Inlägg

Inlägg som Emaku har skrivit i forumet
Av Emaku

Min quest för de ultimata lurarna

Jag tänkte dela med mig av en berättelse om hur jag köpte mina hörlurar jag använder nu. Jag är ingen audiophile utan berättelsen är från mitt perspektiv som en helt vanligt snubbe.

Jag bor i Japan just nu och tröttnade på att använda de inbyggda högtalarna till laptopen. Hörlurar är ju något man gärna vill provlyssna innan man köper så jag tog en liten tur till prylfantasternas heliga land Akihabara. I Akiba finns Yodobashi Camera vilket är den största elektronikbutik jag besökt. Stället ser ut lite som en neonbeklädd borg med 8 våningar (http://oi56.tinypic.com/29zeqop.jpg bild på stället).

Jag leta mig fram till rätt våning och kom fram till audio sektionen. Det fanns två korridorer för hörlurar med flera hundra lurar att välja på. Det fanns allt från de billigaste freestyle lurarna för 50kr till de fetaste Grados lurarna i mahognyträ för 10,000kr. Alla lurar hängde på krokar så man kunde plugga in sin mp3 spelare och testa. Jag började slumpmässigt testa några lurar här och där och blev förvånad över vad jag kom fram till.

Billiga lurar har precis som man kan vänta sig dåligt ljud, men extremt dyra lurar har inte nödvändigtvis bra ljud. Min hörsel och mp3 spelare kanske är dålig men jag kunde inte avgöra vilka lurar som var dyrast bara från ljudet. Skillnad hörde man alltid men det var svårt att avgöra vilka som läst bäst. Skillnaden man hörde var oftast på basen och diskaren. Det var som om man hade slumpat fram unika equalizer inställningar för varje lur. Vissa hade för hög bas, vissa för låg, andra för hög diskant, eller för låg. Det tycktes va helt random och helt oberoende av pris. Jag insåg att jag var tvungen att testa alla lurar för att veta vilka är bäst.

Varje lur hade ett nummer och det fanns små papper och pennor att hämta som på ikea. Jag gick systematiskt till väga och lysande igenom alla lurar en gång och sortera bort alla som var oacceptabelt dåliga. De absolut dyraste lurarna för 10,000 gick bort i denna sorteringen eftersom de hade för dovt brummigt läte. I sortering två tog jag bort alla lurar över 500kr för jag var inte villig att lägga ner mer. Kvar hade jag ca 25 lurar som jag gick igenom extra noga. Jag gick över alla igen och om en lur var sämre än föregående lur strök jag den. Om luren var bättre än föregående strök jag föregående och om jag inte kunde avgöra fick båda vara kvar på listan. Till sist hade jag bara tre kvar. En extra billig, en extra bekväm och en med extra bra ljud. Slutgiltiga valet blev luren med lite bättre ljud.

Känslan av att ha eliminerat hundratals varianter tills enbart the best of the best är kvar är obeskrivbar. Jag tog boxen och gick till kassan mer självbelåten än jag varit på mycket länge.

Jag tvekar om jag borde berätta vilka lurar jag valde för audiophilerna kommer säkert hata mig för det men det kan inte hjälpas. Jag valde Samson RH600 lurarna. Men det enda jag påstår är att dessa lurar var bäst för min utrustning, plånbok och öron.

Av Emaku

Att överklocka eller inte överklocka?

I januari nästa år ska jag bygga en dator men har redan nu börjar kolla runt. Jag besluta mig för att skaffa en helt ny dator med chassi denna gången för mitt gamla chassi från 1999 har jag bänt sönder totalt. Det var ett tag sedan jag var insatt i hårdvara så lite tips vore tacksamt.

Användning:
Jag använder linux och spelar inga spel. Jag gör tekniska beräkningar i matlab, encodar endel videos och använder gentoo så mycket kompilerande blir det.

Målsättning:
Det jag värdesätter extra är datalagring och tysta system. Jag använder minsta 6 hårddiskar + en SSD. Jag kan acceptera dova susningar men jag vill inte ha något brummande eller vibrerande som min förförra athlon t-bird burk.

Funderingar:
För 5-6 år sedan då jag byggde min senaste dator så hade amd bättre prestanda per krona men det antagandet är kanske inte så korrekt längre. Hur ser det ut mellan intel och amd? Intels chips har en hel del trevliga saker som hårdvaru crc32 och aes kryptering vilket jag kan ha nytta av så bara kolla på prestanda går inte längre.

Jag har alltid kört med value select ram eller liknande budget ram till mina tidigare byggen men dagens datorer tycks till stor del vara ram bounded. Lönar det sig att lägga pengarna på snabbare minnen i stället för cpu nu för tiden?

Den stora frågan är om det är lönande att överklocka? Om jag vill kunna överklocka är det möjligt att jag måste välja extra dyrt mobo, kylare och chassi. Från ett prestanda/krona perspektiv, lönar det sig att överklocka? Jag antar det eftersom folk gör det men det finns så extremt dyr kylning så jag tvivlar ibland. Överklockning går också emot min tidigare målsättning om att få ett tyst system.

Hur är det med vattenkylning. Är det mest en kul grej eller har man verklig nytta av det? Skulle vattenkylning kunna hjälpa mig att öka prestanda/krona på mitt system utan att öka ljudnivån för mycket?

Finns det något vettigt sätt att försäkra sig om att alla delar passar? Senaste gången jag köpte delar så kolla jag inte så noga så den buren hårddiskarna är upphängda i satt rakt över elkontakten för moderkortet. Det var nästan omöjligt att få dit båda.

Delar:
Jag har inte börjat kolla på delar än men jag har en hyfsad ide om hur mycket pengar, proportionellt sett, jag vill lägga på de olika delarna.

cpu: medel, vill ha den med bästa prestanda/kr eller något över.
mobo: medel-hög, lägga lite extra på mobo lönar sig i längden har jag märkt. Alla billiga mobo's jag köpt har gått sönder efter ett tag.
ram: vet ej
kylning, vet ej
chassi: hög - mycket hög. Vill ha ett chassi jag kan använda i ett årtionde framöver. Corsairs Graphite serie ser intressant ut.
gpu: mycket låg, den inbyggda gpun i nya intel cpus är bra nog men jag kan inte få ut dual head så jag måste nog ändå köpa något billigt och framför allt tyst kort.
psu: låg, utan vettig gpu eller sli så blir det inte så stor strömförbrukning så jag kan spara in lite här.

Något annat jag bör tänkta på? Saker som har ändrats de senaste 5 åren som jag kanske borde känna till?

Av Emaku

Till alla ägare av Fs amilo si2636 läs detta!

Jag är på resa och tvingas därför använda min si2636. Den överhettas nästan konstant så det går knappt att använda den men jag har inget annat nu. Jag har de senaste veckorna försökt kyla ner den och har därför köpt laptop cooler, dammat av den, pillar med undervolting och fick nu för mig att byta kylpastan till något bättre.

Här följer ett bildspel av vad jag hitta i den.
http://i46.tinypic.com/15oecmx.jpg Den var ganska enkel att öppna. Inte allt för mycket damm i den.
http://i50.tinypic.com/1ggm4m.jpg Som jag ana var det dåligt med kylpasta.
http://i48.tinypic.com/6sq2rr.jpg Hmm, vad är det där... det ser ju nästan ut som om...
http://i49.tinypic.com/zwfep.jpg Jo visst är det...
http://i49.tinypic.com/hupqpz.jpg De inkompetenta jävlarna på SF tycks inte ha tagit av plastbiten som skyddar heatsincen under transport. Jag antar att den kommer förbehandlad med kylpasta och över kylpastan sitter en plastbit som ska tas bort före montering. Samma sak gäller med heatpaden för GPUn.

Jag tvättade rent och applicerade arctic silver. Jag ville först inte tro att det var sant men jag fick en enorm prestandaskillnad.
Jag hade kört ett benchmark före jag började. Decoda 1000 frames av en 720P film i multitrånad decoder.

  • Före 236 sek efter 63 sek.

  • Den idlar nu på 45 grader, innan 65.

  • Fläkten hör jag aldrig nu, den läst som ett flygplan innan.

  • Det känns som att sitta vid en helt annan dator nu. Allt flyter på hur bra som helst.

Någon som kan bekräfta att SF faktiskt fuckade upp rejält?

Ni andra med denna laptop, tycker ni den låter mycket? I så fall kolla vad som finns i den.

Den är enkel att öppna. Tryck upp de små pluttarna precis över tangentbordet med en tandpetare. Den första sitter precis vid ESC. Fäll tangentbordet neråt så som man bläddrar i en bok. Försiktigt med sladden. Skruva loss metallplattan och kolla under. Det borde gå att se plastdelarna direkt under heatsincen.

Av Emaku

Golvhögtalare kan bli lite svår att få plats med. Jag har skrivbord utefter väggarna så enda plattsen jag kan ställa golvhögtalare är bakom mig själv. Jag kanske också borde berätta att jag inte kommer spela med hög volym. Jag bor i en mycket lyhörd lägenhet plus att jag skäms lite över min musiksmak så jag vill inte att grannarna ska höra. Volymen kommer inte bli mycket över normal samtalston.

Av Emaku

Stereohögtalare under 3000?

Goddag alla audiophiler. Nu behöver jag er hjälp.

Jag behöver nya högtalare till min dator. Jag är väldigt petig när det gäller att köpa nya produkter Att gå in i en hifi-butik och fråga vad som passar mig skulle aldrig falla mig in. Jag måste själv jämföra alla tänkbara alternativ . Tyvärr så är inte ljud något jag har kännedom om så jag har massa frågor.

De gamla högtalarna jag hade innan var ett creative 5.1 system som nu har dött. Dekodern klarar inte längre av att dekoda den digitala signalen utan lägger in massa poppande läten i stället. Högtalarna var kassa i alla fall. Subwoofern var nästan helt tyst och det gick inte att öka basen plus att satellithögtalare hade lika bra ljud som små PC-speakers. Jag använde aldrig surround funktionaliteten alls och hade inte ens de bakre högtalarna inkopplade för jag hade igen plats att ställa dem på.

Nu funderar jag på om jag ska köpa ett 2.0 system i stället. Vad är tanken bakom 2.1 system egentligen? Ger det bättre ljud att ha subwoofer eller är det bara ett sätt att reducera kostnaden för att man inte behöver ha så stora satelliter? Vad ger bäst ljud av 2.0 och 2.1 system?

Jag är på jakt efter högtalare som ger ett fint och icke-förvrängt ljud. Jag vill inte ha någon kakburk-effekt, kudde-över-högtalaren-effekt eller liknande förvrängningar som dåliga högtalare ofta kan ge. Jag vill ha en djup och rik bas men basen får inte överrösta de högre frekvenserna. Volvoraggarljud är sämre än ingen bas alls.

Säger en högtalares egenskaper egentligen något om hur de låter? Egenskaper som frekvensomfång, effekt och liknande. Det finns riktigt billiga högtalare med bättre egenskaper än de dyraste men jag gissar att de inte låter bättre ändå.

Två högtalare jag funderar på är dfeldt Audioengine 5 och M-Audio StudioPhile AV 40. Dfeldt högtalarna sägs ha för kraftig bas vilket jag vill undvika och M-Audio kan jag inte hitta någon vettig recension för.

Ska jag satsa på högtalare av den typen eller ska jag köra med 2.1 eller kanske köpa på mig en riktig förstärkare? Smärtgränsen för investeringen ligger på 3,000 kr.

Av Emaku
Citat:

Ursprungligen inskrivet av axeburken
... den fungerar bra med UBUNTU/Linux ...

Skulle du vilja göra ett test åt mig?
Starta en ny version av ubuntu typ 8.04. Kör lsmod och försäkra dig om att thermal och processor modulerna är laddade. Kör sen följande kommando i en terminal: while true; do cat /proc/acpi/thermal_zone/TZ00/*; cat /proc/acpi/processor/CPU0/throttling ; echo -e \\n; sleep 1;done
Den kommer börja printa massa info.
I en annan terminal skriver du sen while true;do true;done & while true;do true;done vilket kommer köra oändliga loopar som äter upp all cpu. Håll sedan koll på den första terminalen. Temperaturen kommer öka och status ok kommer snart bli status passive. Kolla då på T staten som kommer öka och minska beroende på värmen. Förr eller senare kommer den troligen nå högsta T-staten och då borde systemet bli instabilt eller helt hänga sig. Händer det för dig?
Det vore också bra om du kunde berätta vilken performance mode du kör i bios (silent, normal eller performance).

Av Emaku

Jag är nog tvungen att varna för denna laptopen om man planerar att köra Linux. Det tycks som om ACPI är trasigt men det märks bara i Linux. Det kan också vara min dator som är trasig så om någon annan kör Linux och kan säga bu eller bä vore det bra.

Jag är hyfsat säker på att det är fel i bios och det kan bli svårt att arbeta sig runt det. Om jag planera att köpa denna laptopen och köra Linux skulle jag välja att avvakta i stället. Jag återkommer om någon vecka med svar om jag kan fixa problemet.

Av Emaku

Jag känner till vad lagen säger men frågan är om datorbutiken bryr sig. Deras hemsida ljuger inte rakt ut i alla fall:

"Kund äger ej rätt att ångra köp på programvara om förseglingen brutits eller licensen registrerats av kund. Enligt nämnda lag gäller också att varan skall kunna återlämnas i väsentligen oförändrat skick. Då vi säljer produkter som är känsliga för statisk elektricitet krävs därför att produkter bör hanteras i ESD-skyddad miljö om de överhuvudtaget behöver packas upp om kund önskar ångra köp. Vid samtidigt köp av tjänst börjar ångerfristen löpa den dag då avtalet ingås, t ex montering av dator."

Om någon är intresserad så har jag nu lagt upp två små klipp som visar skillnaden från den gamla skärmen.
http://uk.youtube.com/watch?v=6GLXnJ358sQ
http://uk.youtube.com/watch?v=OH_HrL_8ZH8

Av Emaku

Distansköpsavtalet på DB?

Hej alla

Igår fick jag hem en ny lcd skärm av typen LG L246WH. Jag var kanske lite naiv då jag tänkte att den inte kan vara sämre än min gamla LG L204WT. Det är samma tillverkare, paneltyp och samma eller bättre egenskaper. Jag hade dock fel eftersom färgerna på den nya skärmen är mycket sämre än den gamla. Jag har skruvat och pillat på alla färginställningar men färgerna är ändå som ett blekt fotografi.

Jag ser lite då och då att folk tydligen lämnar tillbaka skärmar för pixelfel och annat mha distansköpsavtalet. Nu undrar jag om någon har någon erfarenhet av att lämna tillbaka skärmar till datorbutiken.com med hänvisning till distansköpsavtalet? Dom brukar ju inte vara den mest kundvänliga butiken om man säger så.

Alla påsar och grejer har jag kvar och de flesta påsar var återförslutningbara. En påse var stängd med häftklammer så jag var tvungen att göra ett litet hål i påsen där klammern satt. Det satt också ett dammskydd på basen av skärmen som man var tvungen att dra av för att montera skärmen och själva kartongen skärmen kom i är givetvis öppnad. Vad tror ni om mina chanser att lämna tillbaka skärmen?

Jag förstår att det inte kan vara lätt att för dom att sälja skärmen igen. Jag skulle inte vilja köpa en begagnad skärm någon har pillat på för nypris.