Det bästa av alla världar?

Det tål att sägas igen: Det finns ingen skärm som är bäst på allt. Men i många år satt skärmentusiaster på SweClockers och andra forum och försökte utse skärmarnas heliga graal – en skärm som skulle vara bra på allt. Det som alltid återkom i dessa diskussioner var en 4K-upplöst IPS-panel med 120 Hz eller dylik hög uppdateringsfrekvens, och förstås adaptiv synkronisering.

En sådan skärm borde åtminstone i teorin ha förutsättningar att fungera utmärkt för såväl snabba spel som grafiskt arbete och egentligen det mesta en dator kan tänkas användas till. Således gick det inte att ta miste på upphetsningen bland entusiaster när det år 2018 äntligen lanserades just en sådan skärm, som med fina bildegenskaper tog hem betyget Toppklass i SweClockers testlabb.

4K-coding.png

En 4K-upplöst IPS-panel i 120 Hz passar utmärkt till såväl programmering …

4K-photoshop.jpg

… som bildredigering.

Helt problemfri var den dock inte. Priset på 26 000 kronor var en dealbreaker för många, liksom den inbyggda fläkten. Men den var ett startskott – i skrivande stund finns flera andra skärmar med liknande grundegenskaper. Genom att göra avkall på finesser som G‑Sync, HDR och local dimming har dessa kunnat krypa ned en bra bit under 10 000 kronor och därmed tilltala en bredare målgrupp.

Dessa ord skrivs faktiskt på en sådan "enklare" 4K-skärm med IPS-panel och 120 Hz, och för mina behov passar den som handen i handsken. Jag spelar inte mycket, men när jag väl gör det vill jag ha mina 120 Hz – och det vill jag annars också. Den höga upplösningen gör att text och bilder får en påtagligt naturligare skärpa istället för den typiska "pixlighet" vi vant oss vid att skärmar brukar ha.

4K-gaming.jpg

Med sin relativt höga uppdateringsfrekvens lämpar sig dessa skärmar väl för i princip alla typer av spel. Att driva tunga titlar i 4K kräver sitt grafikkort, men det går oftast att sänka upplösningen och ändå få en bra upplevelse.

Men är det inte jättesvårt att driva (moderna) spel i 120 FPS i 4K? Jo, det är svårt. Men, för det första, ju högre upplösning panelen har, desto mindre dåligt blir det att sänka upplösningen i tungdrivna spel. Lägre upplösningar som 1 920 × 1 080 och 2 560 × 1 440 ser faktiskt inte så tokiga ut på en bra 4K-panel. (Som bonus går det dessutom ofta att köra 144 Hz i lägre upplösning, till skillnad från 4K där bandbredden bara räcker till 120 Hz.)

För det andra gör adaptiv synkronisering det mindre nödvändigt att ligga över 120 FPS konstant. Tungdrivna spel kan tillåtas pendla mellan, säg, 90 och 130 FPS utan att det behöver störa spelupplevelsen. Och den som vill ha bättre flyt kan som sagt sänka upplösningen.