Moderkort: Asus ROG Strix B350-F (AMD)

AMD Ryzen innebar även startskottet för ny sockel och styrkrets för bolaget i prestandasegmentet. Med sockeln AM4 tar företaget klivet till en klart mer modern plattform för sina högpresterande processorer.

ryzen3platform.JPG

Flaggskeppet bland AMD:s nya styrkretsar är X370, vilken inte helt oväntat bjuder på flest funktioner och anslutningar. I stora drag skiljer det dock inte enormt mellan X370 och mellanklassens B350. Den största skillnaden är officiellt stöd för Crossfire och SLI, något som är sällsynt i dagens speldatorer.

Både AMD och Nvidia har börjat skala ned stödet för flera grafikkort på grund av att det leder till mycket arbete för en väldigt liten skara användare. Av den anledningen valde redaktionen att inte lägga någon större vikt vid stöd för flera grafikkort.

Valet av styrkrets landade då på B350, vilken är utrustad med gott om funktioner till ett billigare pris än sin storebror X370. Det svåra blev vid val av moderkort där marknaden är fylld av en myriad av olika modeller med snarlika funktioner. Redaktionen är ute efter ett moderkort med gott om utgångar, lagringsplatser och gärna en påkostad ljudkrets och tillhörande hörlursförstärkare.

asus_b350.png

Slutligen är ett kraftfullt och intuitivt UEFI också högt upp på prioriteringslistan, vilken fortfarande innebar en större mängd moderkort att välja mellan. Efter mycket bollande valde redaktionen Asus ROG Strix B350-F Gaming, vilken även är en bra motsvarighet till Intel-baserade vinterdatorn.

Modellen innehåller merparten av funktionerna som eftertraktas i ett moderkort, som exempelvis Intel-baserad Gigabit Ethernet, USB 3.1 Gen 2 samt en påkostad ljudkrets med integrerad hörlursförstärkare. Därtill finns även stöd för M.2-enheter och givetvis är kortet även bestyckat med RGB-belysning med Asus Aura.

Nämnvärt är att AMD planerar fortsätta använda AM4 för nästa processorgeneration, vilket gör det enkelt och relativt billigt att uppgradera för den som är intresserad av det i framtiden.

Exempel på alternativa val

Det finns i dagsläget en god tillgång av B350-moderkort i varierande prisklasser. I samma segment som det valda Asus-kortet syns bland annat MSI B350 Gaming Pro Carbon, Gigabyte GA-AB350-Gaming 3 och ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4. Nämnvärt är att merparten av modellerna även finns i ett utförande med styrkretsen X370, vilket kan vara aktuellt för den som vill köra flera grafikkort.

SweClockers Datorbyggarguide: Hur man installerar ett moderkort

Osäker på hur du monterar ett moderkort i ett datorchassi? Kika på SweClockers Datorbyggarguide där Jonas Thörnqvist går igenom steg för steg hur monteringen sker.
Hur man installerar ett moderkort