CPU: AMD Ryzen 5 1600X

Efter att ha legat hopplöst bakom konkurrenten Intel i ett flertal år har AMD äntligen hittat rätt med processorfamiljen Ryzen och arkitekturen Zen. Under året har företaget rullat ut en rejäl hop modeller i serierna Ryzen 3, Ryzen 5 och Ryzen 7, där den sistnämnda bjuder på hela 8 kärnor och 16 exekverbara trådar tack vare flertrådstekniken Simultaneous Multithreading (SMT).

AMD:s största styrka med Ryzen är utan tvekan den flertrådade prestandan, där produktivitet i form av exempelvis video- och bildrendering presterar exceptionellt bra på plattformen när den ställs mot Intel i samma segment. Därtill har AMD väldigt bra moment just nu, med både aggressiv prissättning och god tillgänglighet, vilket gör Ryzen till ett attraktivt val.

Ryzen_5-2.jpg

AMD:s premiär i SweClockers Vinterdator kommer i form av Ryzen 5 1600X med 6 kärnor, vilken innebär hela 12 trådar med SMT. Modellen har en basfrekvens på 3,6 GHz samt en maximal tubofrekvens på 4,0 Ghz upp till två kärnor. Tillhörande är den nya plattformen AM4 med styrkretsarna A320, B350 och X370, där redaktionen har valt mellanklassen B350 som fortfarande är packat med trevliga funktioner som går att läsa mer om på nästa sida.

Alla processorer ur Ryzen-familjen kommer med upplåst multipel, vilken innebär att möjligheten finns att överklocka dessa utan att röra för mycket på övriga bussar.

Läs SweClockers recension av AMD Ryzen 5 1600X

Recensionen innehåller även referensresultat från många andra processorer, bland annat vissa av de alternativa modellerna som diskuteras nedan.

Exempel på alternativa val

Även om Ryzen 5 1600X är ett kompetent val för den som behöver många tillgängliga trådar kan dock Ryzen 7-serien ge det där lilla extra. För den prismedvetna, och överklockningsvilliga, kan här Ryzen 7 1700 vara ett intressant alternativ. Den som vill ha både många kärnor och höga klockfrekvenser ur kartong kan även kika närmare på flaggskeppet Ryzen 7 1800X.

SweClockers Datorbyggarguide: Hur man installerar en processor i AMD:s sockel AM4

Osäker på hur du monterar en processor i AMD:s sockel AM4? Kika på SweClockers Datorbyggarguide där Jonas Thörnqvist går igenom steg för steg hur monteringen sker.
Hur man installerar en processor i AMD:s sockel AM4