och att competitive play var en fullständig cirkus pga. Blizzards strategi som gjorde att spelet började dö ut dock.

De har ändrat för mycket, men gjort för lite? Du tycker att du tappade OW1 samtidigt som det är skamligt att ens kalla OW2 för ett nytt spel eftersom det mer eller mindre är samma spel? Sorry, men det känns som att varje nytt argument du kommer med är tvärtemot det förra.

Tre nya hjältar samt kartor och nytt gamemode kom vid release. Sedan dess har det kommit två hjältar och tre kartor till, med ny hjälte + karta planerad till nästa säsong. Jag vet inte riktigt vad som är genomskinligt? Att företag inte kan pumpa ut ny content utan att få betalt? Känns rätt självklart. Ett BP kostar som en lunch, och du kan låsa upp var tredje gratis, tycker det är en rätt bra deal, speciellt eftersom du inte ens behöver köpa något BP, alla hjältar och kartor får du ändå.

Ja vi kanske inte håller med varandra? Svårt att veta vart du står i diskussionen när du tvärvänder inför varje nytt påstående. Personligen tycker jag det är bra att spel får ny content och inte lämnas att dö. Jag har diverse gamla Battlefield-spel som man körde några månader och sedan aldrig igen. Då ser jag hellre att spelföretagen lägger tid och pengar på att hålla en befintlig titel levande. Det är bara att kolla på spel som PoE, LoL eller Dota2, de hade kunnat släppa ett nytt spel varje år också, istället har man byggt vidare på det befintliga spelet. Så nej, håller inte riktigt med om att det är "själlöst" eller ett de"pumpas full med skit - för att sedan dumpas". Om det görs rätt så skulle jag säga att det är precis tvärtom.

Av Ness
Skrivet av firstofmay:

Jag har väl inte uttryckt mig väl nog, de får egentligen göra vad de vill med OW2 men jag hade velat ha kvar det riktiga OW1 som jag betalade för en gång i tiden - inte tvingas in i något annat bara för att de ska försöka blåsa liv i franchisen på nytt.

Sen är det väl att ta i att påstå att spelet lever (även om alla förstås har olika definition av det), det var ju på life support innan det uppdagades att det skulle komma en ny "update" och de har ju dessutom skrotat det mesta som skulle vara nytt i OW2 vilket lämnat oss med... det här. Content låst bakom paywalls och massa annat trams är ingenting som imponerar mig, det är snarare dagens gamers som tycker sånt är häftigt och får spel som Warzone, vilket är att likna vid en lunch på McDonalds avseende faktisk substans och kvalitet, att bli en jättegrej som är ett problem. Det hade gått att ställa högre krav och få spel som har ett annat syfte än att enbart generera intäkter.

Fast det är väl precis det som är grejen. Spelet har ändrats mer från det att du köpte det, fram till 2022 än i övergången till OW2. Du skriver t.o.m själv i en tidigare kommentar att du inte anser att det kom tillräckligt mycket nytt för att kunna kalla det ett nytt spel. Så det du egentligen klagar på är att spelet uppdateras, vilket det alltid har gjort, det var så spelet marknadsfördes.

Med "lever" så menar jag att det finns en spelarbas och det kommer ny content, vilket det gör. Tycka vad man vill om modellen, men den fungerar ju iaf. Sedan kan jag hålla med om att jag gärna betalar för ett fullfjädrat spel än att få något halvdant gratis. Men vad gäller OW2 så tycker jag att man gjort det bra. Grundspelet finns där och är 100% fullfjädrat, medans BP mer ger något utöver det. Den content som är bakom paywall är kosmetisk.

Sedan tror jag att du själv förstår att inget företag (varken nu eller historiskt) har släppt spel i något annat syfte än att tjäna pengar. Sedan om det är exklusivitet och dyra priser, expansioner, nya spel i en franchise är struntsamma. Anledningen till att OW började dö ut var ju för att det inte genererade några intäkter, samtidigt som spelarbasen som köpte grundspelet för 3-4 år sedan föväntade sig en stadig ström av ny content. Det krävdes förändringar. Personligen tyckte jag det här var mycket bättre än att "göra en CoD/Battlefield", dvs låta det tidigare spelet dö och släppa ett nytt.

Av Ness
Skrivet av Keneay:

Lustigt, hur vet du att personer inte bildat sin egen uppfattning? Bara för att de råkar peka åt samma håll så är det alltså någon annans uppfattning som är fabricerad av influensers/streamers/media?

Det låter snarare enligt dig som att man precis tvärt emot inte får ha sin egen uppfattning utan att alla måste tycka samma sak och gilla det som du gillar.

Folk får tycka vad de vill. Men just det här påståendet har varit ett jättevanligt "argument" på Reddit sedan OW2 kom. Men det saknar helt verklighetsförankring och är ganska uppenbart hämtat från folk som med "ljus och lykta" försökt hitta en anledning att hata spelet och/eller Blizzard. Overwatch har uppdaterats och ändrats gång på gång på gång sedan det kom 2016, men helt plötsligt har man "tappat spelet man betalade för". Varför? Jo, för den här gången kom det en tvåa i slutet också.

Sedan sitter samma personer och säger att "det är knappt något nytt, det borde inte få kallas OW2". Jaha, nämen dåså? Argumenten går emot varandra och är helt ologiska.

Sedan är ju inte direkt det här beteendet något unikt för just r/overwatch. Utan det är generellt, om en kommentar på reddit har fått ett par votes åt det ena eller andra hållet så fortsätter det i regel så. Man baserar sin uppfattning på vad tidigare läsare tyckt. "Oj vad många upvotes, det måste ju stämma!"

Av Ness
Skrivet av firstofmay:

Det som komma skall. Knappast så att Blizzard inte kommer försöka krama ur varendra krona från det här spelet och BP är bara början. OW var som bäst med originalcasten karaktärer imo.

Okej, så du tycker spelet är skräp för att du förutsätter att det kommer bli dåligt i framtiden? Right...
Ja alltså om du tyckte spelet var bäst med orignalhjältarna som fanns 2016 utan limit per hjälte eller roll så fine, det är väl en legit åsikt. Men det har inget med OW2 att göra. Nya hjältar och förändringar har kommit hela tiden och så är det ju med alla spel idag.

Personligen tycker jag BP tillför jättemycket, det är kul att ha något att alltid ha något att spela mot och känna att man gör progress. Men jag är också en sucker för sånt.

Men det är verkligen dagens gamers i ett nötskal att bli sura och "hata" ett spel pga att det lever och får ny content.

Av Ness
Skrivet av Ryssfemma:

Jag har kört OW sedan S6, stor skillnad på den och OW1.

Jo absolut, jag har spelat sedan beta 2016 och spelat har ju ändrats lika mycket eller mer under tiden det hette OW1, jämfört med vad som kom nu i OW2. Jag menar, i början kunde hela lobbyn spela samma hjälte, det fanns ingen begränsning per roll osv. Det är inget konstigt att spel balanseras och ändras utan tvärtom förväntat. Om ändringarna som kom i OW2 hade släppts kontinuerligt till OW1 så hade ingen reagerat.

Skrivet av Ryssfemma:

Men de klart stora massan ska följa twitch streamers på reddit om vad de har och säga gällande spel, trots att de spelar köper en ny utgåva av call of duty som är samma skrot sedan 2017.

Precis, det är gruppmentaliteten på Reddit som spökar. Ingen klarar av att bilda sig en egen uppfattning längre, utan man läser vad andra skriver och baserar sina åsikter på det.

Av Ness
Skrivet av firstofmay:

Att lägga ner Battle.net helt vore ett steg i rätt riktning men känns fortfarande som snudd på bedrägeri att ha blivit av med riktiga Overwatch för den här nya f2p smörjan.

Vad exakt är det som du har blivit av med menar du? Spelet är i stort identiskt med OW1.
OW2 var ju mer som en stor patch/expansion snarare än ett helt nytt spel.

Skrivet av firstofmay:

Att jag betalat för ett spel som Blizzard tagit bort till förmån för en ny produkt jag inte är intresserad av. Jag har inget förtroende för att de ska vara kapabla till att balansera ännu fler karaktärer eller att spelet skulle bli bättre genom battle passes och nya karaktärer. Tycker det var illa nog med loot boxes i det riktiga spelet.

Fast nu låter det ju som att du aldrig spelat OW1? Nya karaktärer, banor, reworks etc har ju släppts till OW1 sedan release. Mellan 2016 och 2019 så kom det 11 helt nya hjältar till OW1. Det är inget nytt för OW2.

Battle pass är ju inget du behöver bry dig om, och loot boxes är ju borta helt. Så vad är det egentligen du klagar på? :S

Av Ness
Skrivet av NaaR:

Usch usch, att konsumenterna fortfarande köper Blizzards produkter. De kommer bli rejält mjölkade på sina stålar :D.

Gamers lär sig aldrig.

Eller så bestämmer man själv och spelar det man tycker är kul istället för att bli styrd av folk på Reddit?
Har haft grymt kul med DF, OW och nu Diablo. Hoppas att jag aldrig "lär mig".

Av Ness
Skrivet av Hakinger:

Jag ser det mer som att det i så fall är kunderna som valt iPhones som har trissat upp priset i och med att de accepterat det pris som Apple satt. Jag tror nog inte att deras makt, eller kundgrupp, är eller blir så stor att det hotar konkurrensen från Android såpass att vi till slut bara har Apple kvar. Man önskar ju att det fanns fler alternativ, men marknaden, dvs kunderna, har valt att inte tillåta dem (Windows phone) överleva. Därför är det ingen som försöker komma med alternativ. Så, vad ska man (vilket i slutändan handlar om Staten) göra åt kunderna som väljer "fel"?

Jo visst kan man skylla på kunderna, och personligen så tycker jag att den kundgruppen varit stendumma som accepterat högre och högre priser, för produkter som i bästa fall varit likvärdiga billigare alternativ hos Android. Men det är samtidigt ganska tydligt hur marknaden fungerar när ett företag har semi-monopol. Många kunder som är investerade i det ekosystemet ser inte ens Android som ett alternativ. Men det är ju väldigt tydligt att målet från Apples sida hela tiden varit att sakta men säkert öka priserna upp till den övre smärtgränsen.

Jag tror inte heller att Android kommer konkurreras ut, men det är skrattretande vad lite intäkter många tillverkare drar in där jämfört med Apple. Om Android skulle försvinna så skulle EU behöva kliva in och tvinga Apple att öppna upp iOS för andra tillverkare, precis som de tvingade dem att anpassa sig till USB-C-standarden för laddning.

Men jag hoppas vi ser någon renässans snart som spräcker "mobilbubblan". Det finns liksom ingen anledning att folk ska gå runt och köpa en ny telefon varje eller vartannat år för 15 000:-

Skrivet av brickerbro:

Mycket har nog att göra med att det som gör att Androidlurar säljer mycket är för att det finns budgetalternativ. Du kan köpa en bra telefon för 1500kr. Hur mycket vinst är det på en sådan egentligen? Nästan obefintlig skulle jag tro. Apple säljer ju bara premiumprodukter så den faktiska vinsten blir högre även om procentuell vinst per enhet inte skulle vara det. Men det är den garanterat också.

Folk har tyvärr gått med på att köpa telefoner för 10k+. Det hade jag aldrig gjort oavsett märke eller vad den gör. Jag kunde t.o.m fått en så dyr på jobbet men valde 12 mini för jag ville inte ha en så stor telefon. Skulle jag betala ur egen ficka, så hade jag absolut max lagt 6000kr på en mobil. Det är ju precis som att grafikkorten har blivit så dyra, för att det finns för många som betalar för det.

Jo så är det ju, Android ar ju majoriteten av marknaden i fattiga länder exempelvis. Men att ha endast ha 14% av en marknad och ändå kamma hem 94% av vinsten är heeeeelt galet. Det finns inget företag som jobbar med att sälja telefoner med förlust. Så de siffrorna borde vara en ögonöppnare för hur extremt hög vinst de får ut per lur, samt via appstore-monopol osv.

Yeah, när jag köper en ny telefon så kollar jag på förra årets flaggskepp. Förrförra luren jag köpte var en LG som vid release kostade över 12 000:-, men ett år senare såldes för runt 3000:-.

Japp, men på grafikkortssidan så är ju problemet också att för att faktiskt kunna driva spelen i hög upplösning etc så finns det inga alternativ. Jag har ju hållit mig från att uppgradera sedan 2017, men i år slog jag till på ett 7900XTX, vilket såklart var svindyrt för 12000:-, men fortfarande halva priset jämfört med ett 4090. Jag var helt 100 på att priserna skulle rasa nu när AMD faktiskt har ett kort som kan konkurrera, men tydligen inte. Nvidia fortsätter att lyckas kränga 4090 till obscena priser av någon anledning. Trodde aldrig att jag skulle säga det, men jag hoppas verkligen Intel lyckas slå sig in på grafikkortsmarknaden så att konkurrensen ökar.

Av Ness
Skrivet av brickerbro:

Apple tar omöjligen 85% vinst per lur. När man söker på Google så märker man att många skriver artiklar om hur mycket Apple tjänar på varje iPhone men räknar bara med vad själva materialkostnaden ligger på, inte den totala produktionen, distributionen, utvecklingskostnader, programvarukostnader. Att telefonen får uppdateringar i 5-6 år, att du får garanti på telefonen. Vad den faktiska vinsten är per enhet är antagligen fortfarande väldigt hög, men att vinsten skulle vara 85, eller ens 50% kan jag inte ta seriöst.

Ja nej självklart finns det andra utgifter än bara material, men du kan nog vara rätt säker på att de får ut mer än 50% ren vinst per lur. 2015 stod de för 14.5% av den totala smartphonemarknaden, men kammade hem 94% av vinsten... Det säger ganska mycket tycker jag.

Oavsett hur mycket vinst de får per lur så är min poäng att Apple är ansvariga för den extrema prisökningen vi sett på telefoner efter att iphone blev en hit. 2007 så kostade en high end-lur strax över 3000:-. 10 år senare så var det 12-14000:-, det är en ökning på nästan 500%. Självklart dyrare hårdvara, men absolut inte så att det försvarar en sån extrem prisökning.

Av Ness
Skrivet av palusa:

Jag använder iPhone för att jag ringer, skickar sms, kollar youtube och använder typ 3-4 appar.

Alla i familjen har iPhone och nästan hela släkten med. Den lilla grabben har en ipad men inget abbonemang. Bara att använda FaceTime eller imessage. Sjukt smidigt.

Ser var alla är i familjen i realtid på hitta appen. Funkar flawless.

Har airtags i plånbok osv

Har appleTV till alla tv apparater i hemmet. Går styra från alla enheter. Bara att ta den närmsta.

Har aldrig haft problem med att ansluta något nytt till apples ecosystem. Allt fungerar direkt på sekunder och ställer in allting automatiskt.

Jag kan hitta allas enheter i familjen med min telefon på sekunder om någon kommer bort.

Appstöd och uppdateringar lanseras först på iOS.

Enheterna blir inte slöa efter några år. Rullar på precis lika bra som alltid.

Detta är inte fallet med android. Oavsett vad ni säger. Jag vet. Har haft otaligt många android enheter. Bara problem om man jämnför med apple.

Haha, det tragiska är att jag inte kan vara helt säker på om du trollar eller om det här faktiskt är på riktigt? xD