Inlägg

Inlägg som Emaku har skrivit i forumet
Av Emaku
Skrivet av RVX:

Min gamla Delonghi sen några år hade samma beteende. Fungerar felfritt, men vore bättre om du kunde lägga upp video så man kan lyssna.

Det får bli streamable länk för jag orkar inte skapa nytt youtube engångskonto nu. Streamable länken är bara giltig i 2 dagar.
https://streamable.com/ff3w8k

I den här videon startar kompressorn efter några sekunders klickande men det händer inte alltid. Ibland tycks den fasta i den klickande fasen utan att kompressorn kommer igång.

Av Emaku

Efter många år av svettande skaffade jag till slut en portabel AC. DeLonghi (Pinguino) PAC EM90.
Jag har bara använt den i två veckor men jag tror att den redan håller på att pajar.

När temperaturer når det inställda värdet hör man hur ett relä klickar och ACn startar. Det relät klickat nu febrilt i flera sekunder innan ACn kommer igång. Man hör också hur fläktarna varvar upp och ner under tiden relät klickar. Jag antar att detta inte är normalt?

Av Emaku
Skrivet av Soldierofwar1985:

Tror ni även jag kan köpa det igen för 10 kr när min prenumeration har gått ut?

Jag hade en PC Game Pass prenumeration från Mars 2021 till Feb 2022 med 10kr introduktionspris. Denna månaden gick jag med igen med samma microsoft konto och kreditkort och fick igen 10kr introduktionspris.

Möjligt att de har någon cooldown funktion så man inte kan spamma introduktionspris varje månad.

Av Emaku
Skrivet av Broken-arrow:

Är singel core prestanda som mest är prio, mest jag undrar är fall Linux har rätt stöd för ge rätt kärna till rätt uppgift.

Nej, schemaläggaren är inte smart nog att välja rätt kärna än.

"On Alderlake, it is almost always beneficial to spread work by picking
first the Core CPUs, then the Atoms and at last the SMT siblings.

The current load balancer, however, does not behave as described when using
ASYM_PACKING. Instead, the load balancer will choose higher-priority CPUs
(an Intel Core) over medium-priority CPUs (an Intel Atom), and subsequently
overflow the load to a low priority SMT sibling CPU. This leaves medium-
priority CPUs idle while low-priority CPUs are busy."

https://lwn.net/ml/linux-kernel/20210911011819.12184-1-ricard...

Patcharna för att fixa problemet finns med i v5.16 men den är inte släppt än. Om du inte vill använda release candidate kernels måste du vänta.

Av Emaku

Hur var det med Linux schemaläggaren? Funktionen finns redan i? Vilken funktion?

Linux har stöd för Intel® Turbo Boost Max 3.0™ vilken gör att schemaläggare vet att P-core är snabbare än E-core. Men det samma kan sägas om Windows 10 också? Allt prat om att Windows 11 är optimerad för plattformen handlar om thread director stöd. Hur optimerad är Linux för thread director?

Om jag söker i git historiken för Linux kärnan för "thread director", "hardware feedback" eller "EHFI" hittar jag inga resultat. Thread director tycks vara namnet på hårdvaran och EHFI (Enhanced Hardware Feedback Interface) namnet på funktionen. Enligt Intels dokumentation ska processorer ha stöd för thread director om CPUID[6].EAX[23] är satt men kärnan har inte ens definierat den featuren i arch/x86/include/asm/cpufeatures.h. För att aktivera thread director används MSR IA32_HW_FEEDBACK_CONFIG MSR (17D1H) men jag ser inget som tyder på att kärnan använder den MSRen eller thread director över huvud taget.

Redaktionen frågade om man kan splitta pcie x16 gen 5 I x8/x4/x4 konfiguration. Varför pratar han då om chipsetet? 12-gen styrkretsar har inte stöd för gen 5 eller? Enligt 12th Generation Intel® Core™ Processors Datasheet, Volume 1 of 2 har processorn endast stöd för x8/x8 bifurcation så x8/x4/x4 ser inte ut att gå.

Av Emaku

Någon som vill gissa vad för anpassade för hybridlösningar det pratas om? Så som jag förstår det ska intel's hybridlösning vara nästan helt homogen från userlands perspektiv.

Från dokumentationen där citatet är taget ifrån kan man också läsa: "CPUID, by design, returns different values depending on the core it is executed on. On hybrid cores more of the CPUID leaves will have data that varies, meaning that if cores are used to generate a hash for encryption, or to generate a unique seed for random number generation, you should be careful to only use leaves that contain data that doesn’t change between core types."

Använda CPUID för "hash for encryption" låter som en mycket udda lösning men eftersom dokumentationen specifikt nämner detta antar jag att det finns program som gör så. Eftersom dokumentationen också specifikt nämner Denuvo gissar jag att det är Denuvo som använder CPUID på det viset?

I värsta fall får man stänga av de små kärnorna i BIOS för att få ett helt homogent system.

Av Emaku

Om ni ska recensera skärmar se då till att göra ett vettigt jobb.

Det finns många "recensioner" av skärmar där recensenten bara ger sitt först intryck av skärmen och läser lite specs från återförsäljaren. Youtube är fylld med den typen av recensioner och dom har inget värde alls för mig.

För en vettig recension behövs både skräddarsydd mätutrustning och mjukvara för att analysera resultatet. Exempel på bra tester är Hardware Unboxed och Aperture Grille (och deras youtube kanaler). Hardware Unboxed gjorde nyligen en omprövning av sina tester för att matcha Aperture Grille i kvalitet.

Av Emaku
Skrivet av jnsson:

Vad är det för program du använder för o få ut den där grafen?

Rrdtool och lite script.
Jag använder https://github.com/edorfaus/TEMPered för att läsa temperaturen från en usb termometer och logga datan till en rrdtool databas var 30 sek. Grafen genererar jag också med rrdtools graph kommando.

Av Emaku

https://i.imgur.com/L9HV65g.png

Från en temp sensor på golvet bakom en bokhylla i min lägenhet.
Det har varit en sval sommar hittills.

https://i.imgur.com/9EaXh2F.png

https://i.imgur.com/7OhAihn.png

https://i.imgur.com/hMRApOA.png

Sommaren 2018 var hemsk.

Av Emaku
Skrivet av SuperSverker:

TDP har inget som helst att göra med hur mycket ström en processor kan suga i sig, och har rätt låg verklighetsförankring.

Titta på videon jag länka. Från videon: "TDP is not 1-1 for watts but it's pretty damn close for Intel once everything is actually running as it is specified"

Skrivet av SuperSverker:

En processor med en designad topp på 125W kan suga i sig 1.2KW under en väldigt väldigt kort stund, sålänge tempraturen inte går över 100c.

Notera att jag sa "om den ständigt ger ifrån sig 250W" inte "om den ger ifrån sig 250w en väldigt väldigt kort stund".

Av Emaku

Denna cpu ska ha en TDP på runt 125W så om den ständigt ger ifrån sig 250W kör den troligen i någon "Multi-Core Enhancement" mode. Jag fattar inte varför Intel tillåter moderkortstillverkare att överklocka deras processorer I stock läge med tanke på hur mycket dålig press de får för det.

Gamers Nexus har en bra video som förklarar läget.

Av Emaku
Skrivet av Dinkefing:

Programmet köar en lista på alla bakgrundsprocesser som körs på ens dator och gör sedan en fil och en tcp send till en AmazonAWS server.

Du ser att epic launchern enumererar alla processer och gör krypterade nätverksanslutningar så du drar slutsatsen att launchern exfiltrerar en lista med alla processer?

Det är möjligt att launchern faktiskt spionerar på våra program men den slutsatsen kan inte dras från en procmon dump.

Att enumerera alla processer är i sig inget skumt. Andra personer har redan försökt decompilera launchern för att ta reda på vad den gör med listan. Spoiler: launchern försöker se om Fortnite körs. Varför den gör det varje minut är dock oklart.

https://nickcano.com/epic-games-spyware/

Av Emaku
Skrivet av Dinkefing:

Har kollat igenom med Sysinternals Process Monitor och Epic Launcher läser av alla bakgrundsprocesser som körs på datorn och skickar denna info till tredjepart.

Hur kan du se det men Process Monitor? Alla anslutningar som görs av epic launchern går över https.

Av Emaku
Skrivet av CubaCola:

Finns det ingen mjuvara som visar vad epic launchern gör för anrop till systemet tex? så man kan få en uppfattning vad den gör för att förbruka dessa procent av processorn.

Om man använder Sysinternals Process Explorer ser man att epic launchern har en bunt processer och trådar. De flesta är idle men en av dom trådarna använder ca 5% cpu hela tiden. Gör man backtrace på den ser man att tråden nästan alltid exekverar antingen SleepEx() eller CrashForExceptionInNonABICompliantCodeRange(). Den sistnämnda är någon form av exception handler och hör till libcef.dll (Chromium Embedded Framework).

Så epic launchern har en bundlad version av Chromium i stil med Electron. Om jag går på magkänslan så gissar jag att JIT motorn i den bundlade chromium genererar felaktig kod vilket gör att den där exception handlern exekverats hela tiden. En bugg i så fall men jag vet inte så mycket om Chromium eller debugging i Windows så jag kan ha fel.

Av Emaku

Någon här med ett GTX 1060 6GB DUAL OC som kan göra mig en tjänst.

Jag skaffade nyligen en freesync skärm till mitt 1060 och för att använda "G-Sync Compatible" måste skärmen vara ansluten med displayport. No problem förutom att tidiga Pascal kort hade buggig vbios så jag får ingen bild innan OS har laddats helt.

https://www.techpowerup.com/244981/nvidia-has-a-displayport-p...
https://www.nvidia.com/en-us/drivers/nv-uefi-update-x64/

Nvidia släppte ett windows verktyg för att uppdatera vbios men jag kör mitt 1060 i en virtuell maskin på linux. Firmware uppdateringar är riskabelt även på bare metal och jag vill inte ta risken att uppdatera vbios i en virtuell maskin.

Vad jag skulle behöva är en dump av vbios från någon som redan applicerat uppdateringen. Om du har ett GTX 1060 6GB DUAL OC och har applicerat "NVIDIA DisplayPort Firmware Updater" kan du ta en dump av ditt vbios med GPU-Z och ladda upp någonstans? Kolla så att Device ID är 10de 1c03 - 1043 85b6 först. Det finns flera varianter av kortet.

Av Emaku

På tal om Jrpg översättningar så fick seiken densetsu 3 en officiell översättning nyligen. Den västerländska titeln är Trials of Mana.

Jämför introt med fan översättningen från år 2000.

Fan översättningen är en direkt översättning av den japanska texten och den nya översättning är mer en lokalisering för västerländsk publik.

https://www.usgamer.net/articles/vagrant-story-localization
Här är en bra intervju med översättarna av Vagrant Story där dom diskuterar avvägningarna som måste göras vid lokalisering.

Av Emaku

Imponerande att du fått GPU forwarding att funka efter att bara använt linux i en vecka.

Skrivet av SanyaIV:

Oh right, the guest GPU also needs to support UEFI

Arch wikin säger "Your guest GPU ROM must support UEFI" men det är skitsnack. VFIO funkar även utan UEFI GOP stöd men det är krångligare att konfigurera. Jag använde ett Radeon HD 6770 utan GOP som guest GPU ett bra tag innan jag investerade i kraftfullare kort.

Skrivet av SanyaIV:

according to the wiki Qemu will already use huge pages by default

Qemu försöker använda hugepages om det finns tillgängligt men om du inte startat om datorn nyligen kommer minnet vara för fragmenterat för att kunna allokera hugepages. För att vara säker på att få hugepages måste du använda static hugepages.

Skrivet av SanyaIV:

...which permanently disables that memory from the host...

Inte nödvändigtvis. Det går att dynamiskt allokera även static hugepages. Kolla wikin under "Dynamic huge pages". 2MiB hugepages går bra att allokera så men 1GiB är troligen problematiskt. Jag har aldrig provat.

I vilket fall som helst gör hugepages inte så stor skillnad i spel. Jag får runt 10% extra prestanda i passmark memory mark men minnesbandbredd är inte lika viktigt i spel. Inget av de spelen jag testade gav hugepages någon skillnad i FPS.

Av Emaku

Steaming för spel är något som skrämmer mig en hel del. Streaming har redan slagit igenom för film och serier. Ingen köper bluray längre utan streamar bara. Jättesmidigt tills utgivaren beslutar att din favoritserie inte ska finnas tillgänglig längre. Med video streaming finns möjligheten att någon vänlig pirat har sparat vad du vill se men med interaktiva saker funkar inte det.

https://youtu.be/tS9vvF1V1Dc?t=514

Många av problem med spel streaming tas upp i denna videon. Aktörerna kommer konkurrera om vem som har bäst exklusiva titlar på samma sätt som video streaming tjänster konkurrerar med exklusivt innehåll.

Spel är svårt att streama pga fördröjningen men om man kan streama spel kan man streama allt. Tänk dig alla dina nuvarande enheter med skärm enbart som streaming tjänster. Din desktop streamas helt från molnet. Du behöver inte bry dig om att uppdatera hårdvaran. Du kan "download more ram". Ditt arbete är tillgängligt på alla enheter och mjukvaran alltid uppdaterat till senaste version. Hur bra som helst förutom att du inte längre har någon kontroll över dit digitala liv. Du blir helt vendor locked-in till den walled garden du valt och förmedlaren till tjänsten kan övervaka allt du gör. Jag hoppas streaming aldrig sprider sig utanför film och spel men det finns starka ekonomiska drivkrafter för det.

Av Emaku

Om du åker ensam och vill träffa lokalt folk så kan du besöka något english language cafe, english conversation bar, international party eller liknade. Det finns en drös sånna. Mickey house i takadanobaba har till och med en svensk kväll då japaner som lär sig svenska kommer dit.

Events brukar vara kul att gå på. Leta efter event calendars.
https://tokyocheapo.com/events/ denna är bra.

Om du gillar Nintendo kan cosplay event passa?
https://imgur.com/a/ENTYYU5 en dump med bilder från ett cosplay event i Ikebukuro jag besökte för några år sedan.

Yosakoi festivaler brukar vara kul. Yosakoi är en blandning av gatufestival och cheerleading tävling. Dansgrupper från olika delar av japan samlas och visar sina rutiner.

Den sista M.Bison gruppen är representanter för JR Kyushu. Alla medlemmarna arbetar på JR som lokförare, stinsar och liknande.

Av Emaku

Har du tur har någon annan redan gjort jobbet. Hela min pappas släkt är med på denna sidan.

www.geni.com

Sidan är hemsk att navigera men informationen är där. Min pappa var också släktforskare så jag jämförde hans papper med geni infon och det mesta stämmer överens.