Philips 272C4QPJKAB

Philips_272C4_produkt_fram.jpg
Philips_272C4_produkt_sida.jpg
Philips_272C4_produkt_snett_sida.jpg
Philips_272C4_produkt_baksida.jpg

Specifikationer: Philips 272C4QPJKAB

Egenskap

Värde

Storlek och format

27 tum (16:9)

Upplösning

2 560 × 1 440 px

Paneltyp

Plane-to-Line Switching (PLS)

Ljuskälla

LED

Reflexfilter

Matt

Kontrastförhållande

1 000:1

Ljusstyrka

300 cd/m2

Uppdateringsfrekvens

60 Hz

Responstid

12 ms (6 ms GtG)

Betraktningsvinklar

178°/178°

Inbyggda högtalare

Ja

Anslutningar

1 st. DVI Dual Link
2 st. HDMI
1 st. Displayport
3,5 mm ljud in/ut

Strömförbrukning

Max: 52 W
Typisk: 38 W
Stand-by: 0,5 W

Mått (BxDxH)

639 × 197 × 495 mm

Skärmfot

Höjdjustering: Nej
Horisontell rotation: Nej
Vertikal vinkel: cirka -5 till 20°

VESA-fäste

100 × 100

Vikt

6,3 kg

Tillverkargaranti

2 år

Lägsta pris

Philips 272C4QPJKAB är enkelt utformad i ett plastigt skal som liknar borstat aluminium. Inga större synpunkter på detta då utformningen vare sig kan kallas elegant eller motsatsen till elegant. Möjligen att detta är skärmvärldens motsvarighet till Dressman ifall jag ska våga mig på en sådan liknelse.

Mindre elegant är däremot skärmens fasta stativ. Något pivot- eller vridfunktion finns inte utan det enda du kan göra med stativet är att vinkla det bakåt och framåt. Fästet i skärmen är en enkel skruv och det är en ranglig konstruktion som heller inte blir riktigt rak.

Exemplaret lutar lite åt vänster. Behöver du bättre alternativ eller har andra lösningar i åtanke finns det ett VESA100-fäste på baksidan. Med den programvara Philips erbjuder till skärmen kan du vrida skärmbilden ifall behovet finnes. Du kan däremot inte ställa skärmen på högkant med det medföljande stativet.

Det fasta stativet lyfter skärmen 8 centimeter från bordet och själva bilden strax över 12 cm från bordet. Utrymmet däremellan, själva ”hakan” på skärmen är en dubbelhaka och rymmer en strömspararsensor (släcker ned ifall den inte längre känner din närvaro) samt touchknappar på höger sida. På den övre kanten sitter också en inbyggd webbkamera specificerad till 2 megapixels upplösning.

Philips_272C4_produkt_kontakter.jpg

På baksidan och riktade nedåt finns två HDMI-kontakter (båda tar 2560×1440 i 60 Hz som de ska), Displayport samt DVI-D Dual Link. Analog bildanslutning (VGA/DSUB) saknas. Philips 272C4QPJKAB är begränsad till 60 Hz vid 2560×1440 pixlar och kan inte överklockas.

En ingång för analogt ljud finns (3,5 mm stereoplugg) och du kan använda det för att ta ljud till de inbyggda högtalarna och vid behov leda vidare till hörlursuttaget på skärmens vänstra undersida. Skärmens USB-kontakt används för den inbyggda kameran samt för programvaran ”Smartcontrol” som kan styra skärmen från Windows. Den sitter något dumt till på vänstra sidan.

Högtalarna är sämre än ljudet i den enklaste klockradion du kan köpa från ÖoB, men står ändå plågsamt högt inställd och för rätt mycket oväsen från första början när du kör HDMI. Volymen står inställd på 80 av 100 och det hade också en tendens att återställas av sig själv lite då och då. Den permanenta lösningen är att manuellt ändra ljudingång, ”Audio Source” till ”Audio in” eller se till att HDMI:n på datorn inte skickar ljud. Trodde vi i alla fall. Ljudinställningarna återställde sig själva efter någon vecka.

Philips_272C4_info_pixelgaranti.jpg

Pixelgarantin är den typiska för många skärmar. Testexemplaret hade inga döda pixlar.

Du kan annars ansluta en hörlur till uttaget på skärmens vänstra undersida och få ljudet den vägen. Se dock upp med att kontakten nyper åt ordentligt och vi lyckas nästan lyfta upp och välta skärmen (ofrivillig pivot) när vi tog i ordentligt för att trycka in kontakten. D/A-omvandlingen från HDMI är, låt oss säga, allt annat än hifi-nivå och du som vill ha välljud kan fortsätta leva på ljudet från ett vettigt ljudkort. Men det fungerar och det är en praktisk funktion med ett hörlursuttag direkt på skärmen.