Slutsats

Vad Philips 272C4QPJKAB har som styrka är utan tvekan dess pris och goda bildprestanda. Du får en PLS-panel med den grundkvalitet du kan vänta dig från den paneltekniken. Jämför vi med en TN- eller för den delen VA-baserad skärm i 27-tum så får du här 2560×1440 pixlar, en hög grundläggande bildkvalitetsnivå och utmärkta betraktningsvinkel.

Philips_272C4_produkt_ingang.jpg

Nu finns det gott om andra 27-tummare med 2560×1440-paneler vilka är bättre än Philips, särskilt i fråga om färgåtergivning, konstruktion och handhavande. Men detta ska ställas i relation till vad Philips 272C4QPJKAB konkurrerar med för andra skärmar i sin samma prisklass. Färgåtergivningen är fortfarande bättre än vilken genomsnittlig TN-panel som helst.

Uppdatering: Eftersom inledningen jämför med en så kallad ”Koreaskärm” i snarlik prisklass är det läge att förklara vad du får och inte får. Den IPS-baserade Achieva Shimian vi tidigare testat har en del pixelfel och ger en ganska platt bild med låg kontrast. Och det är lite av poängen här med dessa skärmar där du köper en panel som inte klassas som tillräckligt bra av andra tillverkare. Fel och blemmor ingår så att säga på köpet men å andra sidan lämnas dörren öppen för exempelvis överklockning där du kan köra skärmen i över 60 Hz, kanske 100 Hz eller till och med 120 Hz.

Det du får med Philips 272C4QPJKAB är de standardiserade pixelgarantierna, svensk kontakt och konsumenträtt samt en skärm som trots allt är någorlunda intrimmad i färg- och bildåtergivning. Kontrastmässigt ger den också ett helt annat intryck åt det bättre hållet. Vad som inte finns är just överklockning utan det är en produkt som fungerar med det som tillverkaren kan lova och leverera, det vill säga 2560×1440 pixlar i 60 Hz.

Sedan har Philips 272C4QPJKAB helt klart sina dåliga sidor med en plastig och ranglig konstruktion och menyer som är svåra att använda, buggar som att inställningar spontant återställer sig själva och att funktioner kan introducera färgfel som hänger kvar tills du startar om skärmen.

Det som får oss att till slut rekommendera skärmen är att de problem vi upplever i slutändan handlar väldigt lite om själva bildkvaliteten. Du får helt enkelt vad du betalar för och undviker du vissa inställningar och ”finesser” håller sig skärmen på mattan i fråga om färg- och bildkvalitet.

Är du ute efter 2560×1440 pixlar, en behaglig bild, bra betraktningsvinkel, medelgod spelprestanda, ett matt och hyfsat effektivt reflexfilter men heller inte ställer hårda krav på färgåtergivningen och inte vill eller kan betala de 4 000 till 5 000 kronor du annars får räkna med för skärmar med motsvarande panelteknik? Ja, då kan detta helt klart vara skärmen för dig.

Bra skärmpanel och ett lågt pris, men inte utan brister.

Fördelar

  • Goda skärmegenskaper

Nackdelar

  • Rangligt stativ

  • Knöligt menysystem

Pris vid publicering: 2 999 kronor inkl. moms.
Lägsta pris: