Även om det finns ett flertal olika sätt och turordningar att montera komponenter i en dator anses installationen av processorn av många som en utmärkt utgångspunkt. I denna artikel går vi igenom hur man monterar AMD:s processor Ryzen 7 1700 på moderkortet Asus Prime B350-Plus med sockeln AM4.

am4_1.jpg
am4_2.jpg

Till skillnad från Intels socklar LGA 1151 och LGA 2011-3, där kontaktpinnarna sitter monterade i själva sockeln, är AMD:s motsvarighet AM4 betydligt mindre ömtålig då pinnarna istället sitter på själva processorn. Med detta sagt bör dock själva processorn hanteras med stor aktsamhet, då pinnarna lätt kan böjas och i värsta fall brytas av.

am4_3.jpg
am4_4.jpg

För att förbereda sockeln för montering av processorn behöver man först låsa upp denna. Detta görs med hjälp av en låsarm av metall, vilken man helt enkelt fäller upp genom att försiktigt lyfta denna med valfritt finger.

am4_6.jpg

Nästa steg är att avgöra åt vilket håll processorn ska monteras. Lyckligtvis finns det en väldigt enkel metod för detta, då ena hörnet på processorn är markerad med en pil.

am4_7.jpg

En närmare titt på sockeln avslöjar en motsvarande pil i ena hörnet, vilket innebär att processorns pil ska matchas upp med pilen på sockeln. Nämnvärt är att processorn rent fysiskt endast kan monteras åt ett håll, då pinnarna i denna har ett asymmetriskt mönster som endast matchar med sockeln när den är vriden rätt.

am4_8.jpg

Nästa steg är att montera processorn i sockeln, vilket enklast görs genom att fatta denna försiktigt mellan tummen och pekfingret. Matcha sedan upp pilen på processorn med pilen i själva sockeln, något som i praktiken gör att processorns pinnar matchar upp med hålen i sockeln. När allt ser rätt ut är det bara att släppa ner processorn försiktigt i sockeln.

Nämnvärt är att processorn ska glida ned i sockeln utan något som helst motstånd. Om detta inte är fallet, dubbelkolla att processorn verkligen är vriden åt rätt håll med pilen pekandes mot pilen i sockeln. Om processorn är vriden åt rätt håll och den fortfarande inte glider ner i sockeln utan motstånd bör pinnarna på undersidan detaljgranskas för att se om någon av dessa har böjts i hanteringen.

am4_9.jpg
am4_10.jpg

När processorn väl är på plats i sockeln återstår det endast att låsa den sistnämnda. Detta görs genom att helt enkelt fälla ner låsarmen till sitt ursprungliga läge innan den fälldes upp.

Nästa del: Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 1151

Delar i SweClockers Datorbyggarguide:

  1. Hur man bygger en dator

  2. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel AM4

  3. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel TR4

  4. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 1151

  5. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 2011-3

  6. Hur man installerar en processorkylare på AMD:s sockel AM4

  7. Hur man installerar en processorkylare på Intels sockel LGA 1151

  8. Hur man installerar RAM-minne

  9. Hur man installerar ett moderkort

  10. Hur man installerar en hårddisk och en SSD-enhet

  11. Hur man installerar en M.2 SSD-enhet

  12. Hur man installerar ett nätaggregat

  13. Hur man installerar ett grafikkort

webbis_present.PNG

Sponsras av Webhallen
Denna artikel produceras i samarbete med Webhallen som betalar för publiceringen. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.