Anslutningar och frekvenser

De stora och viktiga nyheterna handlar om uppdateringsfrekvensen där 100 Hz är möjligt med Predator X34, någonting som sägs vara möjligt genom G-sync-modulen i skärmen. Skärmen startar vid 60 Hz, varpå "överklockningen" måste aktiveras i menyn. Det är möjligt att välja frekvens i steg om 5 Hz, från 75 Hz upp till 100 Hz. Vid varje ändring måste skärmen starta och synka om.

Acer_X34_meny_over_clock.jpg

Ordet överklockning står inom citationstecken därför att själva skärmen ska klara av 100 Hz. Det är inte som att överklocka en krets där du kan få olika resultat beroende på exemplar, kylningsmetoder och inte minst dina färdigheter.

Här är det 100 Hz och inte mer. Men det kan variera med ditt grafikkort och även kvaliteten på kabeln, särskilt ifall du behöver en längre kabel. Överklockningen fungerar med både Nvidia- och AMD-kort så länge du kör Displayport. Nvidia-kravet är här i första hand ett måste för att köra G-Sync, inte att driva skärmen i 100 Hz. Så på sätt och vis är Predator X34 bättre även för AMD-användare ifall du prioriterar högre frekvens framför Freesync.

HDMI för sakens skull

Över HDMI når vi endast 50 Hz vid 3 440 × 1 440 pixlar. Det går att uppnå 60 Hz med en mindre pixelmatris, men inte mer än så. Det är trevligt och användbart att Nvidia med senare G-Sync-moduler medger ytterligare en anslutning istället för en ensam Displayport.

Synd att det fortfarande är en begränsad HDMI-anslutning som inte kan driva skärmen i sin fulla kapacitet. Många sitter med fler än en bildkälla och behöver koppla in fler produkter, ytterligare en dator, bärbar eller kanske en spelkonsol. Skulle du vilja använda Predator X34 som skärm för källor som kör 50 Hz via HDMI är det i alla fall fritt från ryckighet från repeterade bildrutor.

I fråga om skalning ger Predator X34 lite fler alternativ men saknar det uppenbara, det betydligt mer lättdrivna 21:9-formatet om 2 560 × 1 080 pixlar. Detta kan vi enkelt fixa till som en Custom Resolution i Nvidia-instälningarna. Grafikkortet kommer att skala signalen och det blir en ganska mjuk karaktär.

Men det fungerar för spel med G-Sync aktivt och Predator X34 klarar både 2 560 × 1 080 och 2 560 × 1 440 pixlar utan problem. Spelen accepterar detta vilket inte var fallet med XR341CK-modellen som i praktiken är mer eller mindre låst till 3 440 × 1 440 pixlar för Freesync med nästan steg nedåt 1 920 × 1 080.