Latens och responstid

Latensen, fördröjningen av bilden – också kallad ”input lag”, är tämligen god och snittar kring 22 millisekunder. Snäppet för långsamt för er som ställer de allra högsta kraven på reaktionstider vid spel. För er som inte tävlar i CS eller liknande utan gillar att gå loss lite då och då med Battlefield, en F1-simulator eller vad det nu är ska 22 millisekunder inte utgöra några problem.

Undertecknad som endast vågar sig online med skjutspelen på udda veckodagar när månen är i nedan och kaffet är i kroppen, har svårt att märka någon betydande skillnad på 20 eller 40 millisekunder. Jag blir lika mosad oavsett. Högre latens än 40 millisekunder blir gradvis allt tydligare och fördröjningar på över 60 millisekunder brukar de flesta märka eller åtminstone ana som ett besvär.

Detta alltså jämfört med vår CRT-skärm och vid 1920×1080 pixlar som visas i 1:1-pixelförhållande på Philips 272C4QPJKAB. Ställer vi om skärmen till att skala bilden så att den fyller skärmen ökar latensen till över 30 millisekunder.

Detta är inte unikt för Philips på något sätt, utan är ett generellt problem som vi konstaterat i tidigare tester. Tvärtom är 272C4QPJKAB ganska snabb med sin uppskalning. Ska du köra 2560×1440 pixlar och behöver så låg latens som möjligt behöver du ett grafikkort som orkar med och ett spel som kan köras i den pixelmatrisen. Annars måste du köra i 1:1-pixelläge och då fyller du inte skärmen. En positiv detalj är att Philips 272C4QPJKAB kom ihåg att vi ville köra 1920×1080 pixlar i 1:1-läge. Vi slapp aktivera detta läge i menyerna efter vi växlat upplösning.

Overdrive med begränsad effekt

Responstiden är specificerad som 12 ms med 6 milliskunder för GtG, grått-till-grått och det verkar stämma. Det tar ungefär 6 ms för kristallerna att vända sig från svart till fullt ljusgenomsläpp, ”vitt” och på vägen tillbaka går det till synes lite snabbare. Kring 4 ms. Detta med funktionen ”Smartresponse” ställd på ”Off”.

Ändrar vi detta till ”Fast” är effekten minimal och vänder på ordningen så att säga. Snabbare vridning från svart till vitt, på 3 – 4 ms men en längre avklingningsperiod på 6 millisekunder. Det är i alla fall ingen konsekvent synbar förändring.

Det fjärde läget ”Faster” kortar ned avklingningen med någon enstaka millisekund, vilket pekar på att både tänd- och släckperiod ligger kring 4 ms.

Intressant nog ökar latensen något när vi kör andra lägen än ”Off” och vi landar strax under 30 millisekunder när vi kör ”Fast” och ”Faster”. Något bättre med ”Fastest”. Det fanns inga tydliga indikationer på att något läge i praktiken skulle vara bättre eller sämre.

Slutsatsen? Tja, så stor skillnad är det inte med overdrive-funktionerna. Det går inte att ge något entydigt svar om vad som är bäst. 272C4QPJKAB är rätt bra från början som den är och i fråga om spelprestanda är det en hyvens skärm för dig som är ute efter 2560×1440 pixlar.