Panel, reflexer och färger

Testordningen har varit Acer XR341CK, följt av Benq XR3501 och sedan direkt på Predator X34. Tre stora och böjda skärmar på varandra. Att byta till Benq XR3501 och sedan tillbaka till Acers 34-tummare gjorde två saker tydliga. IPS-panelen hos Acers 34-tummarna är behagligare att arbeta med. Utmärkta betraktningsvinklar och en lugnare karaktär. Fast reflexfiltret är mycket känsligare för ljus i rummet jämfört med Benq-skärmens filter.

Acer_X34_vinjett.jpg

Reflexfiltret har det alltså aningens tufft i ljusa miljöer så det är ingen klockren kontorsskärm. I ljuskontrollerad miljö är båda två däremot imponerande skärmar. Vi ser ingen tendenser till posterisering, alltså tydliga steg mellan nyanser. Uniformiteten är också hög. Ljusåtergivningen över ytan är jämn och testexemplaren är fria från tydliga kantblödningar. Detta håller sig även i vinkel där vi kan ana en viss "glow"-effekt när vi använder skärmen i fel vinklar.

Acer_X34_CC-matning.jpg
Acer_XR341CK_matning_kartong.jpg
Acer_XR341CK_matning_forslag.jpg

Färgmässigt är det inte helt oväntat väldigt lika men ändå olika. Exemplaret av XR341CK var vitbalanserad mot gult i sin fabriksinställning. Predator X34 är raka motsatsen och är för blå. Båda apparaterna kan RGB-justeras, fast XR341CK har det övertaget i fråga om precision.

Acer_X34_CC-standard.jpg
Acer_XR341CK_CC_forslag.jpg

Precisionen handlar om såväl nyansering som att tonkurvan tonar bättre hos XR341CK. Inte för att detta lär vara något problem i praktiken, båda skärmarna är så pass bra att de kan användas till mer krävande färgarbeten så länge som du kompletterar med mätutrustning.

Hos XR341CK-modellen behövde vi genomföra en del förändringar för att få så vettig, lite bättre än fabriksinställningen. Hos Predator X34 kan vi inte göra så mycket åt det vi ser, förutom att finjustera vitbalansen med RGB-reglaget.