Betraktningsvinklar och reflexer

Vi smeker igång skärmen genom att röra on/off-symbolen längst till höger. Några minuter senare har vi direkt fått intrycket att det är en god kvalitetsnivå på bilden. Utmärkt betraktningsvinkel, tämligen mättade färger och inga som helst problem med dithering/halvtonsmönster eller liknande fenomen som banding/posterisering. Det är en bild som direkt påminner om de bättre skärmar vi tidigare har testat. Så redan här kan vi direkt säga att Philips 272C4QPJKAB levererar vad du väntar dig. Du får det där tydliga steget i kvalitet jämfört med bildskärmar som baseras på TN- och VA-paneler.

En sak noterar vi när skärmen slås på för första gången. Det dyker upp ett meddelande på skärmen som varnar för inbränningar (vi hinner inte riktigt läsa hela varningen) och efter ett tag är skrivbordet beskuret flera pixlar på vänster sida. Tydligen finns ett inbränningsskydd kallad ”Pixel Orbiting” i Setup-delen av menyerna och det är på automatiskt. Vi stänger av detta och får tillbaka hela arbetsytan. Men några dagar senare har funktionen aktiverat sig själv igen.

Philips_272C4_meny_orbiter.jpg

Menyn där du finner orbiter-funktionen som flyttar runt bilden.

Ifall någon undrar kan LCD-skärmar mycket väl råka ut för ”inbränningar” eller rättare beskrivet kvardröjande och till slut permanenta skuggbilder vilket ofta uppstår på skärmar som står på dag och natt vid servrar och liknande. En funktion som flyttar runt bilden kan betraktas som överflödigt för normal användning. Handboken till 272C4QPJKAB är dock väldigt ingående kring skärmens inbränningsskydd. Vi hade i alla fall inga som helst problem med tillfälliga skuggbilder under testets gång.

Matt filter mot reflexer

Reflexfiltret är matt och ger diffusa reflexer. Det är inte alls påträngande, ”frostigt” eller smörpappersliknande utan fungerar fritt från störande inverkan. Du får dock räkna med viss glanseffekt ifall du har ett ljust rum och ljusa reflexer. Dämpningen av ljusa reflexer är till exempel inte alls lika effektiv som hos tidigare testad BenQ BL2710PT som för en betydligt dyrare peng ger en bättre kontroll över rummets inverkan på skärmen.

Vid sned betraktningsvinkel, 45 grader åt sidan, behåller bilden sin grundkvalitet och det är heller inga stora problem med att svärtan försämras tydligt. Notera ordet ”tydligt” då kontrastförhållandet i den vinkeln är halverat vilket du märker på att skärmens blir allt blåare allt eftersom du kommer längre bort i vinkel.

Philips_272C4_reflex_klein.jpg

Philips 272C4QPJKAB sett i vinkel när den visar en helsvart bild och står inställd på full ljusstyrka. Här ser vi dels hur svärtan blir blåaktig i vinkel, dels hur ljusa reflexer, i detta fall fönster med neddragna persienner en mulen vårdag, tar sin plats i bilden. Reflexfiltret är matt och diffust men lyckas inte parera ljusa reflexer vilket också inkluderar ljusa väggar.

Betraktad rakt framifrån med ögonen mitt på skärmen med 75 cm avstånd märks ingen stor förändring i hörnen. Fast är du den som vill sitta nära skärmen kommer hörnen förstås förändras och bli ljusare och blåare i svärtan. I samma läge skulle i och för sig vilken 27-tums TN- eller VA-baserad skärm som helst avvika betydligt mer.

Dessa effekter beror alltså på betrakningsvinkeln och inget annat. I fråga om uniformitet, hur jämn bilden är över ytan, ser vi inga som helst problem med testexemplaret. Ingen clouding, kantblödningar eller liknande. Här är det alltså fullt godkänt för Philips 272C4QPJKAB!