Synkronisering, latens och släp

Latensen är snäppet högre på Predator X34 med vad som är runt 4–5 millisekunder fördröjning över Displayport. Detta stämmer ungefär med hur XR341CK beter sig, men där finns för den skärmen en "Low latency"-funktion som skalade bort ytterligare ett par millisekunder. Det ska då mycket till för att detta ska märkas. Vid 100 Hz ligger varje bildruta framme i 10 millisekunder.

I fråga om responstid är det ungefär densamma som för XR341CK. Kring 4–5 millisekunder för kristallerna att vrida sig till rätt läge. Total fördröjning är alltså kring 8–10 millisekunder.

Acer_X34_respons.jpg
Acer_XR341CK_respons.jpg

I fråga om eftersläp är det däremot en del skillnader. Overdrive-reglaget hos Predator X34 har större effekt på eftersläpen. Fast det är egentligen endast Normal-läget som är användbart då Off ger tydligare släp medan Extreme ger oss riktigt tydliga overdrive-skuggor. Normal-lägena är väldigt snarlika på båda skärmarna. Skillnaden är hårfin men Predator X34 i 100 Hz är snäppet skarpare i rörelser.

Kanske värt att notera är att Predator X34 saknar Ultra Low Motion Blur (ULMB), som finns på andra G-Sync-skärmar och där minskar eftersläpen. ULMB släcker ned belysningen medan panelen uppdateras och det är effektivt mot eftersläp, till priset av flimmer och lägre ljusstyrka.

G-Sync fungerar som väntat

Även om XR341CK-modellens Freesync inom intervallet 30 till 75 Hz fungerar bra så är det tydligt att G-Sync är en mognare teknik. När vi testar Freesync-skärmar måste vi agera detektiv och tvinga fram scenarion för att lista ut frekvensintervall. Där är det ganska tydligt, i en del fall väldigt tydligt, när skärmen inte längre kan synkronisera adaptivt, men då har många Freesync-skärmar också ett snävare intervall. Lägsta frekvens kanske ligger så högt som 48 Hz.

Varje produkt är i det hänseendet ganska olika den andra. Upplevelsen skiljer sig åt från skärm till skärm i fallet Freesync. Men det är också förutsättningarna för tekniken. En öppen standard som Displayport Adaptive Sync kräver att varje skärmtillverkare måste konstruera skärmen med den teknik och det kunnande de har tillgängligt.

Med G-Sync-skärmarna är det däremot konsekvent. Olika skärmar från olika tillverkare beter sig likadant. När vi kliver under synkroniseringsintervallet på 30 Hz är övergången mer flytande. Det märks men är inte drastisk annorlunda. Snarare så att inget spel är särskilt behagligt i vilket fall när vi väl kliver under 30 fps. Jämfört med XR341CK är det samma lägsta intervall om 30 fps för synkronisering. Effekten är i praktiken snarlik mellan Acer Predator X34 och XR341CK.