Menyer och inställningar

Här ska jag försöka fatta mig kort. Philips 272C4QPJKAB har ett tämligen uselt menysystem. Menyerna är röriga och dåligt planerat där bristen på fysiska knappar gör navigeringen frustrerande. Touchknapparna är dessutom svåra att se. Den metod som fungerade bäst för mig var att göra smekande rörelser med fingertopparna över touchknapparna eftersom tryck med fingertopparna inte märktes av var fjärde till femte försök.

Philips_272C4_touchpanel.jpg

Kan du se touch-knapparna? Knappt så att vi kunde det trots upplyst rum. Navigering på skärmen är ingen bekväm upplevelse. Dessutom återställs en del reglage av sig själva efter en viss tid.

Skärmen blir betydligt trevligare att hantera ifall du installerar den programvara Philips har licensierat, kallad ”Smart Control”. Du når denna programvara genom att köra installationsskivan och där får du en länk till nedladdning. Smart Control styr skärmen via dess USB-anslutning. Programvaran fungerar däremot endast med Windows och kör du något annat operativsystem får du leva med skärmens egna menyer.

Philips_272C4_smartcontrol.PNG

Via Smartcontrol-programvaran når vi alla viktiga inställningar snabbt och enkelt. Dessutom dyker det upp fler funktioner och möjligheter som inte finns i menyerna. Till exempel att justera svartnivån så att bilden inte längre klipper de allra mörkaste nyanserna. Att köra den här programvaran rekommenderas varmt ifall du är sugen på Philips 272C4QPJKAB.

Programvara ger en pivot-funktion där du kan vrida själva skärmbilden. Du kan däremot inte ställa skärmen på högkant med det medföljande stativet och vill du köra högkant behöver du någon annan form av fäste eller stativ.

Som vi konstaterat tidigare i texten är skärmens ”Smart”-lägen inte alls smarta och ger färgfel. De övriga inställningarna och ”Smartimage” på ”Off” räcker för att hålla skärmen på sin färgmässigt hyfsade nivå. Övriga bildlägen som ”Game”, ”Photo” eller ”Movie” påverkar färgerna åt hej vilt olika alla. I samtliga fall med en gemensam nämnare att färgfelen är större än med ”off”-läget.

Meningslöst sRGB-läge

Philips 272C4QPJKAB har ett sRGB-läge som endast nås i skärmens menysystem, ej via programvaran. Lång historia kort är detta läge helt meningslöst. Mätmässigt är det exakt likadant när vi växlar mellan sRGB och 6500K-läget. När du aktiverar sRGB-läget aktiverat slås skärmen automatiskt om till full ljusstyrka och ger då strax över 250 cd/m2. Ändrar du brightness-reglaget hoppar den ur sitt sRGB-läge (du varnas om detta i menyerna) och går tillbaka till färgtemp-läge.

Vad sRGB-läget åstadkommer är alltså endast att låsa skärmen till maximal ljusstyrka. Jaha.