Inlägg

Inlägg som Emaku har skrivit i forumet
Av Emaku

Jag gissar att du har en stuck interrupt. Linux fattar att en interrupt är stuck och går över till polling efter en stund. Jag har hört att windows inte gör det utan kör interrupt handlern i evighet och använder massa cpu för det. Du kan kolla om det stämmer genom att boota linux och kolla dmesg loggen efter meddelanden som säger något i stil med:
irq 17: nobody cared (try booting with the "irqpoll" option)
Disabling IRQ #17

Av Emaku
Skrivet av nick-li:

@CryingFreeman: Har nån nån lekt med virtualisering mer sen posten vart inlaggt och har några tankar kring det?
Hittade en tråd om KVM/Qemu på teksyndicate men de verkar inte prata så mycket om hur det fungerar och vad dom har gjort med det i.o.m, blev mest teori.

Jag har en VM för gaming som använder ett radeon hd 6770 i en windows vista VM. Windows vista eftersom den är den enda windows versionen som jag har en licens för.

Jag får nära nog native prestanda men jag använder inte virtualisering så ofta ändå av andra anledningar. Multiplatformspel spelar jag på konsol i stället. Jag är en cheap ass och föredrar konsolspel eftersom jag kan låna dom gratis from biblioteket. PC spel kan man heller aldrig vara säker på att dom funkar på ens hårdvara. Hittills har allt jag testat funkat men jag ogillar att köpa grisen i säcken på det viset. Om ett spel jag köper är dåligt kan jag inte få pengarna tillbaka på PC. Jag har ingen cd läsare så jag är begränsad till digital nerladdning och det brukar vara omöjligt att sälja de spelen i andrahand. Virtualisering är en ovanlig setup så spel eller steam kanske felaktigt tror att man använder fuskverktyg och bannar en. Pga dom problemen spelar jag mest bara steam gratisspel och humble bundle spel i den virtuella maskinen.

http://vfio.blogspot.se/2015/05/vfio-gpu-how-to-series-part-1...
Här finns en bra guide i flera delar. De flesta problemen jag lista i min förra post gäller fortfarande. Det största problemet är att man omöjligt kan veta om hårdvara funkar innan köp.

Av Emaku

Det har varit en del moral panik relaterat till GTAs "virtual rape". Jag gissar att detta är en knee jerk response till de anklagelserna.

Av Emaku

Om du bara får fel på test 13 (hammer row) så tror jag inte dina frysningar orsakas av det. Rowhammer defekten finns i nästan alla nya ddr minnen men det är mycket ovanligt att det triggas av misstag. Det behövs vanligtvis speciella testprogram som rensar cacheminnet i en loop för att problemet ska visa sig.

http://hardware.slashdot.org/story/14/12/24/131204/many-ddr3-...
https://en.wikipedia.org/wiki/Row_hammer

Om du får lämna tillbaka ram bara pga rowhammer defekten är oklart. Defekten är så vanlig att tillverkarna kanske inte ens räknar den som en defekt.

Av Emaku

Jag fick vänta 80 minuter på att ladda ner förra patchen för Bloodborne. Det borde tagit max 5 min med 100mbit lina.
Playstation network är shit helt enkelt. Sony har också mage att begära pengar för PS+ som krävs för att spela online trots att deras nät är patetiskt dåligt.

Av Emaku

Det stora problemet jag har med Bloodborne är att det är så linjärt. New game+ är nästan identiskt med första rundan.

Här är en boss progression guide för souls spelen som visar vad jag menar.

I demon souls finns med många parallella rutter till slutbossen. Bara en av de grå pilarna är nödvändig.

http://i.imgur.com/60bKG7L.jpg

Progression för dark souls 1 är riktigt klurig. Det finns mängder med olika sätt att tackla spelet. Valfria bossar är till höger.

http://i.imgur.com/wjD41SU.jpg

I bloodborne ges man ingen frihet alls när det gäller obligatoriska bossar. Den enda variationen som finns är de valfria bossarna.

http://i.imgur.com/CZ8cFcI.jpg

Dold text
Av Emaku

Jag letade i desperation efter en ny webläsare för några veckor sedan och Vivaldi var en av dom jag testade. Tyvärr saknade den nästan helt användbara features. Den var mer nerbantad än nya webkit baserade opera trots att Vivaldi påstås vara för power users. Kanske kommer den bli bra i framtiden. Igår tycks det ha kommit en ny release med stöd för mousegestures vilket var ett av de problemen jag hade. Jag kommer hålla ett öga på den för framtiden.

Av Emaku
Skrivet av strejf:

Jag kan lova att polisen inte är så nöjda med den här säkra lösningen, det är svårt (omöjligt) att komma åt data även från brottslingars datorer vid tillslag m.m. Från konsumentperspektiv är det dock helt underbart.

http://www.howtogeek.com/199171/heres-why-windows-8.1s-encryp...
"The FBI doesn’t seem worried about Windows 8.1’s default “device encryption” feature. Microsoft’s encryption works a bit differently — Microsoft holds the keys and could hand them over to the FBI."

En mindre olägenhet för svenska polisen alltså eftersom Microsoft har för vana att ge svenska polisen vad de vill även utan lagligt krav.

http://www.dn.se/ekonomi/sa-spanar-polisen-pa-facebook/
"Google, Facebook, Microsoft och Apple har alla lämnat ut information till Sverige. Men det sker i helt olika omfattning, visar DN:s granskning. Facebook säger ja i 81 procent av fallen, Microsoft i 96 procent. Samtidigt är både Google och Apple långt mer restriktiva: Bara omkring en tredjedel av alla förfrågningar får företagen att skicka information till Sverige.
– Apple och Google är lika besvärliga. De har rätt i lagens mening, men det borde finnas en avvägningsmöjlighet för dem, säger Anders Ahlqvist på polisens it-brottssektion."

Av Emaku
Skrivet av stimpen:

Finns även Dark Souls II - Scholar of the First Sin Edition till ps4. Bra pris då jag tror det är huvudspelet och alla dlc som kom till ds2 så det är ett komplett spel.

Jag utelämnade Dark Souls 2 med flit. Dark Souls 2 är sämre än Bloodborne och mycket sämre än Demon och Dark Souls. Det är inte ett dåligt spel egentligen men jämfört med de tidigare spelen i serien var Dark Souls 2 en besvikelse.

Den här videon behandlar ämnet på ett bra vis (med spoilers).

Av Emaku

Om du redan har en PS4 så är Bloodborne värt det. Det är ett bra spel men inte så bra som Demon Souls eller Dark Souls 1 i min mening. Om du har en PS3 borde du spela dom i stället.

Det kommer troligen någon expansion / DLC bullshit till Bloodborne snart som du kanske vill vänta på. Bloodborne har väldigt lite content om man jämför med de tidigare spelen. Det finns t.ex. bara 15 vapen i Bloodborne jämfört med runt 60 vapen i Demon Souls. Mer vapen är inte nödvändigtvis bättre men det verkar ändå som om dom kapat bort en hel del content för en framtida DLC. Bloodborne Remastered: Scholar of the first blood, som du antagligen förväntas betala fullpris för.

Av Emaku
Skrivet av Bejje:

Tydligen inte. Så här säger den när man bootar. Samma USB-minne funkar bra på datorer och klienter med andra CPU's:

http://forumbilder.se/EB12H/20150416-162018.jpg

Normalt vis bruka kerneln dumpa en hel bunt debug meddelanden när den bootar men det ser fult ut så distributioner brukar boota med "quiet" flaggan vilket gör att bara felmeddelanden skrivs ut. De två raderna du får här är felmeddelanden dvs. kerneln har taggat de meddelandena med loglevel=KERN_ERR. I praktiken är de inga felmeddelanden utan bara varningar.

Meddelandet om microcode säger bara att kerneln inte kan uppdatera microcoden på denna cpun vilket inte är ett problem. Nästa meddelande säger att hårdvaran inte har stöd för platform communication channel vilket är en ACPI 5 feature.

Varför datorn inte bootar vet jag inte men det har troligen inget att göra med dessa meddelandena. Det sista meddelandet visar att systemd startar så jag gissar att felet beror på grafikdrivrutiner eller liknande.

Av Emaku

Det du gör borde funka. EFI directoryn som grub klagar om är troligen din boot partition. sda1 bör vara ett fat filsystem om det är EFI boot directoryn. Kolla så att arch-chroot mountar sda1 till /boot i chrooten.

Av Emaku
Skrivet av Dockland:

Nej, det är sluten källkod. Varför skall det enda utesluta det andra menar du?

Windows och mac os är system för folk som inte vill lägga tid på konfigurera, optimera, installera, partitionera, veta orsak/verkan m.m. Utvecklarna gissar och bestämmer hur systemen ska användas och konfigurerar systemet efter det. Detta är precis det du efterfrågade.

Skrivet av Dockland:

Borde det inte vara precis så. Ju "renare" system, desto simplare setup (typ Ubuntu-installer med alla dess derivat eller Debian-installer m.fl.) och inte som idag, precis tvärtom.

De "rena" systemen är rena för att de inte gissar vilka program eller inställningar användaren vill ha. Användaren måste då själv installera och konfigurera allt vilket leder till komplexare setup.

Du kan antingen använda färdigkonfigurerade system som ubuntu som gissar vilken desktop och program du vill använda som default eller minimala system som arch där du måste installera och konfigurera allt själv.

Av Emaku
Skrivet av Dockland:

Jag är intresserad av att vara inne och göra det jag skall i ett stabilt OS. Inte lägga tid på konfigurera, optimera, installera, partitionera, veta orsak/verkan m.m. Bara huvudsyftet, att använda operativsystemet och mina program till det jag tjänar pengar på. Det övriga har jag varken tid eller lust att sätta mig in i.

Då föreslår jag att du provar windows eller mac os. De är operativsystem speciellt designade för dina behov.

Av Emaku
Skrivet av BigWaterSplash:

Börjar bli jobbigt med all felsökning snart... Är det programmet som visar fel eller är det stickorna tror ni?

Du får fel i både memtest86, memtest86+ och i stresstest. Det är inte programmen det är fel på.

Av Emaku

Obligatory xkcd: https://xkcd.com/763

Det är bra att du experimenterar. Det är så man lär sig. Men kopiera och kör inte kommandon du hittar på internet utan att veta vad kommandona gör. Läs igenom manualfilerna för kommandona du använder. Det är mycket text men det är ändå bästa sättet att lära sig.

Det är stor skillnad på teman och skrivbordsmiljöer. SysGhost postade en bra guide här som jag föreslår att du läser. http://www.sweclockers.com/forum/17-linux-och-ovriga-operativ...

Av Emaku

Köpråd: Eizo EV2455 vs AOC q2770Pqu vs Dell U2715H

Jag behöver ny skärm för min nuvarande håller på att dö. Som topic säger vad tycks om Eizo EV2455, AOC q2770Pqu och Dell U2715H? Jag slänger in Benq BL2411PT och Benq BL2710PT också men de två har större brister än de andra.

Jag har så många krav att jag inte kan lista alla här i tråden. Här är en lista på de relevanta för och nackdelarna jag känner till.

Eizo EV2455:
Bra: Färger är bra out of the box, låg lag, 5 års garanti, relativt billig och har samma upplösning som min nuvarande skärm så jag vet att grafikkortet klarar den.
Dåligt: Har problem med uniformity i vissa tester och jag vet inte hur bra skalningen är. Mindre än de andra skärmarna.

AOC q2770Pqu:
Bra: Har bra skalning, relativt billig och stor.
Dåligt: Har en gulaktiv färg out of the box och kalibrering kan vara krångligt. Har ganska hög lag (18-23ms).

Dell U2715H:
Bra: Stor, bra lag, bra fäger out of the box.
Dåligt: Dyr och har helt värdelös uniformity i vissa tester. Dells vanliga panellotteri.

Benq BL2710PT:
Bra: Färger och uniformity är bra i alla tester jag sett.
Dåligt: Relativt dyr och har hög lag (20-25ms). Skalningen gör att kontrasten sjunker till ca 300:1 och skalningen är extra suddig på denna skärmen.

Benq BL2411PT:
Bra: Billig och låg lag. Samma upplösning som min nuvarande skärm.
Dåligt: Har dåliga färger och har bara 2 digitala inputs (1 DP, 1 DVI). Mindre än de andra skärmarna.

Jag kommer använda skärmen för internet, programmering, film och spel men mest bara på konsol. Därför är det viktigt att skärmen kan skala upp 720 och 1080 på bra sätt. Jag har aldrig använt någon skärm över 9ms lag så jag vet inte om 25ms lag är oacceptabelt?

Av Emaku
Skrivet av MichaelJackson:

(För längesen låg Linux grafik utanför ring 0, dvs i periferin i kernel, precis som alla Unix. Detta gjorde att du kunde starta om grafiken på ett enkelt sätt, och ifall grafiken kraschade så kraschade inte kernel. För typ 3-4? År sen, lades grafiken in tillsammans med ring 0 i kernel. Detta gjordes därför att då blev graiken snabbare, (pga färre context switches?). Problemet med detta är att ifall grafiken kraschar, så kraschar hela kärnan, dvs datorn kraschar och Linux blev instabilare. Men grafiken är snabbare idag.

Skillnaden mellan kernel mode setting och user mode setting koden är snarare det omvända. Linux grafikdrivrutiner (inclusive mode setting) brukade ligga x-servern (user space). X-servern mappade IO adresserna till hårdvaran direkt till sin egen adress space och skrev direkt till minnet genom /dev/mem. För att göra det var det nödvändigt att köra x-servern som root och eftersom x-servern hade direkt tillgång till hårdvaran det var omöjligt för kerneln att skydda sig själv för buggar i x-servern. Hela systemet kunde gå ner om x-servern gjorde galna saker.

Vanliga drivrutiner har inte det problemet eftersom de ligger i kerneln och user space processer kommunicerar bara med kerneln när de vill komma åt hårdvaran. Runt 2007 beslutades det att även grafikdrivrutiner ska ligga i kerneln för att garantera korrekthet. Fördelarna är att en buggig x-server inte kan krascha hela systemet. Power management blir enklare eftersom kerneln vet vad hårdvaran håller på med. Tidigare var det svårt att använda t.ex. ASPM för kerneln visste inte vad x-serven håll på med så den kunde inte avgöra om det var säkert att aktivera vissa power save modes. Suspend resume blir också enklare av samma anledning. Tidigare var kerneln tvungen att lita på att x-servern kunde återställa hårdvaran. Med drivrutinerna i kerneln kan kerneln göra all power management själv. När kerneln har kontroll över hårdvaran kan den bestämma vad som ska visas på skärmen när som helst. Det används nu för att automatiskt växla till en terminal och visa kernel oops meddelanden (linux blue screen of death). De meddelandena brukade tidigare gå förlorade.

Det är inte bara fördelar med KMS. De grafikdrivrutinerna som körs i kerneln är bara en liten del. Det mesta av koden t.ex. shader kompilering körs fortfarande i user space. User space drivrutinerna genererar en hårdvaruspecifik command stream som skickas till kerneln och kerneln matar sedan hårdvaran med denna command stream. User space drivrutinerna räknas som untrusted så för att garantera korrekthet måste kerneln validera denna command stream innan den ges till hårdvaran. Detta kan vara lite långsammare än att köra grafikdrivrutinerna helt i user space men i praktiken gör det ingen skillnad.

En annan fördel med user space drivrutinerna är att så länge kerneln tillåter direkt hårdvaruåtkomst så är drivrutinerna plattformsoberoende. De funkar både i linux och de olika bsd varianterna. KMS har inneburit en liten kris för *bsd för de har inte manskap att utveckla egna drivrutiner eller ens porta de befintliga linux drivrutinera i den takt de utvecklas.

Av Emaku
Skrivet av Vatten:

AMDs open source-drivrutiner kräver stängd mjukvara för att fungera så Nvidias öppna drivare är helt klart ett bättre alternativ om man vill stödja eller bevara frihet.

Knappast. Den mjukvaran du pratar om är firmware som laddas in i GPUn. Den firmwaren har ingen kod som körs på processorn.

Både amd och nvidia har stängd firmware för sina kort. Firmwaren är uppdelad i minst två delar. Den första är i vbios som exekveras av det vanliga bios när datorn bootar. Vbios gör minimal initiering för att få igång en vga terminal och vesa. Vbios körs av processorn och är stängd mjukvara hos både amd och nvidia. Det finns verktyg t.ex. atomdis för att disassembla atom bios instruktionerna i radon kort men det hjälper inte så mycket egentligen.

Vbios ligger i ett flashminne på kortet men flashminne är dyrt. Vbios är så litet som möjligt så både amd och nvidias drivrutiner måste ladda mer firmware när den riktiga drivrutinen startar. Denna firmwaren körs bara på grafikkortet. Båda nvidia och amd har denna firmware stängd men amd tillåter redistribution av den. Nouveau drivrutinerna behöver denna firmware för att använda kortet och har lyckats göra reverse engineering av vissa delar. Om nvidia hade tillåtit redistribution hade denna reverse engineering aldrig behövt göras. Vissa kort går inte stabilt med nouveau drivrutinerna och det antas bero på att den reverse engineerade firmwaren inte sätter upp kortet helt korrekt.

Anledningen till att amd inte vill öppna firmwaren är att de inte anser att det hjälper open source drivrutinerna och det kan finnas hårdvaruspecifik information i den som de inte vill avslöja.

Mycket av firmwaren är microcode till command processorn i korten. Command processorn initierar andra delar av kortet t.ex. ddr5 kontrollern och läser kommandon from operatisystemet över dma och översätter dessa kommandon till interna registerskrivningar. Om man inte har god förståelse för dessa interna register är microcode värdelös. Amd använder samma firmware på alla sina drivrutiner och operativsystem för att microcoden har validerats av hårdvaruteamet och de anser att bara hårdvaruteamet har och bör ha tillräcklig kunskap för det.

Tidigare ansåg amd att även de kommandon command processorn läser från operativsystem är så hemliga att de inte kan avslöjas. Nvidia anser fortfarande det för sina kort men har på senaste tiden börjat öppna endel. Kanske kommer amd helt öppna sin hårdvara och släppa hardware description language kod för hela gpun, men det är inte så troligt.

Av Emaku
Skrivet av Zero Walker:

Undrar, blir inte läs hastigheten superb med tanke på densiteten?

Jag tror inte det. Densiteten är hög eftersom spåren överlappar dvs radial densiteten är hög. Läshuvudet kan ändå bara läsa ett spår i taget och angular densiteten för det spåret är troligen lika hög som en vanliga disk. Läshastigheten begränsas av angular densiteten plus rotationshastigheten.