Grafiskt och övrigt arbete

Med grafiskt arbete syftar jag på exempelvis bildbehandling, videoproduktion och webbdesign. Gemensamt för dessa områden är att du som användare vill kunna lita på att det du ser på skärmen faktiskt representerar det du har skapat.

Här är det egentligen inte mycket att orda om – det är IPS-panel som gäller. Det är dock inte så enkelt som att bara köpa första bästa skärm med en sådan och se glad ut, utan variationen är stor mellan olika modeller. Ju högre dina krav är, desto viktigare är det att du läser recensioner som faktiskt testar färgåtergivning.

Förutom så korrekt färgåtergivning som möjligt är hög upplösning att föredra, dels då det förstås gör bilden skarpare, men också för att det i regel gör pixelmatrisens rutnätsstruktur mindre synlig.

MSI Prestige PS341WU.png

MSI Prestige PS341WU ser med sin IPS-panel och 5 120 × 2 160 pixlar ut att vara en trevlig skärm för alla typer av kreativt arbete. Den kostar också därefter.

I likhet med spel innebär hög uppdateringsfrekvens en bättre upplevelse även vid grafiskt arbete, men till skillnad från i synnerhet tävlingsinriktade spel har denna förbättring mindre betydelse på det stora hela. Det går i allmänhet utmärkt att redigera foton och designa webbsidor i 60 Hz; bildkvalitet går före flyt om valet måste göras.

Skärmar lämpliga för kreativt arbete kommer, kanske i ännu högre grad än spelskärmar, i ett mycket brett spann av prisklasser. En skärm med 2 560 × 1 440 pixlar och fullgoda egenskaper för bild- och videoredigering på hobbynivå går att få tag på för under 3 000 kronor. Sedan stiger priserna i takt med upplösning, storlek, finesser och inte minst utlovad färgkorrekthet upp till tiotusentals kronor för modeller för seriöst professionellt bruk.

Övrigt arbete

För tillämpningar där korrekt färgåtergivning inte är kritisk för själva arbetet går det ändå att tänka på liknande sätt som för grafiskt arbete, men nöja sig med mer modest bildkvalitet och korrekthet. Själv skriver jag mycket kod, och då är det väldigt behagligt med en 4K-upplöst IPS-panel. I synnerhet text vinner mycket på den höga upplösningen.

En högupplöst IPS-panel kommer i allmänhet alltid vara trevligare att arbeta med än en lågupplöst TN-dito, även för något så enkelt som att skriva foruminlägg på SweClockers. Men incitamentet att lägga tusentals kronor på en bättre skärm är förstås svagare om den bara ska användas till sådant.